Ново vs. старо строителство!

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

Ново или старо строителство?

1. Новото строителство е много по-добре
13
17%
2. Старото е по-добро
18
23%
3. Зависи от качеството
44
56%
4. Не ми пука, стига да е на добра цена
0
Няма гласували
5. Не мисля да инвестирам в недвижимост в България
3
4%

Общо гласове : 78
старши СПАМ ентусиаст
Аватар
Кара: е30 чат-пат
Мечтае да кара: варел
Детайли за колата: ...
е46 m52b20
е46 m54b30
е83 m54b30
e30 m20b25
е30 m10b18
е46 m54b25
e92 s65b40

Re: Ново vs. старо строителство!

Мнение от K_Ilkov » 03 Яну 2020, 9:51

Bogat-Beden написа:по цената ще ги познаете :lol:

Всъщност :yes:

Доста се мешат тук - сторителство и имот, понеже си говорим и за локация, съседи и кво ли още не ...

Аз бих избрал да си построя аз каквото искам ако мога да избирам, но за момента не мога :mhihi:
Изображение

Цените са такива, че ако имаш хубава не си струва да я продаваш, а ако търсиш хубава не си струва да я купуваш.

...

старши ентусиаст
Аватар
Кара: F10 535xi, MHD stage 2, xHP stage 3
Мечтае да кара: без да се ядосва

Мнение от drago9205 » 03 Яну 2020, 10:35

Аз се интересувам основно от ново строителство, някои плюсове на новото, които ме привличат са:
-Не се занимавам да къртя и да изривам боклуци, а директно се довършва и обзавежда както ми допада
-Има има избор и разнообразие от разпределения (разбира се има и доста глупави решения, както и много практични)
-Има планирани паркоместа и гаражи, също и такива с топла връзка
-Поне за някакъв период общите части ще са поддържани
-ВиК и ел. инсталацията е нова, като също има и гаранционен срок
-По-голям шанс за млади и по-разбрани съседи

Разбира се има и кофти моменти - общите части, презастрояването, цената. В момента обаче масово старото се продава на/близо до/ цената на новото, с което аз лично не мога да се примиря.

Конкретно при старото строителство най-много ми пречи това, че почти няма гаражи и трябва да се паркира на улицата, по тротоарите или в кални площи, местата там са оскъдни и несигурни, а хората продължават да купуват по 2-3 коли на домакинство. Иначе разпределенията на старото ми харесват повече. Не разбирам обаче каво се прехласвате на малките кухни в старото строителство само защото са отделни.
Последна промяна drago9205 на 03 Яну 2020, 10:44, променена общо 1 път

ентусиаст
Аватар
Кара: Нафтова печка.
Мечтае да кара: През просото...
Детайли за колата: Х3 (Е83) 3.0d, 2004г.
M57TU-A5S390R-ATC400

Мнение от Borymeckata » 03 Яну 2020, 10:43

Сондьора написа:За мен е супер непрактично пък, кухнята да е отделно, като в панелките... Става едно мъкнене през апартамента заеви. Тук не говоря за 3кв бокс за кухня и 20кв за хол и трапезария, да се чудиш кое къде да навреш. Но ако имаш възможност за кухненски бокс 20кв и хол/трапезария 40кв си е екстра и е практично от всякъде.

Да бе, кухня (бокс) с трапезария си е практично, спор няма, по-горе съм написал... За мен е кофти кухня в дневната (хола), с врата директно към спалнята. Имам някакви спомени от архитектурата (учил съм я информативно) - говореше се за "дневен" и "нощен" тракт (групи стаи), които трябва да бъдат по възможност разделени. Демек кухнята, трапезарията, дневната, холът да са отделени от спалните (да нямат пряка връзка), нещо такова... :dunno: :dunno:

Като стана въпрос за размери - универсална стая за живеене е 5,0 х 3,5 метра - 17,5 (18) м2. И височината 2,40 - 2,60 м. (светло) - да не можеш да пипнеш тавана с пръсти. Спалнята може да е малко по-малка, холът (дневната) - малко по-голяма. Но всичко се върти около тоя размер и съотношение дължина / ширина. Квадратна или тясна и дълга стая се възприемат като неуютни. Прекалено голям хамбар, прекалено малка стаичка, много висока или много ниска - всичко това дразни, дори да не го усещаш...

Иначе... какво има толкова да се разбира? Строителството (особено жилищното) не е наука, а занаят.
Excellent! Steven is my name!

старши СПАМ ентусиаст
Аватар
Кара: е30 чат-пат
Мечтае да кара: варел
Детайли за колата: ...
е46 m52b20
е46 m54b30
е83 m54b30
e30 m20b25
е30 m10b18
е46 m54b25
e92 s65b40

Мнение от K_Ilkov » 03 Яну 2020, 10:55

Borymeckata написа:Иначе... какво има толкова да се разбира? Строителството (особено жилищното) не е наука, а занаят.

Не знам какво е, но като в много други неща нямаме запазени традиции и приемственост ...

По соца, тия неща са били "поверени" на мангалите и пандизчиите в основната си част, което неминуемо е довело до липса на внимание към детайла и майсторлъка.
Изображение

Цените са такива, че ако имаш хубава не си струва да я продаваш, а ако търсиш хубава не си струва да я купуваш.

...

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 03 Яну 2020, 11:02

Borymeckata написа:Също смятам, че при старите сгради вътрешното разпределение на стаите беше по-практично и функционално. Сега... не мога да разбера тая нова мода, кухнята да ти бъде в хола... :dunno: :dunno: За мен кухнята трябва да бъде отделно помещение. Може да се комбинира с трапезария, да. Но не и с дневна (хол)

Скъпо е просто. Трапезарията и кухнята седи неизползвана през огромна част от времето. Реално трябва да се избира в общия случай между отделна кухня и трапезария или една друга стая повече и всичко обединено за пестене на място. Ако може човек да си позволи и двете супер, ама не всеки може. А варианта с кухня бокс е доста депресиращ (или ако ти харесва повече - клаустрофобичен), то за тва на всички панелки балкона е усвоен за кухнята, не е от хубаво.

Ето ти един произволен "скъп" апартамент в Мюнхен. :mhihi:

https://www.mrlodge.com/rent/3-room-apa ... urg-10481/

Изображение
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.

Старши Алкохолик
Аватар
Кара: E60 LCI 535d
Мечтае да кара: E24 635CSi
Детайли за колата: Немска петица с многооо екстри. Ама не всичките, де! Такива има само нов внос от Италия :D

Мнение от zAcK » 03 Яну 2020, 11:52

Аз пък повечето стари апартаменти на приятели, които съм виждал, са с кухни свързани с хол/всекидневна/вестибюл :!: Всеки си е направил някакъв свод/вход и т.н. Нашият също го направих така. стената между кухнята и вестибюла беше половин тухла, завършва с около 40 см. трегер, като се получи идеален свод и около метър и половина вход към кухнята. Дори оставих 2-3 реда тухли с доста сериозен щурц под тях и се получи супер. Хем имаш връзка между кухнята и вестибюла, хем кухнята е обособена, има тераса и никаква миризма не стига до другата част :bchug: На нова година бяхме на гости на приятели точно на 6-то на бул. братя Бъкстон, по същия начин са си свързали кухнята с всекидневната и им се е получило супер. Имат врата към тераса и прозорец точно там и е супер функционално и не става мазало като готвиш :bchug: Живял съм и в ново жилище с подобно разположение и беше супер, но жилището беше на собственичката на земята, на която е строена кооперацията и беше направено като по учебник :mhihi: :mhihi: :mhihi: Малко такива нови съм виждал. На повечето нови кухненските боксове са заврени в най-нелогичната част на всекидневната, за да може до прозорците и терасата, ако я има, да си сложиш диван и т.н. И това няма местене, защото всички тръби и т.н. няма как да ги преместиш на друго място, без да омажеш минимум нужните наклони. При нас ф50 тръбите чешмата и миялната имат сигурно 15 градуса наклон :mhihi: :mhihi: :mhihi: Живял съм в ново жилище в Хиподрума, където кухнята е отдалечена от банята и наклонът на тръбите от чешмата до отходните тръби беше никакъв :mhihi: Това нещо нямаше отпушване, каквото и да прави човек. Толкова за проектирането на новите сгради.......... Не съм виждал стара сграда в която тоалетната и кухнята да не са на една стена, за да може всичко да е ОК с водата. А има много нови, в които дори за това не е помислено :no: :no: :no:

P.S. Сега се сетих, че преди около 10 живяхме и в тази сграда и тук банята и всекидневнокухнята не бяха близо - https://www.google.com/maps/@42.6317032,23.377804,3a,75y,34.61h,107.18t/data=!3m6!1e1!3m4!1s-2FBWN0WDrBzLCqgS3vXpg!2e0!7i13312!8i6656 :mhihi: :mhihi: :mhihi:
Хубави години бяха, 'га бяхме млади фенове с M20-ки с големи 'жанти! :mhihi: :mhihi: :mhihi:
Изображение
E34 520i / E39 520i / E39 540i / E60 535d - Love at First Sight is Real :mhihi:

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: e90 330xd, gsxr 600 k8

Мнение от b_u_b_o » 03 Яну 2020, 12:34

Само не разбирам защо всички така се превъзнасят на дебели тухлени стени. Тва е материал който и 2 метра да я направиш стената студа си влиза като пич през нея. И 20см стена с 10-15 санта стериопор(който много ви плаши) са в пъти по добре от 50 санта гола тухлена стена(под гола имам предвид без изолация, мазилката не такава). Изобщо аз ако някой ден строя къща(дано не, щото тва ще значи че моята е паднала вече :mhihi: ) една тухла няма да има. Сухо строителство с вата вътре...по-добра и студо и звуко изолация.

Иначе това за кухнята и дневната е до вкус. Аз също не бих живял в жилище с отделни стаи за това. Реално поне аз си прекарвам 90% от будното времето в къщи в тея 2 стаи. И събирането им в едно ми се вижда най-добрия начин цялото семейство да са заедно, а не единия в хола другия в кухнята, а детето в детската. Точно затова и съм ок с малки спални попринцип, защото те за мен са място само за спане. Влизам, събличам се, гася лампата и спя. За кво ми е да е волейболно игрище.

старши ентусиаст
Аватар
Детайли за колата: 440i

Мнение от Dextuar » 03 Яну 2020, 13:46

zAcK написа:...
Повечето обитатели на жилище като твоето не влизат във форума да пишат понеже са на преклонна възраст, но съм сигурен, че и те имат какво да разкажат какво не им харесва в така превъзнасяното от теб пред комунистическо строителство...

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от pampo » 03 Яну 2020, 14:28

Не си прав за стените, колега, тухлената стена има значение и то не малко за енергиината ефективност на къщата. Ако го играеш само сухо строителство, къщата ще е изолирана, но няма да има нищо, което да акумулира топлината зимата и да я отдава плавно и комфортно. Отделно тухлите също имат изолационни характеристики, макар и многократно по-лоши от ватата и полистирола.
За дневната съм точно на същото мнение. Цялото семейство на куп е много по-ценно от "всеки по стаята си", за да не мирише на манджа 1 път на 2 дена... Есетествено не визирам хол, кухня и трапезария на 20м2, каквито се намират често в "ново строителство'' нисък клас.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 03 Яну 2020, 14:43

Тая "дебела" стена на старо жилище реално изолира точно толкова колкото дограма с троен стъклопакет от висок клас. Но легендите се разнасят.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.

Старши Алкохолик
Аватар
Детайли за колата: Немска петица с многооо екстри. Ама не всичките, де! Такива има само нов внос от Италия :D

Мнение от zAcK » 03 Яну 2020, 14:50

pampo написа: Цялото семейство на куп е много по-ценно от "всеки по стаята си"...

pampo написа:... за да не мирише на манджа 1 път на 2 дена....

Т.е. рядко се готви в кухнята, но пък е повод да се събира семейството. И както написах по-горе, когато се преустрои жилището кухнята се свързва с дневна и т.н., т.е. този проблем изчезва.

И друго ми е интересно. Някой с ново строителство, който топли апартамент на ток с около 90 чисти м2 може ли да си публикува сметките, да видя колко е по-ефективно. Аз съм ги публикувал по-напред в темата и може да видите каква температура поддържа жената. Климатиците са по половин година настроени на 26/27 градуса и никога не се спират. Дори когато ни няма за по 1 седмица!

Да не стане грешка - питам, защото толкова много ги възхвалявате тия новите жилища колко били енергийно ефективни. Ами дал съм ви моите сметки за ток от 3 климатика, които не спират никога и поддържат идиотски глупава температура. Дайте да видим тия новите колко % са по-добри, ама реално сравнение, не голи писания и приказки :!: :bchug:

P.S. Ето тук съм снимал сметките и т.н. - http://www.bmwpower-bg.net/forums/viewtopic.php?f=4&t=437692&p=4492314&hilit=%D0%92%D1%81%D0%B8%D1%87%D0%BA%D0%BE+%D0%B5+%D0%9B%D0%B5%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B4%2C+%D0%92%D0%B0%D0%B3%D0%BE+%D0%B8+%D1%82.%D0%BD.#p4492314
Хубави години бяха, 'га бяхме млади фенове с M20-ки с големи 'жанти! :mhihi: :mhihi: :mhihi:
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Dextuar » 03 Яну 2020, 15:24

zAcK написа:И друго ми е интересно. Някой с ново строителство, който топли апартамент на ток с около 90 чисти м2 може ли да си публикува сметките, да видя колко е по-ефективно. Аз съм ги публикувал по-напред в темата и може да видите каква температура поддържа жената. Климатиците са по половин година настроени на 26/27 градуса и никога не се спират. Дори когато ни няма за по 1 седмица!

Да не стане грешка - питам, защото толкова много ги възхвалявате тия новите жилища колко били енергийно ефективни. Ами дал съм ви моите сметки за ток от 3 климатика, които не спират никога и поддържат идиотски глупава температура. Дайте да видим тия новите колко % са по-добри, ама реално сравнение, не голи писания и приказки :!: :bchug:
И какво точно доказват подобни кръчмарски сметки? Аз съм 55кв РЗП и миналия месец съм платил 22лв ток, последен етаж, не съм слагал вата, щото bum_bum ме наплаши с евентуален мухъл след време и разчитам единствено на външно поставената от строителя, всичко ми е на ток - климатици, бойлер - и двете никога не се гасят, но не държа на 27 градуса, щото ще пукна, по-скоро на 21-22... Отделно това че при теб климатиците са най-големият консуматор, не означава, че може да се сравнява с четири членно семейство с бойлер 200 литра, който постоянно бичи на 3KW и като имат по-голяма сметка за ток от теб - това какво точно ще покаже за енергоефективността на сградата?

Старши Алкохолик
Аватар

Мнение от zAcK » 03 Яну 2020, 15:38

Не за друго, ама като чета какво се пише излиза, че родителите на почти всички тук са умирали от студ в тия скапани стари жилища и в момента новите сгради се правят с някакви извънземни технолигии :dunno: Нещо не го усетих точно така в няколкото нови жилища, в които живях, ама както и да е. Може останалите да живеят в някой от диамантите на Артекс и настина да е така :dunno:

И не разбрах какво точно прави една стара сграда с външна и вътрешна мазилка + хубава изолация отвън, която не е никак скъпа, по-енергино неефективна от новата, която няма мазилка по външните стени, а вътре е на гол гипсокартон :?: Някой може ли да ми го обясни, като на по-тъп човек, да го премисля :?:
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E36 323i Touring
Мечтае да кара: някакво М

Мнение от Binev_OuT » 03 Яну 2020, 15:48

Колегата Зак явно си е заможен човек и си е имал сухо и всичко си го е барнал за едно лято дет се вика.
Аз живея в апартамент 120кв строен 63та година в 4 етажна кооперация.
И като човек който не взима 5к заплата :mhihi: , всичко се правеше поетапно и отне много ама много време всички стаи и коридори да светнат.
Аз само като се сетя за парното каква хамалогия беше!
Кухня , хол и три спални да ги шпакловаш ... + коридора ... да редиш настилки , да криеш тръби , да местиш бойлера от банята в килера и да криеш и там тръби , сервизни кутии да режеш картони и да слагаш контрукции ... ?
В хола френския прозорец струваше 1400лв , ами в трите спални има по два прозореца - станаха 7 , избихме кухнята към терасата и я остъклихме - айде още 1200лв ... + 7 врати едната плъзгаща .... после обръщай ъгли , лепи плочки кърти мивки :mhihi: ужас!
Те тва сме го правили години , даже още нямаме външна изолация , защото съседите нещат да направим цялата кооперация и да сменяме дограмата във входа.
Едни мозайки се къртиха , едни плочки - една сурия пари са отишли само на сметището да изхвърляме боклук , едното ни мазе е още пълно със стари мебели и простотии.
Отделно кооперацията една зима щеше да пламне , добре че комшията си бъркал джибрите в мазето че да иде да свали шалтера.Енергото дойдоха и сложиха едно табло и това е.После ние къртихме навсякъде прекарвахме нови кабелаци , фотоклетки ала-бала.
Тва такъв филм се надявам да не гледам до като съм жив.

Едно приятелче имам , подариха му апартамент 2010г строен пак в малка кооперация.Има си кусурите , сменя целия ламинат щото тоя дето беше сложен се разду на втората зима , плочките в банята почнаха да си имат мнение и те ... както и да е .Ходи купи 3 кашона ламинат и 5 кашона плочки и се оправи работата.Минлата година прайха покрив , мазето му е вечно мокро , па не е под земята уж ... както и да е , все ми се струва че е по лесно да си доизкусуриш новото от колкото да съживяваш старото.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Dextuar » 03 Яну 2020, 15:48

Според мен ти се опитваш да докажеш, че всички стари сгради са по-хубави от всички нови сгради, което далеч не е така. И да, едва ли някоя сграда на Артекс или друга известна и доказана фирма е по-зле по който и да е критерий от сграда, строена преди близо 100 години. Отделно мен и друго леко не ме кефи в старите сгради - повечето се продават от наследниците, след като бабата/дядото си е отишъл - вярно, че влизаш и изкъртваш всичко, ама психически не на всеки му понася добре мисълта, че живее в дома на покойник :dunno:

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата