темата е за ключ

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

Потребител
Аватар
Кара: A3, Sportback, 1.8 TFSI, 160 bhp;

Re: Циция (скъперник) ли съм ?

Мнение от nqmam_bmw » 05 Апр 2016, 6:52

(bubsa) написа:ПС А другото по темата.Да ти си скъперник! :mhihi: Как с доход 1000лв успя да заделиш толкова пари?

Е как сега? Нали сме в БГ, а тук е нормално и напълно прието кондуктор в градския транспорт да е с Ай-фон последен модел, параджия в начално училище да е с БМВ и общ работник по строежите да е с маратонки и анцуГ за стотици левове....с други думи - имидж се гони на всяка цена и от всичко живо.... :mhihi:

п.с. Градският транспорт в територията е само за аутсайдърите и лузърите. :lol:
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от dimodi » 05 Апр 2016, 7:21

Колега, вземай и не го мисли чак толкова. Аз имах същите терзания като купувах моята. Просто се замислих дали с тези пари мога да си купя нещо, което да ме радва повече. Ами не се сетих за такова и в крайна сметка вече година и половина всеки път се качвам в нея ухилен до ушите :mhihi: Все пак затова го живеем тоя живот, парите сами по себе се не носят никаква радост. Единствено ми дотежава когато трябва да мисля как да я опазя от крадци, когато нощувам в друг град примерно, но това е защото живеем в кофти държава. А някой като ми каже, че не ми трябвала такава кола. Ами то реално не му трябва кой знае какво на човек и парче хляб е достатъчно да хапнеш, ама всеки гледа да се намаха с пържоли :mhihi:

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от pampo » 05 Апр 2016, 7:50

nqmam_bmw написа:
(bubsa) написа:ПС А другото по темата.Да ти си скъперник! :mhihi: Как с доход 1000лв успя да заделиш толкова пари?

Е как сега? Нали сме в БГ, а тук е нормално и напълно прието кондуктор в градския транспорт да е с Ай-фон последен модел, параджия в начално училище да е с БМВ и общ работник по строежите да е с маратонки и анцуГ за стотици левове....с други думи - имидж се гони на всяка цена и от всичко живо.... :mhihi:

п.с. Градският транспорт в територията е само за аутсайдърите и лузърите. :lol:

Колега, какво общо има едното с другото. Очевидно човекът има възможност да си купи поне 15 айфона кеш, тоест си е правил добре сметката до сега и се чуди дали няма да се наиграе с Е60.
Имаше подобна тема в раздела Е90, минимален доход за подръжка на 330Д:
viewtopic.php?f=112&t=405431
Иначе вече има и доста достъпни Е60 за 4-цифрени суми, та може и за много по-малко от 15к да подкараш такава. В "продава" един колега продава разбита Е60ка без фарове, огледала и заден прозорец за 8к. Още 1000-1500 и си с готова, регистрирана Е60ка и 5к в банката за тежки изненади...

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: направо.
Мечтае да кара: настрани!
Детайли за колата: винаги на борд.

Мнение от Stahlblau » 05 Апр 2016, 8:10

(bubsa) написа:Един митничар след като от доста заможен стана почти бедняк казваше,че "Само похарчените пари са били твои!".И е много прав,защото не можа да им се порадва.

+1 за похарчените пари! Даже толкова ме кефи тая сентенция, че ще си я сложа на подписа след като приключа с този пост!
Всъщност си е точно така! Ще дам подобен пример с един мой познат. Човека цял живот караше коли до 2000 лева, защото събираше за нова кола. Искаше VW или Сеат. Можеше да си позволи такъв какъвто иска само че на 3-4 години, но не - той искаше нов. В крайна сметка се разболя и почина. Остави доста пари на семейството си, което не е малко, но човека си замина без да кара мечтаната кола. Парите са за това за да се харчат! Винаги може да я покараш Е60-ката два месеца и да я продадеш, но важното е че е била твоя, пипнал си я покарал си я и така. ;)
Въпреки умората сляпо вярвам на хората...
Някъде до първата лъжа най-много втората...
И в суматохата гоних ехо към прехода,
Докато сумати хора се изгубиха във превода...

старши ентусиаст
Аватар
Кара: G20, F82

Мнение от Bexim » 05 Апр 2016, 8:51

Има и друга гледна точка, която забравих..
Парите в банка - не са сигурни, а се губят с времето. Каквито и глупости да ти говорят - инфлацията е по-голяма и то доста от лихвата.
На мен така като ми затвориха едни пари в КТБ - като си ги взех първото нещо, което направих бе да си купя М5-цата.. И в`ервайте ми радвах й се много повече от на договора с банката.
Като поотмина ентусиазмът, обаче реших, че не е много добра инвестиция при все ремонтите, които рано или късно щяха да й се наложат.
FREE SPIRIT
``He who shall be last shall be sideways and smiling...`` J. Clarkson
ex: e30 318is, e46 330d, e36 328i M, e46 316i, e90 320d, e34 ///M5, e46 330ci SMG M, e90 LCI 325i M, f30 328i, e92 ///M3 6MT

старши ентусиаст
Аватар
Кара: '04 BMW 330i // '96 BMW 320i
Мечтае да кара: '96 BMW M3

Мнение от BiTurbo » 05 Апр 2016, 8:53

Аз така и не разбирам ситуацията със семейството ти Врачанин, сега.....тия пари, за които говориш ще седят скътани и няма да ти трябват или биха ти в влязли в употрепа за семейството, дете, ремонти къща и т.н. Ако е второто, то мисля, че коментара е излишен, колата просто не е логичния избор, но ако тези пари ще си ги къташ, те след някоя година ще са обезценени почит толкова, колкото и Е60ката, да не говорим, че в бг и депозитите вече ги няма, тъй че би било по-скоро тъпо да си ги буташ под юргана. Пък и както вече се спомена, колата се ще я продадеш, Е60 в бг си е мода в момента ;) Пари се печелят :wave:
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Витанов » 05 Апр 2016, 9:02

1500 за застраховки и т.н. + дизел за 15 000км. 2000+.. = 3500+ и от тук започваш да го стагяш тоя кошник и ако си 100% късметлия нищо да не пипнеш добавяш и едно 500 за маслата филтрите и автомивката и станаха 4000лв което са ти 4 месеца в годината усилена работа. От тук обаче започваме да треперим да не се предаде нещо което струва примерно една заплата или повече- мотор с много електроника, макар и МНОГО здрав имаш турбо което си иска рециклиране или по-точно смяна на определен пробег, автоматик, рейка... окачване, което на тази възраст вече може да е на път да се предаде + спирачната система която може да поиска ревизия и/или подмяна на някои части + така прословутите модули които издават багажа понякога + дребните неща които винаги изкачат при един автомбил.. Колега пиша ти така, защото виждам, че си човек който иска да си похарчи парите правилно и мнението ми, е че за да спиш спокойно ти и семейството заплатата трябва да е поне по 2 ! :) Много от колегите дават мнение да се хвърлиш в играта, но правете разлика в това да си купиш нещо хубаво и скъпо което ти харесва и да си го ползваш с кеф без да наливаш пари и това да купиш нещо хубаво и скъпо в което ще се наложи да наливаш доста средства от бюджета все някога напред във времето.. :)
I am beton!

Вчера ме изпревари една седмица е23 и само като му видях намръщената физиономия в огледалото и послушно се дръпнах вдясно да му направя място да мине :mhihi: А то едно такова лъскаво четкано, лелеййй Акула!

Потребител
Аватар
Кара: каквото има
Мечтае да кара: FERRARI 458 Italia

Мнение от Larbi » 05 Апр 2016, 9:33

Stahlblau написа:
(bubsa) написа:Един митничар след като от доста заможен стана почти бедняк казваше,че "Само похарчените пари са били твои!".И е много прав,защото не можа да им се порадва.

+1 за похарчените пари! Даже толкова ме кефи тая сентенция, че ще си я сложа на подписа след като приключа с този пост!
Всъщност си е точно така!

Аз съм точно олицетворение на това с похарчените пари :mrgreen: Преди време ме беше яд на едни малоумници (наистина не са мнгоо умни, а не само щото са скъперници, но са и скъперници отгоре на всичко :mhihi: ), които спестяваха от всичко и най-много да си купят по 10 банички и пици за да си напълнят 100 килограмовите туловища с Рънъ и до там. Аз каквито пари изкарвам гледам да вложа в спомени - дали ще е яка екскурзия, дали ще е яка мадама, дали ще е нещо друго, за което след време ще си спомня (след кратко или дълго време, то все се връща човек назад и си спомня какво е видя;. преживял и почувствал в живота) как съм си прекарал и какво съм правил. И те все не можеха да ме разберат. Ама как така? Ама бла бла бла. Ами викам аз инвестирам в спомени, а вие инвестирате в скъперничество и банички и пици. Ей откачаха :mhihi: На един скъперник му става много ядосано като някой му каже истината в очите. Скъперниците обичат да си мислят че са супер рационални, трезви и мислещи хора и бла бла бла самозаблуди, докато всъщност живота минава покрай тях и не могат да хванат всичко, което могат да хванат. Разбира се тук говоря за много тежки случай на стиснати хора. Има леко стиснати, малко стиснати, умерено стиснати, много стиснати и ехееей ебаси стинаснатите :mhihi: Примера с тоя човек, който е събирал за чисто нова кола но се е разболял и умрял е много важен. Затова любимите ми изрази са Carpe Diem и La Vida es Corta, никога не можеш да знаеш какво ще стане следващата седмица примерно. Но хората са различни. Някои хора мислят че ще живеят вечно и вечно ще са млади. А сега това първо да направим, пък ехеей после по някое време другото. Време няма. То лети много бързо и в тази връзка имаше един цитат от един филм ааа Ферис Бюлър сетих се в движение:

Ferris: Life moves pretty fast. If you don't stop and look around once in a while, you could miss it.

https://www.youtube.com/watch?v=0KFVLWX7eEY
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: направо.
Мечтае да кара: настрани!
Детайли за колата: винаги на борд.

Мнение от Stahlblau » 05 Апр 2016, 10:12

Дядо ми лека му пръст знаете ли кво казваше: "Днес се брои. Не утре - не вчера... Важното е какво се случва тук сега и в този момент. Това, че някой ще почне да ти обяснява колко добре или колко зле е щяло да стане утре, няма абсолютно никакво значение, защото може и да стане, може и да не стане! Важното е какво става СЕГА!". Аз съм кръстен на него и може би за това съм му се метнал по тоя начин на мислене. Дупе знае 2 и 200. Днес си 200 - купуваш Е60! Като се наложи да се върнеш на 2 ще продадеш петицата и ще си купиш пак кола за 2 бона, макар, че мисля че щом до този момент си успял да заделиш толкова пари и като гледам какъв е начина ти на живот - едва ли ще стане мнооооооооого зле. А това което каза Ларби за спомените е тясно свързано с колата. Може би всеки от нас се е привързал към БМВ-то си точно заради спомените в него. Знаете - зимно време особено едно елементарно ходене до магазина може да се превърне в незабравимо изживяване. :mhihi: Така, че покупката на БМВ винаги си заслужава. Особено при обстоятелствата на Врачанина. :yes:
Въпреки умората сляпо вярвам на хората...
Някъде до първата лъжа най-много втората...
И в суматохата гоних ехо към прехода,
Докато сумати хора се изгубиха във превода...

Аватар
Кара: много бавно бенве
Мечтае да кара: Порше
Детайли за колата: топ, топ, топ! unikat full!

Мнение от Bogat-Beden » 05 Апр 2016, 11:55

larbi като каза за спомените-наскоро си правих най-груба буквално кръчмарска сметка,че за 10на години ,минимум едно Е60 (на сегашните им цени ,разбира се) съм изпукал по нощен живот.Не се гордея никак със което :lol:
И все пак- едно е да имаш в момента,да изхарчиш и да забравиш,друго е да започнеш със една сума и да не знаеш до колко ще набъбне..Аз карам кошер като на автора-близо 20 годишен,на стойност около 1000 лв (макс :mhihi: ) За последната година закономерно или не ,си излязоха къде от старост,къде не от перфектна поддръжка (виноват,но никога не бях предполагал,че толкова дълго ще е моя..) ремонти за над 2000 лв..Вчера пак бях в бокса..Ами ако беше Е60 ,и тръгнат няколко сериозни нещица накуп-5/6000 лв предполагам ще си ги глътне като стой,та гледай.. И за още ще пита..
Относно съотношението заплата-цена на колата-ами може и ларби да не е съгласен,но има сериозна зависимост.. Това е ,ако искаш да не се лишаваш от елементарни неща,да имаш винаги някой лев настрани+да си поддържаш колата поне технически изправна с качествени консумативи(поне що се отнася до възловите агрегати,от които ти зависи сигурността и надеждността на пътя) Едно е да вземеш някаква презряна марка на около 3-5 години,с относително евтина поддръжка,с относително нисък разход за 15на хиляди,а съвсем друго е май да е 10на годишна А8ца (примерно) И двете ще ги купиш еднакво лесно,но пък после идва трудното..
Нека никой не остава с впечатление,че ми е все тая какво карам и че не ми е тъпо как съм забравил какво е да се радваш на шофирането ,карайки каквото искаш..И на мен се приисква да си воза гъзето в 545и/535д e60 или дори е39 540,ама на гол тумбак-чифте пищови,хайде няма нужда :lol:
Аз също си мисля,че за да караш относително скъпа кола с голям двигател,трябва да си с доход 3000 + (дори и да живееш във провинцията ).Говорим като минимум,както и с уточнението ,че нямаш никакви други твърди разходи-наеми,заеми,издръжки,дръжки и т.н.. :mrgreen: Друг е въпроса,ако си сложил едни 2-300 големи така настрана :mrgreen:
"Може да решава тоя, който има e60 бе! Щом немаш e60, какво ще решиш ти бе? Ти немаш право да решаваш!"

старши ентусиаст
Аватар
Детайли за колата: 440i

Мнение от Dextuar » 05 Апр 2016, 12:20

Larbi написа:
Stahlblau написа:

Аз каквито пари изкарвам гледам да вложа в спомени - дали ще е яка екскурзия, дали ще е яка мадама...

Съгласен съм с колегата, само това не го разбрах... :D

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Superexstatic » 05 Апр 2016, 12:31

Larbi написа:
Stahlblau написа:

Аз съм точно олицетворение на това с похарчените пари :mrgreen: Преди време ме беше яд на едни малоумници (наистина не са мнгоо умни, а не само щото са скъперници, но са и скъперници отгоре на всичко :mhihi: ), които спестяваха от всичко и най-много да си купят по 10 банички и пици за да си напълнят 100 килограмовите туловища с Рънъ и до там. Аз каквито пари изкарвам гледам да вложа в спомени - дали ще е яка екскурзия, дали ще е яка мадама, дали ще е нещо друго, за което след време ще си спомня (след кратко или дълго време, то все се връща човек назад и си спомня какво е видя;. преживял и почувствал в живота) как съм си прекарал и какво съм правил. И те все не можеха да ме разберат. Ама как така? Ама бла бла бла. Ами викам аз инвестирам в спомени, а вие инвестирате в скъперничество и банички и пици. Ей откачаха :mhihi: На един скъперник му става много ядосано като някой му каже истината в очите. Скъперниците обичат да си мислят че са супер рационални, трезви и мислещи хора и бла бла бла самозаблуди, докато всъщност живота минава покрай тях и не могат да хванат всичко, което могат да хванат. Разбира се тук говоря за много тежки случай на стиснати хора. Има леко стиснати, малко стиснати, умерено стиснати, много стиснати и ехееей ебаси стинаснатите :mhihi: Примера с тоя човек, който е събирал за чисто нова кола но се е разболял и умрял е много важен. Затова любимите ми изрази са Carpe Diem и La Vida es Corta, никога не можеш да знаеш какво ще стане следващата седмица примерно. Но хората са различни. Някои хора мислят че ще живеят вечно и вечно ще са млади. А сега това първо да направим, пък ехеей после по някое време другото. Време няма. То лети много бързо и в тази връзка имаше един цитат от един филм ааа Ферис Бюлър сетих се в движение:

Ferris: Life moves pretty fast. If you don't stop and look around once in a while, you could miss it.

https://www.youtube.com/watch?v=0KFVLWX7eEY

"Life is brief, and then you die, you know?" - Steve Jobs

:bchug:
Изображение

Потребител
Аватар

Мнение от Larbi » 05 Апр 2016, 12:44

Bogat-Beden написа:larbi

Моля те, както виждаш най-накрая ми се сбъдна мечтата благодарение на отзивчив администратор, който ми промени ника и вече е с Главна буква, така че съобразявай се :mrgreen:

Относно съотношението - аз съм напълно съгласен, че трябва човек да разполага с определни пари на ден, на седмица на месец за да съответстват те на нуждите му в това число и каква кола кара, колко и налива и колко я ремонтира. За това две мнения няма. Но съм се нагледал и гледам в момента хора момчета на по 20-25 и на 30 и изобщо хора които някои от няколко години, някои от скоро се возят на 7-ма серия 2002-ра, 2003-та Е65-ки и А8 и какво работят какво правят не съм убеден, че разполагат с 7-10 бона на месец за да се впишат тук в схемите. Ама ей го на - не ги спират колите и не са умрели нито от глад, нито се лишават от питие в някой бар, нито нищо. Ама след 10-15 години примерно като се върнат назад ще имат спомени, ще си кажат: етоооо, аз си карах 7-цата Е65, возих си гъза на яката возия и пространство и лукс, имах някакъв по-висок статус в очите на хората и прочее неща, които идват някакъв бонус с колата от по-висок клас и по-престижна марка, а примерно Пенчо със заплата от 1800-2000 лв. караше през това време и тия години все един умрял Опел Вектра 2004-та година и все мислеше как да спести още и още пари и не си позволяваше да си купи една бира от 4 лв. на бар, а си купуваше двулитровки за в къщи за да спести. Вижте го и от тази гледна точка. Спомени господа, спомени. Не случайно има доста обяви на коли примерно около 22-25к лв. съм виждал, които гласят: или продажба или бартер за по-евтина :yes: Чвоека е имал парите и се е метнал на S-class W221, дивял е, ебал е, кефил се е и в един момент така се е случило че се налага да продаде или бартероса колата за по-евтина. Т.е. да се върне няколко крачки назад. И тоя същият ще си я бартероса примерно за Е60 за 16к лева, пак ще се кефи и после може пак да дръпне напред и пак да смени за по-скъпа, но човека си е Carpe Diem, а не обсебен счетоводител и си живее живота и си събира спомени. А тоя с 2000-те хиляди заплата с Опелите дали събира спомени? Как мислите? И искам да уточня - не се хващайте за колата само. Такива хора дето го мислят по 100 години дали да си купят нещо и смятат и не могат да спят от изчисления, те не са щастливи хора за мен. Хора различни...

dextuar написа:
Larbi написа:
Stahlblau написа:

Аз каквито пари изкарвам гледам да вложа в спомени - дали ще е яка екскурзия, дали ще е яка мадама...

Съгласен съм с колегата, само това не го разбрах... :D

Яка мадама е някоя която е яка само че с това идват и някакви разходи стабилни или може да е яка проститутка в Париж примерно за 300 евро на час и ти да не ги мислиш тия 300 евро, а да си направиш кефа и след години да си кажеш: Ех, 300 евро, ама си прекарах яко и пак бих го направил ако се върна отново в същата ситуация.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: малки котета на задната седалка
Мечтае да кара: по-леко
Детайли за колата: Черна скрап

Мнение от deyan-enchev » 05 Апр 2016, 12:51

Два лагера:

- такива които вадят някви кинти и пишат, че колегата не трябва да си взима е60 с 1к заплата;
- такива които не вадят големи кинти. но се отъждествяват с автора.

Грешен избор няма, всеки сам си носи кръста.
Understeer is when you hit the wall with the front of the car. Oversteer is when you hit the wall with the rear of the car. Horsepower is how fast you hit the wall. Torque is how far you take the wall with you. Spoilers and bodykits are how much of a mess you leave on the wall. Rollcages and windownets are how much of the wall you take with you.

Потребител
Аватар

Мнение от Larbi » 05 Апр 2016, 12:53

deyan-enchev написа:Два лагера:

- такива които вадят някви кинти и пишат, че колегата не трябва да си взима е60 с 1к заплата;
- такива които не вадят големи кинти. но се отъждествяват с автора.

Грешен избор няма, всеки сам си носи кръста.

Така е - всеки си е прав за себе си и не може и не иска да разбере другият. Всичко е в главата на човек. Всеки сам си слага границите.

Е случайно гледах един клип от участието на тоя Шарлопов и семейството му на кафе при Гала :mhihi: Вестниците по едно време били писали че си бил купил хеликоптер и той наистина щял да си купува, но преценил от цициестата си гледна точка, че не му трябват тия разходи. А не е като да няма пари.
Така някои хора и милиардери да станат пак няма да си купят Ролс-Ройс, яхта, хеликоптер или голяма къща, щото с тях идват и големи разходи :mhihi: Циции брат, стиснати циции на килограм :mrgreen:
Изображение

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата