Екстри за апартамент - идеи

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Re: Екстри за апартамент - идеи

Мнение от bum_bum » 17 Юни 2019, 18:17

Има си датчик за почвата, който спира поливането, ако е достатъчно влажна.
Изображение

Аватар
Кара: много бавно бенве
Мечтае да кара: Порше
Детайли за колата: топ, топ, топ! unikat full!

Мнение от Bogat-Beden » 17 Юни 2019, 19:29

Намери си жена, приятел..
И във Версай да живееш, сам не е гот.
"Може да решава тоя, който има e60 бе! Щом немаш e60, какво ще решиш ти бе? Ти немаш право да решаваш!"

старши ентусиаст
Аватар
Детайли за колата: 440i

Мнение от Dextuar » 17 Юни 2019, 20:32

gromovich написа:Колеги,
по темата и малко по темата за 5G, кажете как може примерно спалнята на дадено жилище да се екранира и по този начин да се спрат/намалят радиовълните на безжичните рутери и мобилните оператори. Предполагам трябва да се вгради някаква мрежа в мазилката на стените, тавана и пода на стаята. Как евентуално могат да се екранират и прозорците и вратите. С две думи поне докато спим там да няма облъчване.

Иначе аз докато си правих апартамента прокарах кабел от усилвателя до банята и сложих влагоустойчив високоговорител на окачения таван в банята. Заради фаянса в банята се получава добра акустика.

Това и аз съм го мислил и то точно и единствено за спалнята, да се направи един вид екраниране най-вече и от съседските рутери. Някой има ли идея до колко е приложимо екранирането на 2.4Ghz и съответно 5Ghz?

старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Мнение от Jordana » 18 Юни 2019, 10:26

Има такъв гипсокартон Knauf LaVita за екраниране , предполагам обаче че е цифра . Едно обличане с рабицова мрежа на цялата стая би намалило значително електромагнитния смог , получава се фарадеева клетка . Но задължително трябва добре да се осигури ниско омическо съпротивление с меден проводник на цялата клетка и заземяване за да сработи . Колкото е по дебел и плътен материала толкова по добре . Хубавото е че тия новите 5G простотии работят на много високи честоти и проникващата способност е малка , тоест борбата с такова излъчване е по лесна .
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: e90 330xd, gsxr 600 k8

Мнение от b_u_b_o » 18 Юни 2019, 11:18

Препоръчвам и нощна шапчица от фолио за готвене :D Интересна е човешката природа, пушим, пием, ядем по половин кило захар на ден, не си сваляме гъза от колата...ама се страхуваме от рутера в хола :D Не се вживявайте в глупости, ами си живейте живота, защото е кратък и ще мине в строене на кафези...

ПП След като си прикюча хоум аутомейшън проекта ще имам минимум 50-60 wifi дивайса...колко години живот ми давате в такава среда :D

Sent from my ONEPLUS A3003 using Tapatalk

старши ентусиаст
Аватар
Кара: BigBlockV8
Мечтае да кара: бангия с предно
Детайли за колата: Hemi 370 cu. in.

Мнение от Nickelback » 18 Юни 2019, 12:12

b_u_b_o написа:ПП След като си прикюча хоум аутомейшън проекта ще имам минимум 50-60 wifi дивайса...колко години живот ми давате в такава среда :D

Sent from my ONEPLUS A3003 using Tapatalk

Споко, ш'мрем заедно с тебе :mhihi:

Dextuar, ако имаш възможност си изгради 12-волтова слаботокова инсталация на повечко места и си пусни най-бързия възможен UTP кабел (или оптика) за network backbone. И много добре си помисли как ги виждаш нещата като топология :) Безжична комуникация е ОК, ама требе и точец :ok: Другото се надгражда :)

Sent from my ONEPLUS A5000 using Tapatalk
Изображение Изображение

"За тЕя пари има Е-шеесе" - форумна пословица.
Лето две и седемнаесто.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW ///E36

Мнение от don_gori » 18 Юни 2019, 13:17

Минимум 50-60 Уай Фай девайса :mhihi: Това за някой хотел ли става дума или жилищен комплекс затворен тип. Кои ще са пък тея толкова дИвайси, че ми стана интересно ?
Аз се сещам за около 10тина - щори, климатик, бойлер, печка, пералня, аудио/тв, осветление, гараж, входни порти .. айде да се понапънем още малко и може да докараме 20тина. Хубаво е да се автоматизираме ама чак пък толкоз :dunno:

Кръстникът
Аватар
Кара: с турбо
Мечтае да кара: V10
Детайли за колата: стокови

Мнение от c04 » 18 Юни 2019, 13:41

Една от най-важните екстри - гараж :mhihi:

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: e90 330xd, gsxr 600 k8

Мнение от b_u_b_o » 18 Юни 2019, 14:10

don_gori написа:Минимум 50-60 Уай Фай девайса :mhihi: Това за някой хотел ли става дума или жилищен комплекс затворен тип. Кои ще са пък тея толкова дИвайси, че ми стана интересно ?
Аз се сещам за около 10тина - щори, климатик, бойлер, печка, пералня, аудио/тв, осветление, гараж, входни порти .. айде да се понапънем още малко и може да докараме 20тина. Хубаво е да се автоматизираме ама чак пък толкоз :dunno:

Ми като почнем:
-всяка стая по един "мултисензор"(който следи температура, влажност, осветеност, движение) 8бр
-управленията на подовото, имам на 2та етажа по 8 кръга, с един дивайс мога да управлявам най много 4, значи ето ти още 4 броя
-един за управлението на термопомпата, един за бойлера още 2 броя
-управлението на всяка лампа която се включи в системата си е отделен дивайс, за сега мисля да са 4-5...ама винаги могат да станат и 20
-щори/пердета - всеки прозорец си е отделен, пак за сега са 4-5 ама може и 10 да станат
излизаме извън къщата
- 4-5 камери
- управление на дворна врата, управление на гаражна врата, най-вероятно и на пешеходната врата ще сложа нещо, управление на градинско осветление - още 4-5 броя
- управление на поливна система

и това са само на прима виста нещата, само въображението ми е границата да растат още :mhihi:

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от don_gori » 18 Юни 2019, 14:32

Нещо много разпокъсана ми се вижда системата, основните неща като термопома+бойлер примерно си в едно управление, щорите също се правят с отделни модули на всеки прозорец и накрая се слага една централа, която управлява всеки прозорец според разположението и т.н. , осветлението също си изпълнява с една централа, а свързаността между различните тела, управления, димери и т.н. се изпълнява жично. Общо взето тея неща се мислят предварително и се залагат в електро проекта, това на парче тук ще сложа wifi модулче че нямам кабел и т.н. едно че излиза доста по-скъпо и е доста неефективно. Аз примерно съм правил подобна автоматизация на къща с общо 3 такива така да ги наречем пулта за управление - 1 за осветление, движение, температура , 1 за управление на щорите + външна метео станция и 1 за входните врати + гаражите. Два от тях бяха свързани жично с главния рутер в къщата, а гаражите ги вързахме с wifi защото майсторите бяха забравили някоя гофра. Видеонаблюдението особенно ако е изпълнено с повече от 4-5 камери също се изгражда като вътрешна мрежа, а не с отделни камерки с wifi и т.н. ;)
Та идята на всичко това е не да мислиш каква глезотия да си сложиш, а как да я заложиш при първоначалното изграждане на обекта било то апартамент, къща и т.н.

старши ентусиаст
Аватар
Детайли за колата: 440i

Мнение от Dextuar » 18 Юни 2019, 14:45

c04 написа:Една от най-важните екстри - гараж :mhihi:

И до момента най-скъпата, но се радвам, че го взех :ok:

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от 3186 » 18 Юни 2019, 14:46

Към повечето от изброените неща препоръчвам и сензори за наводнение, в критичните места - под бойлери, до пералнята, мазе и навсякъде където не би искал да се има вода. От лош опит ти го казвам :mhihi:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: e46 328i

Мнение от BaDxBoY » 18 Юни 2019, 15:22

Баси вие в какво живеете бе хора :dunno: Още малко и автономна тоалетна, ептен да не ставате от леглото ще си направите

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 18 Юни 2019, 15:25

don_gori написа:Минимум 50-60 Уай Фай девайса :mhihi: Това за някой хотел ли става дума или жилищен комплекс затворен тип. Кои ще са пък тея толкова дИвайси, че ми стана интересно ?

Аз сега погледнах- при покой (в къщи няма никой освен мене) имам 36 активни уайфай клиента и 20мб/с трафик към мене без всъщност нищо да се случва ... и всичките са мой и не броя —10тината клиента дето са вързани с кабели :) ... като се напълни къщата съм на около 45-50 безжични клиента
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
алекс
трабант 601с
разни други возила

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от don_gori » 18 Юни 2019, 15:39

Колкото по-малко такива умни неща имаш толкова по-добре, схемата всяко нещо с wifi модулче не е добра. Както казах в повечето случай системата дали за отопление, дали за осветление и т.н. се изгражда като вътрешна локална мрежа по LAN или по някой си протокол и имаш едно общо у-во което си събира тая цялата информация и свързваш само него към интернет. Така и управлението е много по-лесно и нещата работят безпроблемно.
Можеш ли да си представиш ако на една триетажна къща започнеш да слагаш всяка лампичка, щора, камерка, и контакт с отделен wifi каква каша ще стане и колко ровене в настройки ще падне. Този вариант с wifi е измислен по-скоро за заварени неща, а не такива които тепърва се проектират и изграждат ;)

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата