За банките в България и още нещо

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

ентусиаст
Аватар

Re: За банките в България и още нещо

Мнение от flame » 31 Яну 2013, 19:51

jordanpar написа:Симпатяга,тук не говорим за иизи,джет или мехмет кредит с кредитите по телефона до 400 лева.А за банкови институции.едните нямат нищо общо с другите.
Какво общо има казаното от теб с заем от няколко хиляди евро от Пощенска банка с договор 15 страници и погасителен план още толкова?????

Разказвам за това, което съм видял с очите си ;) И идеята ми беше, че щом при един мижав кредит загубите може да са огромни - какво да кажем за големите кредити, за които говориш...

Много хора не си отварят очите, вкл. за неща, които са очевадни и са им написани с големи букви, пък после реват и обвиняват всички, но не и собствената си глупост :kuku:

Аватар
Кара: автомобил
Мечтае да кара: два автомобила
Детайли за колата: купе,двигател,волан,гуми

Мнение от jordanpar » 31 Яну 2013, 19:56

Такива като тебе много ги обичам.Към коя банка имаш кредит и колко хиляди е?Ако имаш да кажеш нещо по въпроса кажи.Защото банките ни са същите като мобилните ни оператори,кабелните ни телевизии и топлофикациите и Енергото ни.
Към коя банка и колко,въпроса ми е от най-простите и не е написан със ситен шрифт?????

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Е91 325i N53

Мнение от Georgieff » 31 Яну 2013, 20:04

alx написа:затова и решението на съда е законово.

Какво искаш да кажеш - че съдът издава "законови" или пък "законни" решения?
Какво ли тогава е "незаконово" или "незаконно" съдебно решение?
Можеш ли да обясниш с думи прости какво си искал да кажеш?
Много вещо се изказваш по юридически въпроси, че и оценки на съдебни решения вече взе да даваш. Следваща стъпка - кандидат за върховен съдия - да можеш направо да отменяш или потвърждаваш съдебни решения.
Не съм юрист, но считам че имам елементарна правна култура, а конкретното дело, както и темата съм ги обсъждал надълго и нашироко с адвоката ми, та се мисля запознат.
Когато сключиш незаконен договор, значи не си спазил закона. Толкова ли е трудно?

Относно пропуска на банката - пропуска не е случаен, обясних ти защо, още повече, че това е бланков договор - такива са подписани хиляди и затова има засегнати хиляди хора - а представителят на банката, който го подписа с мен, беше юрист.
Може би и той е "пропуснал".

Другият съществен факт по темата е, че банките, които имаха подписани изрядни юридически договори и бяха спазили закона, както и правата на клиентите си, увеличиха вноските значително по-малко или изобщо не ги увеличиха. Това сигурно пак е пропуск.
Само дето всяка банка си има юридически отдел и там работят юристи и "пропуските" в договорите не са случайни!
Touring & windsurf club

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 31 Яну 2013, 21:08

Georgieff написа:Относно пропуска на банката - пропуска не е случаен, обясних ти защо, още повече, че това е бланков договор - такива са подписани хиляди и затова има засегнати хиляди хора - а представителят на банката, който го подписа с мен, беше юрист.

Аз пак да питам, защо тези хиляди хора не заведат групово дело, а се борят един по един? Съвсем сериозен въпрос. Има правни пречки или какво ?
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- “When the legend becomes fact, print the legend.”

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 31 Яну 2013, 21:10

Georgieff написа:
alx написа:затова и решението на съда е законово.

Какво искаш да кажеш - че съдът издава "законови" или пък "законни"
''

обяснявам за последен път - решението на съдията в случая които си дал е законово/правилно/коректно/в унисон със закона/законосъобразно...

в закона пише, че банката може (на практика) да си прави каквото иска с лихвата и цените по обслужването на кредита до колкото информира предварително клиента и клиента има правото да не приеме промените при което може да преустанови отношенията с банката (и кредита трябва да се върне на банката веднага).

случая които си дал е изключение където банката е "забравила" по една или друга причина да напише, че клиента може да се откаже да приеме промените. защо го е написала така банката- защото шикалкави или защото юриста които е писал договора е пропуснал- е без значение за полемиката която водиме :)

идеята е че хората пищят че им вдигат лихвите неочаквано и че било незаконно. аз което показах е, че банката ако си оформи правилно документите може да го прави точно това същото и да е съвсем законно.
алекс
трабант 601с
разни други возила

Аватар
Кара: много бавно бенве
Мечтае да кара: Порше
Детайли за колата: топ, топ, топ! unikat full!

Мнение от Bogat-Beden » 31 Яну 2013, 22:06

Всичко хубаво,ама се казва при основателна причина..
И те трябва да доказват основателността на причината,а не кредитополучателя..
Но аз в тази тема си потвърдих едни изтъркани казвания..

Със жена, радиоточка, катаджия (и явно с някои колеги :mhihi: ) не се спори..
Както и от време оно "сит на гладен не вярва" (да не се приема буквалистично)
"или като дойдеш на мяра- ще хванеш вяра".
Всеки истински българин се спасява поединично и ако гори къщата на съседа,се радва колко добре и какъв тарикат е-друг е въпроса колко малко трябва и на него самия да му пламне колибката ама за такива неща се мисли "после" :ok:

Само за протокола-кредит нямам и не съм имал,което не ме застрахова по никакъв начин за в бъдеще време :roll:
"Може да решава тоя, който има e60 бе! Щом немаш e60, какво ще решиш ти бе? Ти немаш право да решаваш!"

ентусиаст
Аватар
Кара: 530da turing

Мнение от nightdriver » 31 Яну 2013, 22:15

steeN написа:
Georgieff написа:Относно пропуска на банката - пропуска не е случаен, обясних ти защо, още повече, че това е бланков договор - такива са подписани хиляди и затова има засегнати хиляди хора - а представителят на банката, който го подписа с мен, беше юрист.

Аз пак да питам, защо тези хиляди хора не заведат групово дело, а се борят един по един? Съвсем сериозен въпрос. Има правни пречки или какво ?

Някъде по-нагоре беше писано , че съда отхвърля груповите искове...всеки индивидуално само може да съди дадена банка...
Изображение

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 31 Яну 2013, 22:43

Bogat-Beden написа:Всичко хубаво,ама се казва при основателна причина..
И те трябва да доказват основателността на причината,а не кредитополучателя..

и си идваме на думата. нали знаеш, че ако банката реши ще донесе през 9 планини вода, но ще покаже че е имала "основателни причини" (световен бизнес климат, намалявания на плащанията по кредита, увеличаване на инфлацията.... ще се скрие зад некви такива понятия и ходи я заграждай ако си нямаш друга работа и имаш много пари за адвокати).

затова и навсякъде по-горе съм написал че на практика точно по горе-написаната причина банката може да се прави на циганин.

което ни кара да дойдеме пък на началната ми мисъл - закона е написан да пази банките. има силно лоби. всички са им в джоба. промени- трудна раота. единственото решение е да се работи да се стандартизират документите за кредитиране и да се "преведат" на прост език на които хората да разберат в какво се замесват. от там нататъка - капитализма трябва да се остави да работи.
алекс
трабант 601с
разни други возила

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от zazomazo » 31 Яну 2013, 22:48

какъв капитализъм...в БГ работи феодализма, ама от най-ранния - с робовладелски привкус...
Изображение

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 31 Яну 2013, 22:58

zazomazo написа:какъв капитализъм...в БГ работи феодализма, ама от най-ранния - с робовладелски привкус...

http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_co ... per_capita

#43 в света по брой на автомобили на глава на населението (пред унгария, сърбия, румъния и тн.)

http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_co ... rship_rate

#1 в света по процент на население притежаващо жилище...

http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_co ... in_poverty

процент на бедните... (сортирай колонките да видиш къде сме и ни сравни с една румъния примерно)

за какъв точно робовладелски строй говориш?
алекс
трабант 601с
разни други возила

старши ентусиаст
Аватар
Кара: малки котета на задната седалка
Мечтае да кара: по-леко
Детайли за колата: Черна скрап

Мнение от deyan-enchev » 31 Яну 2013, 23:19

^ Той колегата за правителството говореше :) и колко права има обикновения човек = 0, особено срещу банката си като Гаврош в романа на Виктор Юго :)
Understeer is when you hit the wall with the front of the car. Oversteer is when you hit the wall with the rear of the car. Horsepower is how fast you hit the wall. Torque is how far you take the wall with you. Spoilers and bodykits are how much of a mess you leave on the wall. Rollcages and windownets are how much of the wall you take with you.

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 31 Яну 2013, 23:34

deyan-enchev написа:^ Той колегата за правителството говореше :) и колко права има обикновения човек = 0, особено срещу банката си като Гаврош в романа на Виктор Юго :)

ти мислиш че в "белите" страни имаш повече шанс? :)

в най-добрия случай да извадиш някое реми или пирова победа ;)
алекс
трабант 601с
разни други возила

старши ентусиаст
Аватар
Кара: малки котета на задната седалка
Мечтае да кара: по-леко
Детайли за колата: Черна скрап

Мнение от deyan-enchev » 31 Яну 2013, 23:36

Не не нищо не мисля, навсякъде има лошо и добро, трябва да намериш баланса където ще живееш с най-малко грижи.
Истината за мен е че България е много по-добра старана за живеене от много други - игнорирам факта че Държавата НЕ СЕ грижи за гражданите си - безнаказаност, мързел и корупция са дълбоко вкоренени във институциите.

Може би отчасти е така и в други западни страни, но нямаме шанс да се сравняваме с тях :)
Understeer is when you hit the wall with the front of the car. Oversteer is when you hit the wall with the rear of the car. Horsepower is how fast you hit the wall. Torque is how far you take the wall with you. Spoilers and bodykits are how much of a mess you leave on the wall. Rollcages and windownets are how much of the wall you take with you.

Аватар
Кара: автомобил
Мечтае да кара: два автомобила
Детайли за колата: купе,двигател,волан,гуми

Мнение от jordanpar » 31 Яну 2013, 23:39

Ихаа,колко сме богата нация по данни на статистиката.
Кви са тея уикипедии,що за популизъм.Какви и колко годишни са масовите автомобили в БГ????Колко продажби на чисто нови автомобили се осъществяват годишно?Какви са масово жилищата в БГ,които така гордо бил притежавал българина? В България имало около 710 000 панелни жилища /чек и аз да ползвам статистиката/.Ако предположим че средно тричленно семейство живее във всяко едно от тях,това прави над 2 000 000 души живеещи в чудото на социалистическото строителство.Ако за някой това е много ценния имот-здраве да е.
Това ми прозвуча малко като оня дето каза че в България всеки средно имал по 7 000 лева заделени,пак според статистиката имало 35 милиарда влогове.За сведение и хотелите по морето и зимните курорти също влизат в категорията жилища,а в някой хотели има по 200-300 апартамента,ама те не са на толкова броя хора.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от zazomazo » 31 Яну 2013, 23:43

alx написа:
zazomazo написа:какъв капитализъм...в БГ работи феодализма, ама от най-ранния - с робовладелски привкус...

http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_co ... per_capita

#43 в света по брой на автомобили на глава на населението (пред унгария, сърбия, румъния и тн.)

http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_co ... rship_rate

#1 в света по процент на население притежаващо жилище...

http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_co ... in_poverty

процент на бедните... (сортирай колонките да видиш къде сме и ни сравни с една румъния примерно)

за какъв точно робовладелски строй говориш?

стига Алекс....
дори и да се абстрахираме относно достоверността на информацията в Уикипедия...
43 в света по брой автомобили, но повечето пред разпадане със средна възраст на автопарка вероятно над 20 години..
1-ви в света по притежавани жилища, но какви жилища? основно панелки на сериозна възраст, които след едни 50-тина години ще е наложително да се съборят...и тогава рязко въпросните собственици ще се окажат бездомници...

п.с. да не задълбаваме в тая насока, щото ще изместим смисъла на дискусията в темата :winky:
Изображение

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата