С какво се отоплявате зимата?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

С какво се отоплявате зимата?

Централно парно
70
19%
Газ
36
10%
Дърва
68
18%
Въглища
21
6%
Ток
183
48%

Общо гласове : 378
младши ентусиаст
Аватар
Кара: E90 LCI 320D xDrive
Детайли за колата: N47/184 Hp

Re: С какво се отоплявате зимата?

Мнение от nikola59 » 15 Авг 2022, 18:20

Моджо написа:За конвектора е така. Не знам обаче над 2.5 кв дали изобщо се продават. А и инсталацията е важна в случая.
ПП верно ли пелетите гонят 900 лв?

И 3KW има, зависи какво се отоплява. Тези на елдом ми харесват, че управлението е грамотно направено за поддържане на зададената температура. От 0 до максимум регулирането е плавно и като достигне заданието само поддържа със малка мощност.
За пелетите прогнозират и 1К есента. Имам познат който е на пелети и сложи климатици това лято за да обере межднинният сезон когато консумацията на пелети е най-голяма.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от carmanf1 » 15 Авг 2022, 18:33

bum_bum написа:Клималанга не е оферта в спалнята за мен. ...

И аз не обичам климатик да ми духа в спалните, еле пък в детската на децата.
(Много приятели ме базикат, че хората пари дават да им духат, а пък аз не искам :mhihi: )

За това първо бях с ADAX в спалнята и детската, ама нещо се прецакаха.
Май децата пуснаха нещо вътре през малките отвори и изгоряха.
Не знам кво стана, ама после изпаднаха пластилин и малки колички от вътре като ги хвърлях.

Сега съм с Теси-та по 2kw в спалните.
Имат приложение, не знам си кво, ама изобщо не ги ползвам тия глупости. Просто ги включвам, като застудее и не ги пипам грам.
И двете спални са по около 16-17кв., но са южно изложение, което оказва голямо влияние.

Умишлено купих пре-оразмерени (казваха ми че 1.4kw ще ми е супер), но логиката ми е, че по-големите затоплят по-бързо, по-лесно и после просто си се изключват сами.
Докато, ако е по-малък конвектора от необходимото, ще работят повече и в крайна сметка ще изгорят същото.
Отделно, с малките може и да имам проблеми през големите студове.

В хола ~40кв, съм с Дайкин инвертор, който топли реално и коридора, защото врати не затварям.
Най-високата сметка тази година ми беше ~210лв, за 120кв апартамент.

bum_bum написа: Имам прахосмукачка Миле, 3KW ...

И аз имам някво такова миле 3kw, ако не настъпвам килима точно след накрайника, направо го дърпа целия 8)

А новите, еко-меко-био, са олеле-майко, нищо не правят :lol:
Последна промяна carmanf1 на 15 Авг 2022, 19:19, променена общо 1 път

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от carmanf1 » 15 Авг 2022, 18:58

vixx написа:То с климатика проблема е основно жена ми. На мен ми е некомфортно като ми духа топло, но пък много обичам лятото да има пуснат климатик и да ми е хладно. На нея обаче и лятото й е некомфортно, и става едно безкрайно мрънкане. Където и да отидеме аз пускам, тя спира, и тн. ...

И при нас ситуацията понякога е такава лятото в жегите.

И малко да се поразсмеем :D :

Преди 2-3 седмици, ми скри дистанционното на климатика, да не го пускам :clap:

Казах й, мега жега ми е, ако на теб ти е студено, ще понамалим, или отиди в спалните, или излез на терасите, но аз нямам друг избор, щото само тук има климатик.
Ти имаш варианти, аз нямам друг. Не ме послуша.

После отворих вътрешното тяло и го пуснах механично - усети се как съм го пуснал, и излезе на терасата :lol:

После прибрах ключа на семейната кола, която тя щеше да ползва на следващата сутрин.

На сутринта ме пита, къде е ключа на колата - казах й, там където е дистанционното на климатика :lol:

От тогава не е гъкнала за климатика, ама да видим до кога :lol:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Мнение от bum_bum » 15 Авг 2022, 19:59

Моджо написа: моя Керхер смуче та се кине. Wd3, купуван преди 5-6-7 години, а може и повече да са. .

Еми смятай.. моят е ВД5 примиъм, с още приставки мисля е тоя вип модел :kuku: Но е доста по-нов. Най-вероятно мощността му е на половината на твоя. Не, че е напълно безполезен, но не е нещо особено.

Лидълското копие обаче е трагедия. Изобщо не става за нищо. Даже първата торба се оказа и дефектна и цялото вътре се овъртя в прах, докато се усетя.
Изображение

Старши Алкохолик
Аватар
Кара: E60 LCI 535d
Мечтае да кара: E24 635CSi
Детайли за колата: Немска петица с многооо екстри. Ама не всичките, де! Такива има само нов внос от Италия :D

Мнение от zAcK » 15 Авг 2022, 20:17

Бях прочел за прахосмукачките Miele тук преди години и след като си взехме такава, купих още една за село :mhihi:
Басиму и прахосмука. Нищо общо с останалите. Следващите електроуреди като се наложи, ако има как, пак ще са ни Miele :bowdown: :bowdown: :bowdown:

Относно климатиците, Mitsubishi Electric MSZ-FHнещо_си_са - 25/35 :ok:
Хубави години бяха, 'га бяхме млади фенове с M20-ки с големи 'жанти! :mhihi: :mhihi: :mhihi:
Изображение
E34 520i / E39 520i / E39 540i / E60 535d - Love at First Sight is Real :mhihi:

ентусиаст
Аватар
Кара: S LINE PLUS

Мнение от DigitalExile » 15 Авг 2022, 21:13

Само внимавай от къде купуваш Милето,че МЦМ и Миле България хич не са за хвалба, оплетени са като черва и излъгаха много хора.
https://gospodari.com/desetki-hora-ocha ... reportazh/

кандидат ентусиаст
Аватар
Детайли за колата: 320d

Мнение от vixx » 15 Авг 2022, 21:42

carmanf1 написа:И малко да се поразсмеем :D :

Не ви е скучно и на вас :bchug:
Снощи колко съм се смял. Значи, трета нощ сме в един хотел. На първата не спах изобщо, беше 160 градуса в стаята. На втората се бяхме разбрали, че ще пуснем климатика да охлади докато си легнем. Легнахме, изгасихме го, заспах. Събудих се след няколко часа на г*з. И за снощи вече сме се разбрали, че ще го оставиме пуснат. И нащо момиче го сложила на 26 градуса, което беше добре, в смисъл че ставаше за заспиване. Обаче отивам аз да си лягам някъде час или два след нея, при което я заварвам на леглото свита все едно са я атакували едновремено и хищникът, и пришелецът :lol: Гася климатика, лягам до нея, завивам я с моя чаршаф, а тя е вече увита в нейният като пашкул. Минават 30 секунди и се чува (с много панически глас) "Аз съм вкочанена!". "Измръзнала съм, умирам от студ". А в стаята температурата е баш на ръба да не мога да заспя, тя е гореща и не мога да я пипна направо. Почвам аз да я увивам, гушкам, изтръпна ми лявата ръка после един час заради това гушкане не успях да заспя. Накрая се отказах, ама някъде към 2-3 съм заспал.

Аре кажи ми как да си мисля за климатици :lol:

Старши Алкохолик
Аватар
Кара: E60 LCI 535d
Мечтае да кара: E24 635CSi
Детайли за колата: Немска петица с многооо екстри. Ама не всичките, де! Такива има само нов внос от Италия :D

Мнение от zAcK » 15 Авг 2022, 22:51

DigitalExile написа:Само внимавай от къде купуваш Милето,че МЦМ и Миле България хич не са за хвалба, оплетени са като черва и излъгаха много хора.
https://gospodari.com/desetki-hora-ocha ... reportazh/

Хубава работа, ама българска. Поредното доказателство в каква територия на примати живеем :censored:
Miele Experience Center и те ли са част от това, някой знае ли?

Иначе, аз като съм купувал, отивам и купувам.

Сега се сетих още нещо. Приятели, които живеят от доста време в САЩ все ме питат,
в България няма ли вече да започнем да плащаме по време на поръчка :mhihi:
Ей заради такива неща, никога няма да платя преди да доставят и да видя какво са доставили в БГ :idea: :idea: :idea:

P.S. От Амазон и т.н. не се притеснявам. Връщали са ми пари за какво ли не :ok: А тук, КУРЕГА :no: :no: :no: Платиш ли, после 1000 години ходене по мъките...
Хубави години бяха, 'га бяхме млади фенове с M20-ки с големи 'жанти! :mhihi: :mhihi: :mhihi:
Изображение
E34 520i / E39 520i / E39 540i / E60 535d - Love at First Sight is Real :mhihi:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Мнение от bum_bum » 15 Авг 2022, 23:17

Аз на косъм щях да бъда от тия със събраните пари от МЦМ. Ходих за сушилня. Искат капаро и да я доставят намкога си... Но аз понеже уважавам парите си прецених, че след като продават уреди на цената на прилична кола е редно да ги имат в наличност и няма да ги стимулирам за начина по който работят, та се отказах.

А относно индианските методи на правене на бизнес, не сме открили тук топлата вода. От началото на лятото се опитвам да си поръчам огледала за мотор. Поръчвам, чакам.. нямали ги. ОК, казвам да ми върнат парите и поръчвам от друго място. Пак чакам, пак няма. Пак си искам парите и поръчвам от трето. Междувременно за 2 огледала вече съм дал 1500лв, щото тия първите двама още не са върнали нищо. Най-накрая получавам пратката от третия магазин. Отварям я щастлив и гледам... едно огледало :shock: Другото го нямали и ще го пратят по-натам.
Изображение

Кръстникът
Аватар
Кара: с турбо
Мечтае да кара: V10
Детайли за колата: стокови

Мнение от c04 » 15 Авг 2022, 23:31

vixx написа:
carmanf1 написа:И малко да се поразсмеем :D :

Не ви е скучно и на вас :bchug:
Снощи колко съм се смял. Значи, трета нощ сме в един хотел. На първата не спах изобщо, беше 160 градуса в стаята. На втората се бяхме разбрали, че ще пуснем климатика да охлади докато си легнем. Легнахме, изгасихме го, заспах. Събудих се след няколко часа на г*з. И за снощи вече сме се разбрали, че ще го оставиме пуснат. И нащо момиче го сложила на 26 градуса, което беше добре, в смисъл че ставаше за заспиване. Обаче отивам аз да си лягам някъде час или два след нея, при което я заварвам на леглото свита все едно са я атакували едновремено и хищникът, и пришелецът :lol: Гася климатика, лягам до нея, завивам я с моя чаршаф, а тя е вече увита в нейният като пашкул. Минават 30 секунди и се чува (с много панически глас) "Аз съм вкочанена!". "Измръзнала съм, умирам от студ". А в стаята температурата е баш на ръба да не мога да заспя, тя е гореща и не мога да я пипна направо. Почвам аз да я увивам, гушкам, изтръпна ми лявата ръка после един час заради това гушкане не успях да заспя. Накрая се отказах, ама някъде към 2-3 съм заспал.

Аре кажи ми как да си мисля за климатици :lol:

Само като си представя какво ти е :help: :help: Като се познавам, колко мразя да се съобразявам с някого.

Потребител
Аватар
Кара: F90
Мечтае да кара: 507

Мнение от Spunky » 16 Авг 2022, 9:14

Моджо написа:Пп моя Керхер смуче та се кине. Wd3, купуван преди 5-6-7 години, а може и повече да са. Имам и пароструйка и перяща на Керхер.. Ми ок са си.

Имам милета за вътре, модели от преди 7-8 години и скорошни, чудесни са. Онзи ден купих WD3, най-евтината, да чистя на двора и след ремонти, е по-доволен от продукт за 145лв не съм бил. 1000W консумация, смуче яко. Технологиите се развиват. Дайсъните работят на свещи и те яко смучат.

Дон Кроки
Аватар
Кара: и се усмихва :)
Мечтае да кара: със сина ми :)
Детайли за колата: С всички възможни екстри.

Мнение от Kroki » 16 Авг 2022, 11:39

И аз съм от тия с мръзнещите жени :censored: :mhihi:
You're safer in the race car than you are in cars going to and from the track. - Mario Andretti
`91 E30 318i `93 Е36 325td `06 E46 320d `12 F800ST `07 E61 LCI 525d

drago_pavlov написа:Аз светкам само ако има някаква опасност. За патруки не :lol: Както аз си плащам актовете, така ще си ги плащат и другите :mhihi:

младши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: 911

Мнение от TNT » 16 Авг 2022, 12:02

+1 :mhihi: Преди няколко седмици щях да умра. В дни с 40+ градуса, приятелката едната вечер изключи климатика, щото духало :kuku: По едно време го включи, ама на 29 :mhihi: Докато се усетя на колко е нагласен, вече си бях на умирачка.

За конвектори съм писал по-назад - миналата година взех лъчист Теси. Стопля за 2мин, пускахме го само вечер преди да легнем. Т.е. цял ден с никакво отопление. Сутрин се гаси. По-топло, по-комфортно, с по-ниски сметки. Тази година обаче видях, че цената му вече е +40% :bchug: Разбира се, хубав климатик ще е по-евтино.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E36 328i

Мнение от TheDriver » 16 Авг 2022, 12:22

Нещата с дървата, въглищата и пелетите започнаха да стават леко заплашителни. :mhihi:

Гледам в определени части от страна се намират, но на други места както е тук няма или ако има са двойно спрямо есента на 2021 и цената се качва всяка седмица.
Аз взех пролетта 6м3 останали от миналия сезон на 110лв и ми се струваше обир тогава. От един месец търся някой да ми докара още малко + 8м3 на една баба от квартала на която помагам и положението изобщо не е добре. преди месец бяхме на 130лв/м3 със записване, като имаше 200 човека записани пред мен. :shock: Сега цената е 180лв със записване. :shock:

Имам чувстовото, че след всяка новина за газа по телевизията цената скача. :banghead:

С бабата сме се разбрали, че ако не намерим кой да докара до края на месеца, ще се слага климатик(макар че тя не иска такава топлина). Предполагам ние не сме единствени и в момента има голямо търсене на климатици т.е. и там цените ще са нагоре здраво.

Иначе си говорих с пича, който по принцип ми кара, обяснява, че от една страна горското умишлено бави позволителните, няма кой да добива заради цените на нафтата и т.н. и той самият предпочита да складира надявайки се зимата да направи пачка :banghead: или да продава навън.

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 16 Авг 2022, 15:02

За духането на климатиците си има решение- разбира се добавя към цената на инсталацията, но работи перфектно. Аз в общите помещения духам през въздуховодите на къщата които започват от мазето където е духалката и се разклоняват до едни дупки в подовете на помещенията. Но в спалните съм сложил “4 way ceiling cassettes” които духат много слабо но на 4 страни… до нея да си не я усещаш… допълнително моите имат опция да “следват” или “избягват” хората в стаята- гледат къде са хората и или духат в тях или ги избягват. И ако и това не помогне и тънкокожата ви анемична половинка ви съска има едни лайсни дето могат да затапят 1 от 4-те духалки (примерно тази която духа към леглото)… но при мене не се стигна до там… Като цяло съм доволен дори сега в големите жеги не ги “усещах” като източници на течение.
алекс
трабант 601с
разни други возила

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата