"Шеф" или "експерт"..?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

Предпочитам да съм:

шеф
12
33%
експерт
24
67%

Общо гласове : 36
младши ентусиаст
Аватар

Re: "Шеф" или "експерт"..?

Мнение от madafaka_donkele » 19 Сеп 2020, 17:56

Точно царя и войника са най-неподходящия пример. По времето, когато е имало царе баш царете са водили войските си. Не като сега да стоят в удобните си кресла и да нареждат гръмнете тоя щото не ни дава евтин петрол, гръмнете оня, че не ни признава за световна сила и т.н.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Jaguar XK 4.2, G05 X5 30d

Мнение от acho.rs » 20 Сеп 2020, 15:04

madafaka_donkele написа:Точно царя и войника са най-неподходящия пример. По времето, когато е имало царе баш царете са водили войските си. Не като сега да стоят в удобните си кресла и да нареждат гръмнете тоя щото не ни дава евтин петрол, гръмнете оня, че не ни признава за световна сила и т.н.

Водили са в митовете и легендите. Появявал се 1 от 100 на бойното поле, колкото да се тагне и после скатавка. Натам, вески казва на всеки, че краля е начело и се бие. На първа линия на коня, първи в битка 99% е труп. Реално водилите битки се броят на пръстите на ръцете...

младши ентусиаст
Аватар
Кара: е36 328/е46 330i/e46325i/е91 330xd+

Мнение от m.dimitrov1992 » 20 Сеп 2020, 19:39

Прекия ми началник е един от най добрите в сферата, но като човек не струва! 50годишен неженен, не създал поколение след себе си! Абсолютния киселяк в критическата. Никакъв подход и умение за комуникация с други хора- темерут и асоциален! И какво като много си разбира от работата, никой не го понася и никой не ходи с желание на работа в тима ... В други тимове работата върви доста по добре и показват резултати със по слаби кадри от нашите! Но зависи и от сферата де, при мен това е действителността!

ентусиаст
Аватар
Кара: Нафтова печка.
Мечтае да кара: През просото...
Детайли за колата: Х3 (Е83) 3.0d, 2004г.
M57TU-A5S390R-ATC400

Мнение от Borymeckata » 20 Сеп 2020, 20:30

Въпросът в заглавието е поставен много точно, но... за мен това (шеф или експерт) не е въпрос на избор. Аз съм (поне другите ме смятат за) експерт в своята област - строителни конструкции. Веднъж шефовете ми решиха, че понеже се справям като експерт, може да ме натоварят и с някакви ръководни функции. Първо ме направиха р-л група, после р-л на сектора, изкарах на тази (последната) длъжност няколко години. Тогава разбрах, че просто не ставам за ръководител. Като цяло се справях, но не се чувствах комфортно да давам задачи и да следя за изпълнението им. После се върнах на експертна длъжност и от години съм така - ръководството изобщо не ми липсва. Изобщо, това да бъдеш шеф не е за всеки, трябва да имаш съответните способности и нагласа, дори бих казал - талант...

За мен шефът е предимно администратор и може дори да няма представа от технологичните процеси. Съответно - няма никаква гаранция, че добрият експерт в някаква област ще стане и добър ръководител. Дори напротив... Най-добрият шофер на автобус няма да бъде добър директор на ДАП-а, също и най-добрият мерач на гаубица може да е крайно некадърен командир на батареята. Това да различни работи, за които се изискват различни качества. Например ако си шеф на АЕЦ, може ли същевременно да бъдеш и експерт? Може ли да разбираш едновременно от ядрена физика, турбинно оборудване, електрически инсталации, химия, финанси, икономика, физическа охрана, пожарна безопасност, транспорт и още много области? Едва ли има такъв многостранен гений. Но все пак шефове на АЕЦ-а се намират и някои от тях се оказват кадърни.
Excellent! Steven is my name!

старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Мнение от Jordana » 20 Сеп 2020, 21:11

Като гледам политиците , с други думи шефовете на държавата явно са много добри експерти . Щото като политици хич ги няма :mhihi:
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от mangini » 21 Сеп 2020, 8:03

Borymeckata написа:Изобщо, това да бъдеш шеф не е за всеки, трябва да имаш съответните способности и нагласа, дори бих казал - талант...

:yes: :yes: :yes: Много вярно. Всъщност въпросът "шеф или експерт" е решен още с раждането на човека, това са качества и заложби по рождение, просто в процеса на живот и работа всеки сам за себе си намира кое положение го устройва. Добрият шеф, според мен, е на първо място визионер - да знае накъде да "поведе" екипа от експерти, така че да реализира пълния му потенциал. Интересното е, че човек със заложби на експерт (или екип от експерти), никога не може да постигне пълния си потенциал, без подходящя шеф до него. Това са нещо като отношенията треньор-състезател или учител-ученик. Максимални резултати се постигат само тогава, когато има добра съвместимост между тези две страни.

младши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: 911

Мнение от TNT » 21 Сеп 2020, 8:45

acho.rs написа:Какъв шеф и какъв експерт? В България в повечето случаи, шеф се възприема като собственик на фирмата/предприятието. (отскоро шеф се вика на готвач, но всичко знаем, че е супер дебилно)
В момента обикновен ръководител на 10-20 човека или да речем 50 човека ресотрнат е по-зле от специалист IT или главен готвач в ресторанта. Винаги може да се спори де, но в моите очи в общия случай, да си средностатистически специалист и да изкарваш между 3к и 5к на месец е много по-добрия вариант, отколкото да си да "малък" шеф/управител и да носиш 1000 отговорности за същите доходи.
Тънкия момент е обаче,че малка част от малките шефове, могат да станат наистина сериозни мениджъри и тогава освен отговорност, дохода и облагите (дори само официалните) растат геометрично.

Но ако трявба са обобщя този дълъг и безсмислен пост - най-добре си напъни задника 3-4 години да се научиш да пишеш и после си живей спокойно (макар и с гадна работа) и си живуркай с 3-4-5 на месец, може и повече ако често се сменя работата

След това мнение ме накара да се сетя за роднина, която беше "шефка" на 2 ресторанта в един от големите хотели в един от големите ни и любими курорти :mhihi: 25 или 26 човека персонал под нея (готвачи, сервитьори, бармани и т.н.). Уикенди, празници - на работа. Всичките тези хора - мен ме приболя, мен ме присърбя. По-големият проблем - шефовете. Стрес и нерви... и накрая за мениджър на 25+ човека - 1200лв/месец :clap: Няма бакшиши, няма бонуси. Изкарат 50к повече от планираното за сезона - "нИ вИ тряА бонус". Та по тоя повод - ако ще е шеф, да си този най-отгоре :lol: За ИТ сферата може би е още по-абсурдно. Ако може да взимаш 6к като "експерт", да се затрупаш с още поне 50% отгоре работа за 7-7,5к - АБСУРД.
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Детайли за колата: 320d

Мнение от vixx » 21 Сеп 2020, 15:49

Аз съм експерт, който в последствие стана и шеф, понеже направих собствен бизнес.
Ако трябва да избирам, пак ще искам да съм шеф. Имам идея и път по който във фирмата развиваме това което правим. В моята глава шефът трябва да е много добър в това, което бизнеса прави (казвам шеф, а не управител). Реално шефът е експерт с разни неприятни допълителни отговорнсти, понеот моята гледна точка. Цапам си ръцете, бачкам на равно та и повече, и смятам, че освен да продължавам да съм много добър като експерт, основното ми друго задължение е да не спирам да мисля как хората работещи с мен да се чувстват по-добре и да се развиват по-бързо. Еми не е чак такава драма и не е много сложно, стига да си го наложиш. Не е и неприятно, ако трябва да съм честен. В същото време напълно разбирам всеки дето предпочита да не си хаби нервите, а просто да си взима 3-4-5 бона заплата. Аз обаче имах някаква много силна нужда да създам това което създаваме (ИТ услуга е), и да го утвърдим в последствие. Хич и не мисля много за парите (в момента), стига да ни стигат. Ако в момента ми се наложи да отида на експертна позиция като служител, може би по-скоро ще хвърля всичко и излизам от ИТ с 300, гледам домати и кокошки, давам стаи под наем и правя барбекюто всеки ден. :angel:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 21 Сеп 2020, 16:19

Усещам някаква обща нотка, всеки програмист (или подобна професия) да иска да става земеделец или нещо с храни :lol:
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от 3186 » 21 Сеп 2020, 16:28

Да си “шеф” и да си предаваш знанията е прекрасно, но лоялността от другата страна рядко е реципрочна. Хората масово научават нещо и излитат при първата по-добра оферта. За истински шеф обаче считам някой на върха на йерархията на дадена фирма. Всичкия среден мениджмънт са(сме) между чука и наковалнята.
Отговорностите са много, а парите отгоре не толкова. Хем зависиш много от хората под теб, хем нямаш достатъчно пълномощия(я за увеличение, я за “опъване на уши”) за да си “истински шеф”.

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 21 Сеп 2020, 17:23

steeN написа:Усещам някаква обща нотка, всеки програмист (или подобна професия) да иска да става земеделец или нещо с храни :lol:

хм... само аз май искам да си седя и да си пафкам пурите и да гледам в една точка? :)

аман от шефове...
алекс
трабант 601с
разни други возила

кандидат ентусиаст
Аватар
Детайли за колата: 320d

Re:

Мнение от vixx » 21 Сеп 2020, 18:05

3186 написа: Хората масово научават нещо и излитат при първата по-добра оферта.

Няма лошо в това. И аз съм го правил на моите шефове, а и този в когото сега влагам доста също ще ми го направи, освен ако не успея да му осигуря някоя старша позиция навреме. Важното е, че докато е при теб е много мотивиран и прави чудеса когато се стараеш да му обръщаш внимание и да го подпомагаш да се бута сам напред. То нищо не гарантира, че и аз самия няма да искам да съм с пурата пред камината в стил Алх в някакъв момент. Просто сега съм шеф и експерт, защото трябва и защото го приемам малко лично. Когато (ако някога) стана просто собственик, основната ми работа си я представям като да се карам на кучето, че ми яде джапанките, докато пия бира под лятното барбекю. Ама стига сме мечтали, де.

ентусиаст
Аватар

Мнение от vlad0 » 22 Сеп 2020, 9:37

"Пурата" като символ на удоволствие/спокойствие/безгрижие е резултат/следствие, а не е пътя :ok:

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 22 Сеп 2020, 16:36

vlad0 написа:"Пурата" като символ на удоволствие/спокойствие/безгрижие е резултат/следствие, а не е пътя :ok:

всъщност едни от най- успешните ми решения съм ги взимал обвит в тютюнев облак и гледайки в една точка :bchug:
алекс
трабант 601с
разни други возила

Аватар
Кара: много бавно бенве
Мечтае да кара: Порше
Детайли за колата: топ, топ, топ! unikat full!

Мнение от Bogat-Beden » 22 Сеп 2020, 18:03

тобако майндфулнесс :smoke: :mrgreen:

По темата, не всичко е на хартия, освен рационални същества на теория, ние на практика сме повече даже емоционално водени животни..
Ръководна позиция се приема в много от случаите заради комплимента към егото. Това е един от малкото продуктивни начини за "избиване" на комплекси и утоляване в известна степен на жажда към постижения и амбицията като цяло.
"Може да решава тоя, който има e60 бе! Щом немаш e60, какво ще решиш ти бе? Ти немаш право да решаваш!"

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата