Въпрос за осиновяване.

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

ентусиаст
Аватар
Кара: Нафтова печка.
Мечтае да кара: През просото...
Детайли за колата: Х3 (Е83) 3.0d, 2004г.
M57TU-A5S390R-ATC400

Re: Въпрос за осиновяване.

Мнение от Borymeckata » 28 Май 2017, 19:31

Е, тук са предимно млади момчета, не са на тази вълна... Преди 25 години и аз не съм мислил за деца изобщо. Но както казах, идва такъв момент в живота на човек - вече си готов да гледаш дете, но ти е късно да имаш свое...
Excellent! Steven is my name!

старши ентусиаст
Аватар
Кара: F10

Мнение от (bubsa) » 28 Май 2017, 20:06

Borymeckata написа:Е, тук са предимно млади момчета, не са на тази вълна... Преди 25 години и аз не съм мислил за деца изобщо. Но както казах, идва такъв момент в живота на човек - вече си готов да гледаш дете, но ти е късно да имаш свое...

Не знам как ще прозвучи,но ще го кажа,защото го мисля...
Ти дете си отгледал и си му осигурил всичко нужно да продължи пътя си.За целта си жертвал не малка част от живота си и предполагам си се лишавал от много неща(материални и не) за да има за него(време и ресурси) Та мисля си,не ти ли е време за да угодиш на себе си?Ти ако и сега отделиш 15 години (жив и здрав) за следващото дете,какво ще остане от живота за теб?
Може да изглежда егоистично,но все пак.Като се замислиш какъв е смисъла от всичко?!?
Не съм добър писател,но дано се е разбрало какво имам предвид.
Не те разубеждавам,даже ти се възхищавам,но размишлявам от много време по тази тема.
ИзображениеИзображениеИзображениеИзображение

...и всички разбират от всичко...

Да пишеш на БЪЛГАРСКИ език с ЛАТИНСКИ букви е като да пишеш с лайна по стената. Чете се, но не е приятно!
Изображение

ентусиаст
Аватар
M57TU-A5S390R-ATC400

Мнение от Borymeckata » 28 Май 2017, 20:45

Както казах - има доста съществени подробности, които пропускам... Точно този въпрос (балансът грижа за детето - грижа за себе си) ми е много съществен и мога да кажа, че точно той беше главната причина да се навия за поредната авантюра - осиновяване на дете. Само дето нещата стоят по обратния начин - определено чувствам вина в това отношение... Дъщерята... изобщо не съм усетил някакви лишения покрай нея, дори не съм знаел в кой клас е и не съм разбрал кога е учила, кога е завършила и е започнала работа... Моята работа е била все по други градове и обекти, та грижите за дъщерята е изнесла жена ми, само тя. Аз съм се появявал през почивните дни, оставял съм някакви пари и пак съм заминавал, повече сме били заедно само през отпуските.

Като погледна назад, давам си сметка, че на практика никога не съм се грижил за дете, имам предвид - всеки ден да бъда с него, да разговаряме за всичко, да решаваме ежедневни въпроси заедно, да общуваме... От друга страна - не съм се лишил от нищо, никога не ми стоял например въпросът: "маратонки за детето или задна гума за Ямахата?". Та като си направя една равносметка - май покрай бачкането и печеленето на пари съм пропуснал същността на грижите за детето и ми остава чувството... за егоизъм и скатавка от родителските задължения. Кофти чувство е, да ви кажа... Но имам шанс да наваксам пропуснатото - да докажа поне на себе си, че мога да бъда истински родител. Сега нещата са други - имам доходи и свободно време, ще прекарваме повече време заедно с момчето и... след време никой няма да каже, че съм се грижил само за себе си.

Казваш - какъв е смисълът от всичко? Философите от хилядолетия си блъскат главите по този въпрос, ха-ха... Не съм аз човекът, който ще дефинира смисъла на живота. Може би няма еднозначен отговор, а всеки намира свой смисъл? Всеки решава за себе си - какво и как да прави в живота си. Имаше един лаф - прави каквото трябва, пък да става каквото ще. Абе много задълбахме...

кандидат ентусиаст
Аватар
Детайли за колата: 320d

Мнение от vixx » 29 Май 2017, 2:07

То дали ще искаш да гледаш дете, или ще искаш да си гледаш себе си, винаги си е от егоистични подбуди. По-егоистично желание от това да създаваш живот и да го управляваш (до едно време) според мен няма. Но в това няма нищо лошо, егоизмът не е лошо нещо. Ти в случая не го създаваш, но ще го управляваш.

Ако това ще те направи щастлив и теб, и жена ти, то със сигурност момчето ще е в добри ръце и ще бъде щастливо и то. Евала за намеренията ти, да сте живи и здрави! :bchug:

Аватар

Въпрос за осиновяване.

Мнение от Хаос » 29 Май 2017, 6:58

vixx написа:То дали ще искаш да гледаш дете, или ще искаш да си гледаш себе си, винаги си е от егоистични подбуди. По-егоистично желание от това да създаваш живот и да го управляваш (до едно време) според мен няма. Но в това няма нищо лошо, егоизмът не е лошо нещо. Ти в случая не го създаваш, но ще го управляваш.
:

Не съм вярвал, че някой ще нарече осиновяването на дете от дом за егоистично...
Какви хора има на тоя свят...
АДМИНИТЕ ДА МЕ БАННАТ ПЕРМАНЕНТНО!!!

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Tesla Y

Мнение от adovet » 29 Май 2017, 7:15

Хаха и аз се зачудих. Явно колегата не е имал още деца

Изпратено от моят SM-G930F с помощта на Tapatalk

ентусиаст
Аватар
M57TU-A5S390R-ATC400

Мнение от Borymeckata » 29 Май 2017, 8:18

Хаос написа:Не съм вярвал, че някой ще нарече осиновяването на дете от дом за егоистично...

Реално погледнато, си е така... каквото и да прави човек, дори и най-благородния жест, всъщност... го прави за себе си. За удовлетворение на някакви свои потребности, за собствен комфорт и самочувствие... Та в тоя смисъл, всяко действие на човек се явява егоистичен акт, с това съм напълно съгласен.

Аватар

Мнение от Хаос » 29 Май 2017, 9:40

Borymeckata написа:
Хаос написа:Не съм вярвал, че някой ще нарече осиновяването на дете от дом за егоистично...

Реално погледнато, си е така... каквото и да прави човек, дори и най-благородния жест, всъщност... го прави за себе си. За удовлетворение на някакви свои потребности, за собствен комфорт и самочувствие... Та в тоя смисъл, всяко действие на човек се явява егоистичен акт, с това съм напълно съгласен.

напротив, това е нещо, което изисква доста себеотрицание
ще се лишиш от много други неща, за да направиш добро за поколенията напред
с всичкото време и енергия, които би посветил на това дете би могъл да посветиш на други неща - внуци, хобита, пътешествия и какво ли още не
в това няма абсолютно нищо егоистично
нищо егоистично няма в това да посадиш дърво и да отгледаш дете

кандидат ентусиаст
Аватар
Детайли за колата: 320d

Мнение от vixx » 29 Май 2017, 18:55

Хаос написа:
vixx написа:То дали ще искаш да гледаш дете, или ще искаш да си гледаш себе си, винаги си е от егоистични подбуди. По-егоистично желание от това да създаваш живот и да го управляваш (до едно време) според мен няма. Но в това няма нищо лошо, егоизмът не е лошо нещо. Ти в случая не го създаваш, но ще го управляваш.
:

Ти сигурен ли си, че разбираш какво съм написал? :conf:
Боримечката очевидно ме е разбрал.

Аватар

Мнение от Хаос » 29 Май 2017, 21:03

vixx написа:

Съвсем. Точно това обаче не трябва да бъде наричано така, ама изобщо. Замисли се.

Аватар
Кара: 4х4
Мечтае да кара: 6х6

Мнение от efren » 29 Май 2017, 21:29

Мисля, че наистина колегата vixx имаше нещо друго предвид. По скоро май трябваше да използва термина "егоцентризъм" :dunno:
Какво означава М54 - означава, че двигателя може да изгори 54 литра масло от смяна до смяна при спазване препоръките на производителя, тоест longlife-04 и смяна на около 20к км.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E34TDS , CL 500, Е65

Мнение от klintan66 » 29 Май 2017, 22:16

vixx написа:
Хаос написа:
:

Не обичам квалификациите но голяма "тъпост" си написал. Ако ме разбра.
Хора, които много говорят, и не ви става ясно от първото изречение какво искат да кажат, обикновено искат пари, искат да ви излъжат или поне да ви заблудят !

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 30 Май 2017, 15:56

(bubsa) написа:
Borymeckata написа:Е, тук са предимно млади момчета, не са на тази вълна... Преди 25 години и аз не съм мислил за деца изобщо. Но както казах, идва такъв момент в живота на човек - вече си готов да гледаш дете, но ти е късно да имаш свое...

Не знам как ще прозвучи,но ще го кажа,защото го мисля...
Ти дете си отгледал и си му осигурил всичко нужно да продължи пътя си.За целта си жертвал не малка част от живота си и предполагам си се лишавал от много неща(материални и не) за да има за него(време и ресурси) Та мисля си,не ти ли е време за да угодиш на себе си?Ти ако и сега отделиш 15 години (жив и здрав) за следващото дете,какво ще остане от живота за теб?
Може да изглежда егоистично,но все пак.Като се замислиш какъв е смисъла от всичко?!?
Не съм добър писател,но дано се е разбрало какво имам предвид.
Не те разубеждавам,даже ти се възхищавам,но размишлявам от много време по тази тема.

ще ти кажа как звучи - звучи(ш) като човек които няма деца- или ако имаш и продължаваш да мислиш така е било (поне за тебе) житейска грешка (това не е обида- просто констатация базирана на личен опит- нищо лично). ще обясня - всичките тези неща с угаждането са до време. в един момент осъзнаваш, че жените, купоните, екскурзиите, материалните неща- омръзват. особено ако си бил на положение да можеш да си ги позволиш в каквито си поискаш количества и качество (колкото по-голямо количеството и по-високо качеството- толкова по-бързо се случва). и като омръзнат - ти става едно такова самичко и скучно... и или се взимаш в ръце и почваш да мислиш позитивно за живота и започваш да градиш и да даваш повече от колкото да вземаш и рушиш или... почваш да правиш (житейски) глупости и заораваш като личност.

малко сложно и сбито го написах ама... така го виждам аз
алекс
трабант 601с
разни други возила

ентусиаст
Аватар
M57TU-A5S390R-ATC400

Мнение от Borymeckata » 31 Май 2017, 7:36

alx написа:
(bubsa) написа:Не знам как ще прозвучи,но ще го кажа,защото го мисля...

ще ти кажа как звучи - ...

Колеги, ще излъжа, ако кажа, че не съм се замислял по този въпрос... Близък приятел или роднина ти идва на гости за 2 дни и пак ти създава дискомфорт и притеснения - трябва да се съобразяваш с него, нали така? Абе и хамстер да си вземеш - пак трябва да се грижиш за него и животът ти се променя... А тук говорим да доведеш в дома си почти непознато момче, от другия край на страната, със своите проблеми, и не за няколко дни, а завинаги... Той дори говори съвсем различно от нас. Там, в източна България говорят много меко, а нас от северозапада "мьеканьето" много ни дразни. Та няма как тази стъпка да не наруши обичайния ни начин на живот, да не ни донесе някакви проблеми и притеснения. Говорили сме с жената, тя е наясно, че основната тежест ще падне върху нея. Ами... ще се оправяме някак. Като ти се роди дете (или две....) - какво правиш? Нима имаш избор? Разликата е, че при нас това решение е съзнателно и обмислено - имали сме избор и сме избрали... това.

Слушайте, потвърждават се притесненията ми, май става точно това, от което се страхувах... Жената е говорила с ония от социалната служба там. Та значи психоложката е провела разговор (един разговор ?!?) с момчето и му е казала, че ще бъде осиновен. Добре де, така ли се прави... :dunno: :dunno: ?? Това и аз можех да му кажа, без да съм психолог... И хлапето естествено се е запънало - казало, че не иска да ходи никъде и ако го дадат на други хора - ще избяга и ще се върне в приемното си семейство. Жената казва, че няма нищо страшно и необичайно - децата по принцип не обичали промяна на обстановка, в която се чувстват сигурни. Каза, че като й се наложи да премести някое дете в друга група само за един ден (тя е директорка на голяма ДГ, не помня дали съм го споменал), онова се сцепвало от рев и трябвало да го успокоява. Каза още, че ще успее да го убеди да тръгне с нас и бързо ще свикне. Но аз се притеснявам - ами това дете вече е срещу нас, може би дори ни мрази... Може би бъркам, защото си представям отношение на възрастен човек, а не знам децата как възприемат нещата. Може по-бързо да се адаптират към нова обстановка и да забравят миналото... Знам ли... :dunno: :dunno: :dunno:

Аватар

Мнение от Хаос » 31 Май 2017, 9:06

Трябва ви повече време с него. Винаги съществува варианта да не сте му харесали от пръв поглед, тогава ще е по-тегаво, щото първото впечатление обикновено е много силно.
За да каже "искам" трябва да има мотивация - да ви харесва, да свикне поне малко с вас. От прочетеното дотук оставам с впечатление, че сте го виждали за около 30 минути тотал, е няма начин да ви заиска за толкова време, особено ако не сте му харесали.
Прекарайте повече време заедно и постепенно ще види, че не е чак толкова зле.
В интернет има доста видеа за спасяване на бездомни кучета - гладни, болни, агресивни. Щом им дадат малко хапване и ги погалят и се променят драстично, никой не бяга от хубавото. С детето ще е същото, със сигурност ще е шок в училище освен вкъщи, но ще му мине.

Аз бих поговорил с него като с голям човек - да му обясня спокойно защо се получава така и какви са всъщност опциите му (не че има право на избор, но нищо не му пречи да си знае вариантите - че след 18 няма да има към кого да се обърне за каквото и да е било и че ще е сирак до края на живота си, вместо да има хора, които да го обичат и да се грижат за него, итн)
Деца преминали през такива трудни времена със сигурност са много по-корави и по устойчиви психически, надраснали са връстниците си умствено, то си е въпрос на оцеляване. Така че ако подходите към него като към по-голям може да е печеливш ход, но все пак зависи и от самото дете.

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата