Избор на реверсивен бойлер

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Re: Избор на реверсивен бойлер

Мнение от Jordana » 05 Юни 2023, 7:23

Трудно ми е да повярвам че е възможно подобно нещо при изправна инсталация и само пробив на реотана . Няма никаква техническа обосновка за такова нещо щото корпуса на бойлера е занулен и при пробив на реотана веригата се затваря в корпуса на бойлера и директно на нулата . Дори и да има някаква утечка при пипане на тръбите тя е само за часта от веригата преди точката на зануляване и доста невероятна постановка както казах за истински опасен токов удар . А съвременните инсталации са с ППР тръби и ток може да протече само през водата , което е още по невероятно за такъв инцидент . Има дори такива предпазители за водната линия представлява воден лабиринт 10см стеснение което е достатъчно като съпротивление за тока да изключи вероятноста за токов удар през водата в тръбите . Не споря обаче , може и да има такива куриози поне аз не знам такъв случай :bchug:
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

ентусиаст
Аватар
Кара: BMW 320 Touring

Мнение от SpeedyMan » 05 Юни 2023, 18:09

Е то нали се сещаш, че "зануляването", "заземяването" (ако го има изобщо) и това дали са потенциалите са изравнени с тези на пода на банята да речем, са много относителни неща, когато говорим за стар бойлер, който на всичкото отгоре работи във влажна среда и никой не проверява какво се случва.

То сега има и дефектно-токови защити, които могат да спасят човек, но е на принципа "Детекция", а не "да елиминира причината да се случи". Причината да се случи се елиминира със сух реотан, както и да се къпеш на спрян бойлер, ако не е сух.
Изображение Изображение
Изображение BMW 320d Touring Изображение MB A170 CDI

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Jordana » 05 Юни 2023, 18:23

Не става въпрос за пода на банята , ако нямаш добро зануляване ще пере ток и по чешми и в банята при пробив . Имам предвид че зависи къде точно е пробит реотана , ако е по към нулевия проводник потенциала ще е малък и токовия удар дори може да се размине и с компрометирана нула дори . Най вероятно за тези случаи които казваш има и други фактори за да стане сакатлъка , не е само пробива на реотана а още фатални обстоятелства като компрометирана нула както казваш . Или изобщо липса на зануляване заземяване , абе да не дава господ.
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.

ентусиаст
Аватар
Кара: BMW 320 Touring

Мнение от SpeedyMan » 05 Юни 2023, 18:31

Ще пере от момента в който се скапе реотана. А когато се скапе докато се къпеш, шансовете за оцеляване явно са много малки.
Изображение Изображение
Изображение BMW 320d Touring Изображение MB A170 CDI

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 320i мнооо убаво )))
Мечтае да кара: Еххх...
Детайли за колата: e46, седан, M52,2000 cm3,150 Hp.

Мнение от Моджо » 16 Мар 2025, 16:46

Тедана протече. Къде му е гаранционната книжка нямам представа /мой ангажимент беше да го купя само/, та ша треа нов. Вертикален, неръждавейка, с лява серпентина, 80 л.
Предложения ? Иначе пак ще си взема Тедан, ама нещо са сменили модела и са по тумбести. Трябва да видя дали ще стане.
EDIT Намериха гаранцията...утре ще им се обадя. Ми може и да се оправя....като го завариш ? не си е работа това
Последна промяна Моджо на 16 Мар 2025, 19:15, променена общо 1 път
Хм,хм...

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Lexus GS430 07' , BMW Z4 2.5
Мечтае да кара: BMW M2

Мнение от ildivvy » 16 Мар 2025, 18:21

Това протичане не се ли поправя?
Ex: 96' BMW318ti

Изображение

Европа!!! Събуди се!!! Започни да гледаш собствения си интерес!

Вече съм фен на Марио Драги!

" Някои хора са толкова бедни, че имат само пари! " - Тодор Колев

Мразя скапаните водачи на служебни бели 'баничарки'!!!

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E90 LCI 320D xDrive
Детайли за колата: N47/184 Hp

Мнение от nikola59 » 16 Мар 2025, 23:41

Моджо написа:Тедана протече. Къде му е гаранционната книжка нямам представа /мой ангажимент беше да го купя само/, та ша треа нов. Вертикален, неръждавейка, с лява серпентина, 80 л.
Предложения ? Иначе пак ще си взема Тедан, ама нещо са сменили модела и са по тумбести. Трябва да видя дали ще стане.
EDIT Намериха гаранцията...утре ще им се обадя. Ми може и да се оправя....като го завариш ? не си е работа това

Щом гаранцията е налична никой нищо няма да заварява - би трябвало да го сменят с нов щом е протекъл. Дори и при неръждаемите се случва понякога при непрецизна заварка да изпусне. Варианти за неръждаеми са Тедан, Елдом. На Шишков също, но там ел.частта по мои наблюдения има не редки проблеми, а сега с какво ги оборудват нямам наблюдения.

SpeedyMan написа:Е то нали се сещаш, че "зануляването", "заземяването" (ако го има изобщо) и това дали са потенциалите са изравнени с тези на пода на банята да речем, са много относителни неща, когато говорим за стар бойлер, който на всичкото отгоре работи във влажна среда и никой не проверява какво се случва.

То сега има и дефектно-токови защити, които могат да спасят човек, но е на принципа "Детекция", а не "да елиминира причината да се случи". Причината да се случи се елиминира със сух реотан, както и да се къпеш на спрян бойлер, ако не е сух.

Не мисли, че при сух реотан ако цъфне няма да офази. Предимството е, че не изтакаш вода и се сменя бързо. Но пък ако не го отвориш мизерията вътре ще си стои, а какво излиза не е истина :mhihi: Да не говорим и за липса на нула, че ако я няма наистина е кофти работа. Моята инсталация е двупроводна и преди години сложих (много близко до бойлера) дефектнотокова. И преди седмица свърши отлична работа. Бойлера е неръждаем на Елдом и може би 12год. работи с оригиналният нагревател. Преди няколко дена гледам дефектнотоковата задейства. Естествено нагревател - като го свалих никакви видими пробиви. Между корпуса и нагревателя само че дава 15-17MΩ. Дефектнотоковата улови това и задейства. Всъщност ако я нямаше нагревателя вътре в бойлера щеше да цъфне. Так, че препоръчвам дори и при двупроводни линии да се слага такава защита.
Последна промяна nikola59 на 17 Мар 2025, 0:06, променена общо 2 пъти

ентусиаст
Аватар
Кара: S LINE PLUS

Мнение от DigitalExile » 17 Мар 2025, 0:06

Моджо написа:Тедана протече. Къде му е гаранционната книжка нямам представа /мой ангажимент беше да го купя само/, та ша треа нов. Вертикален, неръждавейка, с лява серпентина, 80 л.

Ако имаш възможност (място най-вече) взимай термопомпен (най-добре сплит), по голям.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Jordana » 17 Мар 2025, 8:13

Между корпуса и нагревателя само че дава 15-17MΩ.
А колко трябва да е ? ДТЗ не сработва от съпротивление а от ток който протича между нула и земя . Най вероятно е било фалшива аларма , под 300 кома изолационно съпротивление вероятно е проблем . 1-2 мгома и нагоре е перфектно , особено като се има предвид че е влага . За бойлер норма е над 500 кома. Ако си го мерил с мултицет може да те е подвело , изолацията се мери с мегер . Там има няколко киловолта генератор и са малко по различни нещата .

ентусиаст
Аватар
Кара: S LINE PLUS

Мнение от DigitalExile » 17 Мар 2025, 9:25

Как работи ДТЗ в стари панелки където няма земя? Защото съм виждал в познати, сложено. Даже като го сложиха се разбра,че бойлера е вързан грешно, та го дооправяха. Та мисълта ми е,че явно работи.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Jordana » 17 Мар 2025, 10:57

Пуска се трети проводник от нулата преди ДТЗ на първото възможно място преди таблото , нулата остава токово натоварена както си е нормално да бъде а третия проводник е "чист" . През него протичат само токове на утечка които да регистрира ДТЗ. По начало нулата при двупроводни инсталации е заземена в сградното табло , заземена е в трансформатора на енергото . Земята в инстлация с отделна земя е просто още един отделен дублиращ защитен проводник към земя който не е токово натоварен .

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 320i мнооо убаво )))
Мечтае да кара: Еххх...
Детайли за колата: e46, седан, M52,2000 cm3,150 Hp.

Мнение от Моджо » 17 Мар 2025, 17:02

Обадих се, ще пратят техник в сряда да го чопли...и вече ще видим ще го сменят ли или какво.
Хм,хм...

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E90 LCI 320D xDrive
Детайли за колата: N47/184 Hp

Мнение от nikola59 » 17 Мар 2025, 23:38

Jordana написа:
Между корпуса и нагревателя само че дава 15-17MΩ.
А колко трябва да е ? ДТЗ не сработва от съпротивление а от ток който протича между нула и земя . Най вероятно е било фалшива аларма , под 300 кома изолационно съпротивление вероятно е проблем . 1-2 мгома и нагоре е перфектно , особено като се има предвид че е влага . За бойлер норма е над 500 кома. Ако си го мерил с мултицет може да те е подвело , изолацията се мери с мегер . Там има няколко киловолта генератор и са малко по различни нещата .

Естествено, че е на ток. Но не беше фалшива аларма - първоначално това помислих и аз. Като елиминирах ДТЗ-то се офази целият казан на бойлера (на фазомер) без да съм закачил нула, че ако го бях направил сигурно щеше да цъфне реотана или предпазителя да падне и даже и нагряваше гадината. После като го свалих реотана с Флука на омметър само го мерих и повече не съм се занимавал - смених го. Предполагам, че някъде вътрешно в някаква точка е почнал да опира в корпуса... :dunno: Мерих новият - никакво съпротивление между корпус на реотана и самият реотан.Мегер нямам подръка за да видя за какво става на въпрос. Важното е, че ДТЗ-то върши работа перфектно :bchug:

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Jordana » 18 Мар 2025, 7:41

Най вероятно е сгънал щом ти офазява , обикновено става язва върху металната тръбичка на реотана и като е във водата си окъсява както трябва .

Старши спамър
Аватар
Кара: Кон
Мечтае да кара: хората към оринджпилване
Детайли за колата: разделена на 21 млн. бройки

Мнение от Top Gun Maverick » 18 Мар 2025, 22:49

Моят 150 кила някакъв Сънсет там взе, че просълзи преди няколко месеца. Виках тия, които го монтираха от които го купих, вече не работели с тая фирма, та трябвало за гаранцията да звъня на национален телефон. :mhihi: Беше се включила защитата и я бутнаха, тръгна и така вървя до днес. Гледам го пак десетина капки, тоя пак ми говори за национален телефон, абе викам аз като го купувах от вас да не съм се уговарял, че ще търся кой да ми покрива гаранцията...ама идвали като съм звъннел, ама не била в тях вината, ама това онова. Чета аз тая гаранция, ми той не покривал котлен камък много ясно, но и всякакви видове уплътнения ако са заминали. Звъннах му, каза ми как да бутна защитата като махна капака, тръгна пак, ама едно леко цъскане се чува от вътре, онзи вика сигурно е заминал нагревателя. Да, ама след час си стопли гада. Капките стоят, та се чудя сега какво да го правя, на две години е. Мой колега така го държа капещ две години още и накрая го хвърли не защото не работеше, ами беше на 8 години и взе нов. Моят не е в банята, на тавана е, няма как да направи беля нещо, като го пипам спирам бушоните естествено. Като си стопли сега го гледам си угасва и спира да цъска. За всеки случай го пускам малко над половината да топли.
Може да е съвпадение, но и двата пъти като се включваше тая защита за тези няколко месеца, в двата случая бяха спирали тока.
In God we trust, all others we track.
http://bitcoindeaths.com
I feel the need, the need for speed.

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата