Хидроизолация на основи
Модератор: Общи модератори
67 мнения
• Страница 4 от 5 • 1, 2, 3, 4, 5
- Cyberloner
- младши ентусиаст
-
- Кара: е53
Re: Хидроизолация на основи
Абе тая работа с тия тухли нещо не се връзва....
Гледам другите им продукти - 25 см и излиза, че стена 38см с тази велика тухла е като да направиш 50см дебела стена с тухлите, който са дебели 25см. Гледам и самите тухли - всички модели имат прави непрекъснати ребра между двете си външни стени, което значи че няма как да има прекъснати термомостове.
От друга страна, виждам нещо, подкрепено с изчисления http://www.austrotherm.bg/upload/folder/bauphysik.pdf
Това последното е доста близко и до данните в книгата на Нойферт, от която основно взимам информация кое как се прави(книга написана преди доста години от Ернст и Петер Нойферт и неколкократно ктуализирана от тогава, за да се включат и новите материали и откритив в областта).
Та 38см тухла=25цмтухла+11см... Ако някой може да подкрепи това твърдение с някакви данни от изследвания или друга математика ще се радвам да го видя, защото наистина не ми се връзва.
В допълнение погледнах и австрийската версия на сайта им и виждам, че тази стойност(0,14W/mK) се достига едва от 44см тухла, с малко на брой, но големи кухини, запълнени с изолация, където има и много по-малко, на брой, термомостове.
Дори тухлата 50 N F Hi е с 0,17 W/mK
Ето и линка, на който му се рови http://www.wienerberger.at/wandloesunge ... 4%26pn%3D1
Та май някой е хванал потребителите в нашата татковина за канарчета...
Утре ще им пиша едно запитване, да видим, дали не са допуснали, без да искат, грешка в сайта.
Гледам другите им продукти - 25 см и излиза, че стена 38см с тази велика тухла е като да направиш 50см дебела стена с тухлите, който са дебели 25см. Гледам и самите тухли - всички модели имат прави непрекъснати ребра между двете си външни стени, което значи че няма как да има прекъснати термомостове.
От друга страна, виждам нещо, подкрепено с изчисления http://www.austrotherm.bg/upload/folder/bauphysik.pdf
Това последното е доста близко и до данните в книгата на Нойферт, от която основно взимам информация кое как се прави(книга написана преди доста години от Ернст и Петер Нойферт и неколкократно ктуализирана от тогава, за да се включат и новите материали и откритив в областта).
Та 38см тухла=25цмтухла+11см... Ако някой може да подкрепи това твърдение с някакви данни от изследвания или друга математика ще се радвам да го видя, защото наистина не ми се връзва.
В допълнение погледнах и австрийската версия на сайта им и виждам, че тази стойност(0,14W/mK) се достига едва от 44см тухла, с малко на брой, но големи кухини, запълнени с изолация, където има и много по-малко, на брой, термомостове.
Дори тухлата 50 N F Hi е с 0,17 W/mK
Ето и линка, на който му се рови http://www.wienerberger.at/wandloesunge ... 4%26pn%3D1
Та май някой е хванал потребителите в нашата татковина за канарчета...
Утре ще им пиша едно запитване, да видим, дали не са допуснали, без да искат, грешка в сайта.
- bum_bum
- старши ентусиаст
-
- Кара: турбо бмв
Нема как да е без да искат, защото твърдят че покриват наредба 7. Интересно ми е какво биха отговорили на запитването. Но според мен ще е нещо от рода на "уникалната структура", "дървесните частици" и т.н..
- Cyberloner
- младши ентусиаст
-
Хубаво, ама австрийците, с цялата уникалност на стуктурата, със същата тухла, само че 12см по-дебела, пак не могат да постигнат такива свойства 

- Cyberloner
- младши ентусиаст
-
Не е толкова зле, не съм чел наредбата старателно, но по спомен глава четвърта беше за изолацията и общо взето ти трябва или по-малко U или по-голямо R (едното е топлопроводимост а другото "съпротивление") 

- hell's angel
- младши ентусиаст
-
- Кара: овца във вълча кожа...
bum_bum написа:Нагледал съм се на майстори и специалисти. Всеки има идеи някакви и всеки знае как трябва да се направи за да е вечно. Като ги слушаш мед им капе от устата и всичко знаят и могат. Обясняват толкова подробно и цветно. Ама на практика все не им се получава.
Аз пък съм доволен, майсторите си бяха мой, викнах тия от баумит за инструктаж, те пък не спреха да им висят на главите до края

Ubi dubium, ibi libertas
- Cyberloner
- младши ентусиаст
-
Така винербергер отговирха, по-долу ще приложа и кореспонденцията.
На кратко - показаната в сайта им стойност е за стена, дебела един метър, докато стойността в австрийския сайт е за стенa изпълнена с тези тухли, или с други думи, за да получим сравними дании това от БГ сайта се дели на 0,38 и става 0,14/0,38=0,3684 и т.н. още 10 цифри, което вече е друга бира
Тогава вече идва и вярна сметката, че тази тухла се равнява на тухла 4 + тънка изолация, но в никакъв случай не и 11см XPS/EPS
Peter Petrov <->
11:08 AM (1 hour ago)
to me
Здравейте г-н Деспотов,
Благодаря Ви за интереса към продуктите на Винербергер.
Относно вашия въпрос.
Всички числа които Вие споменавате са точни и няма грешка. Разликата е че са различни параметри и не могат да се сравняват. Ако обърнете внимание и деменсиите са различни (0,14W/mK срещу 0,17 W/m2K).
Това са два различни параметъра за определяне на топлоизолационната способност на материал и конструкция.
Посочения параметър като топлопроводност ( За Porotherm 38 N+F Hi - 0,14W/mK) или коефициент на топлопроводност е харастеристика на материала . Бележи се с λ . Показва каква е топлопроводността на стена с дебелина 1 м изпълнена от даден материал.
Втория параметър е коефициент на топлопроводимост или много често споменаван като U стойност (U-value –[W/m2K]). Показва топлопроводността на стена с определена дебелина изпълнена конструкция. Много често тя е съставена от наколко материала, когато говорим за стени и трябва да се чете дребния шрифт за параметрите и дебелината на мазилките.
За да можете да сравните двата продукта стойностите са следните :
λ - коефициент на топлопроводност
Porotherm 38 N+F Hi – 0,14 W/mK
Porotherm 50 N+F Wi – 0,07 W/mK
U – стойност
Porotherm 38 N+F Hi – 0,35 W/m2K
Porotherm 50 N+F Wi – 0,17 W/m2K
От април тази година нормите за топлоизолация в България бяха променени от u=0,35 W/m2K на u=0,28 W/m2K. В тази връзка ние започваме да произвеждаме нов блок – Porotherm 38 N+F Comfort с следните параметри λ= 0,108 W/mK съответно u=0,28 W/m2K.
Надявам се да съм отговорил на Вашите въпроси. Ако имате други не се притестявайте да ни попитате.
С уважение
Инж. Петър Петров
-----------------------------------------------------------------------------------
Plamen Despotov <->
7:44 AM (4 hours ago)
to office.bg
Здравейте,
запознавайки се с качествата на предлаганите, от Вас, тухли Porotherm 38 N F Hi, забелязах, че параметър Топлопроводимост λ 10 dry е със стойност 0,14W/mK .
Това е доста ниска стойност и подбуди известни съмнения за точноста на информацията.
Съмненията се засилиха и от факта, че на страницата на австрийското подрезделение, на Wienerberger, дори при 50-сантиметровите тухли 50 N F Hi, стойността на този параметър е 0,17 W/m2K.
Въпросът ми е:
Как е постгината тази ниска топлопроводимост на тухлите 38 N F Hi?
Дали не е допусната техническа грешка при изготвянето на сайта?
По какво тези тухли се различават от предлаганите в Австрия, при еднакви означения на моделите?
Поздрави,
Пламен Деспотов
На кратко - показаната в сайта им стойност е за стена, дебела един метър, докато стойността в австрийския сайт е за стенa изпълнена с тези тухли, или с други думи, за да получим сравними дании това от БГ сайта се дели на 0,38 и става 0,14/0,38=0,3684 и т.н. още 10 цифри, което вече е друга бира

Тогава вече идва и вярна сметката, че тази тухла се равнява на тухла 4 + тънка изолация, но в никакъв случай не и 11см XPS/EPS

Peter Petrov <->
11:08 AM (1 hour ago)
to me
Здравейте г-н Деспотов,
Благодаря Ви за интереса към продуктите на Винербергер.
Относно вашия въпрос.
Всички числа които Вие споменавате са точни и няма грешка. Разликата е че са различни параметри и не могат да се сравняват. Ако обърнете внимание и деменсиите са различни (0,14W/mK срещу 0,17 W/m2K).
Това са два различни параметъра за определяне на топлоизолационната способност на материал и конструкция.
Посочения параметър като топлопроводност ( За Porotherm 38 N+F Hi - 0,14W/mK) или коефициент на топлопроводност е харастеристика на материала . Бележи се с λ . Показва каква е топлопроводността на стена с дебелина 1 м изпълнена от даден материал.
Втория параметър е коефициент на топлопроводимост или много често споменаван като U стойност (U-value –[W/m2K]). Показва топлопроводността на стена с определена дебелина изпълнена конструкция. Много често тя е съставена от наколко материала, когато говорим за стени и трябва да се чете дребния шрифт за параметрите и дебелината на мазилките.
За да можете да сравните двата продукта стойностите са следните :
λ - коефициент на топлопроводност
Porotherm 38 N+F Hi – 0,14 W/mK
Porotherm 50 N+F Wi – 0,07 W/mK
U – стойност
Porotherm 38 N+F Hi – 0,35 W/m2K
Porotherm 50 N+F Wi – 0,17 W/m2K
От април тази година нормите за топлоизолация в България бяха променени от u=0,35 W/m2K на u=0,28 W/m2K. В тази връзка ние започваме да произвеждаме нов блок – Porotherm 38 N+F Comfort с следните параметри λ= 0,108 W/mK съответно u=0,28 W/m2K.
Надявам се да съм отговорил на Вашите въпроси. Ако имате други не се притестявайте да ни попитате.
С уважение
Инж. Петър Петров
-----------------------------------------------------------------------------------
Plamen Despotov <->
7:44 AM (4 hours ago)
to office.bg
Здравейте,
запознавайки се с качествата на предлаганите, от Вас, тухли Porotherm 38 N F Hi, забелязах, че параметър Топлопроводимост λ 10 dry е със стойност 0,14W/mK .
Това е доста ниска стойност и подбуди известни съмнения за точноста на информацията.
Съмненията се засилиха и от факта, че на страницата на австрийското подрезделение, на Wienerberger, дори при 50-сантиметровите тухли 50 N F Hi, стойността на този параметър е 0,17 W/m2K.
Въпросът ми е:
Как е постгината тази ниска топлопроводимост на тухлите 38 N F Hi?
Дали не е допусната техническа грешка при изготвянето на сайта?
По какво тези тухли се различават от предлаганите в Австрия, при еднакви означения на моделите?
Поздрави,
Пламен Деспотов
- bum_bum
- старши ентусиаст
-
Коефициента на топлопроводност- λ винаги се дава за метър. На всички материали, където е посочен е даден така.
Аз сега се сетих, че тая новата тухла беше "комфорт", а не ц"Hi". Уж трябваше от август да започнат да я правят и да се появи на сайта им.
Аз сега се сетих, че тая новата тухла беше "комфорт", а не ц"Hi". Уж трябваше от август да започнат да я правят и да се появи на сайта им.
И аз имам наблюдения върху изолация с EPS, забравих колко см беше вече
но сградата е пусната през 2009г. и до сега нищо не се е спукало, а миналата година мина страхотна градушка, която даже проби пластмасовите улуци по покрива. Ще видим и по-нататък, но така като я гледам в близките години не очаквам проблеми. Баумит не са викани

hell's angel написа:bum_bum написа:Нагледал съм се на майстори и специалисти. Всеки има идеи някакви и всеки знае как трябва да се направи за да е вечно. Като ги слушаш мед им капе от устата и всичко знаят и могат. Обясняват толкова подробно и цветно. Ама на практика все не им се получава.
Аз пък съм доволен, майсторите си бяха мой, викнах тия от баумит за инструктаж, те пък не спреха да им висят на главите до края, не че и аз не висях де
Стана като по тефтерите им. И един цокъл от камъни извъртяха в/у XPS/EPS, дето на места е висок два метра за 5 години не е мръднал даже фугите не са се спукали, а не е като да не се греят до 50-60 градуса лятото. Засега съм доволен - нататък времето ще покаже
- hell's angel
- младши ентусиаст
-
- Кара: овца във вълча кожа...
Тогава по наредбата беше 7см, аз си сложих 10. Баумит ми обявиха някаква сериозна цена за труд, а материалите бяха от тях, и за да станело както трябва с мойте майстори, предложиха консултанти безплатно - не съм ги връщал. Даже и гащеризон ми донесоха 
Иначе, преди къщата, съм викал разни алпинисти за панелките - ужас, тия са много далече

Иначе, преди къщата, съм викал разни алпинисти за панелките - ужас, тия са много далече

Ubi dubium, ibi libertas
- N.Mihaylovski
- Е30 Fanatic
-
- Кара: Ford Ranger 2019
- Мечтае да кара: corvette c7 zr1
Cyberloner
Има ли развитие, че мисля идната година да строя и да ползвам Porotherm 38 N F Hi
Има ли развитие, че мисля идната година да строя и да ползвам Porotherm 38 N F Hi
Пол Роше: „Мощността най-вероятно бе около 1400 к.с., но ние не знаехме точното число, защото динамометърът не можеше да измери повече от 1280 кс”. - BMW 87г. //М3
- Cyberloner
- младши ентусиаст
-
N.Mihaylovski написа:Cyberloner
Има ли развитие...
Да - в последното ми мение е развитието

- N.Mihaylovski
- Е30 Fanatic
-
- Кара: Ford Ranger 2019
- Мечтае да кара: corvette c7 zr1
Cyberloner написа:N.Mihaylovski написа:Cyberloner
Има ли развитие...
Да - в последното ми мение е развитиетопросто прочети внимателно какво са написали в отговора
Ясно..
Пол Роше: „Мощността най-вероятно бе около 1400 к.с., но ние не знаехме точното число, защото динамометърът не можеше да измери повече от 1280 кс”. - BMW 87г. //М3
Пак си ги ползвай, но си прави изолацията от вън да ти е мирна главата. И без това със сигурност ще има външни шайби, бетони, няма как да минеш само с тухли
- bum_bum
- старши ентусиаст
-
Що да няма? Зида се тухлата 12см навън от плоча, шайба или квото е там и това се облича с изолация за да се прекъсне моста към бетона.
67 мнения
• Страница 4 от 5 • 1, 2, 3, 4, 5