Курс по електротехника

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

старши ентусиаст
Аватар
Кара: BigBlockV8
Мечтае да кара: бангия с предно
Детайли за колата: Hemi 370 cu. in.

Re: Курс по електротехника

Мнение от Nickelback » 13 Фев 2020, 21:35

Lenco написа:Не успях добре да се ориентирам, че ми е дребно на телефона, но аз ползвам двоен кабел с ширмовка за всеки канал, единия "активен", другия "маса", ширмовката връзвам на "маса" към уреда който дава сигнал.
Не знам дали е правилно, но някъде-някога съм чел, а в колата нещата са доста трудни с брума/шума на кабелите.

Jordana написа:Аналоговите маси се връзват в една точка всичките . По екрана не трябва да минава сигнал , всяко жило в отделна оплетка като единия край остава свободен . Има различни начини за изпълнение и компенсация на паразитните капацитети , кабелите също си имат значение какви и защо се слагат . Това става въпрос за входните вериги , за тия към драйверите екранировката не е необходима . Там има значение безкислородната мед , посоката на кабела и т.н :mhihi:

Имаме познали верният отговор! :ok: А сега "тихо" на вас двамата (за Джорданката не се съмнявам, че знае) и да оставим нааай-специалистите да обяснят защо това се прави именно по тоя начин, както обяснихте :yes:
А не да казват, щото "така се прави" :mrgreen:
Изображение Изображение

"За тЕя пари има Е-шеесе" - форумна пословица.
Лето две и седемнаесто.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: мфили

Мнение от cod-cdbp » 13 Фев 2020, 23:42

Може и в няколко "звезди" да се свържат, ако конструкцията не позволява класическото заземяване :winky:
Иначе - ширмовката в единият край за гасене на смущения е класика, ако има два проводника носещи другия сигнал, а не само един.
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от 3186 » 15 Фев 2020, 13:02

Преди време исках да автоматизирам гаражната си врата с RPi и като пълен бот по електроника ми се наложи да питам в строителната тема. Тогава с помощ от доста хора(които пишат и в тази тема :bchug: ) нагласих нещата. Схемата е грубо описана на картинката и е доста проста. Поради други причини се наложи да revert-на нещата до стария модул с RF дистанционно. Напоследък обаче ми скимна да започна отново и да подкарам и двата метода на управление успоредно. Сравнително лесно мога да забода един RF модул на малинката и да хващам сигналите от дистанционното, но ме притеснява случая в който малинката може да сдаде багажа и да се вкарам във филм по отварянето на вратата.

Дали има лесен начин да добавя още 2(например) релета на схемата(управлявани директно с радиосигнал), без да има шанс за късо съединение, или решението е друго? :roll:
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Мнение от Jordana » 15 Фев 2020, 14:11

То релета можеш да добавиш колкото искаш , въпроса е какво ги управлява и дали са синхронни изходите . А късо и така може да направиш ако блокира едното реле , ще окъси веригата през мотора и ще остане запънат така че добре е да има нещо като предпазител поне . Някои рипортваха за подобен проблем със шелитата ..но не помня вече кой беше :mhihi:
Между другото така показания чертеж текущото състояние ли е ?
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от 3186 » 15 Фев 2020, 18:39

Текущото състояние е това от схемата и поне аз не разбирам как може да стане късо. Източника на сигнали към релетатата е радиосигнал(дистанционно). Мога да го заменя с RPi, но идеята ми е да съвместя и двете, без да се налага да ги синхронизирам едно с друго.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Мнение от Jordana » 15 Фев 2020, 21:43

Ако по някаква причина едното от тия релета залепне в активно състояние поради някаква причина , силовата верига ще остане в пълно късо през мотора тъй като той ще спре в края на хода си . Това трябва да е обезопасено поне със един предпазител . При шелитата до колкото помня от темата се получаваше задействане на двете релета едновременно при екстремно бързо прецъкване на реверса . Все пак тия релета имат някаква инертност . Ако слагаш втори дублираш канал в оперативната верига добре е да е изпълнено с някаква блокировка или приоритет на активиране . Така както е направена схемата мисля че няма опасност за мотора дори при едновременно задейдстване и от двете места , най много да изключи докато се отпадне единия сигнал . Защо пък да не стане и така .
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

Предишна

Назад към Извън Темата