Кой е с предимство?
Модератор: Общи модератори
- alozavar
- Потребител
-
- Кара: F31
Re: Кой е с предимство?
Nasko_ написа:ивчо написа:https://maps.google.bg/?ll=42.685495,23.297294&spn=0.003356,0.004823&t=m&layer=c&cbll=42.685495,23.297294&panoid=vPdm9yhCZiRGYbKn_oSitw&cbp=12,236.09,,0,8.6&z=18
Ето де ... По-напред го има също
И пак има драЙвери дето карат по по-широкият път
И ако не е ясно от снимката - и двата светофара дават зелена вълна посока Княжево, и двата пътя са с предимство
Да, тук ситуацията е по-различна, защото има знак за път с предимство и в локалното, но пак светофарът е казуса:) Ако светофара не работи, отново няма казусКоето ме кара да се замисля, защото не става въпрос само за едно кръстовище
Светофарът дава предимство направо и надясно, докато ако той не работи знакът във никой случай не дава предимство на тези, които завиват, той се отнася само за движещите се по Цар Борис
Значи, доколкото разбрах, ако съм на път с предимство и реша да завивам нанякъде, предимството ми автоматично се отнема, така ли

- Nasko_
- младши ентусиаст
-
- Кара: Е46 330i
alozavar, първо си направи труда да отвориш линка на колегата, за да видиш за какво говорим
Локалното има знак път с предимство!

Не спори с глупак, защото ще те принизи до нивото си и ще те победи с опит!
- Владо
- старши ентусиаст
-
- Кара: myCar 5.3. and iCar 3.9.
- Мечтае да кара: още по-бавно
- Детайли за колата: ...
01" 525d m57
04" X5 m57
06" Liberty 2,8 CRD
Лично за мен това са пропуски в организацията на движението.. Тук иначе може да си теоретизираме много.
Като цяло, всеки завиващ от главен път на зелен сигнал на светофара като как ще види какъв е сигнала в локалното, като въпросът защо изобщо трябва да го гледа е допълнителен...
По белия свят може да срещенш такива работи, но на светофара в локалното ще мига жълтото също, което те приканва към внимание и вероятност от пропускане на коли от главен път...
У нас се хващаме за букви, членове, алинеи, и като нищо пишещия акта може да тълкува всякак си...
Да допълня за ивчо: Тези горе на житница и цар борис дето е посочил... Значи 90% от излизащите от локалното там правят ляв завой
... и чакат зеленото от житница 
Като цяло, всеки завиващ от главен път на зелен сигнал на светофара като как ще види какъв е сигнала в локалното, като въпросът защо изобщо трябва да го гледа е допълнителен...
По белия свят може да срещенш такива работи, но на светофара в локалното ще мига жълтото също, което те приканва към внимание и вероятност от пропускане на коли от главен път...
У нас се хващаме за букви, членове, алинеи, и като нищо пишещия акта може да тълкува всякак си...
Да допълня за ивчо: Тези горе на житница и цар борис дето е посочил... Значи 90% от излизащите от локалното там правят ляв завой

- Nasko_
- младши ентусиаст
-
Владо написа:Лично за мен това са пропуски в организацията на движението.. Тук иначе може да си теоретизираме много.
Съгласен съм с теб, колега

- ивчо
- старши ентусиаст
-
- Кара: Е34 с ... ръжда
Владо написа:Да допълня за ивчо: Тези горе на житница и цар борис дето е посочил... Значи 90% от излизащите от локалното там правят ляв завой... и чакат зеленото от житница
Те на тях има раздават дюнери после

alozavar - реално знака за предимстов важи за конкретен булевард/улица/път и т.н. ! Завивайки да речем от Борис за да си пробваш окачването в локалното, ти вече не си на Борис да речем (в конкретният случай) - а на Софийски герой, или на Житница ! И реално този вдясно ти е с предимство ! За съжаление още нямам смелост да пробвам написаното ... Не че не си минавам де

Механджията написа:е, пример, аз снощи клатих здраво мойта, сутринта с кеф станах, кафенце, после вместо обичайните 15мин до бачкането пътувах близо 25... лежерно така, кефаджийско.... а тия дет бързат, дали са ебали?
The night is dark and full of lo6o

- Benedetto
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: E36 compact
alozavar написа:...
ОК, на теб ти светва зелено в локалното, на мен ми светва зелено на булеварда. Очевидно няма регулировчик, светофарите ни светват еднакъв сигнал, според тебе кое трябва да гледаш след него? Или светне ли зелено, всички да отстъпватНяма никакво значение накъде ще караш от локалното. Ти може също да завиваш надясно, кой трябва да премине първи тогава? Който по-бързо вкара на скорост?
малко съм изтървал дискусията, но... Аз няма как да знам какво ти свети на теб. Гледам си моя светофар. Светва ми зелено и тръгвам.
Пак повтарям - щом има светофар, знаците не играят, няма ги.
Светофара трябва да се пренастрои. Това е.
taratora написа:.... Тъй, като светофарите светят идентично можем да ги броим, че изобщо ги няма. В този случай важат знаците......
Не може да правим такива работи

- Vanqu1sh
- ентусиаст
-
- Кара: e92 M3 LCI / g30 530d xdrive
- Мечтае да кара: всички модели на BMW M GmbH
За кръстовището на бул. Сливница мисля че колите от локалното са с предимсвто, но защо не я оправят тая двусмислица не мога да си обясня 

- ACCELERATOR
- младши ентусиаст
-
- Кара: E34
- Мечтае да кара: E34
Йерархията е СВЕТОФАР > ПЪТНИ ЗНАЧИ > ПРАВИЛО НА ДЯСНОСТОЯЩИЯТ, което на практика значи, че ако няма регулировчик, първо се гледа светофара, после - знаците, и накрая - кой е отдясно. Логиката, че като работел светофара, знаците не важали, е вярна, само ако показанието на светофара е в противоречие със знака. Обаче когато на двама души им свети едновременно зелено, тогава се намесва по-долното правило в йерархията - в случая пътните знаци. Същото е и когато имаме завиващ път с предимство, указан със знаци -
Тогава важи по-долното правило в йерархията, или именно - на дясностоящият, въпреки, че имаме и знаци.
В случая, колегите, които твърдят, че десният бил с предимство, прескачат едно ниво в йерархията - ПЪТНИТЕ ЗНАЦИ, и отиват на последното - ПРАВИЛОТО НА ДЯСНОСТОЯЩИЯТ, което не е правилно.

В случая, колегите, които твърдят, че десният бил с предимство, прескачат едно ниво в йерархията - ПЪТНИТЕ ЗНАЦИ, и отиват на последното - ПРАВИЛОТО НА ДЯСНОСТОЯЩИЯТ, което не е правилно.
- b00st
- User
-
- Кара: 330XD
- Детайли за колата: the silent power
Значи законово:
Не е уточнено регулирано или не кръстовище.
От друга страна:

Раздел XI.
Преминаване през кръстовище
Чл. 50. (1) На кръстовище, на което единият от пътищата е сигнализиран като път с предимство, водачите на пътни превозни средства от другите пътища са длъжни да пропуснат пътните превозни средства, които се движат по пътя с предимство.
Не е уточнено регулирано или не кръстовище.
От друга страна:
Глава втора.
ПРАВИЛА ЗА ДВИЖЕНИЕ ПО ПЪТИЩАТА
Раздел I.
Общи правила
чл.7
(2) Когато има несъответствие между светлинните сигнали и пътните знаци относно предимството, участниците в движението са длъжни да се съобразяват със светлинните сигнали.

- Nasko_
- младши ентусиаст
-
ACCELERATOR написа:.
Колега, става дума за предимството в кръстовището, не за посоката на движение

b00st написа:.
Чл.50, който си цитирал се отнася за регулирано кръстовище със знак, ясно е написано

ивчо написа:https://maps.google.bg/?ll=42.685495,23.297294&spn=0.003356,0.004823&t=m&layer=c&cbll=42.685495,23.297294&panoid=vPdm9yhCZiRGYbKn_oSitw&cbp=12,236.09,,0,8.6&z=18
Ето де ... По-напред го има също
И пак има драЙвери дето карат по по-широкият път
И ако не е ясно от снимката - и двата светофара дават зелена вълна посока Княжево, и двата пътя са с предимство
Колеги, до колкото аз знам ( и имам опит със случки и не само), при това положение ако завиваш надясно от Борис 3 - си БЕЗ предимство. Знака който указва предимство важи само за движещите се по пътя на който е поставен, след като завиете Вие вече сте на друг път на който съответно нямате знак и т.н. и съответно тези от локалното Ви се падат дясно стоящи ( понеже не можете да има видите знака или светофара).
Пак обобщавам, за да си решите всички казуси които сте постнали:
Знака ( без значение кой) важи само за движещите се по пътя на който е поставен, а не за напускащите го !!!
Единствено може да има изключение ако има допълнителна табела с указание за пътя с предимство (или друго).
- ACCELERATOR
- младши ентусиаст
-
Nasko_ написа:ACCELERATOR написа:.
Колега, става дума за предимството в кръстовището, не за посоката на движениеНяма как да се намесват знаци, които се отнасят за предимството, при положение, че светофара работи
Ти изобщо прочете ли какво съм писал? Просто дадох пример случай, при който, когато знакът дава еднакво предимство на двама участници, се намесва по-долното в йерархията правило, а именно това на дясностоящият. Същото е и в нашият случай - когато светофара дава еднакво предимство на двама участници, се съобразяваме със СЛЕДВАЩОТО в йерархията - а именно - пътните знаци. А не прескачаме към ПО–СЛЕДВАЩОТО - правилото на дясностоящия. Сега по-ясно ли е?!
Глава втора.
ПРАВИЛА ЗА ДВИЖЕНИЕ ПО ПЪТИЩАТА
Раздел I.
Общи правила
чл.7
(2) Когато има несъответствие между светлинните сигнали и пътните знаци относно предимството, участниците в движението са длъжни да се съобразяват със светлинните сигнали.
Ключовите думи съм ги подчертал. В нашият казус няма несъответствие, а имаме двама души със зелен сигнал. След като и на двамата им е зелено, следващото по сила са ЗНАЦИТЕ, а не ПРАВИЛОТО НА ДЯСНОСТОЯЩИЯ.
- ACCELERATOR
- младши ентусиаст
-
Kris написа:Колеги, до колкото аз знам ( и имам опит със случки и не само), при това положение ако завиваш надясно от Борис 3 - си БЕЗ предимство. Знака който указва предимство важи само за движещите се по пътя на който е поставен, след като завиете Вие вече сте на друг път на който съответно нямате знак и т.н. и съответно тези от локалното Ви се падат дясно стоящи ( понеже не можете да има видите знака или светофара).
Пак обобщавам, за да си решите всички казуси които сте постнали:
Знака ( без значение кой) важи само за движещите се по пътя на който е поставен, а не за напускащите го !!!
Единствено може да има изключение ако има допълнителна табела с указание за пътя с предимство (или друго).
Добре, за този знак разбрахме, а я кажи за другия знак, който е на локалното? Не означава ли той, че ти трябва да осигуриш предимство?
- Nasko_
- младши ентусиаст
-
ACCELERATOR написа:]
Колега, един бърз проверочен не би ти бил излишен

Ключовите думи са точно тези които не си подчертал! А именно, че при несъответствие, относно предимството, водачите са длъжни да се съобразяват със светофара!
Прочети добре, помисли и тогава пиши!

- ACCELERATOR
- младши ентусиаст
-
Nasko_ написа:ACCELERATOR написа:]
Колега, един бърз проверочен не би ти бил излишенНищо лично разбира се
Ключовите думи са точно тези които не си подчертал! А именно, че при несъответствие, относно предимството, водачите са длъжни да се съобразяват със светофара!
Прочети добре, помисли и тогава пиши!
Най-обичам някой "умник" да ми казва да мисля. ОК, застанали сме аз и ти, аз съм на главния път, искам да завия, а ти - в локалното. Светва ни зелено И НА ДВАМАТА, ок, съобразили сме се със светофара - тръгваме, обаче все един трябва да мине пръв, иначе ще се блъснем. Оттам нататък какво правим, при положение, че ти си на път БЕЗ ПРЕДИМСТВО според знака?