За/Против притежаване и носене на оръжие в България?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

За/Против притежаване и носене на оръжие в България?

За
67
50%
Против
60
45%
Все ми е тая
6
5%

Общо гласове : 133
Кръстникът
Аватар
Кара: с турбо
Мечтае да кара: V10
Детайли за колата: стокови

Re: За/Против притежаване и носене на оръжие в България?

Мнение от c04 » 25 Юли 2016, 23:45

N.Mihaylovski написа:Пичове, пишете глупости, в момента не се издават разрешителни на граждани, по никакъв начин не става.

С подходящите връзки става... :lol:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Carless
Мечтае да кара: Всичкото ///M

Мнение от PolandBall » 26 Юли 2016, 0:34

Аз съм ЗА. Проблема е че, хората тука доста често губят връзка с мозъка(а някой никога не са имали тавака) и ще има доста "инциденти"...ще се изтрепем за отрицателно време. :bang:

И по тоя повод.... :mrgreen:

http://vbox7.com/play:e764a523
Khrevsu tvahyu gradu tore! Khrevsu kvatro midvhu piedhvro! Khrevsu Kristo midhvu? vhradro! Medvro vhtrienn utrah vreghgrho.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: F15 xDrive30d N57T
Мечтае да кара: 911 Turbo

Мнение от AGD » 26 Юли 2016, 1:15

ЗА либерализиране на режима за издаване на разрешително за КНО, СЛЕД промяна на законите в частта за самотбраната и за неправомерното използване, защото в момента защитилият се, използвайки оръжие е много вероятно да бъде осъден.

Много ми е интересен аргументът за манталитета на българина и липсата на култура в боравенето с оръжие. С какво са по-добри молдовците и чехите ? Как ще се изгради тази култура без дори да се даде възможност ?
Ето информация за правилата в Чехия https://en.wikipedia.org/wiki/Gun_polit ... h_Republic и малко статистика от тук http://www.gunpolicy.org/firearms/region/czech-republic :
Убийства извършени с огнестрелно оръжие
2014: 13
2013: 17
2012: 16
2011: 17
2010: 13
2009: 18
2008: 16
2007: 20
2006: 19
2005: 16
2004: 18
2003: 37
2002: 39
2001: 36
2000: 36
1999: 46
1998: 60
1997: 36
1996: 44
1995: 44
1994: 42

Процент на убийствата извършени с огнестрелно оръжие от всички извършени убийства :
2012: 10%
2011: 11%
2010: 6%
2009: 15%
2008: 15%
2007: 14%
2006: 12%
2005: 14%
2004: 13.7%
2003: 19.8%

За мен въпросът за притежанието на огнестрелно оръжие, конкретно КНО, има два аспекта :
1) абсолютно неотменимо право на самозащита, за която оръжието ти дава шанс, а не гаранция за успех. Но без него си просто жертва на престъпление.
Полицията не може да ви защити, освен ако не ви нападнат пред РПУ-то. На криминалния контингент не пука за регулациите, незаконно оръжие винаги ще има и адски тъпо да разоръжиш тези, които са потенциални жертви или биха използвали оръжието, за да предотвратят престъпление (и затова си има статистики от другите държави). Не е задължително да застреляте някого, за да му охладите ентусиазма - гледката от неправилната страна на цевта е достатъчна.

2) право да притежаваш, тъй като си свободен, нормален, пълнолетен човек и не си извършвал престъпления срещу други хора в рамките на Х години.
Аз лчино харесвам всякакви оръжия - от ножове, до авионосни групи - но пистолетите са ми слабост. Отдавна не съм стрелял, но преди време ходех сравнително редовно за човек без лично оръжие. Сигурен съм, че мога да намеря подходящите контакти и да си платя за разрешително, само че това посточнно ще ми припомня колко много други хора са си платили и то не с идеята да ходят на стрелбището да стрелят за удоволствие.

Не разбирам и хората, които смятат, че мястото на оръжието е вкъщи - нуждата от него може да възникне навсякъде и по всяко време.

Успях да напиша поста без да използвам познатите американски цитати по темата, но те са резултат от опита и културата, която американците имат в бораването с оръжие и в идеите за личната свобода и отлично предават смисъла с малко думи. За почитателите на оръжията препоръчвам творчеството на полковник Джеф Купър. Имам и една книга, която е най-вече с ловджийски истории, но също е интересна.
George Carlin написа:Have you ever noticed that anybody driving slower than you is an idiot, and anyone going faster than you is a maniac?

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от dreadx » 26 Юли 2016, 2:22

AGD :yes:

zvetiko написа:Ако го използваш, независимо от ситуацията, винаги ти ще си виновен- с една дума, в момента е билет за затвора.
За това въпроса ти трябва да е свързан с използването на оръжието. Имаше за много кратко време три точки в НК .... Сега както виждате и полицаите не смеят да употребяват огнестрелно оръжие, какво остава за гражданите.
Точно така е. Заради кривата съдебна система и законът, който отдавна вече не е в услуга на обществото, нито за полицията, нито за хората е лесно да се пазят сами, чрез използване на оръжие.

Важно е да се уточни, че за ширещото се беззаконие не са виновни полицаите - много свестни хора има между тях, просто нямат възможност да си свършат работата. Ще ви дам за пример един случай, за който ми разказа човек, работил като надзирател в Централния софийски затвор:

Един полицай прострелял някакъв циганин, при опит да избяга от местопрестъпление. Мангалът все пак успял да избяга, обаче не потърсил след това медицинска помощ и по-късно взел, че пуклясал. (- до тук добре.., даже много добре - ще кажете вие.) - Обаче после взели, че осъдили полицая като за убийство на човек, без значение, че е прострелял престъпник при изпълнение на служебния си дълг.
Осъдили го и го пратили да си лежи присъдата при тях.
Когато го докарали в затвора, всичките мангали (в затвора е пълно с такива) се били наредили и крещяли:
-- Ще те бием! Ще те ебеем!
Може и да не са го ебали, но когато човекът си излежал присъдата и дошло време да излезе от затвора, му били останали не повече от 2-3 зъба. - смятайте колко бой е отнесъл заради едно добро дело, което е свършил.
Ето това би трябвало да отговори на всички въпроси, до колко имат възможност да ви пазят полицаите, при положение, че ако стрелят по някой престъпник, почти сигурно е, че ще ги вкарат в затвора. За съжаление в момента законът е такъв, че ако се случи да простреляте при самозащита някое човекоподобие, пак ще ви съдят като за човек.

Ето, че най-малко проблеми със стрелбата имат престъпниците, с нерегистрираното оръжие.

Има едно положително нещо -- че не може така да продължава до безкрай, и на хората доста им е писнало вече от цялата работа. Има известен шанс, ако ви видят някъде да влачите труп на мангал и да носите лопата - да се направят, че изобщо не са ви видяли.

За съжаление боклуците-политици не мислят за вас, а как да направят закона в услуга на престъпниците.

Преди 2 дена пред мен се разигра следната случка (действието се развива на 100 метра от полицията): Излезе от аптеката някакъв клошар (българин-мангал - не можах да преценя) и с бърза крачка тръгна да се отдалечава. След него изтърча аптекарката: - Извинете!! - Онзи се обърна: - ?кво - добре бе, откраднах, няма нужда да ми викаш полиция, ето - и извади от торбата някакъв шампоан, и вика: - Какво да правя.., с тези 140 лв. пенсия.. (нито ми приличаше на пенсионер, нито нищо). Аптекарката явно беше наясно, че и да извика полиция, само ще се види в приключение да пише после 3 часа, а мангалът ще го пуснат. Ядосана си прибра шишето и си влезе обратно в аптеката. (Бая си помислих дали да не предприема нещо, но щеше да се наложи доста да я увещавам, за да даде показания.)
Мангалът вече нямаше за къде да бърза и седна до някакви 3-4 мутроселяни, явно познати (които също не знам от къде се взеха, ама 100% не са ми от квартала) - оплака им се от аптекарката, а те го изслушаха със съчувствие и му подариха една бутилка с литър и половина недопита Фанта-портокал, след което тръгнаха нанякъде. След няма и 2 мин. нашият тръгна в друга посока и пътьом мина през книжарницата. (сигурен съм, че не е влязъл, за да си купува книги - а за да види дали има нещо за крадене.) И ето какво става: влиза тук, догонят го - връща. Влиза там - и така, докато се измъкне с откраднатото.

Законът е направен така, че ако нормален човек реши да действа по нормален начин, ще извика полиция и ще си загуби половин ден с тъпия мангал, а после кой-знае колко пъти още ще го викат да дава обяснения. И на никой не му се занимава, а мангалът си обикаля и "пазарува" по магазините.

През соц-а такива неща нямаше, ама и законът не беше в услуга на крадците и престъпниците. (ето, засегнах и една друга тема, която върви в този раздел на форума.) Но за съжаление настоящата ни "демокрация" много разчита на всичките там боклуци и престъпници, отглежда си ги грижливо и гледа да не ги закача и да са добре - да се сблъсквате ежедневно с такива, да четете по новините за тях, да не спирате да мислите за тях
- за да не насочвате вниманието си към нея. (кyрвата мръсна)

И каква може да е развръзката, след като единствената работа, която върши законът за гражданите е да им пречи? - Ето, че все повече хора ще си мислят за Ку Клукс Клан, за Fight Club - нали не очаквате баба ви Меркел да реши по някакъв начин въпроса с престъпността?

Като стана въпрос за ККК, та се сетих какво ми разказа един човек от Стара Загора: - отдавна, много отдавна, там започнали да идват цигани, а скоро след това започнали и кражбите. Онези не му мислили много и се събрали една вечер: кой с брадва, кой с тесла - и за една нощ си решили въпроса. А после за дълго си нямали проблеми с цигани.

Като ви давам за пример този случай с цигани, да не си помислите, че съм расист, или че подстрекавам към расизъм. Смятам, че расизмът е безкрайно глупаво нещо, а боклукът си е боклук и престъпникът си е престъпник - без значение от произхода.

Ако ви падне случай да решавате нечия съдба, никога не забравяйте, че хората се делят само на два вида - на свестни и на боклуци.
- kaji kvo stana,kopele kvo stana?!

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 26 Юли 2016, 7:55

За. Въоръженото общество, е учтиво общество. След като държавата не може да защити хората и частната им собственост... нека да не бъде монополист в тая работа. Може би се плаши от конкуренция ? :mhihi:

Трябва да се променят законите за самозащита малко. Тъпотията с пропорционалната сила на нападенито е огромна... доста безобидни неща могат да те осакатят за цял живот или убият... Но мисля, че има някаква вратичка, че ако покажеш, че си бил уплашен... а бе пак, така е направено, че ако нямаш пари за адвокат си свършен. Адвокат познат ми беше обеснявал, но не помня вече подробности.

В крайна сметка дори да се направи по-лесно да се издава разрешително, не значи, че всички трябва да имат... все пак е въпрос на избор. Но не виждам друго спасение за хората по селата честно казано. Там ги тарашат нон стоп и са напълно безпомощни. Като цяло в градска среда трябва да се издават по-трудно разрешения за носене... по селата по-лесно е може би единствената ми забележка. Но пълната забрана (както е дефакто сега) е изключително вредна. Реално само престъпниците носят в момента.

Липсата на култура за боравене с оръжие е много странен аргумент. Има стрелбища колкото си искаш, всеки може да отиде и да стреля. Но най-вече как да имаш култура за нещо, което ти е забранено да имаш.

Top Gun Maverick написа:И не мислете, че всички обикновени граждани ще са толкова бързи с пищова. То вадене, то сваляне на предпазителя, то вкарване на патрон в цевта, то прицелване и тогава дърпане на спусъка. Да не говорим, че ще има куп подготвени хора, които да го използват за щяло и нещяло.

Тва е някаква каубойска представа... с такова мнение, ти определено не си за оръжие! Ако аз съм в някаква комисия и те чуя да говориш такива неща, никога няма да ти позволя. Оръжието е последен вариант като видиш, че нещата отиват на зле. И като не ти се дърпа предпазител си купуваш Глок, а патрона в цевта се вкарва моментално. И сигурно в 99.9% от случаите само показването на оръжието, приключва инцидента. Какви прицелвания, какви истории изобщо :)
Последна промяна steeN на 26 Юли 2016, 8:18, променена общо 1 път
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от steeN » 26 Юли 2016, 8:17

maxpower написа:...
От там се правят злоупотреби като разрешителните за оръжията се вадят през фирма пък тя решава на кого от подчинените си да раздава оръжие.

Обаче нека да позная... трябва ти лиценз за да имаш охранителна фирма и този лиценз се дава само на "избрани" хора?
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E39 Touring

Мнение от Denmark » 26 Юли 2016, 8:21

Моето мнение е 50-50, защото и аз смятам, че масово това ще доведе до много повече проблеми.
За самозащита би трябвало винаги да е разрешено.

От друга страна, гледайки по новините как еди кой си застрелял 40 човека - и разрешени да са оръжията примерно, нима ще ходиме на концерт с оръжие под ръка? Освен това тия стрелят с разни автоматични оръжия и пак ще изпозастрелят толкова хора докато някой ги думне, или пък като се взривят, файда от оръжието.

Полиция, военни и охранители по разни обекти трябва без притеснение да застрелват мангалите дето крадат. Мисля преди година-две имаше тема за един охранител дето беше застрелял един мангал.
След като заплатите са смешни, да се дават бонуси на полицаите за разкрити престъпления.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от steeN » 26 Юли 2016, 8:26

Мисли индивидуално. Целта е първо и предимно да защитиш себе си. Да мислиш, че ще се правиш на Брус Уилис и ще спасиш света е грешно и дори опасно.

ентусиаст
Аватар
Кара: X3 28i / А4 3.0i quattro
Мечтае да кара: настрани

Мнение от maxpower » 26 Юли 2016, 11:30

steeN написа:
maxpower написа:...
От там се правят злоупотреби като разрешителните за оръжията се вадят през фирма пък тя решава на кого от подчинените си да раздава оръжие.

Обаче нека да позная... трябва ти лиценз за да имаш охранителна фирма и този лиценз се дава само на "избрани" хора?

Вероятно е точно така.
Питате за какво ви е оръжие, ако ще се взривява камикадзето. Ами имаше и нападение с мачете вече, ако и тогава ви е безполезно оръжиенито, то наистна не сте за такова.
A sleeper (car) - is a car that has high performance and an unassuming exterior.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Витанов » 26 Юли 2016, 12:28

steeN написа:Тва е някаква каубойска представа... с такова мнение, ти определено не си за оръжие! Ако аз съм в някаква комисия и те чуя да говориш такива неща, никога няма да ти позволя. Оръжието е последен вариант като видиш, че нещата отиват на зле. И като не ти се дърпа предпазител си купуваш Глок, а патрона в цевта се вкарва моментално. И сигурно в 99.9% от случаите само показването на оръжието, приключва инцидента. Какви прицелвания, какви истории изобщо :)

Много ми хареса това, много точно казано! Също така оръжието учи на дисциплина и отговорност! Поне при мен нещата коренно се промениха и смело казвам, че се промених! :)
I am beton!

Вчера ме изпревари една седмица е23 и само като му видях намръщената физиономия в огледалото и послушно се дръпнах вдясно да му направя място да мине :mhihi: А то едно такова лъскаво четкано, лелеййй Акула!

Legendary
Аватар
Кара: G30 530iX LCI, F25 30iX

Мнение от MadChicken » 26 Юли 2016, 12:46

Абсолютно, безусловно ПРОТИВ

В държава като нашата пълна с тотално деградирали индивиди, медицински феномени (алкохолици, наркомани, мутри, психопати, натренирани фитнес батки, необразовани, невъзпитани, малцинства, да изброявам ли още) и тотално беззаконие само това ни трябва ...

Пича с пистолета в жабката дето се радва нещо :banghead: едно стъкло дели всеки от оръжие, с което се убива твърде лесно :no: :no: :no:

А САЩ какво ми ги сочите за пример като редовно става мазало и то в обществени заведения - болници, училища. Превърта някой си там ГМО индивид, прекалил с доматите, купува си от бакалията "помпа", мачете, гранатомет и всички демократични оръжия за "самозащита" и занулява по 10-20-30 човека, ма няма значение нали естествен подбор, а и оръжейния сектор трябва да се развива (гадна лобистка държава)... пфу!

Тука баби, дядовци, майки и бащи си колят и посичат децата за нищо, абе страшно ще е!!!
Последна промяна MadChicken на 26 Юли 2016, 12:51, променена общо 1 път
Only dead fish follow the stream...

Аватар

Мнение от Хаос » 26 Юли 2016, 12:50

за
при нормални закони за самоотбрана
при работеща съдебна система
при качествен подбор на притежателите

против
сега

проблемът е, че под предтекст че се пази населението, му се ограничават правата за притежаване на оръжие, а същевременно, който желае да извършва престъпления няма проблеми да се сдобие с него, да го използва и честичко дори да му се размине!
тоест скапаната държава работи против нашия интерес! и за да не сме хейтъри, по целия свят е така

спомням си като удари урагана Катрина и обявиха извънредно положение, националната гвардия заповядваше на хората да се изнесат от домовете си, а веднага след тях върлуваха мародери
е, заповядваха докато не се натъкнаха на организирани и очевидно по-добре въоръжени граждани от тях, тогава подвиваха опашка и "ама то има и други, на които да кажем, ние сега ще си тръгваме"
АДМИНИТЕ ДА МЕ БАННАТ ПЕРМАНЕНТНО!!!

младши ентусиаст
Аватар
Кара: F15 xDrive30d N57T
Мечтае да кара: 911 Turbo

Мнение от AGD » 26 Юли 2016, 12:55

MadChicken написа:А САЩ какво ми ги сочите за пример като редовно става мазало и то в обществени заведения - болници, училища. Превъра някой си там ГМО индивид, прекалил с доматите, купува си от бакалията "помпа", мачете, гранатомет и всички демократичи оръжия за "самозащита" и занулява по 10-20-30 човека, ма няма значение нали естествен подбор ... пфу!

Пропускаш една дребна подробност - масовите касапници стават в измислените gun free zones т.е. зона, в която само нападателят има оръжие, а останалите са мишени.
В разоръжена Европа стана ежедневие едни "мигранти" да колят цивилни. Полицията няма какво друго да направи освен да преброи труповете.
George Carlin написа:Have you ever noticed that anybody driving slower than you is an idiot, and anyone going faster than you is a maniac?

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: направо.
Мечтае да кара: настрани!
Детайли за колата: винаги на борд.

Мнение от Stahlblau » 26 Юли 2016, 14:18

Интересно се развива темата... Значи се чувствате защитени и в безопасност в сегашната действителност? Във времена в които няма полиция, няма съд, няма контрол, няма прилагане на законите? Във времена в които намират в имот на зам.шефа на ДАНС контрабандни цигари и той не знае нищо разбира се. Във времена в които полицаите се гаврят с вас или ви снимат личните документи с личните си телефони без да сте направили каквото и да било, "защото могат" както се случи в Плевен преди няколко дена с голяма група хора... Във времена в които могат да ви заколят и/или изнасилят децата шизофреници или някви други там изроди? Във времена в които премиера "опрасква" и "прилючва" някви хора? Във времена в които крадци и измамници се разхождат, а кокошкарите лежат? Във времена на тотална корупция и тотално чувство на безнаказаност от страна на "имащите" за сметка на "нямашите" и така нататък и така нататък? Странен начин на мислене... Меко казано.

Не разбирам и друго. Защо контрола върху огнестрелното оръжие е толкова затегнат, а в оръжейните магазини всеки може да си купи нож, бокс, мачете и всякво друго каквото се се сетите хладно оръжие? По- ли ви е спокойно като ви нападнат с нож или бухалка отколкото с пистолет или всички тренирате ММА и не ви бърка? Статистиката, която посочи колегата със процентното съотношение беше показателна, но май никой не й обърна внимание.

Продължавам да следя с интерес темата. ;)
:bchug:
Въпреки умората сляпо вярвам на хората...
Някъде до първата лъжа най-много втората...
И в суматохата гоних ехо към прехода,
Докато сумати хора се изгубиха във превода...

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 26 Юли 2016, 15:09

... Мисля, че на болшинството от пишещите тука им убягва тънкия момент с широкото притежание на оръжие- когато е известно че другите има голяма вероятност да са въоръжени- ще си помислиш по- дълго и по- внимателно дали да си агресора. Това е. Опре ли до вадене и показване а не дай си боже и до стрелба- всички са/ сме загубили. Номера е, че в едно въоръжено общество рядко се стига до този казус колкото и странно да звучи за някои...
алекс
трабант 601с
разни други возила

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата