По-дълъг преход с кола

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: се на дъщеря си

Re: По-дълъг преход с кола

Мнение от Мордехай » 05 Юни 2017, 7:44

На Хоргош/Рьоске има граница на магистралата, където става голяма опашка, но ако се отбиеш през селото Хоргош може да минеш и през малката граница, която е само за леки автомобили, не пускат камиони, бусове и автобуси. Обаче понеже има много тарикати и понякога задръстването там става още по голямо. През другата граница Томпа пък има поне час и нещо повече път по второстепенно шосе. На Унгария/Австрия Никелсдорф пак може по същия начин, защото гледам, че заобикалят, но не знам точно откъде минават. През седмицата няма опашки, а само от петък до понеделник. Ако е сезонът на отпуските просто ще има много висене, по-добре минете през Румъния. Единствено Монтана-Видин е лош пътя, в Румъния вече направиха доста магистрала. В Сърбия като влезнете ако сте гладни има много добро ресторантче на пътя като подминете Димитровград, след село Жельjуша, точно последната червена къща от дясно на излизане от селото. В Унгария не препоръчвам ядене. По-добре не носете много ядене, защото понякога се заяждат на границите за салами и подобни. На всеки Аутохоф или голяма бензиностанция има ресторанти и менюта за шофьори на камиони за малко пари. Воденето на няколко коли заедно е много гадно, на един му се допикало, на друг му се доеб@ло, един кара по-бързо, друг по-бавно, някои хора не са толкова държеливи на дълъг път, стават големи бели така. Задължително вземи възглавничка около врата за приятелката си, да не се дрънка главата в страничното стъкло. И я остави да спи, а не да будува заради тебе, щото жените после стават много злобни и изнервени като са стояли будни цяла нощ заради някого. И кажи най-сетне за какво ще ходите и защо ще бързате, а няма да се наспите и да сте бодри. Последно нещо, на Белград минавате през града, а не по околовръстното.
Просвещение е изходът на човека от непълнолетието, което той сам си е причинил. Непълнолетие е невъзможността да се ползваш от разсъдъка си без ръководството на някой друг. Самопричинено е това непълнолетие, когато причината му не лежи в недостиг на разсъдък, а в липсата на решителност и смелост да се ползваш от него без ръководството на другиго. Sapare aude! Имай смелост да си служиш със собствения си разсъдък!

Дон Кроки
Аватар
Кара: и се усмихва :)
Мечтае да кара: със сина ми :)
Детайли за колата: С всички възможни екстри.

Мнение от Kroki » 05 Юни 2017, 7:55

Аз го казах.
С група колеги от форума и не само ще правим посещение на Nürburgring. :)
Седмица, след като резервирахме къщата се оказа, че ще бъдем съпричастни на едно интересно събитие - 90 Jahre Nürburgring Classic.

Взели сме възглавнички. Предвидено е. :)
Мерси за съветите.
You're safer in the race car than you are in cars going to and from the track. - Mario Andretti
`91 E30 318i `93 Е36 325td `06 E46 320d `12 F800ST `07 E61 LCI 525d

drago_pavlov написа:Аз светкам само ако има някаква опасност. За патруки не :lol: Както аз си плащам актовете, така ще си ги плащат и другите :mhihi:

ентусиаст
Аватар
Кара: 520i face

Мнение от bioz » 05 Юни 2017, 8:38

Сори за офф-а ама какво толкова има в Будапеща(Унгария), тука като гледам го изкарвате едно голямо столипиново?

младши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: 911

Мнение от TNT » 05 Юни 2017, 8:46

Kroki написа:Ще пътуваме 4 коли, ама сме 10-на човека, всичките с книжки. Така, че ако стане напечено, ще има кой да замести.

Тук е ключа от бараката :yes: Ако се редувате през няколко часа, не би трябвало да е проблем. Докато единия кара - возещия се по 30мин да поспива на всеки 4-5 часа, ще оцелеете :mhihi:
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Детайли за колата: 440i

По-дълъг преход с кола

Мнение от Dextuar » 05 Юни 2017, 8:54

TNT написа:
Kroki написа:Ще пътуваме 4 коли, ама сме 10-на човека, всичките с книжки. Така, че ако стане напечено, ще има кой да замести.

Тук е ключа от бараката :yes: Ако се редувате през няколко часа, не би трябвало да е проблем. Докато единия кара - возещия се по 30мин да поспива на всеки 4-5 часа, ще оцелеете :mhihi:
Въпроса е приятелката му дали може да кара или просто има книжка. Аз не бих оставил някой да ме кара, ако му нямам доверие, камо ли и докато спя...
С риск да се повторя, няма незаменими хора, в този случай работници - каквото и да работите ти и приятелите ти, всеки от вас все един ден отпуск има останал. Но не мисля, че някой може да ви разубеди, след като сте си го поставили този план макс.
Планирали ли сте пътя за връщане? Колко време въобще ще стоите там? Но така като чета, най-вероятно тръгвате в неделя и в понеделник пак на работа, или?

Sent from my iPhone using Tapatalk Pro

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: се на дъщеря си

Мнение от Мордехай » 05 Юни 2017, 9:37

А, вярно че си казал, аз не съм го довидял.
Още нещо, на пътя махат закъсали и предлагат златни бижута от ръцете си за смешни пари, щото били на зор и искат само малко евро за гориво. Всичко е измама, не спирай нито на българи дори. Нямаш идея какви неща правят.
Колегата, дето пита за Унгария/Будапеща - много сериозна престъпност има, почти като при нас, че и повече. Докато спиш в колата пръскат със спринцовки през уплътненията вътре някакъв газ и после може да те оберат, може и друго, ти не знаеш на кой свят си часове след това. Имат всякакви методи и страшно хитри начини.
В Сърбия преди време много се лъжеха нашенците по играта тука-има-тука-нема, надявам се че достатъчно хара я знаят и вече няма жертви.
Носете изрядни документи, включително голям талон.
От Унгария нататък спазвайте правилата, че много обичат да глобяват за дребни неща. На стеснените ремонти на пътищата редовно има камери на влизане и излизане за скорост.
Просвещение е изходът на човека от непълнолетието, което той сам си е причинил. Непълнолетие е невъзможността да се ползваш от разсъдъка си без ръководството на някой друг. Самопричинено е това непълнолетие, когато причината му не лежи в недостиг на разсъдък, а в липсата на решителност и смелост да се ползваш от него без ръководството на другиго. Sapare aude! Имай смелост да си служиш със собствения си разсъдък!

старши ентусиаст
Аватар
Кара: F
Мечтае да кара: Самолет

Мнение от Е.Димитров » 05 Юни 2017, 9:53

Не съм чел всички мнения, обаче плана да се кара със 120-140 и изминаване на 2200 километра за 24-25 часа е нереалистично, дори наивен.
Като начало, само на нашата граница със сърбите става доста чакане (не винаги де, но поне час), после на унгарската е същото, карането в Сърбия по магистрала с над 120 км/ч е предпоставка за глоби, дори спирането за плащане на таксите по магистралата прави доста ниска средна скорост, да кажем около дори под 80 км/ч.
Само спиране за тоалетна (а при жените е неминуемо) сваля още повече средната скорост.
Натрупване на умората е един постоянен спътник в колата, който става все по-досаден в течение на време и километри.
Последният път, когато се връщах от Милано та до Пловдив, пред в къщи не можех да си кажа името, буквално.
Жената ме пита нещо докато паркирам пред вкъщи, аз осъзнавам какво ме пита и и отговарям, за моя изненада излиза само някакъв неразбираем звук. А бяха само около 1200 километра и имам голям опит в изминаване на големи разстояния.
Така че, най-добре си вземи ден отпуска и тръгни отпочинал и на два етапа с почивка в Унгария примерно и не си насилвай късмета и здравето.
Надявам сте не сте келеши, а сте вече големи и разумни хора.
Успех и весело изкарване на забавлението. :bchug:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: е30 м50б25
Мечтае да кара: и да си свирка...

Мнение от KPETEH » 05 Юни 2017, 10:33

Аз съм карал 1200км до Австрия с е30-ка и щи кажа така: Тръгнахме в 20:00 от София, в Капрун бяхме в 19:00 на другия ден. То само сърбия я джиткахме цяла нощ. Бяхме 6 коли, но се разбрахме да не се чакаме. Погледнете си паспортите за през Сърбия, че едни минаха през Румъния и не знам кога са пристигнали. 2200км за 24 часа е нереално! Спете някъде, вие сами ще го усетите, не карайте на ръба на възможностите. Успех
"Крайно мнение, породено от висше чувство на справедливост с цел заличаване на простите, тарикате и селяните, които погазват моралните ценности на народа..." "Винаги има време да станеш дебел..."

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: G05 LCI xDrive40i

Мнение от damian2112 » 05 Юни 2017, 10:44

KPETEH написа:Аз съм карал 1200км до Австрия с е30-ка и щи кажа така: Тръгнахме в 20:00 от София, в Капрун бяхме в 19:00 на другия ден. То само сърбия я джиткахме цяла нощ. Бяхме 6 коли, но се разбрахме да не се чакаме. Погледнете си паспортите за през Сърбия, че едни минаха през Румъния и не знам кога са пристигнали. 2200км за 24 часа е нереално! Спете някъде, вие сами ще го усетите, не карайте на ръба на възможностите. Успех

E, чак пък нереално? Два пъти съм карал София-Прага (1300км), 15-16 часа беше и двата пъти с около час и нещо висене на Хоргош. Но и моя съвет е колкото се може по-малко каране по тъмно... иначе според мен 1200-1300км е абсолютния лимит за 1 ден, който може да се кара и то с доста напрежение накрая. Може би зависи и колко магистрално каране има, понеже съм правил и 24-часово прибиране от Закинтос до София, пък са "само" 900км (е, там си имаше пауър напс на 3 пъти, реалното каране пак беше около 16-17 часа).

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E39 Touring

Мнение от Denmark » 05 Юни 2017, 10:55

KPETEH написа:Погледнете си паспортите за през Сърбия, че едни минаха през Румъния и не знам кога са пристигнали.

Не им трябват паспорти за Сърбия, става само с лични карти. И зелената карта не трябва вече, но аз си я нося. :)
Изображение

старши СПАМ ентусиаст
Аватар
Кара: е30 чат-пат
Мечтае да кара: варел
Детайли за колата: ...
е46 m52b20
е46 m54b30
е83 m54b30
e30 m20b25
е30 m10b18
е46 m54b25
e92 s65b40

Мнение от K_Ilkov » 05 Юни 2017, 11:36

damian2112 написа:E, чак пък нереално? Два пъти съм карал София-Прага (1300км), 15-16 часа беше

Не е баш такава сметката :winky:
1200-1300 км лесно се правят с темпо ама следващите 1000 не са като първите ;) Ако ме разбираш ...

2к+ километри за 24 часа според мен може и да се направят:
- ако познаваш добре пътя (хората пътуващи често, подбират дори кога да минат покрай големи градове, сещаш ли се защо?)
- имаш повечко опит с каране на дълго
- си с подходяща кола

Вероятно след такова яздене колкото и да си във форма ще си доста изморен ...
Лошо няма, ама ти за кво отиваш някъде си, за да се пльоснеш да спиш или да гледаш стерео случващото се около теб :dunno:

Прави си сметка колко отговаряш на горните условия ... Според мен не се напъвайте твърде много ;)
Последна промяна K_Ilkov на 05 Юни 2017, 11:41, променена общо 1 път
Изображение

Цените са такива, че ако имаш хубава не си струва да я продаваш, а ако търсиш хубава не си струва да я купуваш.

...

старши ентусиаст
Аватар
Кара: е30 м50б25
Мечтае да кара: и да си свирка...

Мнение от KPETEH » 05 Юни 2017, 11:38

Нека да не забравяме, че не са само двамата. Той Крокито ще сподели кво е станало. Аз говоря от собствен опит.
"Крайно мнение, породено от висше чувство на справедливост с цел заличаване на простите, тарикате и селяните, които погазват моралните ценности на народа..." "Винаги има време да станеш дебел..."

ентусиаст
Аватар
Кара: E39, D3 W12, E89, U11, G09, G70

Мнение от Don_Diego » 05 Юни 2017, 11:49

Щом всички имат книжки ще си го направят пътуването на един път. През три часа да се сменят зад волана ще им е напълно достатъчно и да почиват и да са свежи докато шофират.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW E60 530dA
Мечтае да кара: по хубави пътища и сред културни шофьори

Мнение от B.Stoimenov » 05 Юни 2017, 11:50

И според мен малко се изсилвате, ама вие си знаете.

2200+ км за 24 часа, правят средна скорост от 92 км/ч. Което на практика е трудно постижимо по този маршрут, освен ако не го играете джигитската и рисково, и не спирате да ядете, пикаете, снимате, почивате, минавате граници, зареждате ( а по груби сметки това ще направите поне 3 пъти в посока, вероятно и повече) и прочие :) . А като допълним услвоието, че сте няколко коли ... средната скорост също ще спадне.
Съвет от мен - редувайте се кой ще е водещата колата, през някакво време. Понякога да си водеща кола е по-натоварващо, но пък останалите могат и да отпочинат не взирайки се във всичко.
И все пак успех и умната ! :yes:

За пример, макар и не толкова близък ...миналата есен ходих до Хърватска (Дубровник). София - Дубровник - смешните 750 км ... да ама не. Е да.. не е магистрала. Но масово хората стигат за 18-22 часа. Факт е, че ние стигнахме за 12, с едно 15 минутно спиране на ОМВто на Сръбската Магистрала , 40 минути минаване на нашата граница и още едно спиране за ядене около час и половина в Босна. Но точно заради бързото ни пристигане бяхме спрени и от органите на реда в Босна :) Бяхме 2 коли, моята и един Рейндж. 70% от пътя е едно дефиле, и там някой като кара по-бавничко (а те така си караха) се започва агресивното каране, и сравнително ирсковите изпреварвания, догонвате се и прочие. Втори път не бих ходил до там с кола !!! Мисълта ми е, че не е като да тръгнете няколко коли, като едно време през нощта към нашето море и да си тараляскате заедно. :yes:
Обсъдете го заедно с другите шофьори и си направете план за пътуването в който не сте притиснати от времето ! Ако успеете по-рано - ОК, ако не, пак да си иамте реверанс.

старши СПАМ ентусиаст
Аватар
Кара: е30 чат-пат
Мечтае да кара: варел
Детайли за колата: ...
е46 m52b20
е46 m54b30
е83 m54b30
e30 m20b25
е30 m10b18
е46 m54b25
e92 s65b40

Мнение от K_Ilkov » 05 Юни 2017, 11:56

KPETEH написа:Аз говоря от собствен опит.

Аз говоря от полусобствен :mhihi:

Когато знаеш пътя, къде и кога да спреш, къде има задръствания в пик часове и тн. е голям плюс ...
Когато колата е комфортна за дълъг път е голям плюс ... (знаем е30 колко влиза в определението комфортна :mhihi: )
Когато пътуваш 3-4 пъти в месеца по такъв дълъг маршрут е огромен плюс ...

2к+ километри за 24 часа са наистина трудни за правене, но не невъзможни. Въпроса е от кого ...

Kroki написа:Общо ще сме с 4-ри коли, като правим сметка да се движим 130-140.

Вие хубаво правите сметка ама на много места има локални ограничения със светлинни табла 120 примерно
Отделно едно задръстване и/или ремонт да хванете и нещата увяхват рязко ...
Изображение

Цените са такива, че ако имаш хубава не си струва да я продаваш, а ако търсиш хубава не си струва да я купуваш.

...

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата