Съвети за жилищен кредит?
Модератор: Общи модератори
- Radinka
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: се
Re: Съвети за жилищен кредит?

Съвременен петобой на спортните дисциплини у нас:
- Теглене на кредит;
- Прескачане на вноски;
- Плуване в дългове;
- Бягане за/от поръчители;
- Вдигане на лихви.
Спорт му е майката.
never drive faster, than your guardian angel can !
- TsvetanVR
- Dicky Wolf
-
- Кара: Z4M Roadster

Радке, с т'ва изказване, ако беше от мъжки пол, до ся да са те напсували и да са ти го "набрали" за следващия сбор!

- K_Ilkov
- старши СПАМ ентусиаст
-
- Кара: е30 чат-пат
- Мечтае да кара: варел
- Детайли за колата: ...
е46 m52b20
е46 m54b30
е83 m54b30
e30 m20b25
е30 m10b18
е46 m54b25
e92 s65b40
ukelichko написа:И моят ипотечен кредит е в Уникредит, дори не зная на каква лихва и ГПР. Преди 11 години видях къщата на мечтите ми. Децата бяха малки,съпругата по-млада, харесахме къщата и дръпнахме кредит. И се набутахме с много големи лихви и ни одраха кожата и сигурна два пъти и половина ще върна сумата и ме разкъсаха лешоядите и се прекарах жестоко. Но спомените от изминалите години прекарани със семейството в нашата къща са безценни. Колко купона са направени само комшиите и РПУ-то могат да кажат, колко бири са изпити на терасата с приятели, колко коли са разглобени на двора, колко цветя са насадени в градината..... Ако ме върнат в началото, преди 11 години, пак бих изтеглил кредит и пак бих си купил собствено жилище. Разбира се понеже набрах инерция с ипотечния кредит, дръпнах един потребителски и си купих Е46. А с тази машина какви спомни имам...какво значение имат някакви лихви, като животът е един. И понеже съм глупак и не ми дойде акъл от това постоянно набутване, вече карам втора нова кола на лизинг. Може и да се сговнят нещата, може да фалирам и да дойдат да ми вземат къщата, колите, телефоните на изплащане, плазмите, дрехите от гърба ми, но никой не може да ми прибере спомените и изживяванията. Както казах, не съжалявам за нищо и ако ме върнат в началото пак бих постъпил така. А за тези които никога не са се прекарвали през живота си - отидете, вижте Френската Ривиера и ще разберете, че сте се прее
али още когато сте се родили в тук.

Няма нищо лошо в кредита, ако го ползваш по предназначение и можеш да си го позволиш, скъпо е факт ...
Иначе се оказва, че нещата дето ти трябват сега 10-15-20г по-късно може и да нямат никакво значение
когато вече можеш да си ги позволиш без заем и по-на далавера

Останалото е да не се мина и да не настина

Цените са такива, че ако имаш хубава не си струва да я продаваш, а ако търсиш хубава не си струва да я купуваш.
...
- deyan-enchev
- старши ентусиаст
-
- Кара: малки котета на задната седалка
- Мечтае да кара: по-леко
- Детайли за колата: Черна скрап
Някой експерт да ми предложи схема на изплащане за тая къща http://www.uniqueestates.net/bg/offers/ ... /topprices
Understeer is when you hit the wall with the front of the car. Oversteer is when you hit the wall with the rear of the car. Horsepower is how fast you hit the wall. Torque is how far you take the wall with you. Spoilers and bodykits are how much of a mess you leave on the wall. Rollcages and windownets are how much of the wall you take with you.
acho.rs написа:jordanov написа:..
То и без тази схема , отиваш в една банка питаш и ти дават 5.5% стандартни условия![]()
Важните неща са:
- схема на определяне на лихвата - дали освен Софибор/Юрибор остава част която банката може да променя или надбавката е фиксирана![]()
![]()
![]()
- ти си преценяваш дали в Софибор или Юрибор да се вържеш .
- почти всички залъгват с лихва за първата година - схема на определяне на лихвата след промоционалния период .
- как и колко е лихвата след промоционалния период
- колко е стабилна банката в която ще плащаш 20 години
- какви са покритията на застраховката - намаляват ли покритията с намаляване на главницата (прецаквация) и освен смърт от злополука (супер малко вероятно) има ли другия покрития или само ти отбиват номера, че си застрахован![]()
- погасителния период трябва да е възможно най-кратък . Колкото по-дълъг е периода, толкова повече плащаш лихва в началото и съответно се губи ефекета на предсрочното погасяване, защото вече си изплатил полагащата се лихва .
(това в началото плащаш само лихва, после главница е неточно - всеки месец си плащаш 1/12 от ГЛП и каквото остане от вноската , отива за погасяване на главница . Колкото по-голяма е тази част (респк. колкото кратък период и малка ти е лихвата) толкова по-бързо и евтино се изплаща кредита .
Когато заложиш 30 години и вноска 350 лева на 50 000лева (образно) и от тия 350лв, 330лв отиват за лихва- ти колко изгодно за теб очакваш да се погаси кредита . Та ... при ипотеките понеже се движат около 5-6% - над 23-25 години вноската ти почти не пада а оскъпяването расте здраво ... да не забравяме и застраховката - тя си е константа .
Това което каза за юрибор е много важно, трябва да е ясно как се калкулира лихвения процент. Когато е възрано за ерибор например лихвата може да скача или пада само и единствено според европейския лихвен процент. Навремето като обикалях имаше банки които можеха да променят лихвения процент само със едно събрание на директорите(хитреци).
Но, с това което не съм съгласен е за погасителния период. Моите сметки както и опита ми показва, че в случая когато можеш да си позволиш малък период с високи месечни такси е по-добре да избереш точно обраното - голям период, ниски такси и останалите пари да кешираш в предварително погасяване, защото това отива директно при главницата, така както гледам напоследък и таксите отпаднаха...
Давам пример - вместо да даваш по 600Е на месец, е по добре да плащаш 200Е-250Е на месец останалите 400Е отиват директно за предсрочно погасяване на главницата.
- CTORH
- младши ентусиаст
-
- Кара: E36 318is, E46 328ci
jordanov написа:... За момента съм се добрал до 5,5% лихва от райфайзен по горепосочената схема. Като имам 120 лева такса усвояване, 120 лева такса за оценка на имота, 4.95 лева месечна такса за обслужване на сметката и 1% такса за предсрочно погасяване през първата година(това в алфа банк го няма). Което ме подсеща, че те(алфа) в момента имат промоция 2 години поемат застраховката на имота и 500 лева ваучер от икея за обзавеждане.
Как така имаш такса за предсрочно погасяване, нали приеха закон, с който тази такса вече не може да бъде налагана?
jordanov написа:... С обикаляне и пазарене може да си спестиш между 30 и 150 лева на месец от вноската по кредитапри вноска около 600 лева.
150 лева от 600 лева са си 1/4 от вноската (или ако от 750 е станала 600 са 1/5), ти явно ползваш някакви преференции в конкретната банка, иначе не знам как някоя банка би ти направила чак такава отстъпка, колкото и да се пазариш. Те условията им са фиксирани и евентуално в много малки граници може да се променят.
jordanov написа:... Това е което се сещам в момента. Внимавай и с брокерите - това е друга тема, но и при тях има неща, които трябва да се имат предвид.
Вярно, че е леко настрана от темана, но все пак обясни какво имаш предвид за брокерите?
- Doberman_vas
- младши ентусиаст
-
acho.rs написа:jordanov написа:.
Ачо, специалист си РЕСПЕКТ

колегата къде пита за кредита, ако нямаш дебела връзка всички са еднакви говняси.
За каско за 300-1000 лв се пращаме при познати и приятели....
сосиете са що годе добре, но пак казвам търси човек на позиция, а не банка

Ще ви отвеем с дизелите ей! Ако не ви отвеем, ще ви опушим, така че да ни запомните.
- ЗАЯДЛИВ ЗМЕЙ
- старши ентусиаст
-
- Кара: 518
- Мечтае да кара: БМВ с кожен салон
Такаааа....
Сега ще ви отворя на друга далавера
:
Всяка банка си има нейни оценители и къде и измамата с рекламата до 90% отпускане на сумата.
ХАресвате си жилище за 50 хиляди евро . Пращат ви оценители за доклад. Оценителят пише доклад. В ДокладЪТ пише че жилището според тях струва 40 хил .евро.
Отпускат ви кредит 80 процента от сумата или 32 хиляди евро. От тези 32 хиляди евро ви трябват 3 4 хиляди за ипотеката и нотариус , 2% от сумата местен данък и такси + написване ипотека. Всяка банка си работи с нотариуси и цената е каквато каже той!!! Оттам 600 лева застраховка на година , такса отпускане и тн. или от 32 хиляди еврака останаха 30. Пари за нотариуса е добре да имате оттделни , другите 8 хил евро откъде ще ги вземете си ваша работа
.
Варинант 2
ПО висока сума от доклада и по свестна банка. ДСК са с най скапаните оценители , оценят на 60 % от реалната стойност.
Вариант 3 -
Теглите ипотека с пари за ремонт и носите фактури и така си купувате жилище без да имате кеш пари в началото .
ОБщо взето за вариант 3 ви трябват познати или тн дебели връзки
.
Различните банки имат различни условия , някои вкарват таксата и захстраховката във вноската , други я искат отделно. Така се получава 70 80 лева рзлика във месечната вноска.
Надявам се станаха ясни някои неща.
Сега ще ви отворя на друга далавера

Всяка банка си има нейни оценители и къде и измамата с рекламата до 90% отпускане на сумата.
ХАресвате си жилище за 50 хиляди евро . Пращат ви оценители за доклад. Оценителят пише доклад. В ДокладЪТ пише че жилището според тях струва 40 хил .евро.
Отпускат ви кредит 80 процента от сумата или 32 хиляди евро. От тези 32 хиляди евро ви трябват 3 4 хиляди за ипотеката и нотариус , 2% от сумата местен данък и такси + написване ипотека. Всяка банка си работи с нотариуси и цената е каквато каже той!!! Оттам 600 лева застраховка на година , такса отпускане и тн. или от 32 хиляди еврака останаха 30. Пари за нотариуса е добре да имате оттделни , другите 8 хил евро откъде ще ги вземете си ваша работа

Варинант 2
ПО висока сума от доклада и по свестна банка. ДСК са с най скапаните оценители , оценят на 60 % от реалната стойност.
Вариант 3 -
Теглите ипотека с пари за ремонт и носите фактури и така си купувате жилище без да имате кеш пари в началото .
ОБщо взето за вариант 3 ви трябват познати или тн дебели връзки

Различните банки имат различни условия , някои вкарват таксата и захстраховката във вноската , други я искат отделно. Така се получава 70 80 лева рзлика във месечната вноска.
Надявам се станаха ясни някои неща.

М50B20 - Ни на баир ме радва , ни в завой ме плаши!
- Lenco
- Старши скрапер
-
- Кара: ше е21/316, сега 318ci и е93/335dct
- Мечтае да кара: е21 без ръжди със S54
- Детайли за колата: Powered by M43b19
ЗАЯДЛИВ ЗМЕЙ написа:......
....
Това е една от тънкостите при ипотечните кредити. Ако си подбереш правилния човек в правилната банка, той ти казва, кой ще ти е оценителя, и дали е сговорна душица ... така ми останаха, и пари за латекс

- Elesar74
- старши ентусиаст
-
- Кара: Долното
- Детайли за колата: Toyota Yaris D4D 2015.
ukelichko написа:Моят съвет е - НЕ ВЗИМАЙ кредит ..... Ще си роб на банката през по голямата част от живота ти ....
И моят ипотечен кредит е в Уникредит, дори не зная на каква лихва и ГПР. Преди 11 години видях къщата на мечтите ми. Децата бяха малки,съпругата по-млада, харесахме къщата и дръпнахме кредит. И се набутахме с много големи лихви и ни одраха кожата и сигурна два пъти и половина ще върна сумата и ме разкъсаха лешоядите и се прекарах жестоко. Но спомените от изминалите години прекарани със семейството в нашата къща са безценни. Колко купона са направени само комшиите и РПУ-то могат да кажат, колко бири са изпити на терасата с приятели, колко коли са разглобени на двора, колко цветя са насадени в градината..... Ако ме върнат в началото, преди 11 години, пак бих изтеглил кредит и пак бих си купил собствено жилище. Разбира се понеже набрах инерция с ипотечния кредит, дръпнах един потребителски и си купих Е46. А с тази машина какви спомни имам...какво значение имат някакви лихви, като животът е един. И понеже съм глупак и не ми дойде акъл от това постоянно набутване, вече карам втора нова кола на лизинг. Може и да се сговнят нещата, може да фалирам и да дойдат да ми вземат къщата, колите, телефоните на изплащане, плазмите, дрехите от гърба ми, но никой не може да ми прибере спомените и изживяванията. Както казах, не съжалявам за нищо и ако ме върнат в началото пак бих постъпил така. А за тези които никога не са се прекарвали през живота си - отидете, вижте Френската Ривиера и ще разберете, че сте се прее
али още когато сте се родили в тук.
Браво мога да кажа само. Наистина си елементарен човек, на които мечтите опират само до някакви материални притежания, къщи, коли, плазми и подобни глупости. И аз теглих кредити, движен от подобни планове и мечти, имах 7 кредитни карти и два потребителски кредита, слава Богу, не ипотечен. Ходих насам натам, купих си Е39-ката, живях като бей и мога да кажа едно. Да си пикая на спомените и на преживяванията(моите). На това ли да науча децата си? Дойде времето, когато останах без работа, без доходи и семейството гладуваше, за да връщам аз кредити.
Тогава спомените не топлят и не хранят, нито ми става мило и драго, че съм се напивал, купонясвал и съм ходил еди къде си. Имаш късмета, щастието или благоволението, да не изпиташ това, което изпитах аз и затова ти е широко край врата. Но само защото на теб не ти се е случило, не мисли, че не се случва. Точно в България мнозина си загубиха жилищата и на всичко отгоре, продължават да плащат. Не след 20 или 25, а след 2 г. знае ли някой къде ще е и дали ще се събуди утре изобщо? Казвам го като патил и препатил, тия планове са химера, мираж. Бъдете благодарни за всеки ден, който се събуждате, защото мнозина си лягат, но не се събуждат. А дали утре, ще можем да направим това или онова, утрето не ни принадлежи. Живота не е ядене и пиене и тез' трите работи. Декември месец, закрих единия кредит, вчера закрих едната си кредитна карта. Служителката в банката ме пита, ама защо господине, защо така, защо се отказвате от нашата банка, защо не оставите картата, да я ползвате като резерви и т.н. Само дето не ме молеха, сакън, не закривай пустата карта. Тези хора не знаеха. Когато цял живот си живял в тази система, отказваш да видиш друго. Е, аз отказвам да живея в тази система, на задлъжнялост към някакви субекти, за да притежавам неща, които нямам пари да си ги купя, та ми трябва заем. И използвам всяка възможност, да се освободя от тези вериги, с които съм се вързал навремето. Нямам други думи за това, освен вериги. В златен кафез не ми се живее. Не мога да опиша облекчението, което почувствах, когато нарязаха картата пред мен. Не можех да повярвам. Малка частица от истинската свобода. Благодаря на Бога. Не искам да изживея живота си като роб на кредитни институции, не искам да оставя на децата си кредити за плащане. А на колегата, пуснал темата, мога да кажа това, което беше казано във пост N2 по темата. Не се заробвай с кредит под никакъв предлог. Ако нямаш жилище и ти трябва, има и други начини, освен кредит.
Човек си личи какъв е, не по това колко от високо гледа, а по това колко ниско може да се наведе.
- Doberman_vas
- младши ентусиаст
-
Падре, дишай по-свободно.
Всеки си има глава на раменете, а и по-горе му писаха на човека, че трябва да може да си го позволи.
Ти като си се наиграл със 7 кредитни карти, кой ти ги навира в ръцете бе човек.
Всеки си има глава на раменете, а и по-горе му писаха на човека, че трябва да може да си го позволи.
Ти като си се наиграл със 7 кредитни карти, кой ти ги навира в ръцете бе човек.
Ще ви отвеем с дизелите ей! Ако не ви отвеем, ще ви опушим, така че да ни запомните.
- Lenco
- Старши скрапер
-
Elesar74 написа:......Ако нямаш жилище и ти трябва, има и други начини, освен кредит.
Би ли споделил за някой от тях?
- deyan-enchev
- старши ентусиаст
-
Ми да си спестиш парите или да живееш под наем - кое е чудното ?
ПС: Сега очаквам вълна от хора казващи ми как е невъзможно да си спестиш кинти и да вземеш имот.
ПС: Сега очаквам вълна от хора казващи ми как е невъзможно да си спестиш кинти и да вземеш имот.
Understeer is when you hit the wall with the front of the car. Oversteer is when you hit the wall with the rear of the car. Horsepower is how fast you hit the wall. Torque is how far you take the wall with you. Spoilers and bodykits are how much of a mess you leave on the wall. Rollcages and windownets are how much of the wall you take with you.
- Lenco
- Старши скрапер
-
deyan-enchev написа:Ми да си спестиш парите или да живееш под наем - кое е чудното ?
.....
И аз така си мислих, ма викам може по-лесен вариант да има. Накрая, освен моя, ще купя и на хазяина още един. Найс

- deyan-enchev
- старши ентусиаст
-
Не адвокирам нито един от начините пък и сарказЪма ми е чужд.
За мен съм взел решение и съм го изпълнил, всеки сам си носи кръста и реално няма какво да съдим действията на хората.
За мен съм взел решение и съм го изпълнил, всеки сам си носи кръста и реално няма какво да съдим действията на хората.