ПАРАГРАФ 22 - мале в к'къв филм се вкарах! ПОМАГАЙТЕ!!!

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

младши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW E39/ Е60
Мечтае да кара: X6 цвят бордо

Re: ПАРАГРАФ 22 - мале в к'къв филм се вкарах! ПОМАГАЙТЕ!!!

Мнение от Николай Диянов » 01 Апр 2015, 13:29

Еми, ако силно искаш да я прехвърлиш процедурата е ясна- отиваш, заплащаш данъците за возилото и след това с комплекта документи- при нотариуса. Едно малко по- широко и свободно тълкувание на пълномощното ти позволява да подпишеш декларацията, а и освен това след като представиш бележка, че по партидата на автомобила няма непогасени публични задължения не би трябвало да има проблем. Друг е въпросът, ако задълженията са на голяма стойност... В пълномощното пише ли, че може да преупълномощаваш други с правата по него? Ако да, прехвърляй я и ти по начина, по който на теб са ти я предали. Уведомяваш лицето, което ще я купува за особеностите и това е. Оттам вече новопридобилият возилото ще си преценява дали може ще я управлява така, или ще организира заплащането на данъците и прехвърлянето. В акта за преупълномощаване може да се включи и изрична клауза за подписване от преупълномощения на всички документи и декларации, свързани с разпореждането. Доколкото не се касае за висок материален интерес, нотариуса може и да си затвори очите.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Tesla Y

Мнение от adovet » 01 Апр 2015, 13:37

Николай Диянов написа:Еми, ако силно искаш да я прехвърлиш процедурата е ясна- отиваш, заплащаш данъците за возилото и след това с комплекта документи- при нотариуса. Едно малко по- широко и свободно тълкувание на пълномощното ти позволява да подпишеш декларацията, а и освен това след като представиш бележка, че по партидата на автомобила няма непогасени публични задължения не би трябвало да има проблем. Друг е въпросът, ако задълженията са на голяма стойност... В пълномощното пише ли, че може да преупълномощаваш други с правата по него? Ако да, прехвърляй я и ти по начина, по който на теб са ти я предали. Уведомяваш лицето, което ще я купува за особеностите и това е. Оттам вече новопридобилият возилото ще си преценява дали може ще я управлява така, или ще организира заплащането на данъците и прехвърлянето. В акта за преупълномощаване може да се включи и изрична клауза за подписване от преупълномощения на всички документи и декларации, свързани с разпореждането. Доколкото не се касае за висок материален интерес, нотариуса може и да си затвори очите.

Няма да стане така, защото трябва да я декларира предишния собственик освен всичко данъци

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Николай Диянов » 01 Апр 2015, 13:40

adovet написа:
Николай Диянов написа:Еми, ако силно искаш да я прехвърлиш процедурата е ясна- отиваш, заплащаш данъците за возилото и след това с комплекта документи- при нотариуса. Едно малко по- широко и свободно тълкувание на пълномощното ти позволява да подпишеш декларацията, а и освен това след като представиш бележка, че по партидата на автомобила няма непогасени публични задължения не би трябвало да има проблем. Друг е въпросът, ако задълженията са на голяма стойност... В пълномощното пише ли, че може да преупълномощаваш други с правата по него? Ако да, прехвърляй я и ти по начина, по който на теб са ти я предали. Уведомяваш лицето, което ще я купува за особеностите и това е. Оттам вече новопридобилият возилото ще си преценява дали може ще я управлява така, или ще организира заплащането на данъците и прехвърлянето. В акта за преупълномощаване може да се включи и изрична клауза за подписване от преупълномощения на всички документи и декларации, свързани с разпореждането. Доколкото не се касае за висок материален интерес, нотариуса може и да си затвори очите.

Няма да стане така, защото трябва да я декларира предишния собственик освен всичко данъци

Мда, прав си, колега. Сега прочетох, че автомобилът даже и партида няма. Остава вариантът с обявяване на предварителния договор за окончателен. Така от момента на влизане в сила на решението, авторът на темата ще се счита собственик и ще може да открие партида.
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: кво му падне...
Мечтае да кара: М6 G-power

Мнение от jorko7120 » 01 Апр 2015, 17:40

Колега, след като продавача не иска да ходи в данъчното явно поради други причини... опитай да се свържеш с него и да му предложиш да ти даде ново пълномощно с което да можеш да свършиш всичко сам за твоя сметка щом си навит . Мисля че това е варианта эа казуса в който той ще се съгласи и няма да се правят големи допълнителни разходи.
За Хелуин
Flash написа:Децата в Перник, като почукат на вратата на някой, вместо "номер или лакомство", казват "ракия или бой". :mhihi:

Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от toper78 » 01 Апр 2015, 18:24

Сагата продължава...

Днес най-накрая се свързах с продавача. Звъннах му от друг телефон. Говоря му меко, не се карам. Почти му се помолих като на гадже да ми напише една декларация по чл. 264, за моя сметка, да ми я прати по куриер с наложен. И му викам, че не искам да се карам с него, просто да приключим въпроса.

И той: Ооооо, човек, не ме занимавай с твоите глупости, аз съм ти дал колата преди 2 години, да си си я прехвърлил досега!

Е, как да я прехвърля, като няма платени данъци, ебаси човека.

После каза, сега не мога да говоря и ми затвори.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от toper78 » 01 Апр 2015, 19:06

Допълнителен въпрос:

Един човек (не го познавам) ми се обади и иска да вземе колата без никакви прехвърлителни документи. Иска само двата талона и ключовете.
Казва, че ще ми подпише каквото кажа - предварителен договор, пълномощно, ще си даде данните и т.н.

Аз определено не мога да му дам никакъв НОТАРИАЛНО ЗАВЕРЕН документ. Каквото и да напишем между нас не знам каква сила ще има.

Щял да прави ремонт два месеца, после да я даде на вторични и да ми върнел номерата.

Въпросът ми е има ли начин аз да снема от себе си всякаква юридическа отговорност от колата? Да се ОТРЕКА от пълномощното, да обява предварителния договор за нищожен или нещо такова... Иначе просто така не бих му я дал, естествено.

Ако има полезна идея - нека даде. Иначе мисля утре да отида на адвокат.

ентусиаст
Аватар
Кара: BMW X5 E70 08.2010
Детайли за колата: Сив металик

Мнение от 7S\/E7OSLA\/ » 01 Апр 2015, 19:16

toper78 написа:Сагата продължава...

Днес най-накрая се свързах с продавача. Звъннах му от друг телефон. Говоря му меко, не се карам. Почти му се помолих като на гадже да ми напише една декларация по чл. 264, за моя сметка, да ми я прати по куриер с наложен. И му викам, че не искам да се карам с него, просто да приключим въпроса.

И той: Ооооо, човек, не ме занимавай с твоите глупости, аз съм ти дал колата преди 2 години, да си си я прехвърлил досега!

Е, как да я прехвърля, като няма платени данъци, ебаси човека.

После каза, сега не мога да говоря и ми затвори.

Има решения на въпроса и ето едно от тях :dunno:
Справка чл. 19,ал. 3 -ЗЗД,Всяка от страните по предварителния договор може да предяви иск за сключване на окончателния договор. В такъв случай договорът се счита сключен в момента, в който решението влезе в законна сила.
От там в зависимост какво точно пише във въпросния предварителен договор (няма как да знам) ти се дава няколко дена да престираш задължението, което някъде беше споменал, че си го извършил вече и т.н....
За целта отиваш при качествен адвокат в твоя град обясняваш му какво искаш , съдът си върши работата . Съдът издава конститутивно съдебно решение, с което се създава ново гражданско правоотношение, а именно сключване на окончателен договор на основание на иска, съответно решението...Най-вероятно на ответникът ще присъдят и да ти стане длъжник (по разноските).
Отделно имаш варианти да извършиш документна измама, подбудителство и т.н. за които беше споменал по-горе :nono:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: т му се стари БМВ-та
Мечтае да кара: R6 turbo на задно и ръчни скорости
Детайли за колата: отново с чарджър

Мнение от barty » 01 Апр 2015, 19:40

До автора : плати си хонорар на някой адвокат да ти реши казуса, ние коментираме "на парче " без да знаем договора.
:yes:

ентусиаст
Аватар
Кара: BMW X5 E70 08.2010
Детайли за колата: Сив металик

Мнение от 7S\/E7OSLA\/ » 01 Апр 2015, 20:02

toper78 написа:Допълнителен въпрос:

Един човек (не го познавам) ми се обади и иска да вземе колата без никакви прехвърлителни документи. Иска само двата талона и ключовете.
Казва, че ще ми подпише каквото кажа - предварителен договор, пълномощно, ще си даде данните и т.н.

Аз определено не мога да му дам никакъв НОТАРИАЛНО ЗАВЕРЕН документ. Каквото и да напишем между нас не знам каква сила ще има.

Щял да прави ремонт два месеца, после да я даде на вторични и да ми върнел номерата.

Въпросът ми е има ли начин аз да снема от себе си всякаква юридическа отговорност от колата? Да се ОТРЕКА от пълномощното, да обява предварителния договор за нищожен или нещо такова... Иначе просто така не бих му я дал, естествено.

Ако има полезна идея - нека даде. Иначе мисля утре да отида на адвокат.

За да "обявиш предварителния договор" за нищожен или което и да е съглашение, да се обяви за недействително, трябва да има определен порок- незаконосъобразен, невъзможен предмет и др. Справка с чл. 26 ЗЗД. А като се откажеш от пълномощното какво очакваш да постигнеш ? :D
Дадохме ти доста полезни идеи е и доста безполезни коментари също.То като не може човек да отбере правилното от грешното как да стане...То никой не ти знае точно какво сте се споразумели, за какво точно са те упълномощили, как така очакваш най-правилно решение в такъв случай, като отделно се присещаш, че все по нещо си забравил да споменеш по рано?

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Николай Диянов » 01 Апр 2015, 20:46

До автора на темата- колега, формално ти няма от какво да се отказваш, тъй като ти не си собственик на возилото. Отказ от права е допустим само при условие, че ти си титуляр на правото. След като имаш пълномощно да се разпореждаш с автомобила, може да го отдадеш под наем на лицето, което иска да го вземе. Оформяте сделката във вид на наемен договор, за определен срок или за неопределен такъв, пишете цената за периода и толкова. Така ти ще се отървеш от автомобила, същевременно и всичко ще е законно и в ръцете си ще имаш годно основание, с което ако новият владелец на автомобила направи някоя глупост, ще може да удостовериш, че не се намира в теб возилото.
Изображение

Потребител
Аватар
Кара: 520i e39
Мечтае да кара: Alpina B12 5.7 Coupe
Детайли за колата: M52B20

Мнение от Denischo » 02 Апр 2015, 15:34

Колега, според мен най - добре ще направиш ако я продадеш в морга или за скрап. Като сметнеш ще вземеш :

-400-500 лева от нея
- Ще си спестиш към още толкова събрали се данъци и глоби. Ето ти ги 1000 лева, колата щом е 1500 на пазара майната им на 500 лева, но няма да имаш ядове, за които да те е грижа, а и не е сигурно, че като я пуснеш за продажба няма да се влачи 3/4 месеца из Мобилето :)
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от M-coupe » 02 Апр 2015, 17:27

Denischo написа:Колега, според мен най - добре ще направиш ако я продадеш в морга или за скрап. Като сметнеш ще вземеш :

-400-500 лева от нея
- Ще си спестиш към още толкова събрали се данъци и глоби. Ето ти ги 1000 лева, колата щом е 1500 на пазара майната им на 500 лева, но няма да имаш ядове, за които да те е грижа, а и не е сигурно, че като я пуснеш за продажба няма да се влачи 3/4 месеца из Мобилето :)

Данъците на това рено едва ли са толкова много колкото се пише тук в темата... Все пак колегата да каже колко к.с е колата :yes:
..Bayerische Motoren Werke..
Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: 320i 1999г.

Мнение от Сладур1 » 02 Апр 2015, 20:41

Пиши в Кат, че не я караш и му направи 2-3 глоби на пича. Със 150-160 на магистралата на влизане в Бургас, ще има акт 500 лв. :) После продаваш акумулатор, табло, ел.стъкла. Останалото за скрап. И ако събереш 1000 лв. пак си на далавера.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от toper78 » 02 Апр 2015, 21:47

Нова серия:

Ходих на адвокат. Предложи ми три варианта:
1. Давам я на някого без документи - само талон и ключове (имам двама такива кандидати). Според адвоката не нося никаква юридическа отговорност за колата. Остава проблема, че съм декларирал пред КАТ, че аз я карам. Достраша ме. Ако някой я вземе и напраи беля няма начин да не ме занимават и мен. Може и да не ме осъдят, но ще се влача по съдилища. Иди доказвай, че нямаш сестра, прав ли съм?
2. Опитваме с добро. Обясняваме на собственика, че това с декларацията е най-безболезнено за него, иначе по договор според адвоката мога да си го осъдя без проблеми. Адвокатът му звънна от своя телефон, оня му вдигна. Обясни му бавно и спокойно, че е адвокат и че това е единствения безболезнен начин, иначе ще бъдем принудени да заведем дело, което ще спечелим, това неминуемо ще стигне и до данъчните, административни наказания, разноски по делото и т.н. Оня просто каза да адвоката да си гледа работата и му затвори.
3. Завеждам дело за възпрепятстване изпълнението на предварителния договор. Имам право дадено с пълномощно да продам колата на себе си, но дефакто това право никога не съм можел да го упражня, поради недекларирането на колата в данъчното от сегашния собственик. Това според адвоката е недобросъвестно поведение и ще мине лесно в съда. Освен това в предварителния договор има клауза, че ако продавача възпрепятства изпълнението на договора ми дължи сумата платена за колата (1800 лв.) , само че в ДВОЕН размер. Разноските по делото също се очаква да се присъдят на оня, макар че сега ще ги платя аз. После съм си вадел изпълнителен лист и си прибирам парите + разноските. Дълга и широка става, ама май нема друг читав начин.

Днес си извадих платежните от банката за преведените пари. Давам си срок до понеделник, ако оня не му увре главата го пускам на адвоката.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Tesla Y

Мнение от adovet » 02 Апр 2015, 21:57

Колега за 1800лв. Си купил колата преди две години ли?

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата