Спиране от движение за отнета книжка
Модератор: Общи модератори
61 мнения
• Страница 4 от 5 • 1, 2, 3, 4, 5
- jorko7120
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: кво му падне...
- Мечтае да кара: М6 G-power
Re: Спиране от движение за отнета книжка
И аз да използвам темата. Направих леко птп с един тролейбус
и ми написаха акт по чл.20ал.1. Какво да очаквам като санкция?

- gosho_d
- Потребител
-
- Кара: E34->Е39->Е38
alx написа:а всъщност много е просто.. ама на хората не им се иска да е така...
книжка с изтекъл срок прави книжката невалидна. управлението на мпс с невалидна книжка се наказва като за управление от неправоспособен водач защото изтеклата книжка не е никакъв документ- като се подновява книжка се представя медицинско- което значи, най-малкото че ако не си си подновил книжката и не си представил медицинското - може вече да си "неспособен" водач.
също както с паспорта. иди с изтекъл (за един ден дори) паспорт да влезеш в някоя държава (вкл. и в родината) и стой гледай- ако нямат начин да проверят кой си по друг начин- се отнасят с тебе все едно нямаш паспорт изобщо...
С голямо неудоволствие ще кажа, че в случая не си прав... Също и колегата след теб, според когото при изтекла книжка ГО не е валидна. Валидна е. И понеже знам че не ми вярвате - ето, прочетете, ако не вярвате и на това, потърсете още информация от интернет, ако не вярвате на интернет - от пътна полиция ако щете...
http://irinakonstantinova.com/2015/12/k ... ez_knijka/
И от форума на lex.bg
http://www.lex.bg/forum/viewtopic.php?t=53184
gosho_d написа:alx написа:а всъщност много е просто.. ама на хората не им се иска да е така...
книжка с изтекъл срок прави книжката невалидна. управлението на мпс с невалидна книжка се наказва като за управление от неправоспособен водач
С голямо неудоволствие ще кажа, че в случая не си прав...
Копирай този текст в търсачка ... и виж каква е практиката. Естествено има и изключения, но идеята тук бе да се кажат възможните последици при една проверка...
"управлението на МПС с изтекъл срок на валидност на свидетелството за управление е приравнено на липса на правоспособност за управление на МПС"
В тази връзка наложената глоба е по чл.177, ал.1, т.2, предл.1
Чл. 177. (Изм. - ДВ, бр. 43 от 2002 г., в сила от 26.04.2002 г.) (1) Наказва се с глоба от 100 до 300 лв.:
2. който управлява моторно превозно средство, без да притежава съответното свидетелство за управление ...
При това положение спокойно може да бъде санкциониран и по
Чл. 171. (Доп. - ДВ, бр. 43 от 2002 г., в сила от 26.04.2002 г., изм. - ДВ, бр. 51 от 2007 г.) За осигуряване на безопасността на движението по пътищата и за преустановяване на административните нарушения се прилагат следните принудителни административни мерки:
2. (изм. - ДВ, бр. 54 от 2010 г.) временно спиране от движение на пътно превозно средство:
з) (нова - ДВ, бр. 60 от 2012 г., в сила от 07.08.2012 г.) на собственик, който управлява моторно превозно средство, без да притежава съответното свидетелство за управление...
Логично е когато не си правоспособен да не ти позволят да продължиш да управляваш МПС-то. Дали го прилагат е отделна тема. Важното е, че видимо има тази възможност и не е за пренебрегване.
От личен опит спокойно можеше да напиша - няма проблеми карай с изтекла книжка. Мен ме пуснаха с уговорката друг път да почерпя, защото в този момент имаше и друг спрян за проверка и явно беше загазил, защото извикаха този, който ме проверява, а мен ме пусна.
- gosho_d
- Потребител
-
Club BMW написа:
При това положение спокойно може да бъде санкциониран и по
Чл. 171. (Доп. - ДВ, бр. 43 от 2002 г., в сила от 26.04.2002 г., изм. - ДВ, бр. 51 от 2007 г.) За осигуряване на безопасността на движението по пътищата и за преустановяване на административните нарушения се прилагат следните принудителни административни мерки:
2. (изм. - ДВ, бр. 54 от 2010 г.) временно спиране от движение на пътно превозно средство:
з) (нова - ДВ, бр. 60 от 2012 г., в сила от 07.08.2012 г.) на собственик, който управлява моторно превозно средство, без да притежава съответното свидетелство за управление...
Логично е когато не си правоспособен да не ти позволят да продължиш да управляваш МПС-то. Дали го прилагат е отделна тема. Важното е, че видимо има тази възможност и не е за пренебрегване.
НЕ! НЕ МОЖЕ! При управление на МПС със свидетелство с изтекъл срок НЕ СЕ СПИРА от движение МПС-то! Съставя се АУАН по чл. 150а, ал. 1 от ЗДвП и глобата е по чл. 177 ал. 1 т. 2 - от 100 до 300 лв.!!!
Колко пъти да го кажа... за бога, провери... питай пътен полицай... стига пиши наизуст...
А относно препоръката ти да копирам в търсачка "управлението на МПС с изтекъл срок на валидност на свидетелството за управление е приравнено на липса на правоспособност за управление на МПС" - е, направих го и намерих единствено цитирани решения на Административен съд – Бургас, единствено и само на този съд! И веднага се сещам за написаното в lex.bg - "Вече почти няма съдебен състав в районен съд, който да смята, че ако е изтекла шоф. книжка, водачът е неправоспособен. Дори и да има такъв, то на следващата инстанция вече няма..."
- b00st
- User
-
- Кара: 330XD
- Детайли за колата: the silent power
gosho_d написа:alx написа:а всъщност много е просто.. ама на хората не им се иска да е така...
книжка с изтекъл срок прави книжката невалидна. управлението на мпс с невалидна книжка се наказва като за управление от неправоспособен водач защото изтеклата книжка не е никакъв документ- като се подновява книжка се представя медицинско- което значи, най-малкото че ако не си си подновил книжката и не си представил медицинското - може вече да си "неспособен" водач.
също както с паспорта. иди с изтекъл (за един ден дори) паспорт да влезеш в някоя държава (вкл. и в родината) и стой гледай- ако нямат начин да проверят кой си по друг начин- се отнасят с тебе все едно нямаш паспорт изобщо...
С голямо неудоволствие ще кажа, че в случая не си прав... Също и колегата след теб, според когото при изтекла книжка ГО не е валидна. Валидна е. И понеже знам че не ми вярвате - ето, прочетете, ако не вярвате и на това, потърсете още информация от интернет, ако не вярвате на интернет - от пътна полиция ако щете...
http://irinakonstantinova.com/2015/12/k ... ez_knijka/
И от форума на lex.bg
http://www.lex.bg/forum/viewtopic.php?t=53184
Ти значи твърдиш, че си изчел подробно условията и изискванията по договор на всички компании, които предлагат услугата Гражданска отговорност и автокаско и гарантираш, че във всяка една от тях няма да имам отказ по претенция и регресивен иск от страна на компанията срещу мене, ако ми е изтекла книжката и стане ПТП? Нали се сещаш, че дори и да се е случило да има неяснота при някоя компания, тия клаузи се променят при първото загубено за тях дело от линка, където си дал?

- gosho_d
- Потребител
-
Аз твърдя, че гаранциите ги дава техномаркет...
Иначе обяснявам как е по закон, и имам наблюдения върху не един такъв случай - ПТП при изтекла книжка. ГО покрива щетите. Интересно ми е, ти имаш наблюдения върху обратното ли? Ще се радвам да ги споделиш...
Иначе обяснявам как е по закон, и имам наблюдения върху не един такъв случай - ПТП при изтекла книжка. ГО покрива щетите. Интересно ми е, ти имаш наблюдения върху обратното ли? Ще се радвам да ги споделиш...
- b00st
- User
-
Спиране от движение за отнета книжка
gosho_d написа:Аз твърдя, че гаранциите ги дава техномаркет...
Ми дано не се случва примерно на територията на АС Русе, защото там, с изтеклата книжка, те смятат за неправоспособен, както може да разгледаш в това решение на съда.
http://212.25.36.11/s/0074d813/443a3013.htm
Пък с едно такова решение от съда, че си бил неправоспособен водач по време на ПТП, иди после обеснявай пред адвокатите на застрахователната как било във форума на lex.bg и т.н. Може да барнеш жезела много стабилно общо взето.
gosho_d написа:А относно препоръката ти да копирам в търсачка "управлението на МПС с изтекъл срок на валидност на свидетелството за управление е приравнено на липса на правоспособност за управление на МПС" - е, направих го и намерих единствено цитирани решения на Административен съд – Бургас, единствено и само на този съд! И веднага се сещам за написаното в lex.bg - "Вече почти няма съдебен състав в районен съд, който да смята, че ако е изтекла шоф. книжка, водачът е неправоспособен. Дори и да има такъв, то на следващата инстанция вече няма..."
Не е вярно, че излизат решения само на този съд. Просто копирай текста без кавичките и ще видиш.
Отделно...
В едно от решенията е посочено, че когато в едногодишен срок от наказването му по административен ред продължава да управлява МПС без "подновено" СУМПС, той осъществява състава на престъпление по чл. 343"в" ал.2 от НК.
Чл. 343в.(2) (Изм. - ДВ, бр. 74 от 2015 г.) Който в едногодишен срок от наказването му по административен ред за управление на моторно превозно средство без съответно свидетелство за управление извърши такова деяние, се наказва с лишаване от свобода от една до три години и с глоба от петстотин до хиляда и двеста лева.
- gosho_d
- Потребител
-
b00st написа:gosho_d написа:Аз твърдя, че гаранциите ги дава техномаркет...
Ми дано не се случва примерно на територията на АС Русе, защото там, с изтеклата книжка, те смятат за неправоспособен, както може да разгледаш в това решение на съда.
Пък с едно такова решение от съда, че си бил неправоспособен водач по време на ПТП, иди после обеснявай пред адвокатите на застрахователната как било във форума на lex.bg и т.н. Може да барнеш жезела много стабилно общо взето.
Когато имаш информация за отказано обезщетение заради изтекла книжка, си добре дошъл да напишеш нещо по темата...
Последна промяна gosho_d на 04 Окт 2016, 21:40, променена общо 1 път
- gosho_d
- Потребител
-
Club BMW написа:gosho_d написа:А относно препоръката ти да копирам в търсачка "управлението на МПС с изтекъл срок на валидност на свидетелството за управление е приравнено на липса на правоспособност за управление на МПС" - е, направих го и намерих единствено цитирани решения на Административен съд – Бургас, единствено и само на този съд! И веднага се сещам за написаното в lex.bg - "Вече почти няма съдебен състав в районен съд, който да смята, че ако е изтекла шоф. книжка, водачът е неправоспособен. Дори и да има такъв, то на следващата инстанция вече няма..."
Не е вярно, че излизат решения само на този съд. Просто копирай текста без кавичките и ще видиш.
Отделно...
В едно от решенията е посочено, че когато в едногодишен срок от наказването му по административен ред продължава да управлява МПС без "подновено" СУМПС, той осъществява състава на престъпление по чл. 343"в" ал.2 от НК.
Чл. 343в.(2) (Изм. - ДВ, бр. 74 от 2015 г.) Който в едногодишен срок от наказването му по административен ред за управление на моторно превозно средство без съответно свидетелство за управление извърши такова деяние, се наказва с лишаване от свобода от една до три години и с глоба от петстотин до хиляда и двеста лева.
ЗА БОГА... МОЛЯ ТЕ... СТИГА... Не се излагай повече и губи времето на хората... Пак ти казвам - намери пътен полицай, питай го... ако не можеш, ще ти дам телефони... Аз се отказвам да пиша повече в темата...

- b00st
- User
-
gosho_d написа:...
А ТИ ВЪОБЩЕ ЧЕТЕ ЛИ РЕШЕНИЕТО НА СЪДА И ВЪОБЩЕ ЗАПОМНИ ЛИ НЕЩО ОТ НЕГО??? А ТО СЪВПАДА ЛИ 1:1 С ТОВА КОЕТО СЪМ НАПИСАЛ, А ИМЕННО "При управление на МПС със свидетелство с изтекъл срок НЕ СЕ СПИРА от движение МПС-то! Съставя се АУАН по чл. 150а, ал. 1 от ЗДвП и глобата е по чл. 177 ал. 1 т. 2 - от 100 до 300 лв.!!!"
![]()
![]()
Аз къде съм коментирал за спиране от движение?
Единственото, което коментирах е, че може да ти го набие квадратен застрахователя, ако направиш ПТП с изтекло СУМПС, щото си неправоспособен. Чети малко ти и аз се отказвам

Последна промяна b00st на 04 Окт 2016, 21:37, променена общо 1 път
- cmdkick
- младши ентусиаст
-
- Кара: e70 3.0d
- Детайли за колата: remapped
ex: E46 320d 2005
ex: E36 316i 1998

Tires are evil - destroy them all ...
gosho_d написа:...
Да се излагам

Така че ти запомни - "управлението на МПС с изтекъл срок на валидност на свидетелството за управление е приравнено на липса на правоспособност за управление на МПС"
Иначе "умник" нямаше да може да санкционират по чл.177 ал. 1 т. 2 от ЗДВП.
Няма да се информирам от пътен полицай по ред причини...
- (bubsa)
- старши ентусиаст
-
- Кара: F10
gosho_d написа:b00st написа:gosho_d написа:Аз твърдя, че гаранциите ги дава техномаркет...
Когато имаш информация за отказано обезщетение заради изтекла книжка, си добре дошъл да напишеш нещо по темата...
Преди време на брат ми книжката беше изтекла без да види и един се нахака в него.ГО и каско не се признават в тоя случай,нищо,че не беше виновен за ПТП-то.
Не виждам,защо продължавате да спорите,като ви казах как стоят нещата.
Глоба от 100 до 300лв и ГО и каско йок

Няма спиране от движение и подобни.Проверено и подтвърдено!
- Jordana
- старши ентусиаст
-
- Кара: през просото
- Мечтае да кара: леговището на смог
- Детайли за колата: баничарка
Само за размисъл няколко реда :
При настъпване на ПТП и обезщетение по ГО има два варианта
1 Вие причинявате ПТП и носите вина като щетите се покриват от вашата ГО
2 Вие участвате в ПТП и нямате вина - щетите се покриват от ГО на другото МПС
единствения случай в който можа да ви откажат изплащане на щетата е случай 2 и дори за това не съм убеден че е правилно при положение че нямате вина за ПТП и както се е получило при колегата в горния пост . На това ме навежда и следното ,въпреки че става въпрос за случай в който водач с не подновено свидетелство причинява ПТП :
Варианта когато въобще не е изкарано СУМПС не е равнозначен на варианта в който то е с изтекъл срок на валидност .
.......В първия случай – когато застрахованият никога не е притежавал свидетелство за управление на МПС, понеже не е изкрал изпит за придобиване на право за шофиране, застрахователят по застраховка „гражданска отговорност“ е в правото си да търси обратно от застрахования, който е причинил ПТП всичко, което е платил на пострадалия за вредите от ПТП. В този случай застрахованият дължи възстановяване на заплатените суми на застрахователя, заедно с обезщетение за забава, начислено от деня на плащането на обезщетението за вредите от ПТП до датата на връщане на платените суми от застрахования на застрахователя.
В случаите обаче, когато застрахованият, при настъпването на ПТП, е шофирал със свидетелство за управление на МПС с изтекъл срок на валидност или когато при настъпването на ПТП не е носил в себе си свидетелство за управление на МПС, понеже го е изгубил или го е забравил, застрахованият не дължи на застрахователя връщане на сумите, съставляващи обезщетение за вредите, причинени на пострадалия от застрахования по застраховка „гражданска отговорност“ в резултат на ПТП. Санкцията за изтекъл срок на валидност на документ, за изгубването или забравянето му не може да се приравни на случаите, при които причинителят на вредата изобщо никога не е притежавал СУМПС..........
това е мнение на адвокат .
Аз лично не смятам че КАТ или застрахователите винаги са прави и спазват закона , нито че могат да бъдат някакъв критерий зазаконност и затова има и адвокати и съдилища .
При настъпване на ПТП и обезщетение по ГО има два варианта
1 Вие причинявате ПТП и носите вина като щетите се покриват от вашата ГО
2 Вие участвате в ПТП и нямате вина - щетите се покриват от ГО на другото МПС
единствения случай в който можа да ви откажат изплащане на щетата е случай 2 и дори за това не съм убеден че е правилно при положение че нямате вина за ПТП и както се е получило при колегата в горния пост . На това ме навежда и следното ,въпреки че става въпрос за случай в който водач с не подновено свидетелство причинява ПТП :
Варианта когато въобще не е изкарано СУМПС не е равнозначен на варианта в който то е с изтекъл срок на валидност .
.......В първия случай – когато застрахованият никога не е притежавал свидетелство за управление на МПС, понеже не е изкрал изпит за придобиване на право за шофиране, застрахователят по застраховка „гражданска отговорност“ е в правото си да търси обратно от застрахования, който е причинил ПТП всичко, което е платил на пострадалия за вредите от ПТП. В този случай застрахованият дължи възстановяване на заплатените суми на застрахователя, заедно с обезщетение за забава, начислено от деня на плащането на обезщетението за вредите от ПТП до датата на връщане на платените суми от застрахования на застрахователя.
В случаите обаче, когато застрахованият, при настъпването на ПТП, е шофирал със свидетелство за управление на МПС с изтекъл срок на валидност или когато при настъпването на ПТП не е носил в себе си свидетелство за управление на МПС, понеже го е изгубил или го е забравил, застрахованият не дължи на застрахователя връщане на сумите, съставляващи обезщетение за вредите, причинени на пострадалия от застрахования по застраховка „гражданска отговорност“ в резултат на ПТП. Санкцията за изтекъл срок на валидност на документ, за изгубването или забравянето му не може да се приравни на случаите, при които причинителят на вредата изобщо никога не е притежавал СУМПС..........
това е мнение на адвокат .
Аз лично не смятам че КАТ или застрахователите винаги са прави и спазват закона , нито че могат да бъдат някакъв критерий зазаконност и затова има и адвокати и съдилища .
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...
61 мнения
• Страница 4 от 5 • 1, 2, 3, 4, 5