Аудио уредба
Модератор: Общи модератори
- cod-cdbp
- старши ентусиаст
-
- Кара: мфили
Re: Аудио уредба
don_gori написа:don_gori написа:Я да изпозлвам темата на колегата понеже и аз съм на такава вълна. Обаче вече си поръчах нещата останаха само кабели, та какви кабели да избера.
Разстоянието от ресивъра до говорителите е 1.5м макс , говорителите са тези.
https://www.qacoustics.com/products/303 ... eaker-pair
А това е усилвателя
https://www.denon.com/bg-bg/shop/amplifier/pma600ne
Да се повторя
Mислиш ли, че ще чуеш колосална разлика с еди какви си кабели и такава техника, която да оправдае парите за кабелите?
Не че няма да има такава, но дали ще има смисъл за теб ?
Иначе бих опитал с Корд.

- Jordana
- старши ентусиаст
-
- Кара: през просото
- Мечтае да кара: леговището на смог
- Детайли за колата: баничарка
Готино , имам същия денон . Кабелите тряба да са поне 2.5 мм , многожилен проводник , чиста без фосфорна електролитна мед . Ако ти се дават пари може да закупиш малко по скъпи кабели специално за аудио вероятно най евтините са около 5 евро метъра и минават 100 ...тия с посоката
Моите са ето такива QED
https://www.whybuynew.co.uk/accessories ... x-3-8m.htm

Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
- SpeedyMan
- ентусиаст
-
- Кара: BMW 320 Touring
немо написа:немо написа:Отиваш, гледаш, слушаш, решаваш какви са ти приоритетите и така....Тези неща, които си посочил не съм сигурен дали изобщо стават за "тунинг" . Бих предположил, че АЧХ-то ще е тип "лястовичка" ,което се харесва на масовия вкус.SpeedyMan написа:ЧНГ!
Вчера минах през един технополис, като от AKX серията беше останала налична само Panasonic SC-AKX320, която е една от най-евтините от серията.
Занулих всички корекции и пуснах sweep 20 Hz - 22 kHz.
Бас започва да се чува около 40 Hz, след това прави пик на около 60 до 100 Hz с около 5 dB (предполагам че е заради тонколоните и проектирането на бас-рефлекса), след това спада рязко и става равно АЧХ, до около 8 kHz, когато започва да нараства плавно до 12 kHz с около 5 dB, след това става отново равна, т.е. колоните си имат лека чайка.
Ако измерването ти е сравнително коректно май познах ? Това, което описваш е типична loudness корекция, която се изразява в повдигане на честотите около 100Hz и 10кХз с около 5dB. Както написах масовката харесва "дум-дум" и "цъс-цъс" . Не съм противник на корекциите, ама написа, че си занулил корекциите и пак имаш "лястовичка", нали така ?![]()
А Nickelback ще го помоля ако се познава лично с Дани Доцов да му обясни, че от равна АЧХ няма смисъл, ами да си конструира ОТ-тата с АЧХ тип "лястовичка"заради особеностите на човешкия слух
Да, сравнително вярно е, единствено би било по-добро ако се направи в тиха стая. Самия телефон ми даде резултати сходни с резултати от измервателния ми микрофон в къщи, за това и реших да го използвам, без да закачам измервателния микрофон в магазина

Уредбата на Panasonic е настроена като за LOUDNESS, когато всичко е на FLAT. Мисля, че няма LOUDNESS, не открих такова нещо в настройките, няма и в ръководството за употреба.
Иначе идеята да си конструираш колони с АЧХ тип лястовица е да слушаш без тон-коректор и съответно без изкривявания, стига това да е целта. Това кой как ще подходи за да задоволи собствените си аудио капризи си е негова работа.
Едно време в университета участвах в няколко проекта за озвучителни тела, дори имам едни прототипи, които изглеждат като черни перални. Отдавна не съм ги слушал, защото си трябва по-голямо помещение за тях.. звукът е невероятен и верен, за мощност - предостатъчна... бях се поолял веднъж като ги усилих в хола падна една етажерка от стената.. вече не мисля да си причинявам същото.

Jordana написа:Готино , имам същия денон . Кабелите тряба да са поне 2.5 мм , многожилен проводник , чиста без фосфорна електролитна мед . Ако ти се дават пари може да закупиш малко по скъпи кабели специално за аудио вероятно най евтините са около 5 евро метъра и минават 100 ...тия с посокатаМоите са ето такива QED
Благодаря, сечението ме интересуваше

Дали си заслужават двойната цена

https://www.muziker.bg/sommer-cable-tribun-425-0310
https://www.technomarket.bg/audio-akses ... l-09007848
И имам още едно питане, понеже говорителите ще са плътно до стената, а гледам имат някакви букси които незнам трябва ли им конектор или може директно кабела да вкараш. Ето я буксата на говорителя

Та трябва ли да търся някакъв ъглов конектор за кабела или мога директно проводника да го вкарам и да си го огъна на 90гр

- Jordana
- старши ентусиаст
-
За тези плоските кабели нищо не мога да кажа , по принцип се гледа ниско съпротивление и нисък паразитен капацитет между проводниците . Другите са стандартни аудио кабели , нищо особено би трябвало да няма никаква разлика между двата тези кръглите се ползват масово .
За буксите повечето имат дупка отстрани и този кабел се пъха напречно в буксата след което винта се затяга . Със плоския кабел ще е грозна работа да го мачкаш да влезе там . Има някои са на щипка без винт , този плоския кабел е подходящ за такъв конектор . При твоите колони не се вижда дали е така или иска някаква специална букса , защо не погледнеш инструкцията какво дават за там . Отзад колоната не е добре да бъде толкова близо до стената - колкото кабела да се прегъне , защото басрефлекса ти е отзад . Трябва да има свободен достъп до въздуха в помещението .
За буксите повечето имат дупка отстрани и този кабел се пъха напречно в буксата след което винта се затяга . Със плоския кабел ще е грозна работа да го мачкаш да влезе там . Има някои са на щипка без винт , този плоския кабел е подходящ за такъв конектор . При твоите колони не се вижда дали е така или иска някаква специална букса , защо не погледнеш инструкцията какво дават за там . Отзад колоната не е добре да бъде толкова близо до стената - колкото кабела да се прегъне , защото басрефлекса ти е отзад . Трябва да има свободен достъп до въздуха в помещението .
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
Сега разгледах схемата им на свързване и няма да има проблем с буксите, дават го директен кабел да влиза и с тези пластмасовите се затяга. Относно разположението ще ги слагам на 35см рафт на стената , самия говорител му дават 325мм дължина, пък и има тапи в комплекта точно за такива случай когато говорителя няма нужното свободно пространство отзад.
За кабелите ще взема някакъв обикновен аудио кабел просто да е 2.5кв
За кабелите ще взема някакъв обикновен аудио кабел просто да е 2.5кв

- SpeedyMan
- ентусиаст
-
За да се усети разлика във звука поради кабелите, ще трябва да са дълги доста.. доста.. метри.
Иначе кабели за тонколони има и по-евтини, висок клас.
Иначе кабели за тонколони има и по-евтини, висок клас.
аз ако съм на мястото на колегата (а и на всеки колега)- няма да се вживявам в кабелите... аз лично съм пробвал най- различни и измерима (камо ли реална) разлика не съм измерил и усетил освен ако не става въпрос за големи мощности но тогава ако са ти дълги кабелите- грешен ти е сетъп-а така или иначе за домашна уредба...
... ама всеки си пръска парите за каквото му е важно та аз кво ли знам...
... ама всеки си пръска парите за каквото му е важно та аз кво ли знам...
алекс
трабант 601с
разни други возила
трабант 601с
разни други возила
- Cyberloner
- младши ентусиаст
-
- Кара: е53
Ако някой ви обяснява за разлика в звука от кабели и не си е избръснал глават преди да седне да слуша - не му вярвайте
Преди години участвах едно изложение за high-end аудио и за интерконект ползвахме някакъв чинчов кабел, който просто се мотаеше в кашон в работилнижюцата. Кабел от тези, които вървят в комплект с двд плеър и т.н. от магазина, съвсем обикновен. Де що се изреди народ да слуша се възхищаваше на звука и се опулваше като види какви са кабелите. Та кабела, както казаха по-горе би имал значение за аудиото, ако дължината отиде на едни стотици метри или повече.

Преди години участвах едно изложение за high-end аудио и за интерконект ползвахме някакъв чинчов кабел, който просто се мотаеше в кашон в работилнижюцата. Кабел от тези, които вървят в комплект с двд плеър и т.н. от магазина, съвсем обикновен. Де що се изреди народ да слуша се възхищаваше на звука и се опулваше като види какви са кабелите. Та кабела, както казаха по-горе би имал значение за аудиото, ако дължината отиде на едни стотици метри или повече.
- Jordana
- старши ентусиаст
-
Това че сте глухи не значи че трябва да прехвърляте собствените си недъзи на други хора . Който няма слух и не намира разлика нека си слуша със жичка за бушон ако иска . Тука не става въпрос дали е по качествено или некачествено а че има разлика - разлика ..осмисляте ли значението на думата ??!! А това че нямало разлика особено пък със тия кабели на входа на ресивера било то аналоговите или PCM ...просто това не го споделяйте в професионални среди или на друго място че ще има смях яко
Няма смисъл да чета тука лекция по физиология и акустика как се получава възприятието за звук в човешкия мозък и дали е индивидуално . Просто запомнете че всеки човек има униикални възприятия . Има глухари /масата от хората / които не различават фалшиво от вярно има и такива които не чуват огромна част от звуците особено с нисък интезитет и висока честота . Оставете хората да слушат музика на спокойствие така както им харесва ..моля .

Няма смисъл да чета тука лекция по физиология и акустика как се получава възприятието за звук в човешкия мозък и дали е индивидуално . Просто запомнете че всеки човек има униикални възприятия . Има глухари /масата от хората / които не различават фалшиво от вярно има и такива които не чуват огромна част от звуците особено с нисък интезитет и висока честота . Оставете хората да слушат музика на спокойствие така както им харесва ..моля .

Jordana написа:Това че сте глухи не значи че трябва да прехвърляте собствените си недъзи на други хора . Който няма слух и не намира разлика нека си слуша със жичка за бушон ако иска . Тука не става въпрос дали е по качествено или некачествено а че има разлика - разлика ..осмисляте ли значението на думата ??!! А това че нямало разлика особено пък със тия кабели на входа на ресивера било то аналоговите или PCM ...просто това не го споделяйте в професионални среди или на друго място че ще има смях яко![]()
знам, че имаш слух като на прилеп, ама чакай да ти го напиша директно- всеки разбира се е свободен да си мисли каквото си иска и да възприема нещата както си иска... но като на сляп тест "критични" хифи слухари не могат да различат едни 20$ кабели от едни $2000 кабели сложени на един сетъп дето струва колкото една с-класа амг - никой не може да ме убеди, че разлика има. разлика (положителна или отрицателна) - няма освен ако не играеме с някакви големи дължини. но пък има една цяла индустрия (за кабели) дето процъфтява от глупоста и плацебото на наивниците- факт.
алекс
трабант 601с
разни други возила
трабант 601с
разни други возила
- Jordana
- старши ентусиаст
-
Аз съм минал през тия моменти преди 20 години . Правил съм си експерименти с най различни кабели , не такива на баснослови цени но за мен има разлика . Незначителна и трудно уловима но има , отделен е въпроса дали си струва човек да се вманиачава до такава степен . За мен лично от едно ниво нагоре на хардуера няма особен смисъл . Ако се задълбава в тази посока повече от нармалното става маниакално и лично на мен не ми е нужно . Но всеки е свободен да си нагласи музика каквато му допада и може да си позволи . Така че не съм против .
- Cyberloner
- младши ентусиаст
-
- Кара: е53
Все се каня да кача едно олицетворение на маркетинговия гений, продаващ ка еляк в uk. Издал книжле, в което описва как да си избереш кабели и има и точка горе-долу колко трянва да ти струват кабешите, спрямо общата цена на системата. Забележи - само за цена говорим, без каквито и да е технически параметри
За мен най-хубавите кабели са плоските на nordost, не защото звука е различен, а защото може да го пуснеш под килима и да си ходиш отгоре без да ги усещаш, останалото са фантасмагории, но ако искаш да ме убедиш в обратното, готов съм да направим един сляп тест

За мен най-хубавите кабели са плоските на nordost, не защото звука е различен, а защото може да го пуснеш под килима и да си ходиш отгоре без да ги усещаш, останалото са фантасмагории, но ако искаш да ме убедиш в обратното, готов съм да направим един сляп тест

- SpeedyMan
- ентусиаст
-
Jordana написа:Това че сте глухи не значи че трябва да прехвърляте собствените си недъзи на други хора . Който няма слух и не намира разлика нека си слуша със жичка за бушон ако иска . Тука не става въпрос дали е по качествено или некачествено а че има разлика - разлика ..осмисляте ли значението на думата ??!! А това че нямало разлика особено пък със тия кабели на входа на ресивера било то аналоговите или PCM ...просто това не го споделяйте в професионални среди или на друго място че ще има смях яко![]()
Да сме глухи - колко да сме глухи? Аз след 13 kHz чувам слабо, до към 16 kHz.... след 17 kHz нищо не чувам.
SpeedyMan написа:Да сме глухи - колко да сме глухи? Аз след 13 kHz чувам слабо, до към 16 kHz.... след 17 kHz нищо не чувам.
То от 40-така нагоре е важно да чуваш звука на будилника и алармата за пожар в сградата. Другото не е от значение.