Как си възпитавате децата?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

Дон Кроки
Аватар
Кара: и се усмихва :)
Мечтае да кара: със сина ми :)
Детайли за колата: С всички възможни екстри.

Re: Как си възпитавате децата?

Мнение от Kroki » 07 Май 2025, 9:12

Ние сме с 2, батко и сестричка с разлика 1г 3мес. Вчера малката стана на 1г. Копират всичко от нас и затова се мият зъбите всяка вечер от както са поникнали - вече сам си сочи, като приключи с вечерята. Знае и може да си изхвърля боклука, както и да помага с покупките, подреджането на дрехи, миенето на ръце и всякакви такива важни неща. Занапред ще видим...
You're safer in the race car than you are in cars going to and from the track. - Mario Andretti
`91 E30 318i `93 Е36 325td `06 E46 320d `12 F800ST `07 E61 LCI 525d

drago_pavlov написа:Аз светкам само ако има някаква опасност. За патруки не :lol: Както аз си плащам актовете, така ще си ги плащат и другите :mhihi:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Мнение от Jordana » 07 Май 2025, 9:35

enigma написа:
alx написа:Та… на години станах- това с децата не го разбирам кое как е… разбирам кое как -трябва- да е, ама на практика каквото виждам е че всичко така се омешва че крайния резултат е … пълна случайност…

Не е "случайност". Това е резултат на свободната човешка воля. Всяко човешко същество малко или много си гради собствен път. Волята не се подчинява на природни или човешки закони (освен привидно в репресивни режими, но пак не е напълно заличена). Без воля щяхме да сме като едни тъпи ИИ агенти, които не могат да измислят нищо интересно. :D

Без възпитание и социализация с други хора човека си остава завинаги един примат способен да къса банани от дървото и до там . Мозъка на новороденото не е просто умалено копие мозъка на възрастен човек , приличат си само във функциите на малкия мозък които подържат живота . Ако не се възпитава по подходящ начин ще си остане на ниво хидроцефал , без да може да говори , без когнитивни способности и още десетки фактори които правят от хомо сапиенс - хора . Това многократно е доказно на практика . Приказката за Маугли не е само приказка , но е адаптирана по начин който е интересен за публиката .

https://chestno.bg/2023/07/29/deca-otgl ... i-jivotni/
Речта , писането , комуникацията с други индивиди от собствения вид , когнитивните способности и т.н са нещо което се развива с възраста под действието на външни фактори - социалната среда и възпитание . Това са неща които трябва да бъдат закрепени на физиологично ниво в ранна възраст , ако се пропусне момента мозъка на човек остава неразвит и никога повече не може да бъде променен . Необходимите невронни връзки и развитието на функционалните полета на Бродман в кората на мозъка не могат да бъдат възстановени в по късна възраст , човек остава такъв до края на живота си . Особено речта четенето , писането и когнитивните способности ...Та толкова за "свободната воля" :ok:
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

Старши Алкохолик
Аватар
Кара: E60 LCI 535d
Мечтае да кара: E24 635CSi
Детайли за колата: Немска петица с многооо екстри. Ама не всичките, де! Такива има само нов внос от Италия :D

Мнение от zAcK » 07 Май 2025, 12:10

Kroki написа:Ние сме с 2, батко и сестричка с разлика 1г 3мес. Вчера малката стана на 1г. Копират всичко от нас и затова се мият зъбите всяка вечер от както са поникнали - вече сам си сочи, като приключи с вечерята. Знае и може да си изхвърля боклука, както и да помага с покупките, подреджането на дрехи, миенето на ръце и всякакви такива важни неща. Занапред ще видим...

Примерът е най-важното нещо, особено докато децата са малки!
Кой каквото ще да разправя! Това е наистина най-важно :idea:
Това е и едно от най-кофти нещата в наши дни - родителите все нямат време,
т.е. децата от много малки са много малко време с тях, което време не е качествено прекарано.
И после обвиняваме всички - от гените на баба им, до другите деца, дето им влияели :kuku:

Ивайло Димов написа:...Един от най-големите проблеми в отношенията родител-дете е когато майката или бащата(понякога и двамата вкупом) налагат на децата си своите неосъществени болни амбиции. За тях това става фикс идея-да накарат децата си да осъществят техните несбъднати мечти и планове, започват с натиск от малки, постоянни драми и бутат децата на сила към нещо, което не ги влече.

Това е другото изключително важно нещо!
Комплексите на родителите могат да скапят всичко в едно дете, което тепърва опознава света и хората :idea:
Комплексите и болните амбиции и очаквания! Да не кажа, че за много родители, каквото и да направят децата им, все не е достатъчно добро :help:
Особено в големия град и най-вече в такива като София.
Пример, сбърканите изпити по български и математика, които определят класациите на училища и ученици :kuku: :kuku: :kuku:
И не само, да не изброявам.

Има нещо много сбъркано...
Последна промяна zAcK на 07 Май 2025, 15:55, променена общо 2 пъти
Хубави години бяха, 'га бяхме млади фенове с M20-ки с големи 'жанти! :mhihi: :mhihi: :mhihi:
Изображение
E34 520i / E39 520i / E39 540i / E60 535d - Love at First Sight is Real :mhihi:

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 07 Май 2025, 14:12

zAcK написа:
Kroki написа:Пример, сбърканите изпити по български и математика, които определят класациите на училища и ученици :kuku: :kuku: :kuku:

Кое му е сбърканото? Обясни…
алекс
трабант 601с
разни други возила

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от alekangg » 07 Май 2025, 15:36

alx написа:
zAcK написа:
Kroki написа:Пример, сбърканите изпити по български и математика, които определят класациите на училища и ученици :kuku: :kuku: :kuku:

Еми ето такива като теб, уж паралии, голяма работа, да не казвам нещо друго, ама пълни неграмотници на родния си език.
Демек, колко ще имаш на изпита, няма голямо значение.

Старши Алкохолик
Аватар
Кара: E60 LCI 535d
Мечтае да кара: E24 635CSi
Детайли за колата: Немска петица с многооо екстри. Ама не всичките, де! Такива има само нов внос от Италия :D

Мнение от zAcK » 07 Май 2025, 15:53

alx написа:Кое му е сбърканото? Обясни…

Сбърканото е, че фокусът е изместен изцяло към представянето на тези два изпита,
защото на резултатите от тях се базира класацията на училищата :kuku: :banghead: :banghead: :banghead:
И всички тормозят децата, дори и с увеличен хорариум, да изкарали високи оценки на тях.
И в един момент се получава така, че нищо друго не е важно... :banghead:
Хубави години бяха, 'га бяхме млади фенове с M20-ки с големи 'жанти! :mhihi: :mhihi: :mhihi:
Изображение
E34 520i / E39 520i / E39 540i / E60 535d - Love at First Sight is Real :mhihi:

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 07 Май 2025, 16:51

alekangg написа:
alx написа:
zAcK написа:

Еми ето такива като теб, уж паралии, голяма работа, да не казвам нещо друго, ама пълни неграмотници на родния си език.
Демек, колко ще имаш на изпита, няма голямо значение.

Неграмотното писане е умишлено. Като е трябвало да имам шестици съм имал. Завърших с най- високия успех за момче випуска в техникума. Така че, мисля, че от малък съм бил напред с материала и житейското и професионално ми развитие по нататък е било типично за човек с висок успех. Началото на 90те не се ходеше в Щатите на пълна стипендия щото си слаб ученик. Та хайде да не ми даваш наклон на … каквото и да е било щото срещу тебе да тичам не можеш ме стигна във… никакво отношение дето има значение :angel:

По темата- как да се отсяват децата по друг начин освен с изпити по литература и математика (най- общото оценяване на технически и артистичен ум)? На държавно ниво каква друга цедка да има? От друга страна- кой родител на умни деца иска детето му да е в един клас със разни дето сричат в 7ми клас? Не може всички на куп. Може всъщност- съвсем в началото в детската градина всички деца са еднакви- да. Ама по- нататъка? “Некачествените” деца винаги дърпат “качествените” надолу докато обратното никога не става реално. Не случайно в Щатите цените на имотите се определят до голяма степен от качеството на училищата- писал съм го и преди- колкото и нечестно да звучи- качествените деца трябва да се отсяват и да се “посаждат” в подходящата среда създадена от …. други такива деца и подходящите възрастни да им помагат в развитието. По тази причина куцо и сакато гледа да си лансира децата в училище с други умни деца- затова и не мога поне аз да съдя тези родители. Всеки иска най- доброто за децата си- нали? И докато една подходяща среда не е гаранция за нищо, поне е едно добро начало.
алекс
трабант 601с
разни други возила

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от enigma » 07 Май 2025, 16:59

Jordana написа:
enigma написа:
alx написа:Та… на години станах- това с децата не го разбирам кое как е… разбирам кое как -трябва- да е, ама на практика каквото виждам е че всичко така се омешва че крайния резултат е … пълна случайност…

Не е "случайност". Това е резултат на свободната човешка воля. Всяко човешко същество малко или много си гради собствен път. Волята не се подчинява на природни или човешки закони (освен привидно в репресивни режими, но пак не е напълно заличена). Без воля щяхме да сме като едни тъпи ИИ агенти, които не могат да измислят нищо интересно. :D

Без възпитание и социализация с други хора човека си остава завинаги един примат способен да къса банани от дървото и до там . Мозъка на новороденото не е просто умалено копие мозъка на възрастен човек , приличат си само във функциите на малкия мозък които подържат живота . Ако не се възпитава по подходящ начин ще си остане на ниво хидроцефал , без да може да говори , без когнитивни способности и още десетки фактори които правят от хомо сапиенс - хора . Това многократно е доказно на практика . Приказката за Маугли не е само приказка , но е адаптирана по начин който е интересен за публиката .

https://chestno.bg/2023/07/29/deca-otgl ... i-jivotni/
Речта , писането , комуникацията с други индивиди от собствения вид , когнитивните способности и т.н са нещо което се развива с възраста под действието на външни фактори - социалната среда и възпитание . Това са неща които трябва да бъдат закрепени на физиологично ниво в ранна възраст , ако се пропусне момента мозъка на човек остава неразвит и никога повече не може да бъде променен . Необходимите невронни връзки и развитието на функционалните полета на Бродман в кората на мозъка не могат да бъдат възстановени в по късна възраст , човек остава такъв до края на живота си . Особено речта четенето , писането и когнитивните способности ...Та толкова за "свободната воля" :ok:

Свободната воля е просто как ще използваш това, което ти е дадено, няма физиологични измерения. Та противоречие няма.

ПП аз пък в гимназията бях доста зле, едва връзвах 4ките... особено по Български език и литература , и математика... просто нямах интерес... :dunno:
enigma
የተጨቆኑትን ነጻ አውጡ

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Jordana » 07 Май 2025, 18:19

ПП аз пък в гимназията бях доста зле, едва връзвах 4ките... особено по Български език и литература , и математика... просто нямах интерес... :dunno:
Щото си бил в английската гимназия ...??! :roll:
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от enigma » 07 Май 2025, 19:46

Jordana написа:
Щото си бил в английската гимназия ...??! :roll:

Не, в най-обикновено училище бях. Всъщност историята и географията ми бяха силни страни. Бях изчел всички книги на Карл Май и Майн Рид. :ok: Съучениците ми много ме обичаха, защото можех по цял час да разтягам локуми с учителите по тия предмети и други не закачаха :mhihi:
enigma
የተጨቆኑትን ነጻ አውጡ

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Jordana » 07 Май 2025, 20:09

Да , това са книги които всяко хлапе трябва да прочете . Карл Май също е бил добър по география , макар да не е ходил в Америка е описал доста точно географските особености на дивия запад . Обаче са малко еднообразни романите му , все едно и също - първо индианците гонят белите после белите гонят индианците . И така по няколко пъти ... Майн Рид като че ли са му по интересни книгите . Имам още един любим класик на тоя приключенския жанр - Джим Корбет . Ето например "Леопардът от Рудрапраяг" също трябва д бъде прочетена от всяко хлапе ... :ok: По онова време на ретроградния соц тия книги често липсваха в бибилотеките , затови си ги пазехме , четяхме и разменяхме като християнин библия . Сега децата си разменят вейпове парацетамол и видеа в социалните мрежи на тема "как да спечеля наградата Дарвин " ...

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от enigma » 08 Май 2025, 3:38

Jordana написа:Да , това са книги които всяко хлапе трябва да прочете . Карл Май също е бил добър по география , макар да не е ходил в Америка е описал доста точно географските особености на дивия запад . Обаче са малко еднообразни романите му , все едно и също - първо индианците гонят белите после белите гонят индианците . И така по няколко пъти ...

Има си плюсове и това, бяха ми първите уроци по стратегия и тактика, които се оказаха доста полезни в битките между кварталните банди :mhihi: и плановете за измъкване от разгневени чичаци, на които им берях от черешите и джанките :mrgreen:

Jordana написа: По онова време на ретроградния соц тия книги често липсваха в бибилотеките , затови си ги пазехме , четяхме и разменяхме като християнин библия .
Да, това и аз го помня :bchug: При мене една от Винету поредицата беше трудно да се намери, и като се намери имаше липсващи страници… голяма драма :lol:
enigma
የተጨቆኑትን ነጻ አውጡ

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Lexus

Мнение от peshehodetz » 08 Май 2025, 4:47

Jordana написа:Да , това са книги които всяко хлапе трябва да прочете . Карл Май също е бил добър по география , макар да не е ходил в Америка е описал доста точно географските особености на дивия запад . Обаче са малко еднообразни романите му , все едно и също - първо индианците гонят белите после белите гонят индианците . И така по няколко пъти ... ..

Карл Май е ходил В Америка, но това става много след като е написал своите романи. При посещението си обаче вижда, че много неща въобще не са такива каквито ги описва. Повечето от положителните бели герои в книгите му между другото са от германски произход.
Иначе като ученик и аз бях много зле по български и литература, едвам връзвах четворките. Най-мразех да развивам теми по стихотворения на Вапцаров или други комунистически поети. Нещо от рода на "какво е искал да каже автора с първите два стиха на втория куплет" от еди кое си стихотворение, ми де да знам, аз да не гадая мислите му. Или социалните проблеми в творчеството на Марко Марчевски.
Иначе и на мен география и история много ми вървяха, от тогава си падам по приключения, авантюри и експлорване на нови места. Като стана въпрос за Винету, това са едни от първите книжки дето съм чел на чужд език. Като завършихме подготвителен клас на немската и имахме за задача лятото да прочетем определен брой книги на немски. После в 8 ми клас трябваше да разказваме прочетеното, също така имахме и предмет "превод" на който ни отваряха определена страница от избраните от нас книги и трябваше да може да се справим без речник. Обаче горе споменатите и някои други каубойски романи все пак бяха доста лесни за четене и разбиране.
keep walking

Where debt is dumb, cash is king, and the paid-off home mortgage has taken the place of the BMW as the status symbol of choice.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Сеат Толедо 1.8 20V AGN
Мечтае да кара: Елинор :)

Мнение от Ивайло Димов » 08 Май 2025, 5:31

Идеята винаги е била децата да развиват умения за диалог, логика, да съставят прости и сложни изречения,висока речева култура да не използват паразитни нечленоразделни звуци. В момента положението е потресаващо зле с тези тестове, грамотността сред тинейджърите е много ниска, за богат речников фонд и дума не може да става. Не могат да водят смислен разговор не щото са глупави, а нямат умения да си подредят мислите и да ги изговорят в добре построени изречения.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от pampo » 08 Май 2025, 9:23

Аз имам деца в ученическа възраст и също твърдо стоя зад идеята за силно застъпени математика и български език. Мнението над мен много точно описва нуждата от часовете по български и литература, макар че и на мен ми бяха адски противни тези разтягания на локуми за тезите на автора. Всеки може да се развие както иска в живота, но грамотността се учи в началното училище, а аз все още съм сигурен, че единственият шанс дъжавата ни да върви към по-добро е через висока култура и образование и максимално количество грамотни хора.

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата