Как си възпитавате децата?
Модератор: Общи модератори
- Kroki
- Дон Кроки
-
- Кара: и се усмихва :)
- Мечтае да кара: със сина ми :)
- Детайли за колата: С всички възможни екстри.
Re: Как си възпитавате децата?
Ние сме с 2, батко и сестричка с разлика 1г 3мес. Вчера малката стана на 1г. Копират всичко от нас и затова се мият зъбите всяка вечер от както са поникнали - вече сам си сочи, като приключи с вечерята. Знае и може да си изхвърля боклука, както и да помага с покупките, подреджането на дрехи, миенето на ръце и всякакви такива важни неща. Занапред ще видим...
You're safer in the race car than you are in cars going to and from the track. - Mario Andretti
`91 E30 318i `93 Е36 325td `06 E46 320d `12 F800ST `07 E61 LCI 525d
`91 E30 318i `93 Е36 325td `06 E46 320d `12 F800ST `07 E61 LCI 525d
drago_pavlov написа:Аз светкам само ако има някаква опасност. За патруки неКакто аз си плащам актовете, така ще си ги плащат и другите
- Jordana
- старши ентусиаст
-
- Кара: през просото
- Мечтае да кара: леговището на смог
- Детайли за колата: баничарка
enigma написа:alx написа:Та… на години станах- това с децата не го разбирам кое как е… разбирам кое как -трябва- да е, ама на практика каквото виждам е че всичко така се омешва че крайния резултат е … пълна случайност…
Не е "случайност". Това е резултат на свободната човешка воля. Всяко човешко същество малко или много си гради собствен път. Волята не се подчинява на природни или човешки закони (освен привидно в репресивни режими, но пак не е напълно заличена). Без воля щяхме да сме като едни тъпи ИИ агенти, които не могат да измислят нищо интересно.
Без възпитание и социализация с други хора човека си остава завинаги един примат способен да къса банани от дървото и до там . Мозъка на новороденото не е просто умалено копие мозъка на възрастен човек , приличат си само във функциите на малкия мозък които подържат живота . Ако не се възпитава по подходящ начин ще си остане на ниво хидроцефал , без да може да говори , без когнитивни способности и още десетки фактори които правят от хомо сапиенс - хора . Това многократно е доказно на практика . Приказката за Маугли не е само приказка , но е адаптирана по начин който е интересен за публиката .
https://chestno.bg/2023/07/29/deca-otgl ... i-jivotni/
Речта , писането , комуникацията с други индивиди от собствения вид , когнитивните способности и т.н са нещо което се развива с възраста под действието на външни фактори - социалната среда и възпитание . Това са неща които трябва да бъдат закрепени на физиологично ниво в ранна възраст , ако се пропусне момента мозъка на човек остава неразвит и никога повече не може да бъде променен . Необходимите невронни връзки и развитието на функционалните полета на Бродман в кората на мозъка не могат да бъдат възстановени в по късна възраст , човек остава такъв до края на живота си . Особено речта четенето , писането и когнитивните способности ...Та толкова за "свободната воля"

Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
- zAcK
- Старши Алкохолик
-
- Кара: E60 LCI 535d
- Мечтае да кара: E24 635CSi
- Детайли за колата: Немска петица с многооо екстри. Ама не всичките, де! Такива има само нов внос от Италия :D
Kroki написа:Ние сме с 2, батко и сестричка с разлика 1г 3мес. Вчера малката стана на 1г. Копират всичко от нас и затова се мият зъбите всяка вечер от както са поникнали - вече сам си сочи, като приключи с вечерята. Знае и може да си изхвърля боклука, както и да помага с покупките, подреджането на дрехи, миенето на ръце и всякакви такива важни неща. Занапред ще видим...
Примерът е най-важното нещо, особено докато децата са малки!
Кой каквото ще да разправя! Това е наистина най-важно

Това е и едно от най-кофти нещата в наши дни - родителите все нямат време,
т.е. децата от много малки са много малко време с тях, което време не е качествено прекарано.
И после обвиняваме всички - от гените на баба им, до другите деца, дето им влияели

Ивайло Димов написа:...Един от най-големите проблеми в отношенията родител-дете е когато майката или бащата(понякога и двамата вкупом) налагат на децата си своите неосъществени болни амбиции. За тях това става фикс идея-да накарат децата си да осъществят техните несбъднати мечти и планове, започват с натиск от малки, постоянни драми и бутат децата на сила към нещо, което не ги влече.
Това е другото изключително важно нещо!
Комплексите на родителите могат да скапят всичко в едно дете, което тепърва опознава света и хората

Комплексите и болните амбиции и очаквания! Да не кажа, че за много родители, каквото и да направят децата им, все не е достатъчно добро

Особено в големия град и най-вече в такива като София.
Пример, сбърканите изпити по български и математика, които определят класациите на училища и ученици

И не само, да не изброявам.
Има нещо много сбъркано...
Последна промяна zAcK на 07 Май 2025, 15:55, променена общо 2 пъти
Хубави години бяха, 'га бяхме млади фенове с M20-ки с големи 'жанти!

E34 520i / E39 520i / E39 540i / E60 535d - Love at First Sight is Real

zAcK написа:Kroki написа:Пример, сбърканите изпити по български и математика, които определят класациите на училища и ученици![]()
![]()
![]()
Кое му е сбърканото? Обясни…
алекс
трабант 601с
разни други возила
трабант 601с
разни други возила
- alekangg
- кандидат ентусиаст
-
Еми ето такива като теб, уж паралии, голяма работа, да не казвам нещо друго, ама пълни неграмотници на родния си език.alx написа:zAcK написа:Kroki написа:Пример, сбърканите изпити по български и математика, които определят класациите на училища и ученици![]()
![]()
![]()
Демек, колко ще имаш на изпита, няма голямо значение.
- zAcK
- Старши Алкохолик
-
- Кара: E60 LCI 535d
- Мечтае да кара: E24 635CSi
- Детайли за колата: Немска петица с многооо екстри. Ама не всичките, де! Такива има само нов внос от Италия :D
alx написа:Кое му е сбърканото? Обясни…
Сбърканото е, че фокусът е изместен изцяло към представянето на тези два изпита,
защото на резултатите от тях се базира класацията на училищата

И всички тормозят децата, дори и с увеличен хорариум, да изкарали високи оценки на тях.
И в един момент се получава така, че нищо друго не е важно...

Хубави години бяха, 'га бяхме млади фенове с M20-ки с големи 'жанти!

alekangg написа:Еми ето такива като теб, уж паралии, голяма работа, да не казвам нещо друго, ама пълни неграмотници на родния си език.alx написа:zAcK написа:Kroki написа:Пример, сбърканите изпити по български и математика, които определят класациите на училища и ученици![]()
![]()
![]()
Демек, колко ще имаш на изпита, няма голямо значение.
Неграмотното писане е умишлено. Като е трябвало да имам шестици съм имал. Завърших с най- високия успех за момче випуска в техникума. Така че, мисля, че от малък съм бил напред с материала и житейското и професионално ми развитие по нататък е било типично за човек с висок успех. Началото на 90те не се ходеше в Щатите на пълна стипендия щото си слаб ученик. Та хайде да не ми даваш наклон на … каквото и да е било щото срещу тебе да тичам не можеш ме стигна във… никакво отношение дето има значение

По темата- как да се отсяват децата по друг начин освен с изпити по литература и математика (най- общото оценяване на технически и артистичен ум)? На държавно ниво каква друга цедка да има? От друга страна- кой родител на умни деца иска детето му да е в един клас със разни дето сричат в 7ми клас? Не може всички на куп. Може всъщност- съвсем в началото в детската градина всички деца са еднакви- да. Ама по- нататъка? “Некачествените” деца винаги дърпат “качествените” надолу докато обратното никога не става реално. Не случайно в Щатите цените на имотите се определят до голяма степен от качеството на училищата- писал съм го и преди- колкото и нечестно да звучи- качествените деца трябва да се отсяват и да се “посаждат” в подходящата среда създадена от …. други такива деца и подходящите възрастни да им помагат в развитието. По тази причина куцо и сакато гледа да си лансира децата в училище с други умни деца- затова и не мога поне аз да съдя тези родители. Всеки иска най- доброто за децата си- нали? И докато една подходяща среда не е гаранция за нищо, поне е едно добро начало.
алекс
трабант 601с
разни други возила
трабант 601с
разни други возила
Jordana написа:enigma написа:alx написа:Та… на години станах- това с децата не го разбирам кое как е… разбирам кое как -трябва- да е, ама на практика каквото виждам е че всичко така се омешва че крайния резултат е … пълна случайност…
Не е "случайност". Това е резултат на свободната човешка воля. Всяко човешко същество малко или много си гради собствен път. Волята не се подчинява на природни или човешки закони (освен привидно в репресивни режими, но пак не е напълно заличена). Без воля щяхме да сме като едни тъпи ИИ агенти, които не могат да измислят нищо интересно.
Без възпитание и социализация с други хора човека си остава завинаги един примат способен да къса банани от дървото и до там . Мозъка на новороденото не е просто умалено копие мозъка на възрастен човек , приличат си само във функциите на малкия мозък които подържат живота . Ако не се възпитава по подходящ начин ще си остане на ниво хидроцефал , без да може да говори , без когнитивни способности и още десетки фактори които правят от хомо сапиенс - хора . Това многократно е доказно на практика . Приказката за Маугли не е само приказка , но е адаптирана по начин който е интересен за публиката .
https://chestno.bg/2023/07/29/deca-otgl ... i-jivotni/
Речта , писането , комуникацията с други индивиди от собствения вид , когнитивните способности и т.н са нещо което се развива с възраста под действието на външни фактори - социалната среда и възпитание . Това са неща които трябва да бъдат закрепени на физиологично ниво в ранна възраст , ако се пропусне момента мозъка на човек остава неразвит и никога повече не може да бъде променен . Необходимите невронни връзки и развитието на функционалните полета на Бродман в кората на мозъка не могат да бъдат възстановени в по късна възраст , човек остава такъв до края на живота си . Особено речта четенето , писането и когнитивните способности ...Та толкова за "свободната воля"
Свободната воля е просто как ще използваш това, което ти е дадено, няма физиологични измерения. Та противоречие няма.
ПП аз пък в гимназията бях доста зле, едва връзвах 4ките... особено по Български език и литература , и математика... просто нямах интерес...

enigma
የተጨቆኑትን ነጻ አውጡ
የተጨቆኑትን ነጻ አውጡ
- Jordana
- старши ентусиаст
-
Щото си бил в английската гимназия ...??!ПП аз пък в гимназията бях доста зле, едва връзвах 4ките... особено по Български език и литература , и математика... просто нямах интерес...

Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
Jordana написа:Щото си бил в английската гимназия ...??!ПП аз пък в гимназията бях доста зле, едва връзвах 4ките... особено по Български език и литература , и математика... просто нямах интерес...
Не, в най-обикновено училище бях. Всъщност историята и географията ми бяха силни страни. Бях изчел всички книги на Карл Май и Майн Рид.

enigma
የተጨቆኑትን ነጻ አውጡ
የተጨቆኑትን ነጻ አውጡ
- Jordana
- старши ентусиаст
-
Да , това са книги които всяко хлапе трябва да прочете . Карл Май също е бил добър по география , макар да не е ходил в Америка е описал доста точно географските особености на дивия запад . Обаче са малко еднообразни романите му , все едно и също - първо индианците гонят белите после белите гонят индианците . И така по няколко пъти ... Майн Рид като че ли са му по интересни книгите . Имам още един любим класик на тоя приключенския жанр - Джим Корбет . Ето например "Леопардът от Рудрапраяг" също трябва д бъде прочетена от всяко хлапе ...
По онова време на ретроградния соц тия книги често липсваха в бибилотеките , затови си ги пазехме , четяхме и разменяхме като християнин библия . Сега децата си разменят вейпове парацетамол и видеа в социалните мрежи на тема "как да спечеля наградата Дарвин " ...

Jordana написа:Да , това са книги които всяко хлапе трябва да прочете . Карл Май също е бил добър по география , макар да не е ходил в Америка е описал доста точно географските особености на дивия запад . Обаче са малко еднообразни романите му , все едно и също - първо индианците гонят белите после белите гонят индианците . И така по няколко пъти ...
Има си плюсове и това, бяха ми първите уроци по стратегия и тактика, които се оказаха доста полезни в битките между кварталните банди

Да, това и аз го помняJordana написа: По онова време на ретроградния соц тия книги често липсваха в бибилотеките , затови си ги пазехме , четяхме и разменяхме като християнин библия .

enigma
የተጨቆኑትን ነጻ አውጡ
የተጨቆኑትን ነጻ አውጡ
- peshehodetz
- младши ентусиаст
-
- Кара: Lexus
Jordana написа:Да , това са книги които всяко хлапе трябва да прочете . Карл Май също е бил добър по география , макар да не е ходил в Америка е описал доста точно географските особености на дивия запад . Обаче са малко еднообразни романите му , все едно и също - първо индианците гонят белите после белите гонят индианците . И така по няколко пъти ... ..
Карл Май е ходил В Америка, но това става много след като е написал своите романи. При посещението си обаче вижда, че много неща въобще не са такива каквито ги описва. Повечето от положителните бели герои в книгите му между другото са от германски произход.
Иначе като ученик и аз бях много зле по български и литература, едвам връзвах четворките. Най-мразех да развивам теми по стихотворения на Вапцаров или други комунистически поети. Нещо от рода на "какво е искал да каже автора с първите два стиха на втория куплет" от еди кое си стихотворение, ми де да знам, аз да не гадая мислите му. Или социалните проблеми в творчеството на Марко Марчевски.
Иначе и на мен география и история много ми вървяха, от тогава си падам по приключения, авантюри и експлорване на нови места. Като стана въпрос за Винету, това са едни от първите книжки дето съм чел на чужд език. Като завършихме подготвителен клас на немската и имахме за задача лятото да прочетем определен брой книги на немски. После в 8 ми клас трябваше да разказваме прочетеното, също така имахме и предмет "превод" на който ни отваряха определена страница от избраните от нас книги и трябваше да може да се справим без речник. Обаче горе споменатите и някои други каубойски романи все пак бяха доста лесни за четене и разбиране.
keep walking
Where debt is dumb, cash is king, and the paid-off home mortgage has taken the place of the BMW as the status symbol of choice.
Where debt is dumb, cash is king, and the paid-off home mortgage has taken the place of the BMW as the status symbol of choice.
- Ивайло Димов
- младши ентусиаст
-
- Кара: Сеат Толедо 1.8 20V AGN
- Мечтае да кара: Елинор :)
Идеята винаги е била децата да развиват умения за диалог, логика, да съставят прости и сложни изречения,висока речева култура да не използват паразитни нечленоразделни звуци. В момента положението е потресаващо зле с тези тестове, грамотността сред тинейджърите е много ниска, за богат речников фонд и дума не може да става. Не могат да водят смислен разговор не щото са глупави, а нямат умения да си подредят мислите и да ги изговорят в добре построени изречения.
Аз имам деца в ученическа възраст и също твърдо стоя зад идеята за силно застъпени математика и български език. Мнението над мен много точно описва нуждата от часовете по български и литература, макар че и на мен ми бяха адски противни тези разтягания на локуми за тезите на автора. Всеки може да се развие както иска в живота, но грамотността се учи в началното училище, а аз все още съм сигурен, че единственият шанс дъжавата ни да върви към по-добро е через висока култура и образование и максимално количество грамотни хора.