голяма сметка ток
Модератор: Общи модератори
- bum_bum
- старши ентусиаст
-
- Кара: турбо бмв
Re: голяма сметка ток
N.Mihaylovski написа:bioz написа:bum_bum написа:Климатик, (също и гипсокартон и ламинат) неща да чуя вече посмъртно пък колкото и ще ток да плащам.
Това пък защо?
Щот му се еба майката с едни майсторчета
Климатика не отоплява комфортно. Все някъде в стаята духа. Отделно, че шуми. Може и съвсем малко да е, но бръмчи там нещо и мен ме дразни тоя постоянен фонов шум. МайсторчЕтата ми разправяха, че ако бил правилно оразмерен нямало да духа.

Гипсокартона може да е хубаво нещо ама не и в нашите географски ширини, дето го слага сульо и пульо. Изгоних 4 бригади и всяка следваща беше все по-опитна и всичките работили в Англия и Германия, имаше един и от Финландия

Ламината.. просто съвременния балатум. Грозно като всяка имитация на нещо. В класацията на грозните и безвкусни неща в интериора бих го подредил до панелните щори и стъклената кухненска маса

- jorsenbmw
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: S63TUB44
Някой има ли да е по-натясно с термопомпите за охлаждане и отопление.Климатика и ламината тук ги наричат ''бедняшкия лукс''.Също и гипскартона.Слагат се само на реновирани сгради предназначени за отдаване под наем на такива гладни източноевропейци като мен.
Повечето средна класа хора ползват термопомпа системи за да се охаждат и отопляват.Тъй като се водят по някаква програма за възобновяеми източници ползват и субсидии при изграждането им.Гледам на някои са им свързани даже с отоплението на водата на басейните .Тук надморската височина е често отрицателна и ползват вода-вода системата поради огромното наличие на подземни води.
В България струва ли си цените,гледам 5-6000 евро е началната инвестиция ,както и след това разходите по поддръжката???Има ли въобще кадърни фирми да ти го направят и после профилактират.
Повечето средна класа хора ползват термопомпа системи за да се охаждат и отопляват.Тъй като се водят по някаква програма за възобновяеми източници ползват и субсидии при изграждането им.Гледам на някои са им свързани даже с отоплението на водата на басейните .Тук надморската височина е често отрицателна и ползват вода-вода системата поради огромното наличие на подземни води.
В България струва ли си цените,гледам 5-6000 евро е началната инвестиция ,както и след това разходите по поддръжката???Има ли въобще кадърни фирми да ти го направят и после профилактират.
Нормално в бедняшка държава като нашата да са популярни точно климатиците и ламината. То с пари всеки знае кво да си купи или построи 
Иначе бум-бум май основния ти проблем е липсата на кадърни майстори... Аз като видях моя как носи една голяма лампа за да вижда неравностите по стените като ги шпаклова разбрах, че знае какво прави... макар да взима повечко от другите.

Иначе бум-бум май основния ти проблем е липсата на кадърни майстори... Аз като видях моя как носи една голяма лампа за да вижда неравностите по стените като ги шпаклова разбрах, че знае какво прави... макар да взима повечко от другите.
- bum_bum
- старши ентусиаст
-
И евтини и скъпи имаше ама все тая. Не си ли там да гледаш нон-стоп какво става няма начин. Купувам окачвачи и профили както трябва и уж всичко е ОК. След 6 месеца тавана почва да провисва на места. Явно тия са гепили някой профил. Зимата като почнат температурните промени току се пукне някоя стена- няма лента. Явно някой го е мързяло и така..
Където ходя по заведения, магазини и т.н. се заглеждам как е направено и до сега не съм виждал нещо на 100% без проблеми. Ако няма нужда от вътрешна изолация при невъзможност да се сложи външна просто не виждам смисъла от тоя картон. Мазилката е и по-евтина (стандартната) и по-добре се получава Може би само за окачен таван. В тоя ред на мисли още едно в класацията за най-противни строителни решения- сложните геометрични фигури по тавана от гипсокартон
Както всичко останало при нас колкото "експерти" толкова мнения. Съответно ако не е оразмерено правилно или харчи много и не топли или си дал много повече пари, отколкото би трябвало. Поддръжката едва ли е повече от на стандартен климатичен компресор. Може би нещо повече трябва за водната част, но едва ли ще е проблем.
Където ходя по заведения, магазини и т.н. се заглеждам как е направено и до сега не съм виждал нещо на 100% без проблеми. Ако няма нужда от вътрешна изолация при невъзможност да се сложи външна просто не виждам смисъла от тоя картон. Мазилката е и по-евтина (стандартната) и по-добре се получава Може би само за окачен таван. В тоя ред на мисли още едно в класацията за най-противни строителни решения- сложните геометрични фигури по тавана от гипсокартон

jorsenbmw написа:В България струва ли си цените,гледам 5-6000 евро е началната инвестиция ,както и след това разходите по поддръжката???Има ли въобще кадърни фирми да ти го направят и после профилактират.
Както всичко останало при нас колкото "експерти" толкова мнения. Съответно ако не е оразмерено правилно или харчи много и не топли или си дал много повече пари, отколкото би трябвало. Поддръжката едва ли е повече от на стандартен климатичен компресор. Може би нещо повече трябва за водната част, но едва ли ще е проблем.
- KPETEH
- старши ентусиаст
-
- Кара: е30 м50б25
- Мечтае да кара: и да си свирка...
Леле като гледам кво пишете за тия конвектори се радвам, че жената го върна в магазаина след като го включихме и 3 дни миришеше на изгорели кабели. Мен ме беше срам да ви кажа, че ми подариха една акумулираща печка "Изгрев", вързах я на 3 киловата през часовник и бръмчи по 7 часа нощем на евтиното и после цял ден в таа стая ходя по фанелка. Стара дървена дограма, и 8см изолация дето сам си правих. Сметката още не я знам с точност, че съм на самоотчет, ама според екселчето илизат към 180 лева на месец + бойлер + малко духалка в кухнята + малко маслен радиатор в другата стая + там разни хладилник, готварка печка + 2 лед прожектора дето дори не ги гася през деня, че ме мързи да се катеря по скелето сутрин и вечер
Доволен съм.

"Крайно мнение, породено от висше чувство на справедливост с цел заличаване на простите, тарикате и селяните, които погазват моралните ценности на народа..." "Винаги има време да станеш дебел..."
- Пинтев
- младши ентусиаст
-
- Кара: СамУет
KPETEH написа:Леле като гледам кво пишете за тия конвектори се радвам, че жената го върна в магазаина след като го включихме и 3 дни миришеше на изгорели кабели. Мен ме беше срам да ви кажа, че ми подариха една акумулираща печка "Изгрев", вързах я на 3 киловата през часовник и бръмчи по 7 часа нощем на евтиното и после цял ден в таа стая ходя по фанелка. Стара дървена дограма, и 8см изолация дето сам си правих. Сметката още не я знам с точност, че съм на самоотчет, ама според екселчето илизат към 180 лева на месец + бойлер + малко духалка в кухнята + малко маслен радиатор в другата стая + там разни хладилник, готварка печка + 2 лед прожектора дето дори не ги гася през деня, че ме мързи да се катеря по скелето сутрин и вечерДоволен съм.
Е ти краднеш,това е малка сметка за толкова уреди

- DLVasilev
- младши ентусиаст
-
- Кара: E34 tds, W140 400SE
- Мечтае да кара: ГАЗ-24 Волга V8 ЗМЗ-511
- Детайли за колата: Капаци, калници, врати, брони, таван и торба с бурми и чукачки след смяна на накладки
гледам малко се бъркат понятия...
климатика и термопомпата са едно и също като принцип. само дето термопомпата има един "клапан за обратен ход" чрез които може да се сменя посоката на въртене на "фреона". един вид - термопомпата като работи "наобратно" е климатик. демек- ако имащ климатик които и топли - имаш термопомпа. а най-общо - всичките са термопомпи
идеята е, че понеже термопомпата само прехвърля топлината от едно място на друго (през лятото от вътре на вънка, през зимата от вънка на вътре) може да постигне ефективност над 100% (не в прекия физичен смисъл, но като краен резултат). ефективноста се определя с два коефициента - SEER (за охлаждане) и HSPF (за отопление). има и СОР (използава се и за отопление и за охлаждане). Можете да прочетете кой как се определя. колкото по-голямо числото - толкова по-ефективна е термопомпата.
проблема с термопомпите е че в режим на отопление те трябва да изтеглят топлината от вънка и да я вкарват вътре. да, ама е прието че обикновените термопомпи под 4.5 градуса външна няма какво да изтеглят и само въртят електричество. има по-скъпи термопомпи които работят до -8- но те са осезаемо по-скъпи. проблема е при такива температури режима на размразяване (всяка термопомпа го има) може да отнема повече време - време през което или не се подава въздух в помещението или се подава студен въздух.
друг проблем е че термопомпите в режим на отопление не подават много горещ въздух в помещението и понеже често може да е под 37 градуса се усеща като студено течение- нещо което много хора не харесват.
за сравнение- конвекторните отоплители имат коефициент 100% най-общо и затова могат да бъдат х3-4 пъти по неефективни от една термопомпа.
климатика и термопомпата са едно и също като принцип. само дето термопомпата има един "клапан за обратен ход" чрез които може да се сменя посоката на въртене на "фреона". един вид - термопомпата като работи "наобратно" е климатик. демек- ако имащ климатик които и топли - имаш термопомпа. а най-общо - всичките са термопомпи

идеята е, че понеже термопомпата само прехвърля топлината от едно място на друго (през лятото от вътре на вънка, през зимата от вънка на вътре) може да постигне ефективност над 100% (не в прекия физичен смисъл, но като краен резултат). ефективноста се определя с два коефициента - SEER (за охлаждане) и HSPF (за отопление). има и СОР (използава се и за отопление и за охлаждане). Можете да прочетете кой как се определя. колкото по-голямо числото - толкова по-ефективна е термопомпата.
проблема с термопомпите е че в режим на отопление те трябва да изтеглят топлината от вънка и да я вкарват вътре. да, ама е прието че обикновените термопомпи под 4.5 градуса външна няма какво да изтеглят и само въртят електричество. има по-скъпи термопомпи които работят до -8- но те са осезаемо по-скъпи. проблема е при такива температури режима на размразяване (всяка термопомпа го има) може да отнема повече време - време през което или не се подава въздух в помещението или се подава студен въздух.
друг проблем е че термопомпите в режим на отопление не подават много горещ въздух в помещението и понеже често може да е под 37 градуса се усеща като студено течение- нещо което много хора не харесват.
за сравнение- конвекторните отоплители имат коефициент 100% най-общо и затова могат да бъдат х3-4 пъти по неефективни от една термопомпа.
алекс
трабант 601с
разни други возила
трабант 601с
разни други возила
Добре де , термо помпата нали използва подпочвени води, те са целогодишно с температура между 10 и 14 градуса. Би трябвало да си работи и на -20 

Не Мы такие, Жизнь такая
- bum_bum
- старши ентусиаст
-
Тук става въпрос евентуално за термопомпа вода-вода, земя-вода и т.н., които не се ползват като климатик, а се свързват към локално отопление и ползваме парно или подово.
- super_mario
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: ски и свири на цигулка
bum_bum написа:N.Mihaylovski написа:bioz написа:bum_bum написа:Климатик, (също и гипсокартон и ламинат) неща да чуя вече посмъртно пък колкото и ще ток да плащам.
Това пък защо?
Щот му се еба майката с едни майсторчета
Климатика не отоплява комфортно. Все някъде в стаята духа. Отделно, че шуми. Може и съвсем малко да е, но бръмчи там нещо и мен ме дразни тоя постоянен фонов шум. МайсторчЕтата ми разправяха, че ако бил правилно оразмерен нямало да духа.Та вместо трите, които си бях избрал аз ми препоръчаха други 2 уж по-добре щяло да стане, че и по-евтино. На 2 метра над бюрото ми монтираха Фуджицу Нокрия. Т.е. бюрото и компютъра станаха абсолютно неизползваеми през зимата.
Гипсокартона може да е хубаво нещо ама не и в нашите географски ширини, дето го слага сульо и пульо. Изгоних 4 бригади и всяка следваща беше все по-опитна и всичките работили в Англия и Германия, имаше един и от ФинландияВ крайна сметка тук гънка на тавана, там на стената.. гадно. Да не говорим колко гадно чука на кухо
![]()
Ламината.. просто съвременния балатум. Грозно като всяка имитация на нещо. В класацията на грозните и безвкусни неща в интериора бих го подредил до панелните щори и стъклената кухненска маса
не съм съгласен -климатика говоря за хубавите и скъпите климатици не се чуват като работят ,защо бюрото е неизползваемо можеш да регулираш къде да духа климатика примерно.Сефте тази зима сме на климатици предната бяхме на дърва е да от дървото по топло няма ама и с климатиците си е топло като си има предвид ,че жената е бая зиморничава Незнам защо мислиш,че не отоплява комфортно почти всички печки са на принцепа на духане на топъл въздух(духалки ,конвектори и т.н.) Гипсокартона там всичко опита до КАДЪРНИ майстори!
а за ламината поне е неква изолация на пода не може да е навсякъде с теракот хем грозно ще бъде хем студено на краката, при всички положения един качествено поставен истински паркет е много по-добра инвестиция.Поне в България всяко жилище е с климатик и ламинат щом се използват значи им харесва на хората топлината респективно и прохладата лятото от климата

БМВ е религия чада мой ,споменаването на Марката до марки като опел и други кокошарници е обидно ! Карайте си там недозавиващите, балонообразни, бавнооборотни автомобилчета, чието задвижване е на неправилните колела ,оставете ни нас балъците каращи 8-10 годишни БМВ-та на цената на 3 опела!
- bum_bum
- старши ентусиаст
-
Ми Нокрията струваше около 2600лв по спомен, ако тва не е хубав и скъп климатик не знам кво е..
Има 100 позиции на регулиране- нагоре, надолу, на майната си но не става. Почне ли да духа както си трябва под него не се седи. Изсъхват ти очите направо от тоя вятър.
Конвектора духа на принципа на конвекцията, духалката има някакво там умряло вентилаторче, а климатика ако е голям може да ти развали прическата от 2 метра.

Конвектора духа на принципа на конвекцията, духалката има някакво там умряло вентилаторче, а климатика ако е голям може да ти развали прическата от 2 метра.
bum_bum написа:Тук става въпрос евентуално за термопомпа вода-вода, земя-вода и т.н., които не се ползват като климатик, а се свързват към локално отопление и ползваме парно или подово.
Ти говориш за геотермално. Аз направих такова доста голямо в старата ми къща. Но и то има проблеми- водата дето ти излиза от термопомпата е 45-55 градуса... Новите изкарват 60 градуса преко сили. На края на зимата като си изстудил земята около къщата- и по- малко... И с тези 60 градуса си или за подово или за воден радиатор във духалките за климатика (интекулер). Можеш да забравиш за водни радиатори по стената... Да не говориме че ако си с духалки въздуха пак е хладен...и Като стане студено не може да навакса и пак опираш я до нафта/ пропан я до електрически нагреватели.
Не забравяй, че геотермалното е просто пак термопомпа на която се подава 12 градуса вода независимо от външната температура.. Демек капацитета й е колкото на един инвертор климатик при 12 градуса- слаба работа...
алекс
трабант 601с
разни други возила
трабант 601с
разни други возила
- JOTTO_DEL
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: на вода!
- Мечтае да кара: Airbus A380! :)
Специално за Германия 95% от жилищата, които съм виждал и оглеждал са на ламинат, теракот или по-луксозните на паркет. За отопление в големите градове 90% са на газ. Последната зима за 50кв. апартамент(двустаен) във Франкфурт плащах средно по 70евро за парно на месец, ток средно по 35евра. Там да си сложиш климатик е почти мисията невъзможна, защото ти трябва разрешение от съседите и от домоуправитела, което е почти невъзможно да стане поради факта, че имат си някакви правила за външен вид на сградата и не може ей така да си сложиш климатика и да развалиш фасона на сградата. 

- TNT
- младши ентусиаст
-
- Мечтае да кара: 911
На климатика също голямо предимство е, че не се занимаваш с нищо. Скоро с един приятел си говорим... "Е кво толкова, 1 път в годината за два дена нацепвам дървата". Аз 1 път в годината сменям батериите на дистанционното
и чистя на 1-2 месеца филтрите. За 5-10мин. работа
А да не говорим, че в Пловдив лятото не се живее без климатик.