Къща с. Владая
Модератор: Общи модератори
- ukelichko
- младши ентусиаст
-
- Кара: Комбайн
- Мечтае да кара: Фадрома
Re: Къща с. Владая
Не ги зная селата около София, но ако трябваше да избирам, на първо място като критерий, щях да сложа жителите на селото и отдалечеността от приятелите ми. Също така не бих правил къща-мечта между къщи на изкуфясали старци и безработни селтаци. След време, ако се наложи, няма продаване. А и комшиите стават много досадни, ако те усетят , че "имаш мангизи" . Децата? Какви деца има в района на къщата и какви са родителите им. Съседите? Едно са американските филми, където героите живеят в някакви отдалечени събърби и всичко им е ОК, друго е действителността в България, където в селата е пълно с изкуфясали старци, млади лузъри и кал. Играл съм го този филм, даже още го играя и след няколко години става много досадно. Особено в този сезон. Колегата да се огледа за район, където съседите са на неговите години и социален стаус. Иначе животът на семейството му ще стане много затворен. Това с годините натежава, защото все пак човекът е социално животно.
- Bogat-Beden
-
-
- Кара: много бавно бенве
- Мечтае да кара: Порше
- Детайли за колата: топ, топ, топ! unikat full!
На вкус и цвят..
Колега, отиваш и го чувстваш мястото, после в нета гледаш цени и после вече го мислиш по-практично.
Аз близо 2 години го мислих, обиколих Сф в радиус 40на км и като изключим недостъпните за повечето народни чиляци места, си харесах 3-4 места.
Ярлово (южен склон на Витоша, с гледка към Рила - страшно красиво и слънчево селце!) Основен недостатък далече е , на около 30 км от околовръстното,а пътят е само един, хубав и направен, но тесен и криволичещ.
Кладница- много хубаво място, минусите му са май,че зимно време е тегаво с снегопочистването. За въздуха също се носи мит, че не е много кристален..
Владая и на мен ми харесва много! И самото село, колкото и да е малко, има балкан разлика от единия край до другия, двете страни на пътя и т.н... Според мен лично е леко подценено. Въздухът си му е ОК, ходил съм многократно (обикалях Витоша)
Не си взех къща, защото се махнах далеч от Сф, но все още си мисля за Ярлово.
От по-практичните локации- Равно Поле и околността- ако наистина направят оня мегамилиарден проект, цените там ше избухнат. А комуникациите са топ- магистрала, път и влак- какво повече искаш..
Ама си в полето, гледка няма, въздуха- не знам..
Има тема в Бгмама, доста обширна
Колега, отиваш и го чувстваш мястото, после в нета гледаш цени и после вече го мислиш по-практично.
Аз близо 2 години го мислих, обиколих Сф в радиус 40на км и като изключим недостъпните за повечето народни чиляци места, си харесах 3-4 места.
Ярлово (южен склон на Витоша, с гледка към Рила - страшно красиво и слънчево селце!) Основен недостатък далече е , на около 30 км от околовръстното,а пътят е само един, хубав и направен, но тесен и криволичещ.
Кладница- много хубаво място, минусите му са май,че зимно време е тегаво с снегопочистването. За въздуха също се носи мит, че не е много кристален..
Владая и на мен ми харесва много! И самото село, колкото и да е малко, има балкан разлика от единия край до другия, двете страни на пътя и т.н... Според мен лично е леко подценено. Въздухът си му е ОК, ходил съм многократно (обикалях Витоша)
Не си взех къща, защото се махнах далеч от Сф, но все още си мисля за Ярлово.
От по-практичните локации- Равно Поле и околността- ако наистина направят оня мегамилиарден проект, цените там ше избухнат. А комуникациите са топ- магистрала, път и влак- какво повече искаш..
Ама си в полето, гледка няма, въздуха- не знам..
Има тема в Бгмама, доста обширна

"Може да решава тоя, който има e60 бе! Щом немаш e60, какво ще решиш ти бе? Ти немаш право да решаваш!"
- Borymeckata
- ентусиаст
-
- Кара: Нафтова печка.
- Мечтае да кара: През просото...
- Детайли за колата: Х3 (Е83) 3.0d, 2004г.
M57TU-A5S390R-ATC400
ukelichko написа:Не ги зная селата около София, но ако трябваше да избирам, на първо място като критерий, щях да сложа жителите на селото и отдалечеността от приятелите ми. Също така не бих правил къща-мечта между къщи на изкуфясали старци и безработни селтаци. ...
Така е

И аз не знам как е във Владая, но не може да е толкова лошо... Спомням си, като малък са ми чели стихотворение:
Ние с тебе, мой приятел,
ще отидем на Владая.
Там е толкова приятно!
Там на воля ще играем!
И когато падне мрак
над зелената гора,
ние с вечерния влак
ще се върнем у дома.
Значи е хубаво, има гора и има влак до там - какво ти трябва повече... И накрая - да не забравяме предложението на Врачанина за градът на мечтите - Враца!

Excellent! Steven is my name!
- madafaka_donkele
- младши ентусиаст
-
Vra4anin написа:Враца наистина се нарича "градът на мечтите"..., но защото всеки (предимно млад човек) мечтае да се махне от него![]()
Реално всичко има в града. Има магазини бол, има бира, има чипс:
... има и секси гаджета:
... и инфраструктурата е като на съвременен мегаполис. Е, няма метро и самолетно летище, но пък има тролеи (екологично чист, незамърсяващ околната среда градски транспорт):
Защо бягат всички - ева ли ги![]()
Струва ми се, че трябва да се кандидатираш за кмет на следващите избори

- ukelichko
- младши ентусиаст
-
В града не се усеща, защото в рамките на един километър имаш избор от няколко хиляди човека, но на село много е важна средата, където е къщата. С малки деца не се усеща, защото може да се заиграят около басейна или да ги закараш в София на гости на някое приятелче. Но като станат на 16, децата имат някаква страшна нужда да водят социален живот. Ама нямат книжка, за да отидат до София сами с кола. Не им се прибира рано, постоянно искат да сред връстници. И естествено си търсят приятели, които са близо до тях. На тази възраст са склонни да пренебрегнат различията в начина на живот, за сметка на това да бъдат повече време с компания. Тогава как ще ги предпазиш от местните селски "пустиняци". От сина на Пешо Змея, който на 16 години пие по бутилка и половина водка или от дъщерята Валери Пръча, която пияна с фадромата на баща си е бутнала оградата на баба си. Хубавото на селата и селския живот е, че почти няма наркотици. Там просто тийновете започват да пият по бутилка Блек Рам още в осми клас. Или си мислите, че един 17 годишен младеж по цял ден ще седи до вас и ще се кефи на гледката към Витоша, на цъфналите в градината дръвчета и на новите камъни, които току що сте налепили на кладенеца. Да бе, да

- K_Ilkov
- старши СПАМ ентусиаст
-
- Кара: е30 чат-пат
- Мечтае да кара: варел
- Детайли за колата: ...
е46 m52b20
е46 m54b30
е83 m54b30
e30 m20b25
е30 m10b18
е46 m54b25
e92 s65b40
Така си е, с чавета в къща извън града се усложняват още доста нещата.
Като станат 18+ по-става ама треа да му купиш и кола, та разходите растат
Като говорим за коли, аз лично бих подбирал добре и терена и достъпа до къщата.
Ако се окаже, че зимата се стига само с джип или поне сериозно 4х4 поддържането на два/три джипа също не е готино финансово.
Изобщо маймунката преди да глътне орехчето цяло е добре да проверява на изхода как седят нещата
Като станат 18+ по-става ама треа да му купиш и кола, та разходите растат

Като говорим за коли, аз лично бих подбирал добре и терена и достъпа до къщата.
Ако се окаже, че зимата се стига само с джип или поне сериозно 4х4 поддържането на два/три джипа също не е готино финансово.
Изобщо маймунката преди да глътне орехчето цяло е добре да проверява на изхода как седят нещата

Цените са такива, че ако имаш хубава не си струва да я продаваш, а ако търсиш хубава не си струва да я купуваш.
...
- Мордехай
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: се на дъщеря си
Аз като преселник в едно софийско село вече 6-7 години мога да ти кажа, че колегите са прави с всичко. Като бях малък много ме беше яд, че повечето деца ходеха през лятото на село и им беше много готино, а аз си нямах село. Затова сега си купих място и си построих къща. Понеже нямах никаква представа от строителство построих малка къща и след това задействах проект за голяма, но междувременно жена ми реши, че в никакъв случай няма да живее тук и иска да се върне в София. Няколкото хиляди лева за архитектурния проект си заминаха ей така. Не бях имал близък допир до населението по селата, но като заживях тук мога да разпределя следните категории хора: много малко като мен, влюбени в природата и природосъобразния начин на живот; болшинство от затъпели, закърнели, завиждащи и плюещи всичко, долнопробни селяни, ненамерили място в живота си; единици бизнесмени, точещи еврофондове и раздаващи го "собственици на всичко в околията и аз коля и аз беся"; малко хора идващи в края на седмицата да починат, разнообразят, но най-вече да изпият несметни количества алкохол. В това село напоследък има много деца, а лятото пък стават повече от в София, виждал съм обаче бебета да пият кафе и ракия, малки деца пият бира и нагъват зрънчо или други боклуци. Шопите ядат много, повечето са дебели като прасета. Не им пречи, даже се радват на всичко дебело -значи, че е здраво. Е, има и много красиви шопкини, но не се задържат по село. Животни се гледат безразборно, никой не се съобразява дали ти пречат или миришат. Просто трябва много да се мисли какво място и къде, щото наистина една крава ти ебава мамата на миризмата на люляка в двора. Селяните много обичат да палят шума и въобще всичко, което гори в средата на двора си, като не ги интересува прането ти или пушека, който се вижда от километри и обвива цялото село. Токът е зле навсякъде по селата. Ако си тарикат си пускаш свт кабел до трафопоста и закрепваш нещата, но трябват връзки и пари. Водата при мен е ад, цялата околия на Елин Пелин е с негодна за нищо вода. 200 литровия ми бойлер се чисти по 3-4 пъти в годината от котления камък, иначе няма топла вода. Селяните не обичат много топлата вода, любимо им е да се къпят с варели, нагряти от слънцето или да не се къпят. Просто се подмиват. Много обичат да карат бързо в селото, за да се вдига прахоляк, а по Подбалканския път са с 80, щото газта е скъпа. Обичат да карат пияни и да ходят с колата до магазина на двеста метра. В магазините има само некачествена стока, защото се пазарува само най-евтиното. Повечето продават домаш и яйца и мляко, но хранят кокошките с долнопробен фураж и боклуци, така че яйцата понякога са по-некачествени от тези в магазина. Млякото се кръщава навсякъде и то по много, понякога има вкус на вода. Понякога е много мръсно, каймакът му почернява от мръсотия след сваряване. Из селата е пълно с улични кучета, някои са страшни за дете и жена. При всички случаи трябва да имаш всякакви оръжия, нещо като Боримечката с гаража. Едно болтче да ти дотрябва, айде до София.
Ремонт на стара къща - много мога да ти разказвам. Аз купих три стари за инвестиции и за три години не успях да направя поне едната както искам. Майстори няма почти никакви, по-добре е да си намериш читави от София. Всеки гледа да те завлече, а не да си свърши работата. Повечето къщи са строени през комунизма с оная си работа - криви, недодялани, невлагани количествено и качествено материали.
Много е важно къщата ти да гледа на юг и пред нея да е двора. Всичко друго е неправилно. Едно от най-важните неща е изолацията. Десет сантиметра фибран между тухли - това е истината. Къщата не е човек, че да диша, не се съобразявай с дишащи мазилки или стериопори и вати. Мога и още да пиша, ако някой го интересува, ще помогна на всеки.
Ремонт на стара къща - много мога да ти разказвам. Аз купих три стари за инвестиции и за три години не успях да направя поне едната както искам. Майстори няма почти никакви, по-добре е да си намериш читави от София. Всеки гледа да те завлече, а не да си свърши работата. Повечето къщи са строени през комунизма с оная си работа - криви, недодялани, невлагани количествено и качествено материали.
Много е важно къщата ти да гледа на юг и пред нея да е двора. Всичко друго е неправилно. Едно от най-важните неща е изолацията. Десет сантиметра фибран между тухли - това е истината. Къщата не е човек, че да диша, не се съобразявай с дишащи мазилки или стериопори и вати. Мога и още да пиша, ако някой го интересува, ще помогна на всеки.
Просвещение е изходът на човека от непълнолетието, което той сам си е причинил. Непълнолетие е невъзможността да се ползваш от разсъдъка си без ръководството на някой друг. Самопричинено е това непълнолетие, когато причината му не лежи в недостиг на разсъдък, а в липсата на решителност и смелост да се ползваш от него без ръководството на другиго. Sapare aude! Имай смелост да си служиш със собствения си разсъдък!
- madafaka_donkele
- младши ентусиаст
-
Мордехай написа:...
Уби и малката искрица надежда за къща на село в мен

- kiko
- старши ентусиаст
-
- Кара: сребърна звезда
- Мечтае да кара: RAUH
Шопите са майката си трака,вярно е!
- hell's angel
- младши ентусиаст
-
- Кара: овца във вълча кожа...
Споко, Мордехай иска сам да си седи на село, да не го налази конкуренцията за дефицитните шопкини 

Ubi dubium, ibi libertas
- intention
- младши ентусиаст
-
- Кара: Е34 Alpinweis Е39 Silver
- Мечтае да кара: BMW с несвалени наелони на седалките!
- Детайли за колата: С Vanos без Vanos - все М50В20
Към колегата атор на темата.
ПОнеже не видях да има развой с избора на къща ще коментирам Владая.
Чичо ми живее там повече от 20 години.
Като по- малък съм прекарал там много време.
От около 6-7 години от които съм в София също съм доста често горе.
3-4 пъти седмично.
Говорил съм си много пъти с чичо ми и семейството му, тъй като и аз се наложи да избирам апартамент в София или къща във Владая.
За жалост финансите за къща не стигнаха.
Взехме апартамент но това е друга тема.
Та чичо ми в момента малко над 50 г. с две големи деца и с внуци вече де казва че никога не би се върнал да живее в София.
Децата свикват, внуците също.
Достъп до училища детски градини и болници/ лекари не е лош в никакъв случай.
Преди няколко години му се отдаде възможността да инвестира във втори имот.
Взе малка къща в Раковец ( до Радомир)... дори не се замисли за имот в София.
Занимава се със строителство и основно обектите му са в града. Всеки ден пътува и не съм го чул да се оплаква нио веднъж.
Така че честно казано ако мислиш че къщата си струва и че правенето на ремонт е по силите ти - аз лично не бих се замислил.
Ако имах възможност да взема къща във Владая - бих взел!
ПОнеже не видях да има развой с избора на къща ще коментирам Владая.
Чичо ми живее там повече от 20 години.
Като по- малък съм прекарал там много време.
От около 6-7 години от които съм в София също съм доста често горе.
3-4 пъти седмично.
Говорил съм си много пъти с чичо ми и семейството му, тъй като и аз се наложи да избирам апартамент в София или къща във Владая.
За жалост финансите за къща не стигнаха.
Взехме апартамент но това е друга тема.
Та чичо ми в момента малко над 50 г. с две големи деца и с внуци вече де казва че никога не би се върнал да живее в София.
Децата свикват, внуците също.
Достъп до училища детски градини и болници/ лекари не е лош в никакъв случай.
Преди няколко години му се отдаде възможността да инвестира във втори имот.
Взе малка къща в Раковец ( до Радомир)... дори не се замисли за имот в София.
Занимава се със строителство и основно обектите му са в града. Всеки ден пътува и не съм го чул да се оплаква нио веднъж.
Така че честно казано ако мислиш че къщата си струва и че правенето на ремонт е по силите ти - аз лично не бих се замислил.
Ако имах възможност да взема къща във Владая - бих взел!
Jordana написа:Аурата на класиките от 80те години леко е претопена в морето от безлични возила .
- Bogat-Beden
-
-
- Кара: много бавно бенве
- Мечтае да кара: Порше
- Детайли за колата: топ, топ, топ! unikat full!
Цяла България по селата е така..Мордехай написа: Обичат да карат пияни и да ходят с колата до магазина на двеста метра.
"Може да решава тоя, който има e60 бе! Щом немаш e60, какво ще решиш ти бе? Ти немаш право да решаваш!"
- Мордехай
- кандидат ентусиаст
-
И на мен не ми пречи - 28 км до Околовръстното по Подбалканския са ми около 15 минути. Вече из града навътре не се знае. И аз не бих се махнал от тук. Всъщност бих се махнал, но следващото място ще е Синеморец/Тасос/Бали/БораБора.
Забравих няколко важни неща - в никакъв случай не трябва да има цигани някъде из селото. Детските градини, училищата - не стават, всеки ден караме нашто у Софията. Оставиш ли го там - утре ще дойде и ще ти каже: "Тате, я са че идем у Мърциняро, дека бехме лани." Ако те устройва, това е друго.
Другото важно е човекът до тебе, тук обаче няма да коментирам, щото много такива теми отидоха в кофата.
Забравих няколко важни неща - в никакъв случай не трябва да има цигани някъде из селото. Детските градини, училищата - не стават, всеки ден караме нашто у Софията. Оставиш ли го там - утре ще дойде и ще ти каже: "Тате, я са че идем у Мърциняро, дека бехме лани." Ако те устройва, това е друго.
Другото важно е човекът до тебе, тук обаче няма да коментирам, щото много такива теми отидоха в кофата.
Просвещение е изходът на човека от непълнолетието, което той сам си е причинил. Непълнолетие е невъзможността да се ползваш от разсъдъка си без ръководството на някой друг. Самопричинено е това непълнолетие, когато причината му не лежи в недостиг на разсъдък, а в липсата на решителност и смелост да се ползваш от него без ръководството на другиго. Sapare aude! Имай смелост да си служиш със собствения си разсъдък!
- ukelichko
- младши ентусиаст
-
Изобщо животът на село в България е далеч от идилията, която гледате в романтичните холивудски филми. Морхидея много правилно го е описал. И аз преди пет години си купих къща на село в Северозапада. Започнах ремонт и установих, че няма една права стена в къщата и един прав ъгъл. Селските майстори(най-добрите) изкривиха допълнително всичко и стана като във филм на ужасите. Което можах, оправих сам и мангизите ми свършиха. Едните комшии гледат овце, другите коза. Кокошки гледат всички. Ток крадат повечето. Постоянно някой заварява с електрожен и лампите ми премигват. На паузите режат с моторни резачки, без да се съобразяват кое време е. Като завали сняг е красиво. Но снегът е за две седмици, а калта е от септември до май
. Лично съм гледал как едната комшийка блъска тор в несвяст на еко зеленчуците, които продава. На двеста метра ходели с кола - глупости. На десет метра ходят с колата. Вечер трезвен никой не кара. Младежите се събират на групички в селото, където пият Блек Рам и подобни елитни питиета. Всичко е с фигура на казашки касапин. В магазините има само най-евтините боклуци. Понеже обичам да спортувам, понякога карах колело из селото. Ама да караш колело безцелно, вместо да седнеш на сянка и да се "откинеш с черен отел" е признак на психично отклонение и взеха да ме мислят за откачен. Това е по-добре, защото ако им бях казал, че не слушам чалга, щяха да ме помислят за педераст. Тротоарите служат за да се паркират колите или да се стоварят въглищата и строителните материали. Има заможни хора в селото, но свестни няма. Тези, които имат пари се изживяват на някакви умни и красиви и се отнасят с другите, като с втора категория хора. Всичко слуша най-долната чалга (и кючеци, разбира се
). Зимата в печките се пали всичко което може да гори. На какво точно смърди въздухът и специалисти от НАСА не могат да установят. Бездомни кучета при нас няма, защото начинаещите ловци и бракониери се упражняват на тях. Има обаче много свободно пуснати домашни злобни песове и си е същото. В интерес на истината няма много битови кражби. Може би защото един бизнесмен с анцуг живее на съседната улица. Интернетът и кабелната на топ пакета на Близу обаче са на ниво.

- Мордехай
- кандидат ентусиаст
-
А, и аз така карам колело и понякога карам до София, направо ме мислят за луд. А сега понякога като стане късно и искам да походя, но ме е страх в планината, ходя пеша до Подбалканския път и обратно - общо около осем километра. Първо ми спираха да ми предлагат да ме качат, после почнаха да мислят, че не съм добре. Хубавото е, че има още един двама като мен, а и едно момиче реши да отслабва и може да спортуваш с компания.
И понеже все лоши работи говориме, купувам прясно мляко на двойна цена от един кравар, но само ако съм видял как не го кръщава и го дои. Та вчера направих най-великото кисело мляко в историята. Имам чувството че, надобрявам с всяка изминала година. Между другото киселото мляко не ми се разваля с месеци, а е само от мляко и подкваса.
И понеже все лоши работи говориме, купувам прясно мляко на двойна цена от един кравар, но само ако съм видял как не го кръщава и го дои. Та вчера направих най-великото кисело мляко в историята. Имам чувството че, надобрявам с всяка изминала година. Между другото киселото мляко не ми се разваля с месеци, а е само от мляко и подкваса.