Oцеляване при катастрофа

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 320i
Детайли за колата: e36 coupe

Re: Oцеляване при катастрофа

Мнение от host » 22 Дек 2013, 13:20

Замести млад с безотговорен. Щото да си безотговорен не е това да си млад. Сумати от изцепките ги правят и немлади водачи. Народа тотално е изперкал.

Sent from my GT-I9100 using Tapatalk 2

Потребител
Аватар

Мнение от stefanoff » 24 Дек 2013, 18:17

alx написа:Предното е по-сигурно защото с него като недозавиеш и се блъскаш челно. И почват- зони за мачкане, двигател, въздушна възглавница, колан... Шанса дс оцелееш е голям.

Задното- като ти свърши таланта и шанса да се удариш странично е много голям. Погледнете повечето смъртоносни катстрофи- колата е увита странично около нещо .. А там отстрани има една смешна щанга във вратата и може би въздушна възглавница... И ... Така се загива.

Затова недозавиването е желателно при обикновените коли. А предното естествено предразполага за недозавиване. От там и предното се смята за по- сигурно. Допълнително повечето нетренирани водачи могат да овладеят недозавиването много по лесно от свръхзавиването.

Има и други причини- но тези са основните. Предното е много по- питомно.

Тука напълно съм съгласен, само дето в България автомобилния парк на 90% е съставен от 15 годишни кошници, предимно с предно предаване, без АСЦ, ДСЦ и прочие, и тук там с АБС. Също така, колите с предно на тези години имат навика задният им мост да е доста лек, и тръгне ли задницата само молитва те спасява :mhihi:

А инак според мен, най-добрият начин да оцелеем при катастрофа е, като не попадаме в такава. Аз като фен на предаването airplane crash investigation, бих казал, че една катастрофа с фатални последици е винаги съвкупност от няколко неблагоприятни фактора - несъобразена скорост /не е задължително да е превишена/ , кофти пътна настилка, не добро обезопасяване на пътя /калпави мантинели или липсващи такива/, лоши гуми, поледица и прочие. Тези фактори се делят най-общо на два типа - такива върху които имаме контрол /скоростта, поддръжката на автомобила/ и такива, които не зависят от нас /поледици, лоша пътна настилка/. Та мисълта ми е, че се съобразяваме с факторите, които зависят от нас, това също не ни застрахова от катастрофи, но вероятността да се отървем само със смачкани ламарини е много по-голяма, отколкото да станем някъде курбан . Карайте умната и весело посрещане на празниците :D :yes:
Не Мы такие, Жизнь такая

младши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: 911

Мнение от TNT » 25 Дек 2013, 23:01

А някъде излязло ли е с колко са карали с Е60-тката в реката?
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW///Акулка Кара: плавно/легално
Мечтае да кара: ///Е38 Мечтае да кара: \\\Е32

Мнение от thewolf » 03 Яну 2014, 17:17

magareto_yori написа:аз карам е21 целогодишно в Норвегия и не са ме вадили от никъде и не съм имал птп-та от каквото и да е естество.В багажника имам резервна гума,крик и инструменти.Просто карането върви с мисленето,трезва преценка и очите винаги на 6. А да качиш млад шофьор в бърза кола си е най-малкото безотговорно.

Заместваш "бърза кола" с БМВ и няма да се караме :P
Изображение

Бог отдава дължимото всекиму!

Потребител
Аватар

Мнение от -Злой- » 04 Яну 2014, 2:53

alx написа:
bum_bum написа:Тук разсъждаваме относно това как се овладява, какво се прави, как се изправя колата като поднесе а то реално тръгне ли да си пикае в крачола най-доброто, което можеш да направиш е да стискаш волана и спирачките и да се молиш да не се натресеш в най-голямото дърво.

точно при овладяването е най-голямото преимущество на предното с недозавиването- повечето хора ако тръгнат нещата на лошо правят едно от двете неща - или вдигат крака от газта и се опитват да овладеят или скачат с двата крака на спирачката. като тръгнеш да недозавиваш ако вдигнеш крака от газта най-вероятно е гумите да си възвърнат сцеплението а шофьора - контрола над колата. ако скочиш с двата крака на спирачката модерната кола няма да те остави да заореш напред а с абс-а ще постигне предишната ситуация със вдигането на крака на газта- резултата е че предните гуми пак ще си намерят сцеплението а шофьора контрола.

задното... вдигаш крака от газта- колата тръгва още повече настрани. понякога със камшичен ефект на другата страна. натискаш спирачките - колата се усуква повече. подаваш много газ - колата си остава усукана. единствения изход е вярното количество газ и да я изправиш ако имаш място- това нормалния шофьор обикновено не го владее.

и друго- относно динамиката на цялото занасяне- с недозавиването нещата се случват по-бавно и шофьора има възможност да отреагира. при свръхзавиването- аз лично съм губил съзнание преди да разбера че коньо е у реката :)

затова... предното при простолюдието е за предпочитане.

Според мен с вярно количество подадена газ може да се овладее и кола с предно и такава със задно.
Преди влизане в завой с голяма скорост колата с предно трябва да отпусне газта и към средата да започне ускорение (с навит волан мноо ясно)!
При занасяне на кола със задно (дрифт, занася задницата) шофера трябва да коригира траекторията с: количество подадена газ и волан. Това е по-трудният и рисков вариант и затова е по малко предпочитан сред дамите и меките китки!
При катастрофи ... тия дет си пият ракията с Господ оцеляват и при невъзможни ситуациии, другите с уменията са под въпрос.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от thewolf » 04 Яну 2014, 16:10

Според мен с вярно количество подадена газ може да се овладее и кола с предно и такава със задно.
Преди влизане в завой с голяма скорост колата с предно трябва да отпусне газта и към средата да започне ускорение (с навит волан мноо ясно)!
При занасяне на кола със задно (дрифт, занася задницата) шофера трябва да коригира траекторията с: количество подадена газ и волан. Това е по-трудният и рисков вариант и затова е по малко предпочитан сред дамите и меките китки!
При катастрофи ... тия дет си пият ракията с Господ оцеляват и при невъзможни ситуациии, другите с уменията са под въпрос.[/quote]

Колега, мисля че малко бъркаш от към газта. Ако е асфалт, може и да можеш с газ и волан на вкараш колата на пътя. Карам бмв от 10 години, при това едно и също със задно. ИМал съм много ситуации през зимата от некадърни шофьори, които изпреварват на завой и не могат да изпреварят и т.н. Задното се вкарва в пътя, като включиш на по-малка предавка и пуснеш газта, пробвай. Предното се вкарва в пътя с газ, задното обратно. За това бмв-тата са по-стабилни при слизане надолу на скорост от колите с предно, защото задното предаване държи, дори и като хлъзнат предните гуми, както и обратно, зимата предното има предимство при изкачване нагоре.

Брат ми кара с предно и сме пробвали. Аз бях останал с впечатлението че и предното се оправя с пускане на газта, но не, там трябва повечко газ за да я вкараш в пътя.
Изображение

Аватар

Мнение от F3P » 04 Яну 2014, 16:46

thewolf написа:....зимата предното има предимство при изкачване нагоре...

Да почваме ли да спорим или ще си припомниш уроците по физика :?:
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от thewolf » 04 Яну 2014, 17:19

F3P написа:

Хубава шега . . . :)
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 332mxi

Мнение от ogata » 05 Яну 2014, 0:06

thewolf написа:
F3P написа:

Хубава шега . . . :)

Хондаджиите по сбирките се използват един лаф "Къде си видял коня да е зад каруцата".
Аз им разправям да си карат файтончетата и да оставят тея с 911 (че там най-точно им идва метафората) да им е гадно :mhihi:
ИзображениеИзображение
http://www.injectorite.com http://www.klimacicite.com

кандидат ентусиаст
Аватар
Детайли за колата: Focus,Opel Monza/Senator,MX5 nb

Мнение от немо » 06 Яну 2014, 1:28

F3P написа:

Преди 14 год. имах Трабант.Та ходили сме някъде с жена ми и сина ми (бебе на 5-6 мес.) това зимата,ама зима със сняг както се полага!!
И по пътя има баир,ама баир с голямо Б.Аз съответно съм подготвен (с нови зимни Matador отпред) и т.н. и давам газ,хубу де,ама в един момент в средата на баира трабанта почна да намаля скоростта си на движение,въпреки,че оборотите не спадат,и в един момент колелата се въртят,а трабанта препариран :banghead: Бах,ко става,спирам,гъделичам съединител,помагам с ръчна,не,не,и не :no: Закъсах,викам си на баира,трабанта парно няма,срам,позор и бебе в колата :banghead:
Почесах се по главата,споменах мамата и обърнах трабанта с гъзо по посока на движението :smoke: Задна,газ,гъзо върви напред,предницата дрифти,обаче изтиках 60-70 метра на заден ход с кола с предно предаване,докато дойде равното,та се спасих... :bowdown:
Шофирането е превантивен анализ на това,което може да се случи на пътя....

кандидат ентусиаст
Аватар
Детайли за колата: Focus,Opel Monza/Senator,MX5 nb

Мнение от немо » 06 Яну 2014, 1:45

-Злой- написа:[Според мен с вярно количество подадена газ може да се овладее и кола с предно и такава със задно.

"Овладяване" предполага,че преди това е имало "изпускане от контрол"...
Много полезно е да знаеш как се лекува сифилис.Още по-полезно е да знаеш как да не изпадаш в ситуация да бъдеш лекуван от сифилис ! ;)

F3P написа:

Преди 14 год. имах Трабант.Та ходили сме някъде с жена ми и сина ми (бебе на 5-6 мес.) това зимата,ама зима със сняг както се полага!!
И по пътя има баир,ама баир с голямо Б.Аз съответно съм подготвен (с нови зимни Matador отпред) и т.н. и давам газ,хубу де,ама в един момент в средата на баира трабанта почна да намаля скоростта си на движение,въпреки,че оборотите не спадат,и в един момент колелата се въртят,а трабанта препариран :banghead: Бах,ко става,спирам,гъделичам съединител,помагам с ръчна,не,не,и не :no: Закъсах,викам си на баира,трабанта парно няма,срам,позор и бебе в колата :banghead:
Почесах се по главата,споменах мамата и обърнах трабанта с гъзо по посока на движението :smoke: Задна,газ,гъзо върви напред,предницата дрифти,обаче изтиках 60-70 метра на заден ход с кола с предно предаване,докато дойде равното,та се спасих... :bowdown:[/quote]
Шофирането е превантивен анализ на това,което може да се случи на пътя....

големия брат на Монтоя
Аватар

Мнение от BMW_POWER » 06 Яну 2014, 3:53

Тази тема ми напомня за една статия. Ето я. Преведете си я и си направете изводите.

http://www.avtovzglyad.ru/article/2013/ ... eniya.html

Висока скорост в завой, газ и бла бла. Контролираното плъзгане е едно, неконтролираното и неочаквано поднасяне е съвсем друго. Влизайки в завой с висока скорост и нямайки възможност да спрете в зоната на видимост, вие сте меко казано зле подготвени шофьори. Ако там има бавно движещ се трактор, аварорала кола, спрял камион, какво правите? Аз в завой съм попадал на останала след земеделска машина кал на буци. Едри като футболна топка. Отделно по асфалта бяха останали и следи от колелата. Когато влезете с голяма скорост в завой и колата поднесе, когато всяка гума има различно ниво на сцепление, вие сте пътници. Трибуквените електронни системи не са панацея за всеки проблем. Зимата има едно понятие "черен лед". За него не съм чувал някой да дава определение, изключая движение със съобразена скорост.

http://www.youtube.com/watch?v=dwx-VkvvjgY

Напишете black ice accidents и гледайте в тубата какво става.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 332mxi

Мнение от ogata » 06 Яну 2014, 4:01

BMW_POWER написа:Зимата има едно понятие "черен лед". За него не съм чувал някой да дава определение

Има и много точно при това ;)

The term black ice in the United States is generally used to describe any type of ice that forms on roadways (refers to a thin coating of glazed ice on a surface. While not truly black, it is virtually transparent, allowing black asphalt/macadam roadways or the surface below to be seen through it), even when standing water on roads turns to ice as the temperature falls below freezing.
ИзображениеИзображение
http://www.injectorite.com http://www.klimacicite.com

големия брат на Монтоя
Аватар

Мнение от BMW_POWER » 08 Яну 2014, 1:51

Добре си го дал Колега, ама на английски. Никой не казва, коя система за стабилизация и какво разпределение на масите между мостовете (БМВ са винаги и най-вече 50:50, независимо колко човека и багаж има в колата) може да те извади оттова. Аз съм се пързалял по първия мост след тунела Витиня и да ти кажа, хич не е приятно. Затова си има закон, написан с много кръв. Съобразявайте скоростта с пътната обстановка. И винаги бъдете готови за неприятна изненада зад ъгъла. Пуснете в тубата търсене на "ВИДЕОРЕГИСТРАТОР" и гледайте.

Старши ентусиаст
Аватар
Кара: F11 535d, E84 2.3d

Мнение от vld » 08 Яну 2014, 11:34

BMW_POWER написа:Добре си го дал Колега, ама на английски. Никой не казва, коя система за стабилизация и какво разпределение на масите между мостовете (БМВ са винаги и най-вече 50:50, независимо колко човека и багаж има в колата) може да те извади оттова. Аз съм се пързалял по първия мост след тунела Витиня и да ти кажа, хич не е приятно. Затова си има закон, написан с много кръв. Съобразявайте скоростта с пътната обстановка. И винаги бъдете готови за неприятна изненада зад ъгъла. Пуснете в тубата търсене на "ВИДЕОРЕГИСТРАТОР" и гледайте.

Ето това е истината :yes:
А не като снощи на околовръстното, мъгла с нож да я режеш, видимост няма и 5 метра пред колата, обаче специалистите карат с 60-70++ км. че и чак зазяпват настрани защо се бавиш :banghead:
Изображение

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата