Житейска драма, как бихте постъпили?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

Ще помогнете ли

Да
25
46%
Не
29
54%

Общо гласове : 54
старши ентусиаст
Аватар
Кара: F10

Re: Житейска драма, как бихте постъпили?

Мнение от (bubsa) » 24 Апр 2016, 22:13

Фидел Кастро написа:
alekangg написа: защото не се знае утре дали няма да му потрябват на него тези пари

Направо ти свалям шапка за тази мисъл!! :bowdown: :yes:
Точно същото съм изживявал и аз. :roll:

Момци.Живота се преобръща с краката нагоре за секунди и е лошо когато няма кой да ти подаде ръка.А като ви гледам как разсъждавате...
ИзображениеИзображениеИзображениеИзображение

...и всички разбират от всичко...

Да пишеш на БЪЛГАРСКИ език с ЛАТИНСКИ букви е като да пишеш с лайна по стената. Чете се, но не е приятно!
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от alekangg » 24 Апр 2016, 22:22

vlad0 написа:
Фидел Кастро написа:
alekangg написа: защото не се знае утре дали няма да му потрябват на него тези пари

разкажи какво стана и как се оправи, ако мислиш, че може да стане публично?

Какво да стане нищо. Не знам кой точно случай имаш предвид, но ще кажа два от тях, за които стана дума.

1. Дадоха се пари преди време, да речем на сегашните пари все едно 8-10к. Уж беше за 1 месец, после стана още един, още 3 и т.н. Мина над година, докато се разберем, да подпише записна заповед и да започне да дава по малко имаше месечна вноска. Минаха 2 години или дори 3, а през това време отговора беше, да разбирам, че ти трябват ама нямам..

Другия случай е, когато ми се разсърдиха, понеже казах, че няма да мога да дам за Н-ти път пари за джоб-харчлък, такъв е човека. Искаше се по-малка сума 1500лв някъде, само защото беше свикнал, че аз съм като банка и винаги давам и той в интерес на истината връщаше редовно.

Нямахме никакви доходи в семейството по това време и ми се очертаваше сериозен разход на всичкото отгоре, но човека се разсърди, понеже знае, че имам, но не му давам! Какъв приятел съм бил, щом не давам, а имам под душека и край на отношенията, а бяха над 20 годишни..
Изобщо забелязвам, че много хора са си използвачи малко или много и така си подбират жертвите-приятелите.
Ако всичко е двустранно, го разбира, но в повечето случай е едностранно, като няма значение пари, услуга, помощ, работа ли ще се търси-иска.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от alekangg » 24 Апр 2016, 22:28

Забравих да спомена, че от житейския ми опит, съм забелязал, че хората търсещи и искащи заеми го правят постоянно в живота си, дали е за 50, 500, 5000лв от приятел, банка и пр, това им е начина на живот, винаги имам да дават и в деня-месеца когато нямат доходи или им спаднат, става мазало.
Има и други, които много рядко и в краен случай взимат заеми

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: м си.

Мнение от Joro17 » 24 Апр 2016, 22:30

BMW_POWER написа:Парите не отлагат банкрута. Те изчистват всички натрупани задължения и свалят вноската по лихва и главница в рамките на поносимото за семейството. Сиреч, хората нямат проблем да плащат сумите за в бъдеще.

Говоря за близки хора, приятели, които познавате от години. Работили сте заедно, живяли сте у тях, ходили сте си на гости и т.н. Просто мъжът умира и жената се за три месеца се оказва в много тежка ситуация. Ножът е опрял в кокъла и практически няма време за разиграване на схеми, местения от град в град и т.н. Помагате или безучастно наблюдавате. Трета възможност просто няма.

Най-лесно е когато каруцата се обърне да се наредим умниците тука и да обясняваме какво е трябвало/не е трябвало да правят тия хора. Един колега каза, че чел напоследък че НЕ трябвало да се помага, ама
"помощта" тук се изразява в да речем в най-добрия случай на 36 месечни заплати на средностатистическия касиер в бг банка. Какво да посъветва тоя касиер колегата в случая?
Вижте поне през фирма нещо го оформете като дарение, ако може да хванете някое данъчно облекчение, че то е ясно, че тия пари ще се върнат когато чумата върне децата.

btw - не завиждам на хората, които имат възможност да помагат с 26к., а иначе и аз мечтая за къща, ама засега няма да тегля 100 000евро за 25 години, ще поживея още малко в Люлин па ако вървят нещата, живи и здрави.....

Потребител
Аватар

Мнение от Mini » 24 Апр 2016, 22:37

Към автора на темата: допитваш се до форума, а жена ти (ако си женен) какво мнение има по въпроса?

Аватар
Кара: много бавно бенве
Мечтае да кара: Порше
Детайли за колата: топ, топ, топ! unikat full!

Мнение от Bogat-Beden » 24 Апр 2016, 22:59

(bubsa) написа:
Фидел Кастро написа:

Момци.Живота се преобръща с краката нагоре за секунди и е лошо когато няма кой да ти подаде ръка.А като ви гледам как разсъждавате...
Мхм,ама това ,че помагаш,не ти гарантира същото.
Нали знаеш какво е да си мислиш,че ако ти не изядеш лъва,той ще ти отвърне със същото..
Не се правя на много умен,ама в общи линии не само приятелите,ами и най-близки роднини често са като сянката-до теб са само във слънчево време.. ;)
"Може да решава тоя, който има e60 бе! Щом немаш e60, какво ще решиш ти бе? Ти немаш право да решаваш!"

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Комбайн
Мечтае да кара: Фадрома

Мнение от ukelichko » 24 Апр 2016, 23:18

Ако са свестни хора и искат да се вземат в ръце, помогни им. Това е голям шок за семейството и трябва да мине време, та жената да вземе адекватни решения. Майната им на парите, хората, приятелите и семейството са важни.
Изображение

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 25 Апр 2016, 0:12

BMW_POWER написа:Парите не отлагат банкрута. Те изчистват всички натрупани задължения и свалят вноската по лихва и главница в рамките на поносимото за семейството. Сиреч, хората нямат проблем да плащат сумите за в бъдеще.

Говоря за близки хора, приятели, които познавате от години. Работили сте заедно, живяли сте у тях, ходили сте си на гости и т.н. Просто мъжът умира и жената се за три месеца се оказва в много тежка ситуация. Ножът е опрял в кокъла и практически няма време за разиграване на схеми, местения от град в град и т.н. Помагате или безучастно наблюдавате. Трета възможност просто няма.

Аз ти зададох два въпроса. Отговорил си ми на първия. Остави какви са ви/ били отношенията- ти готов ли си да ги загърбиш тия пари? Не е необходимо да ми отговаряш доколкото си отговориш.
алекс
трабант 601с
разни други возила

младши ентусиаст
Аватар
Кара: както може
Мечтае да кара: както не може...
Детайли за колата: от миналия век

Мнение от drago_pavlov » 25 Апр 2016, 9:17

Бих ги дал, ако мога да си позволя да не ги чакам тези пари после. Например ако това са ми доходите за 1-2 месеца.
Ако това са ми спестяванията за последните 3-5 години - никога... Не се знае кога ще ми потрябват. Чисто хипотетично, утре може и аз да се гътна и да оставя жена и деца...
I kill a communist for fun, but for a green card... I'm gonna carve him up real nice.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: кошара!
Мечтае да кара: BMW M3 E46

Мнение от speeder88 » 25 Апр 2016, 10:19

drago_pavlov написа:Бих ги дал, ако мога да си позволя да не ги чакам тези пари после. Например ако това са ми доходите за 1-2 месеца.
Ако това са ми спестяванията за последните 3-5 години - никога... Не се знае кога ще ми потрябват. Чисто хипотетично, утре може и аз да се гътна и да оставя жена и деца...

При положение, че са много близки, това е и за мен отговорът!
Изображение
SKISA написа: ти си ебати ///M-склададжията

Потребител
Аватар

Мнение от Kaliqn Nenchev » 26 Апр 2016, 17:41

Добро се прави от добро чувство, желание и възможност!!!!
Ако зпочнеш да се змисляш ако ако ако.... Има мног ти най-добре можеш да почувстваш дали да помогнеш или не.Разбира се и в двата случая ще трябва да направиш по-подробно проучване за да си наясно точно дали и с каво точно можеш да помогнеш!!!
Аз ще ви кажа нещо от личен опит.....или поне на питащият:доброто се връща двойно,но нокой и нищо не казва кога и на кой твой близък ще се върне....с лошото е малко по-различно. Важното е когато правиш подобно нещо е твоето лично намерение,вътрешното.
Дори след известно време да се почувстваш "прецакан" то ти ще си без парите, но ще си помогнал и ще си ок със себеси,защото човек живее с близко,но и със самият себеси!!!
Бадявам се моят съвет да ти е от полза...

Sent from my E2303 using Tapatalk

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: квото дойде

Мнение от mambata_943 » 26 Апр 2016, 20:06

Няколко колеги питаха - Няма ли застраховка този заем ? Ще е много тъпо да е теглен от друг човек..

нафтения
Аватар
Кара: го на спомени
Мечтае да кара: E39 M5 или E46 M3

Мнение от Zagy » 26 Апр 2016, 23:13

Имам само няколко приятели, на които бих дал по-големи суми, тези хора са фиксирани и бройката повече не търпи промяна по никакъв начин. Максималната сума, която съм давал назаем, е 8000 лв., 2-3 пъти съм давал по 2000 лв., и доста пъти по по-малки суми - досега нямам случай на невърнати пари. Може да съм балък, може и да съм късметлия :mrgreen:

Иначе по темата - ако някой от този много тесен кръг приятели го закъса - ще му помогна както и с колкото мога. За останалите - бих помогнал само с нещо, което после няма да се върне да ме ухапе.
Si non confectus, non reficiat.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 525 TDS '97

Мнение от mmc » 27 Апр 2016, 18:26

Така поставени нещата - хората са ти близки, не си имал причина да се съмняваш в тях, сега жената е такова трудно положение, ти имаш ресурса да помогнеш, макар и не малък, избора за мен е един - бих дал.
И за да не каже някой, че съм голословен и си правя евтин ПР, само ще кажа, че съм бил в подобна ситуация като тази на автора. Моята историята е дълга, свръзана с няколко хора за по различни суми които общо нет-ват споменатата. Само ще кажа, че и досега не съм си получил парите, по ред причини. Но и не съжалявам. Пари се изкарват. И аз плащам кредит сега но си трая защото хората на които съм дал немалки суми, далеч не са в по добро положение. И все пак това са едни от малкото хора на които знам, че мога да разчитам, до ден днешен. Както и те на мен. И сме си го доказвали това многократно. Кой с колкото може. И за себе си съм приел, че в крайна сметка това е единственото което има знаечние.

Когато помагаш при такива инфарктни (по ирония на съдбата, думата важи и в пряк и преносен смисъл) ситуации, на такива близки хора, го правиш не с идеята "ама аз сега ще си върна ли парите". Помагаш, защото човека до теб е на зор а ти имаш възможност. Просто.
"Не прави това което не искаш да ти правят на теб". Аз бих вдигнал мизата - "прави това което искаш и на теб да ти правят". Иначе, с ганьовщина и общи теории нищо не се постига.

Представи си , че, недай си боже, с теб утре се случва същото. Определено жена ти би се радвала ако някой от твоите приятели мисли по този начин. А и ти също.

П.С. - Дано тази жена си стъпи на краката, по един или друг начин.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Мнение от Jordana » 27 Апр 2016, 20:22

Аз знам една максима - малките суми дадени на заем създават приятели , големите пари на заем създават врагове .
В конкретния случай , без да навлизаме в детайлите мога единствено да кажа че тия пари ако бъдат дадени никога няма да бъдат върнати , нещо повече - тази къща ще бъде загубена така или иначе защото тия хора няма да плащат и работата отива на още заеми . Това си е лично мое мнение , а относно помагането или помагаш и отписваш лева или не помагаш . Иначе става малко като рискова инвестиция по принуда с цел да не си разваляш отношенията с крънкащия пари . Аз лично не бих дал в такъв случай такава сума без гаранции покрити с имущество или по друг начин .
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата