Акция "Зима"
Модератор: Общи модератори
- ylaine
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: дизели
- Мечтае да кара: по хубави пътища
- Детайли за колата: прави фокуси
Re: Акция "Зима"
колега и все пак да не забравяме, че е около 15 градуса само около обяд.. сутрин и вечер си е под 7 градуса.. така че ако гледаме само и единствено температурата не е нито за зимни, нито за летни..
- Elesar74
- старши ентусиаст
-
- Кара: Долното
- Детайли за колата: Toyota Yaris D4D 2015.
Няма никакъв законопроект за изменение на закона по отношение на зимните гуми и използването им. Всичко, което си говорим тук няма никаква законова основа и е само форумни приказки и журналистически писания. Не че е лошо, казвам само , че това явно интересува само нас (шофьорите). От тази гледна точка, контролните органи нямат никакви основания да Ви спират и глобяват за липса на зимни гуми. Въобще не вярвам до края на годината Народното събрание да измени закона за движение по пътищата, на фона на предстоящите избори и след това, но това си е мое мнение.
Човек си личи какъв е, не по това колко от високо гледа, а по това колко ниско може да се наведе.
- Don_Diego
- ентусиаст
-
- Кара: E39, D3 W12, E89, U11, G09, G70
На второ четене има прието решение зимните гуми да са задължителни когато вали сняг. Ако те спрат когато вали сняг и си с летните, но със 6-7мм на протектора - ГОРИШ, макар и да няма промяна в глобата (фиш за 20 или 50лв по спомен)
- host
- старши ентусиаст
-
- Кара: 320i
- Детайли за колата: e36 coupe
И какво пише, кои гуми са зимни... M + S или триъгълник със снежинка (които са за северни условия на зима)? Или и двете?
Sent from my GT-I9505 using Tapatalk
Sent from my GT-I9505 using Tapatalk
- bum_bum
- старши ентусиаст
-
- Кара: турбо бмв
Мен не ми е ясно какво точно проверяват на чистачките и осветлението. При положение, че ако не вали и чистачките ми не работят няма проблем. Ако дългите ми не светят през деня също не е проблем. Нито пък мигачите.
- Elesar74
- старши ентусиаст
-
Don_Diego написа:На второ четене има прието решение зимните гуми да са задължителни когато вали сняг.
Може ли линк за потвърждение на това твърдение?
Човек си личи какъв е, не по това колко от високо гледа, а по това колко ниско може да се наведе.
- Don_Diego
- ентусиаст
-
- Кара: E39, D3 W12, E89, U11, G09, G70
- Wierdo
- младши ентусиаст
-
- Кара: 545i
- Мечтае да кара: 6 series 650i Gran Coupe
Докато не видя как в закона е написано "зимни гуми" и след това някакво обяснение, що е то зимна гума, не вярвам на журналистически творчества.
В момента Закона за движение по пътищата не прави разлика между лятна, зимна и всесезонна гума. Има просто гума, която трябва да бъде с минимум 1.6мм грайфер, точка.
Вече при застрахователите не е точно така. Възможно е да откажат изплащане на щета, ако е налице липса на зимна гума по време на зимния сезон. Това, обаче, не е свързано по никакъв начин със ЗДВП, а само и единствено договореност м/у застрахованият и застрахователя. Е заради такива тънкости е хубаво човек да си чете полицата, за да няма после олеле.
Реално погледнато, със или без закон, шофьорите са тези, които трябва да се грижат за пригодността на автомобилите си. Всевъзможни неща изчетох и съм изчел и се възхищавам на елементаризма на някои. Мен лично не ми трябва закон, за да си сложа зимните гуми, правя го, защото искам семейството ми да е на сигурно и да не застрашавам други. Малко като приказката за лисицата и гроздето е. Хем искат да карат, ма видиш ли понеже не вали сняг не им трябват зимни гуми. Като е така, направо зимата по джапанки, стига да няма сняг де
Преди време имаше една много интересна тема с един пич, който изразяваше нечовешки смешно мнение. Пътувал нашия зимата и станал свидетел по пътя на три катастрофи с по 3-4 коли на верижка всяка. Навсякъде първата кола била с летни гуми а другите със зимни. Извод- с летните се спира по-добре от зимните. Това малко офтопик. Яд ме е, че не си запазих линк тогава да развеселявам себе си и приятели след време.
В момента Закона за движение по пътищата не прави разлика между лятна, зимна и всесезонна гума. Има просто гума, която трябва да бъде с минимум 1.6мм грайфер, точка.
Вече при застрахователите не е точно така. Възможно е да откажат изплащане на щета, ако е налице липса на зимна гума по време на зимния сезон. Това, обаче, не е свързано по никакъв начин със ЗДВП, а само и единствено договореност м/у застрахованият и застрахователя. Е заради такива тънкости е хубаво човек да си чете полицата, за да няма после олеле.
Реално погледнато, със или без закон, шофьорите са тези, които трябва да се грижат за пригодността на автомобилите си. Всевъзможни неща изчетох и съм изчел и се възхищавам на елементаризма на някои. Мен лично не ми трябва закон, за да си сложа зимните гуми, правя го, защото искам семейството ми да е на сигурно и да не застрашавам други. Малко като приказката за лисицата и гроздето е. Хем искат да карат, ма видиш ли понеже не вали сняг не им трябват зимни гуми. Като е така, направо зимата по джапанки, стига да няма сняг де

Преди време имаше една много интересна тема с един пич, който изразяваше нечовешки смешно мнение. Пътувал нашия зимата и станал свидетел по пътя на три катастрофи с по 3-4 коли на верижка всяка. Навсякъде първата кола била с летни гуми а другите със зимни. Извод- с летните се спира по-добре от зимните. Това малко офтопик. Яд ме е, че не си запазих линк тогава да развеселявам себе си и приятели след време.
Последна промяна Wierdo на 04 Ное 2016, 15:57, променена общо 1 път
- dr.peshev
- старши ентусиаст
-
- Кара: 320i и Карбонова М-ка с педали!
- Мечтае да кара: M3
Ето затова говоря : внушават на хората неистини
:
" решиха депутатите от транспортната комисия, като приеха на второ четене изменения в Закона за движение по пътищата в сряда"
"За да станат факт, новите текстове трябва да бъдат приети от парламента"
Просто се изпуска умишлено , че това решение е само от транспортната комисия,
но се подчертава , че е минало на второ четене !!!
Това са промени в закона , които още не са гласувани в парламента!
Колко хитро и услужливо журналистите изпускат определени думички когато преписват един от друг
и когато една лъжа се повтори 100 пъти , тя става истина!
p.s.Сега сигурно почнат ще спират за рушвет , ако не си със зимни гуми, без да има приет закон!

" решиха депутатите от транспортната комисия, като приеха на второ четене изменения в Закона за движение по пътищата в сряда"
Това са промени в закона , които още не са гласувани в парламента!
Колко хитро и услужливо журналистите изпускат определени думички когато преписват един от друг
и когато една лъжа се повтори 100 пъти , тя става истина!
p.s.Сега сигурно почнат ще спират за рушвет , ако не си със зимни гуми, без да има приет закон!
Последна промяна dr.peshev на 04 Ное 2016, 16:41, променена общо 2 пъти
- drevnia
- кандидат ентусиаст
-
drago9205 написа:drevnia написа:Ми като е 20 градуса в понеделник, който го мъчат към 10 сутринта да си сложи летните, за да е спокоен. После следобед към 5 да върне пак зимните, за да е още по спокоен.
Явно е много болезнено "съсипването" на зимните гуми. Няма какво да им стане на зимните ако се потъркалят 10-тина дни през зимният сезон на температура 15-20 градуса. Няма току така да се изтъркат нито ще им се скъси живота осезаемо (ако изобщо).
В крайна сметка това си е консуматив и е по-важна сигурността (собствената и чуждата).
Точно това исках да кажа. Естествено, че нищо нема да им стане. Чудя се, защо повечето се притесняват от тези малко топли дни.
- Elesar74
- старши ентусиаст
-
Don_Diego написа:http://www.bgonair.bg/bulgaria/2016-10-15/zimnite-gumi-zadalzhitelni-pri-led-i-snyag
Първия линк, който хванах от чичо гугъл
Журналистически писания, са ясни. Признавам, че очаквах линк от извадка от закона, който ако е минал на второ четене, значи е приет. Такъв нито вие, нито който и да е може да предостави към момента. Така че, това не е никакво доказателство. Такива гръмки заглавия в подобни сайтове, които звучат категорично, надявам се знаете кого обслужват. Той по отдолу даже е взел думата. На всичкото отгоре написали това: "Зимните гуми да са задължителни при леките автомобили при наличието на сняг, лед или когато метеорологичните условия го изискват, независимо от сезона и месеца". На кой глупак може да му дойде на ума подчертаното? "Сегашното задължение беше да караме от ноември до април"
Това никога никъде не е било разписано като задължение и този ред е една нагла лъжа. Продължавам:
"Глобата за каращите без зимни гуми ще бъде 50 лева". А защо не Е 50 лв. след като вече е прието?
Трябва ли още да цитирам, за да се види това нескопосано журналистическо писание как откровено заблуждава и лъже хората?
dr.peshev написа:Ето затова говоря : внушават на хората неистини:
Това са промени в закона , които още не са гласувани в парламента!!!
и когато една лъжа се повтори 100 пъти тя става истина!
p.s.Помня как катаджия ме спира за радарен детектор-антирадар(подкуп), защото "били забранени" и чака да му дам пари![]()
Сега сигурно ще спират за рушвет , ако не си със зимни гуми, без да има приет закон!
Амин. Ето това е самата истина.
P.S. Аз не съм против карането със зимни гуми през зимата. Но съм много против хората да бъдат вкарвани в умишлено заблуждение, с наглото и откровено лъжливо обяснение, че такъв бил закона, че това било прието и т.н. след като закона не е променян в тази посока.
- Dirty M5 driveR
- старши ентусиаст
-
- Кара: the real 5er
- Мечтае да кара: 0:00h. at La Sarthe
bum_bum написа:Мен не ми е ясно какво точно проверяват на чистачките и осветлението. При положение, че ако не вали и чистачките ми не работят няма проблем. Ако дългите ми не светят през деня също не е проблем. Нито пък мигачите.
То по тая логика за какво са ти мигачи, ако си решил да караш само направо.

Dirty M5 driveR написа:bum_bum написа:Мен не ми е ясно какво точно проверяват на чистачките и осветлението. При положение, че ако не вали и чистачките ми не работят няма проблем. Ако дългите ми не светят през деня също не е проблем. Нито пък мигачите.
То по тая логика за какво са ти мигачи, ако си решил да караш само направо.

- bum_bum
- старши ентусиаст
-
- Кара: турбо бмв
Не става въпрос за логика, а за закона. През деня мога да си карам без нито един работещ мигач и без нито една работеща светлина с изключение на дневните и никой не може да ми каже нищо. Също така мога да карам без изобщо да имам чистачки и ако не вали няма причина да ме глобят.
В тази връзка се чудя какво точно проверяват.
- dreadx
- младши ентусиаст
-
Elesar74, dr.peshev
За мен проблемът няма нищо общо с гумите. Но е важен заради това, че докато хората не започнат да мислят сами, този инструмент, медиите, винаги ще вършат работа на определени кръгове, за успешно влияние върху народните маси. Докато някой чул-недочул коментира какво са писали журналята, като нещо сякаш прието от парламента, а другият дето и това не е чел, без изобщо да се усъмни, му се връзва - ще продължава да се приема като факт и закон писаното по жълтите е-медии.
И понеже такива "новини" може да се бълват на конвейер - народът по цял ден ще се занимава да мисли за глупости - като онова за емисиите, дето щели да спират автомобили. Няма да се мисли за сериозни неща, като например кога Тиквун ще задели повече пари за здравеопазването,
а КАТ-аджиите като ви спрат, наистина ще се опитват да ви измъкнат по някой лев, защото чистачките ви не работят.
Освен това, когато намислят някоя простотия, първо я хвърлят в медиите като вече факт и гледат реакцията - ако няма бурен протест, мине-не мине време и я приемат, без изобщо да се говори по медиите.
ЗДвП: Чл. 101 (3), 4. б) не работят стъклочистачките по време на дъжд или снеговалеж;
Принципно задължението на водача е да не кара при валеж, ако не му работят чистачките. Значи може да си кара, и ако се случи да завали - спира и чака. За да нарушите закона в тази му част, 1-во трябва да има дъжд, и 2-ро чистачките не просто да не бършат качествено и да размазват, а изобщо да не се движат. За това дали в резервоарчето има "зимна" течност за чистачки, дали помпичката пръска и т.н. вече са митове и легенди, че ще могат да ви глобят (но биха се опитали - кой бяга от 20 лв.)

Elesar74 написа:P.S. Аз не съм против карането със зимни гуми през зимата. Но съм много против хората да бъдат вкарвани в умишлено заблуждение, с наглото и откровено лъжливо обяснение, че такъв бил закона, че това било прието и т.н. след като закона не е променян в тази посока.
За мен проблемът няма нищо общо с гумите. Но е важен заради това, че докато хората не започнат да мислят сами, този инструмент, медиите, винаги ще вършат работа на определени кръгове, за успешно влияние върху народните маси. Докато някой чул-недочул коментира какво са писали журналята, като нещо сякаш прието от парламента, а другият дето и това не е чел, без изобщо да се усъмни, му се връзва - ще продължава да се приема като факт и закон писаното по жълтите е-медии.
И понеже такива "новини" може да се бълват на конвейер - народът по цял ден ще се занимава да мисли за глупости - като онова за емисиите, дето щели да спират автомобили. Няма да се мисли за сериозни неща, като например кога Тиквун ще задели повече пари за здравеопазването,
а КАТ-аджиите като ви спрат, наистина ще се опитват да ви измъкнат по някой лев, защото чистачките ви не работят.
Освен това, когато намислят някоя простотия, първо я хвърлят в медиите като вече факт и гледат реакцията - ако няма бурен протест, мине-не мине време и я приемат, без изобщо да се говори по медиите.
bum_bum написа:Също така мога да карам без изобщо да имам чистачки и ако не вали няма причина да ме глобят.
ЗДвП: Чл. 101 (3), 4. б) не работят стъклочистачките по време на дъжд или снеговалеж;
Принципно задължението на водача е да не кара при валеж, ако не му работят чистачките. Значи може да си кара, и ако се случи да завали - спира и чака. За да нарушите закона в тази му част, 1-во трябва да има дъжд, и 2-ро чистачките не просто да не бършат качествено и да размазват, а изобщо да не се движат. За това дали в резервоарчето има "зимна" течност за чистачки, дали помпичката пръска и т.н. вече са митове и легенди, че ще могат да ви глобят (но биха се опитали - кой бяга от 20 лв.)
- kaji kvo stana,kopele kvo stana?!