Реална личност ли е Иисус Христос?
Модератор: Общи модератори
- xela
- младши ентусиаст
-
- Кара: ше: E39 -540 iA, E34 - 525 TDS
- Мечтае да кара: E30 - M3
Re: Реална личност ли е Иисус Христос?
bum_bum написа:Делян написа:Хубавото е, от примера, който bum_bum даде с децата, почивайки толкова малки или имайки болести с психични оклонения, те ще бъдат спасени. И много хора тук инвалиди и с всякакви недъзи, толкова страдали тук, имат надеждата един ден да живеят друг живот, много по истински. Такъв, че ние с нашият ограничен ум, дори не можем да си го представим.
И все пак не разбирам тези деца защо са наказани.
Както казах преди не вярвам. Но истински завиждам на хората, които вярват. Някак си много успокояващо ми се вижда да имаш подобна вяра.
Тази проклетия е заради безобразията на родителите им и техните родители. Мога да ти намеря точни цитат от Библията ако искаш, но вероятно нямаш такова желание. За това и не си правя труда.
Наказанието не е от Бог, това е "подарък" от добрия дух на алкохола, желанието за мъст, убийствата, копнежа на бащата да пръска сперматозоиди където му падне, бляна на майка му за вътрешни масажи от знайни и незнайни герои, култа към предмети, чудодейни икони и кръстове

Или с две думи - резултат от свободната воля.
Демокрация, какво да ти кажа. А, на времето каква демокрация имаше само...
Vra4anin написа:Да попитам Елесар74 и Делян, защото са по-запознати, а този въпрос се повдигна преди няколко мнения - по произход Исус Христос евреин ли е? Аз знам, че не е, галилец е. Вие какво ще кажете?
Без съмнение е бил евреин. В Библията ясно е записано.
Матей 1:1 „Родословието на Исуса Христа, син на Давида, син на Авраама“
Евреи 7:14 „Защото е известно, че нашият Господ произлезе от Юдовото племе“
Лука 2:39 "И двамата родители на Исус „свършиха всичко, що беше според Господния закон"
Лука 1:6 "Неговите леля и чичо, Захария и Елисавета, също били съблюдаващи Тората евреи"
Знаем също, че е проповядвал в Божия храм в Йерусалим, а там са нямали право да влизат чужденци, понеже се е считало, че го оскверняват.
Лука 21:37 "И всеки ден Той поучаваше в храма; а всяка нощ излизаше и нощуваше на хълма наречен Елеонски"
bum_bum написа:И все пак не разбирам тези деца защо са наказани.
В същност дали наистина децата са наказани, зависи от гледната точка. По-скоро е наказание за техните родители или изпитание, чрез което те да се опомнят.
А за самите деца може да изглежда наказание, но от друга страна ги опазва от покварата в този свят и им гарантира влизане в небесното царство и вечен живот без страдание, което е много по-важно.
bum_bum написа:Както казах преди не вярвам. Но истински завиждам на хората, които вярват. Някак си много успокояващо ми се вижда да имаш подобна вяра.
Не само е успокояващо. Виждайки истината, получаваш истинската сигурност, вътрешен мир, живот без страх от неизвестното, надежда и свобода. Нищо друго не може да ти ги даде в пълният смисъл на думите.
Ако човек търси истината, ще я намери. Ако си има негова истина и не го интересува нищо повече си е негов избор.
Аз ти пожелавам да продължаваш да търсиш, защото истината има значение.
Матей 7:
"7. Искайте, и ще ви се даде; търсете, и ще намерите; хлопайте, и ще ви се отвори,
8. защото всеки, който иска, получава; който търси, намира; и на тогова, който хлопа, ще се отвори."
Йоан 8:32 "...и ще познаете истинита и истината ще ви направи свободни"
- grayscale
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: BMW 318i touring '96
Вътрешен мир и сигурност без въпроси, без логика, без естествени вътрешни противоречия. С пропагандирани обективни решения на субективни проблеми... За чия истина се говори и само една ли е, защото има различни "гледни точки"? Често се ползва думата свобода, но каква свобода? Свободата да подложиш на съмнение разбиранията си и в последствие да надградиш с личностно осъвършенстване (или, разбира се, обратното)? Искане и търсене на какво? Нали отговорът за смисъла на всичко е в черната книга.
- Elesar74
- старши ентусиаст
-
- Кара: Долното
- Детайли за колата: Toyota Yaris D4D 2015.
bum_bum написа:Elesar74 написа:Като чета написаното от някои колеги... Значи bum-bum, ти не вярваш в Бога, защото според теб, Бог не би търпял някои хора, ако Го има и милиони невинни са загинали заради едно лъжливо движение. Аз имам два въпроса тук. Защо мислиш, че Бог го интересува твоето мнение и Той прилича на това, което ти си мислиш, че е? С други думи, ти ако имаше власт и сила, би наказал виновните веднага, но оспорваш правото на Бога, който има и власт и сила(за разлика от теб), да въздържи упражняването на тази власт и сила? Правилно ли съм разбрал? И вторият въпрос, как преценяваш кое е виновен и кой невинен? Според какъв аршин.
Как разбирам кой виновен и кой невинен ли? Ако едно камикадзе се взриви на пазара и има убити 40 деца някак си ми е лесно да кажа кой е виновния и кой невинен.
Кажи ми за какъв чеп Бог прави едно дете се роди без ръце? Защо на 1-2 години трябва страда от рак? Или ще кажеш, че Бог има план, който ние не го разбираме? Да ти еба и плана аз! Има тук до нас едно дете на 4-5 години. Още е в количката. Ела го виж и ми кажи, че има Бог и той така е решил. Кажи го на родителите му!
Ако е решил да го убие заради някакви грехове защо го прави по най-мъчителния възможен начин? Защо при едно земетресение бебето е премазано от тонове бетон в креватчето си? Къде е тогава твоя бог?
Едва ли мога да ти предложа универсален отговор, но ще се опитам, макар че колегите вече са ти отговорили. Първо, нищо не става без знанието и позволението на Бога. Нито пък Бог е изненадан от каквото и да е, което се случва. Второ, Божият план е започнал от вечността, минава през времето и свършва пак във вечността. Да кажеш на нещо такова: да ти е@а плана, издава само колко елементарно мислиш. Заради този план ти си се родил на тази земя, станал си човек и ти е дадена възможност да живееш n на брой години. Пак заради същия този план, ти вероятно живееш добре, здрав си, имаш определени придобивки и възможности, които много други нямат. И вместо да седнеш да се замислиш за тези неща, то мислиш за неща, които не са ти работа. И ако знаеш, защо тези деца са в това положение, какво променя това? Ще спиш по-спокойно ли? Знанието може само да те възгордее. Въпроса не е да знаеш защо те са в това положение, въпроса е можеш ли да им помогнеш. Очевидно това не те интересува, а те интересува защо те са в това, което са. Това е нездрав интерес. Когато Христос ходи по тази земя, той реално помогна на хората, които страдаха, като ги освободи от страданието им, а не го интересуваше защо те са в това положение. Дори веднъж повдигнаха пред Него този въпрос, но Неговият отговор беше съвсем различен, можеш да прочетеш. С това се изчерпва твоето питане мисля.
Аз обаче искам да се върна на темата, реална историческа личност ли е Исус Христос. И в тази връзка да кажа на Jordanа който нарича вярата в Христос, попска доктрина. Апостолите на Христос, не бяха попове. Самия Христос, не беше някое отче. Всички онези, които изкривиха чистата вяра в Бога, ще понесат своето наказание. Още по онова време, апостол Павел предсказва, че такива хора ще се появят и ще извратят истинското слово. Което и се случва още тогава. Днес ние ако искаме да живеем според истината, нямаме голям избор, освен да се върнем към самите корени на вярата и да изследваме и издирим това, което е било отначало. Което е и описано в Словото на Бога. Всичко друго е измама и опит да бъде подведен човек към неща, които не водят до истинско познание на Бога. Така, че има попска доктрина, но тя не е това, за което аз лично говоря тук. Нито говоря за християнство, с клонове - протестантство, католицизъм и православие. Всички тези са част от великата блудница, която заблуждава целият свят. Говоря за вяра в Бога, чрез Сина Му Исус Христос, който е и обект на настоящата тема. Бог не го интересува ние какви етикети си лепим. Интересува Го какво отношение имаме към Сина му, Този, който умря, възкръсна и се възнесе на небето. От това ще се определи нашата вечна съдба.
Човек си личи какъв е, не по това колко от високо гледа, а по това колко ниско може да се наведе.
- bum_bum
- старши ентусиаст
-
- Кара: турбо бмв
Elesar74 написа:Да кажеш на нещо такова: да ти е@а плана, издава само колко елементарно мислиш. Заради този план ти си се родил на тази земя, станал си човек и ти е дадена възможност да живееш n на брой години. Пак заради същия този план, ти вероятно живееш добре, здрав си, имаш определени придобивки и възможности, които много други нямат.
Аз си мислех, че е защото съм си скъсвал задника от работа и съм се лишавал от редица неща за да имам други. Господ не ми е свършил работата, не е седял заради мен по нощите и не е гладувал заради мен.
Elesar74 написа:Въпроса не е да знаеш защо те са в това положение, въпроса е можеш ли да им помогнеш.
Помагал съм, когато имам възможност ама и това с което съм помогнал не ми го е изпратил Той, аз съм го извадил от моя джоб.
Elesar74 написа:Когато Христос ходи по тази земя, той реално помогна на хората, които страдаха, като ги освободи от страданието им, а не го интересуваше защо те са в това положение.
Вярвам, че всеки нормален човек щеше да го направи ако има подобна възможност.
- dr.peshev
- старши ентусиаст
-
- Кара: 320i и Карбонова М-ка с педали!
- Мечтае да кара: M3
Дали ще го наречеш Бог, природа, космос, закони на физиката и математиката все тая.
Просто Христос е този, който казва как трябва да живее човек според "природните/божии" закони.
Буда в Азия, Мохамед в Близкия изток и т.н.
Парадокса е, че атеистите също вярват в нещо- че Бог не съществува, така чче и те са вярващи
Просто Христос е този, който казва как трябва да живее човек според "природните/божии" закони.
Буда в Азия, Мохамед в Близкия изток и т.н.
Парадокса е, че атеистите също вярват в нещо- че Бог не съществува, така чче и те са вярващи

- Elesar74
- старши ентусиаст
-
bum_bum написа:Elesar74 написа:Да кажеш на нещо такова: да ти е@а плана, издава само колко елементарно мислиш. Заради този план ти си се родил на тази земя, станал си човек и ти е дадена възможност да живееш n на брой години. Пак заради същия този план, ти вероятно живееш добре, здрав си, имаш определени придобивки и възможности, които много други нямат.
Аз си мислех, че е защото съм си скъсвал задника от работа и съм се лишавал от редица неща за да имам други. Господ не ми е свършил работата, не е седял заради мен по нощите и не е гладувал заради мен.Elesar74 написа:Въпроса не е да знаеш защо те са в това положение, въпроса е можеш ли да им помогнеш.
Помагал съм, когато имам възможност ама и това с което съм помогнал не ми го е изпратил Той, аз съм го извадил от моя джоб.Elesar74 написа:Когато Христос ходи по тази земя, той реално помогна на хората, които страдаха, като ги освободи от страданието им, а не го интересуваше защо те са в това положение.
Вярвам, че всеки нормален човек щеше да го направи ако има подобна възможност.
Какво мога да отговоря на това? Господаря даде живота Си, за да можеш ти днес да имаш всичко това, че и много повече. И не само тук и сега, ами и във вечността. Ти какво си Му дал някога? Кога последно Му благодари за хубавото време например? И не само това, но и Го псуваш? Браво. В Писанието пише, че в ръката на Бога е дишането на всичко живо, вкл. и твоето. Ако утре Бог спре твоето дишане, какво правим? С какъв акъл псуваш някой, в който е самият ти живот? Всъщност знам, ти просто не вярваш, че това е така. Защото ако вярваше, съвсем друго щеше да напишеш. Ако вярваше, че за всяка празна дума ще отговаряш пред Бога, просто нямаше да приказваш празни приказки. Но и това дали вярваш или не вярваш, има значение само за теб самия. От твоята вяра или неверие нищо няма да се промени, освен пак за тебе самият. Ако мислиш, че като кажеш, аз не вярвам Бога, това прави нещо, освен вятър около устата ти, значи живееш в много голямо заблуждение. Дали вярваш или не вярваш в Бога, не придава същественост, нито унищожава последния, то е само за твоя полза/вреда. Ако съществуването на Бога зависеше от нечии думи и убеждения, какъв е тоя Бог? Повярвай в Бога, не защото аз ти казвам, а защото това е осъзнат личен интерес.
Човек си личи какъв е, не по това колко от високо гледа, а по това колко ниско може да се наведе.
- deyan-enchev
- старши ентусиаст
-
- Кара: малки котета на задната седалка
- Мечтае да кара: по-леко
- Детайли за колата: Черна скрап

Understeer is when you hit the wall with the front of the car. Oversteer is when you hit the wall with the rear of the car. Horsepower is how fast you hit the wall. Torque is how far you take the wall with you. Spoilers and bodykits are how much of a mess you leave on the wall. Rollcages and windownets are how much of the wall you take with you.
- bum_bum
- старши ентусиаст
-
- Elesar74
- старши ентусиаст
-
bum_bum написа:Брат, изпаткал си на цяло.
Аз ти благодаря за констатацията, с разликата, че не сме братя. Все пак да знаеш, че ще дойде ден, когато ще се сетиш за моите думи и дано не е късно. Успех.
- grayscale
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: BMW 318i touring '96
Това, че реални(или не) исторически събития са се случили на дребната ни планета преди 2 хил. години и са записани по избирателен начин в една книга надали обеснява и осмисля съществуването на всичко видимо и невидимо тогава, преди и след това. Така е по-лесно ...
- bum_bum
- старши ентусиаст
-
Elesar74 написа:с разликата, че не сме братя
Не сме ли всички ние божи чада, сиреч братя?
- koliu_45acp
- Потребител
-
Колега grayscale, Ако видиш историята на Европа, всяка педя земя е напоена с кръв от безумни войни с промеждутъци от 1-2 поколения мир. А в момента виждаме как тези страни биват атакувани от мигрантите, пак резултат от бруталната колониална, експлоатационна и нашественическа политика водена от тез "развити" страни с векове.
А България не е ли една много наказана и изстрадала страна, предвид къде сме били? Империя, център на култура и духовно развитие, която всички са уважавали. Това наказание идва не от Бог буквално, а от нас човеците, защото сме зли, алчни, не се обичаме и уважаваме. Защото не следваме Завета Му. Да, Христос произлиза от царете на евреите. Но с идването му стария завет е изпълнен, и той дава нов на тези, които са готови да го приемат.
Научния прогрес, за който говориш идва не въпреки християнството. Ако кажеш., че идва въпреки католицизма и инквизицията - да, така е. Но много от учените, на които се дължи този прогрес са дълбоко вярващи. Дали събития от преди 2000г имат нещо общо със създаването на Вселената, Земята и живота на нея е обект на друга тема, но може би все пак да прочетеш какво мисли Исак Нютон по въпроса. Я лично съм нАучен работник в индженерна област у САЩ, макар и доста по-тъпичък, мога да ти кажа, че вярата ми помага в работата, а не ми пречи!
Относно Бог и греха, не може да се каже, се Бог "мрази" греха. Работата е там, че Бог е светлина и любов. Тази негова същност може да "срещнем" чрез пост и молитви. Човек с душа, която е притъмнена от грехове, не може да съществува в небесното царство близо до Бог, защото ще бъде изгорен от тази светлина. Бог не иска да ни изгори, но не иска и да сме роби, затва ни е дал свободна воля, да си изберем, дали искаме да застанем до него!
А България не е ли една много наказана и изстрадала страна, предвид къде сме били? Империя, център на култура и духовно развитие, която всички са уважавали. Това наказание идва не от Бог буквално, а от нас човеците, защото сме зли, алчни, не се обичаме и уважаваме. Защото не следваме Завета Му. Да, Христос произлиза от царете на евреите. Но с идването му стария завет е изпълнен, и той дава нов на тези, които са готови да го приемат.
Научния прогрес, за който говориш идва не въпреки християнството. Ако кажеш., че идва въпреки католицизма и инквизицията - да, така е. Но много от учените, на които се дължи този прогрес са дълбоко вярващи. Дали събития от преди 2000г имат нещо общо със създаването на Вселената, Земята и живота на нея е обект на друга тема, но може би все пак да прочетеш какво мисли Исак Нютон по въпроса. Я лично съм нАучен работник в индженерна област у САЩ, макар и доста по-тъпичък, мога да ти кажа, че вярата ми помага в работата, а не ми пречи!
Относно Бог и греха, не може да се каже, се Бог "мрази" греха. Работата е там, че Бог е светлина и любов. Тази негова същност може да "срещнем" чрез пост и молитви. Човек с душа, която е притъмнена от грехове, не може да съществува в небесното царство близо до Бог, защото ще бъде изгорен от тази светлина. Бог не иска да ни изгори, но не иска и да сме роби, затва ни е дал свободна воля, да си изберем, дали искаме да застанем до него!
- Jordana
- старши ентусиаст
-
- Кара: през просото
- Мечтае да кара: леговището на смог
- Детайли за колата: баничарка
Колега , като ти гледам ника направо струи любов и светлина от него директен израз на божията воля
освен ако 45ACP не е прословутия не безизвестен .45 ACP 11.43×23mm Automatic Colt Pistol а нещо друго ама надали . Дано бог не "мрази " оръжията както не мрази и "греха "
Темата не е дали съществува бог , а дали иската е този за който се представя /ако изобщо съществува/
Да се върнем отново към основния източник по въпроса /явно и единствен / четирите евангелия писани 100 години след събитията в гетциманската градина .

Темата не е дали съществува бог , а дали иската е този за който се представя /ако изобщо съществува/
Да се върнем отново към основния източник по въпроса /явно и единствен / четирите евангелия писани 100 години след събитията в гетциманската градина .
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...