области в америка и икономическото им развитие
Модератор: Общи модератори
- Mr Charger
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: метро
- Мечтае да кара: M Power Electrified
Re: области в америка и икономическото им развитие
Интересна тема. 10Х за коментарите на alx и Nickelback. Някои от момчетата тук може би са от голямото добрутро или нещо от сорта (в което няма лошо разбира се). В метрополията, където живея аз, новите коли, които се карат от мнозинството са Тойота Корола, Камри и Хонда Сивик, американските и европейските са твърде скъпи. Оръжие не може да се купи просто така от магазина (и слава богу!), както и не можеш да го носиш открито.
Само да не придобият феновете в България превратната представа, че всеки в САЩ пътува нон-стоп из страната в осемцилиндров пикап с пушка помпа или AR-10 на гън рака. Тия неща може и да ги има някъде, но аз където съм мнозинството от хората бачкат здраво, ходят на почивка максимум веднъж в годината, и гледат да спестяват за ипотеката на къщата и за образованието на децата. Та не е точно така, както го представят в холивудските филми.
Моето мнение е, че ако си "regular, normal, everyday guy", а не бизнесмен или играч, единствените плюсове на САЩ са евтиният бензин и хубавата природа. Да богата държава са (демек с много богаташи), но са далеч от общественото и социално развитие на Европа.
Само да не придобият феновете в България превратната представа, че всеки в САЩ пътува нон-стоп из страната в осемцилиндров пикап с пушка помпа или AR-10 на гън рака. Тия неща може и да ги има някъде, но аз където съм мнозинството от хората бачкат здраво, ходят на почивка максимум веднъж в годината, и гледат да спестяват за ипотеката на къщата и за образованието на децата. Та не е точно така, както го представят в холивудските филми.
Моето мнение е, че ако си "regular, normal, everyday guy", а не бизнесмен или играч, единствените плюсове на САЩ са евтиният бензин и хубавата природа. Да богата държава са (демек с много богаташи), но са далеч от общественото и социално развитие на Европа.
Непобедимите - 2002, Е3, Е9, Е12, Е21, Е23, Е24, Е28...
- ilia1984
- младши ентусиаст
-
- Кара: BMW E60
- Мечтае да кара: BMW
Южна Калифорния как е като част от щатите добре ли е за живот и работа>?Също така и Невада и Аризона?
- Binev_OuT
- младши ентусиаст
-
- Кара: E36 323i Touring
- Мечтае да кара: някакво М
Да,какво означава "голямото добрутро"?
Аз имам семейни приятели в Бостън.Жената работи в институт Кембрич , а мъжът и е архитект в някаква фирма.
Там са от около 10 години,имат си къща в добър квартал.Казват че имало много българи покрай тях - името му беше Дедам(Dedham) май.
Та често пътуват ей така на екскурзии,до Мексико или до близки острови,плюс това веднъж годишно са в България за по месец.
Таксите за детски градини,бавачки и всякакви други са огромни,но не ги притесняват особено,имат семеен японски ван и наскоро предпочетоха някаква лодка пред спортен автомобил
Та искам да кажа,че ако си заминал там с някаква по-висока цел в повечето случаи се получават нещата,но ако си там за 8-те долара на час - трудно.
Аз имам семейни приятели в Бостън.Жената работи в институт Кембрич , а мъжът и е архитект в някаква фирма.
Там са от около 10 години,имат си къща в добър квартал.Казват че имало много българи покрай тях - името му беше Дедам(Dedham) май.
Та често пътуват ей така на екскурзии,до Мексико или до близки острови,плюс това веднъж годишно са в България за по месец.
Таксите за детски градини,бавачки и всякакви други са огромни,но не ги притесняват особено,имат семеен японски ван и наскоро предпочетоха някаква лодка пред спортен автомобил

Та искам да кажа,че ако си заминал там с някаква по-висока цел в повечето случаи се получават нещата,но ако си там за 8-те долара на час - трудно.

- Mr Charger
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: метро
- Мечтае да кара: M Power Electrified
Binev_OuT написа:Та искам да кажа,че ако си заминал там с някаква по-висока цел в повечето случаи се получават нещата,но ако си там за 8-те долара на час - трудно.
Френд, дори и с 20 долара/час X 2 души пак си в категорията на нова Тойота Корола или даже Нисан Верса

Стандартът, за който говориш в Бостън намирисва на заплати от 35 долара на час и нагоре. Това само, за да се върнем отново в реалния свят.
На всички, който се интересуват от реалната ситуация в Америка бих препоръчал внимателно проучване на уеб страници и стандарт на живот в съответните щати, за да не останат после разочаровани и да не си загубят времето. Сега ясно е, че никой не вярва какъв е реалният живот в САЩ. И да ви кажа пак няма да повярвате, за това ето ви един популярен виц. " Всички знаели, че в САЩ се намира злато по земята. Само трябва да посегнеш и да го вземеш. Та, един нов имигрант от България пристига на летището и гледа 100 доларова банкнота на земята. Поглежда я и си казва "Ех, мързи ме да се навеждам, ще започна от утре"

Непобедимите - 2002, Е3, Е9, Е12, Е21, Е23, Е24, Е28...
- Binev_OuT
- младши ентусиаст
-
Ами не им знам заплатите точно колко са - единия е архитект , другия е някакъв доктор в Кембрич,води някакви проекти не знам какво точно.
Заплатите са им високи но бавачката е 800$ седмично плюс някави хиляди за детска градина годишно и още там една камара такси и глупости.
Вана им не го знам на изплащане ли е (най-вероятно) но живеят добре и това е факт и това може да бъде реалност.
Не знам за мъжа,но момичето едни 10к на месец може и да ги удря.
Та искам да кажа,че в Щатите не е като да няма на къде да се развиваш,ако се вложат средства в преквалификация или нещо от сорта това ще се изплати доста добре след време.
Е то от много неща зависи,но по принцип е така.
Заплатите са им високи но бавачката е 800$ седмично плюс някави хиляди за детска градина годишно и още там една камара такси и глупости.
Вана им не го знам на изплащане ли е (най-вероятно) но живеят добре и това е факт и това може да бъде реалност.
Не знам за мъжа,но момичето едни 10к на месец може и да ги удря.
Та искам да кажа,че в Щатите не е като да няма на къде да се развиваш,ако се вложат средства в преквалификация или нещо от сорта това ще се изплати доста добре след време.
Е то от много неща зависи,но по принцип е така.

Flash написа:Щата Мейн. Там е все едно наш Видин, Лом и околията. Познавам едно приятелче от там и не напразно си идва всяка година на почивка в България. Нищо, че чичо Стивън Кинг живее там.
В мейн има някъв туризъм през лятото и малко ски през зимата. По крайбрежието е много красиво, но е студено и не става за къпане дори в най- горещите дни на лятото. Имат развит улов на омари и ако искаш да ядеш хубав пресен омар- там е мястото. Местните са доста бедни и на практика се изхранват от бостончани които ходят на север за уикендите и на ваканция защото е близо. На вътре (на запад) е много диво и няма нищо...
алекс
трабант 601с
разни други возила
трабант 601с
разни други возила
Binev_OuT написа:На мен Охайо ми е интересен.Ще ходя там след няколко седмици.
Става дума за езерото Ейре там ще съм на един остров.
Охайо е стара слава. Той е от щатите дето се наричат "ръждивата зона"- демек едно време е имало силна тежка индустрия- сега има ръжда. Още е индустриално но е пълна трагедия. Големите градове са сиви, неприятни... Карал съм през кливланд- чувствах се като мед макс... Мноо черни имат.
За острова - чувал съм че е парти място.
алекс
трабант 601с
разни други возила
трабант 601с
разни други возила
ilia1984 написа:Южна Калифорния как е като част от щатите добре ли е за живот и работа>?Също така и Невада и Аризона?
Южна Калифорния - ами може би най-доброто място за живеене на което съм бил! Само основните неща ще нахвърлям че може много да се пише. Започвам с Orange County което си е баш центъра на Южна Калифорния
- цени на имоти: доста високи! В градовете които са на 20 минути с кола от океана нормална семейна къща започва от $500 000. $1 млн стигат за малко по тузарска къщичка но нищо особено...земята е много скъпа и от там цената на имота скача до небесата (пример: къща за 600 000, земята е горе долу 350-400 000).
- наеми: като цените на имотите: доста скъпи - двустаен апартамент $1200, тристаен $1700, къща $2800
- цени на продукти/бензин и т.н.: нормални, същите като навсякъде в Калифорния
- местоположени: перфектно - LA е на 1ч път което за Америка е нищо като дестинация, San Diego е пак на 1ч път, Мексико на 1.5ч ....а да... Лас Вегас е на 3-5ч (зависимост от трафика). Никакъв проблем да се ходи всяка събота
- забавления: ами не е много парти място. По скоро си е за семейни - спокойно, сигурно, децата играят по улицата, климата е перфектен (на 2 Януари съм ходил на басейн). Лятото е жега, но много рядко е над 40 (30-35 обикновенно), хората са малко затворени и по скоро семейно ориентирани, млади хора бол но все пак има значение дали си американец или не. По крайбрежието е малко по раздвижено заради туристите, но пак няма нищо общо със нощния живот във Вегас/ЛА
- работа: зависи от квалификацията! Специално там близо 80% от хората са с висше образование! Повечето фирми са ИТ, финансови или седалища на корпорации. Фабрики/заводи/цехове и такива по скоро няма.... всичката нискоквалифицирана работа е за мексиканците. Ако съм студент по скоро не бих дошъл тук за да бачкам в ресторант. Азиатците малко по малко завземат района, тъй като са открили простата истина - без образование си за никъде. Нормално е майката/бащата да се скъсват от бачкане, но децата ЗАДЪЛЖИТЕЛНО в колеж и после университет! Почти задължително е и жена ти да работи. Само с 1 работа си е бая зор
- коли: тука хората са съ гъзари. Хонди/Тойоти и разни евтинджоси карат само мексиканците и по изпадналите. Нормана работа в нормална фирма означава че имаш пари за Мерцедес/БМВ или нещо още по-премиум.
- сгради и молове: само с виждане става. Не случайно му казват квартала на богатите. Най-големия мол на крайбрежието е тук не случайно
горе долу това е. ако има някакви конкретни въпроси ще отговарям
- Binev_OuT
- младши ентусиаст
-
Escape - кажи нещо за Университетите там.Изисквания,държавно подпомагане и т.н.
И да не е само по твоята част,по принцип ме интересува как стоят нещата в тамошните унита за българите примерно.
И да не е само по твоята част,по принцип ме интересува как стоят нещата в тамошните унита за българите примерно.

- nikoror
- кандидат ентусиаст
-
ей тука има почти всички статистики дето може да се сети човек
http://www.statemaster.com/index.php
като за авто-форум например: каква част от населението по щат има книжка?
http://www.statemaster.com/graph/trn_li ... per-capita
или среден доход на домакинство:
http://www.statemaster.com/graph/hou_ho ... old-income
http://www.statemaster.com/index.php
като за авто-форум например: каква част от населението по щат има книжка?
http://www.statemaster.com/graph/trn_li ... per-capita
или среден доход на домакинство:
http://www.statemaster.com/graph/hou_ho ... old-income
- steeN
- старши ентусиаст
-
- Кара: конете да бягат
- Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...
Мога да добавя за южна калифорния малко неща, както съм ги видял през моите очи...
Южна Калифорния или SoCal е между Лос Анджелис или малко по-нагоре и долу до Сан Диего (мексиканската граница). Има си специфична култура (както примерно Тексас). Официалните дрехи са горе долу тениска, къси гащи и джапанки... шегата тук е, че се обличаш официално само за погребение или интервю. Има и местен диалект общо взето това дето е по повечето холивудски филми (обръщението dude и ползването на думата like като пълнеж е типично). Дори и вътре в Калифорния има разлика в хората. Живота като цяло е по бреговете, навътре не си е работа да се буташ. В Сан Диего са много по laid back както казват, т.е. отпуснати, живота тече на по-бавни обороти (както и по по-малките градове). Въпреки, че е голям град има атмосферата на малък туристически град. Плажовете са едни от най-добрите и водата е достатъчно топла за да можеш да влезеш нормално в океана (в ЛА и нагоре ако не са летни месеци, а и дори летни месеци си е приключение). Минуса там е, че е много отдалечено от всичко и жегата си става сериозна пролет/лято.
ЛА е една джунгла, общо взето има за всеки по нещо. Нещата са на по-високи обороти там, хората по-изнервени (нормален резултат от по-голям град). Холивуд е голям работодател и буквално като по филмите се изсипват сума ти хора, които се опитват да пробият в бизнеса, живеят няколко месеца под наем и или ги огрява или им свършват парите и си тръгват. Ако мога да опиша ЛА с една дума - магистрали... 6 ленти. 8 ленти, в едната посока естествено
магистрали да искаш. Движението е ад, дори за мен, дето съм завършил софийската школа с отличие
Пътищата са много зле... има места, които напомнят участъка от магистралата до пловдив
Иначе има отделени квартали като всички изтъркани имена, които сте чували, където е доста спокойно и подредено (но и няма много за правене, в Irvine може да умреш от тъпотия примерно). Има и места където не искаш да стъпваш (всички тия имена дето сте ги чували от рап песните, трябва да се избягват). Района около Холивуд е най-интересен (там е и предимно нощния живот) и крайбрежните места Санта Моника, Венис Бийч и т.н. В ЛА се случват и всички концерти и подобни събития.
Цените на безина/дизела в Калифорния са най-скъпите от целите щати заради CARB (който иска да гугълне, хумористично известен като the communist air resource board), защото има по-високи изисквания зa екологията. Най-високия октан по бензиностанциите е 91, което е нещо като 98 в Европа пак заради екологични изисквания. Интересно е, че стари Аудита не съществуват тук. Не са ги уважавали изобщо. Но на БМВ може да проследиш историята само като си пътуваш безцелно
Нощния живот е от 11 до 1:30 или 2 някъде. Като алкохола спира да се предлага към 1, 1:30 (така наречния last call). Няма време за размотаване с две думи
Калифорния е бивша мексиканска териятория, като парадокса е, че мексиканците за намали американци да им работят по нивите, които постепенно за наводнили района и след това е имало една малка война.
Сега нещата са точно обратните, мексиканците превземат района и те са тези, които работят по нивите и фермите (щата е с най-голямо земеделие от всички други в САЩ). От там всички е на два езика,
аз често се базикам с мексиканците по разните места за ядене да им произнасям техните неща почти без акцент (испанския е лесен за българите), обаче после като ми отговорят на испански (юото си мислят, че говоря езика) само
мигам на парцали
Минус е, че данъците са доста високи, но това е следствие от това, че щата е доста либерален (някой ден това ще ги изяде, но...).
Невада е общо взето Лас Вегас/Хендерсън/... (въпреки че има и разни други места не си струват споменаването) което е мегаполиса на Лас Вегас. Района около Вегас е полупостиня, но за техен късмет имат доста вода. Потърсете Lake Mead в google, там е и един от най-големите язовир в щатите, hoover dam построен по време на голямата депресия (точно на границата между Аризона и Невада). Интересно е да се види какво могат да направят парите за едно място. Доста наляха за строене на имоти там и населението е нарастнало 2 пъти и повече за последните 20 години. Има квартали, които не можеш да познаеш, че си във Вегас, трева, широколистна растителност, голф игрища като слънце... много е сюреалистично. Повечето работа е предимно в entertainment индустрията и строителстовото, когато нещата се сринаха 2009 беше доста лошо ударен... беше направо празно по улиците изоставени строежи, сега не можеш да се разминеш по главната улица там (the strip). Също така се оказва, че климата е благоприятен за data центрове и сега се развиват и в тази област. Колкото и да го развиват жегата през лятото е убииствена, еднинствено помага това, че въздуха е сух... 41 градуса вечер през Юли/Август е нещо нормално
Вегас е странно място, има по нещо за всеки там, от места, които може да изгърмиш хиляди долари (буквално) в рамките на няколко часа до музей и културни събития. Там е голяма мешаница, може да се види боклука на щатите до нормални хора, което е рядкост. Няма щатски данък върху доходите и данъчната структура е добра за бизнесите. Летището е много интересно, защото е ограедно с публични пътища и има паркинги, на които може да спреш и да гледаш как кацат самолетите доста близо до теб. Там някъде е и прословутата Area 51 
За работа, както и навсякъде в щатите според мен, общо взето трябва да си преносима специалност, като инженер, математика/компютри, финанси иначе става много сложно. Местното образовние е огромен плюс. За университетие общо взето ти трабват минимум $50-60к на година за обучение и разходите за живот.
Южна Калифорния или SoCal е между Лос Анджелис или малко по-нагоре и долу до Сан Диего (мексиканската граница). Има си специфична култура (както примерно Тексас). Официалните дрехи са горе долу тениска, къси гащи и джапанки... шегата тук е, че се обличаш официално само за погребение или интервю. Има и местен диалект общо взето това дето е по повечето холивудски филми (обръщението dude и ползването на думата like като пълнеж е типично). Дори и вътре в Калифорния има разлика в хората. Живота като цяло е по бреговете, навътре не си е работа да се буташ. В Сан Диего са много по laid back както казват, т.е. отпуснати, живота тече на по-бавни обороти (както и по по-малките градове). Въпреки, че е голям град има атмосферата на малък туристически град. Плажовете са едни от най-добрите и водата е достатъчно топла за да можеш да влезеш нормално в океана (в ЛА и нагоре ако не са летни месеци, а и дори летни месеци си е приключение). Минуса там е, че е много отдалечено от всичко и жегата си става сериозна пролет/лято.
ЛА е една джунгла, общо взето има за всеки по нещо. Нещата са на по-високи обороти там, хората по-изнервени (нормален резултат от по-голям град). Холивуд е голям работодател и буквално като по филмите се изсипват сума ти хора, които се опитват да пробият в бизнеса, живеят няколко месеца под наем и или ги огрява или им свършват парите и си тръгват. Ако мога да опиша ЛА с една дума - магистрали... 6 ленти. 8 ленти, в едната посока естествено

Цените на безина/дизела в Калифорния са най-скъпите от целите щати заради CARB (който иска да гугълне, хумористично известен като the communist air resource board), защото има по-високи изисквания зa екологията. Най-високия октан по бензиностанциите е 91, което е нещо като 98 в Европа пак заради екологични изисквания. Интересно е, че стари Аудита не съществуват тук. Не са ги уважавали изобщо. Но на БМВ може да проследиш историята само като си пътуваш безцелно

Нощния живот е от 11 до 1:30 или 2 някъде. Като алкохола спира да се предлага към 1, 1:30 (така наречния last call). Няма време за размотаване с две думи

Калифорния е бивша мексиканска териятория, като парадокса е, че мексиканците за намали американци да им работят по нивите, които постепенно за наводнили района и след това е имало една малка война.
Сега нещата са точно обратните, мексиканците превземат района и те са тези, които работят по нивите и фермите (щата е с най-голямо земеделие от всички други в САЩ). От там всички е на два езика,
аз често се базикам с мексиканците по разните места за ядене да им произнасям техните неща почти без акцент (испанския е лесен за българите), обаче после като ми отговорят на испански (юото си мислят, че говоря езика) само
мигам на парцали

Минус е, че данъците са доста високи, но това е следствие от това, че щата е доста либерален (някой ден това ще ги изяде, но...).
Невада е общо взето Лас Вегас/Хендерсън/... (въпреки че има и разни други места не си струват споменаването) което е мегаполиса на Лас Вегас. Района около Вегас е полупостиня, но за техен късмет имат доста вода. Потърсете Lake Mead в google, там е и един от най-големите язовир в щатите, hoover dam построен по време на голямата депресия (точно на границата между Аризона и Невада). Интересно е да се види какво могат да направят парите за едно място. Доста наляха за строене на имоти там и населението е нарастнало 2 пъти и повече за последните 20 години. Има квартали, които не можеш да познаеш, че си във Вегас, трева, широколистна растителност, голф игрища като слънце... много е сюреалистично. Повечето работа е предимно в entertainment индустрията и строителстовото, когато нещата се сринаха 2009 беше доста лошо ударен... беше направо празно по улиците изоставени строежи, сега не можеш да се разминеш по главната улица там (the strip). Също така се оказва, че климата е благоприятен за data центрове и сега се развиват и в тази област. Колкото и да го развиват жегата през лятото е убииствена, еднинствено помага това, че въздуха е сух... 41 градуса вечер през Юли/Август е нещо нормално

За работа, както и навсякъде в щатите според мен, общо взето трябва да си преносима специалност, като инженер, математика/компютри, финанси иначе става много сложно. Местното образовние е огромен плюс. За университетие общо взето ти трабват минимум $50-60к на година за обучение и разходите за живот.
Последна промяна steeN на 05 Май 2013, 20:59, променена общо 1 път
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- “When the legend becomes fact, print the legend.”
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- zlatko_baretata
-
-
- Кара: Фиат 126р
- Мечтае да кара: Шкода Фабия
steeN написа:Мога да добавя за южна калифорния малко неща, както съм ги видял през моите очи...
...
Значи не са достоверни...

- steeN
- старши ентусиаст
-
- Кара: конете да бягат
- Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...
Е да, ти по телевизията и в ютуб си видял повече със сигурност... Нямам нищо против да ме коригираш за нещо 

- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Nickelback
- старши ентусиаст
-
- Кара: BigBlockV8
- Мечтае да кара: бангия с предно
- Детайли за колата: Hemi 370 cu. in.
steeN написа:Е да, ти по телевизията и в ютуб си видял повече със сигурност... Нямам нищо против да ме коригираш за нещо
Много добре обобщено на района

Цените на храната не са високи като за щатите. Да речем една вечеря в средностатистическо заведение варира около 20-30 долара без да се ограничаваш много, много. Вечеря в аржентински ресторант - 40 долара

"За тЕя пари има Е-шеесе" - форумна пословица.
Лето две и седемнаесто.
- Binev_OuT
- младши ентусиаст
-
50к - 60к на година
Чета за някакви такси от порядака до 20к като това включва 4-те години бакалавър или 8к до 15к за две години магистър като най-скъпи идват в Бостън,Сиатъл и естествено Калифорния.
Ама ти ме уби направо

Чета за някакви такси от порядака до 20к като това включва 4-те години бакалавър или 8к до 15к за две години магистър като най-скъпи идват в Бостън,Сиатъл и естествено Калифорния.
Ама ти ме уби направо