Икономическа тема

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

кандидат ентусиаст
Аватар

Re: Икономическата криза 2020-2023

Мнение от turieca » 19 Окт 2022, 12:35

Сега погледнах от 17.08 до 16.09 имам 314 дневна 69 нощна и общо 383.
Хладилник, фризер, бойлер, като в периода на сметката е ползван предимно на слънчевия панел два телевизора, готвим на газ и ток.
От няколко дни сложих климатици, та ще видим.
По цял ден сме на работа и малката на училище само майка ми е през деня вкъщи, но е от типа хора, които не пуска нищо ако е навън, а това е 90% от времето.
Не знам това потребление дали е високо защото тока ни е адски слаб и има моменти, когато лампите едва светят.
Живея в село предпоследна къща съм от трафопоста и е кошмар при мен и съседите.

Аватар
Кара: CLS350 и Е39

Мнение от ivoo » 19 Окт 2022, 12:40

И докато някои си броят стотинките да си платят тока или храната,точно тези които причиняват всичко това се радват че ще дарят 10 милиарда на Усрайна от Вашите пари.
https://m.youtube.com/watch?v=-ofSf5mtsgs

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 320i мнооо убаво )))
Мечтае да кара: Еххх...
Детайли за колата: e46, седан, M52,2000 cm3,150 Hp.

Мнение от Моджо » 19 Окт 2022, 12:41

Ми високо е според мен.
Фризера и хладилника си папкат. Особено ако не са съвременни. 100 вата да върти компресора по 24 часа са си 2,4 киловата на ден.
Ма нощната ти пък не е много. 69 + 69-138 киловата са ти хладилника и фризера да речем. Ми другото отде е щом не е от бойлера? А не е малко.

А кой какво пуска и не пуска не бъди много сигурен, че има тука при мен един дядо дето живее сам, в 1 стая , ма прави 700 лв сметка за газ :)))
Честно казано идея нямам как го постига това нещо, ма на-факт.
Хм,хм...

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от vladobate » 19 Окт 2022, 12:54

Първо, до 250кВ ама само който НЕ се топли на ток. Второ, 3,50 нафта не събори никой щото всичките бусове-работници са на фирми, които дигнаха цените и събориха тия дето карат на газ или въобще не карат, нали. Трето лично потребяваме около 700-800кВ, всичко ни е на ток и не съм се оплаквал никога даже доволен. Сега излиза, в сравнение с досегашните 200пари в сезона , цената отива на 375 пари. Няма да остана на улицата.....и кво скедва от това. Въпроса ми беше щом имаме достатъчно производство на ел. енергия за къв по дяволите се налага такова драстично увеличение. На село винаги са си подсигурявали отоплението и после каквото сабя покаже с изхранването, на каква цена ще е обаче не сме ние гражданчетата да го гадаем.

ентусиаст
Аватар
Кара: S LINE PLUS

Мнение от DigitalExile » 19 Окт 2022, 13:01

Аз и да искам да съм на друго освен на ток не мога, в моя квартал няма ни парно, ни топла вода, ни газ. За Редута става въпрос, нито пък мога да си сложа фотоволтаици на покрива или солар за вода щото съм на среден етаж, така че явно ще си плащам на скъпото.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E36 328i

Мнение от TheDriver » 19 Окт 2022, 13:04

Моджо написа:Дривер, откак съм сложил солар за топла вода и съм минал на пелети бойлер не съм пускал.
Солара го имам от 10-на години вече, хем е никакъв, само от него спестения ток за топла вода съм го "избил" тройно сигурно вече. Поддръжка - НУЛА, даже не го мия.
Теб какво те спира да си сложиш солар и то хубав, не кат моя :)

:OT:
Време най-вече...
С две малки деца, които не ходят на градина и няма баби и дядовци при нас, времето за "проекти" е силно ограничено. А ти знаеш как е - разправията за един два солара за топла вода, кажи речи на 30% се припокрива с работата за още няколко солара за ток, което пък се припокрива с обновяване на покрива след като си раздигнал.......а къщата като е строителна площадка, защо да не копаем и за термопомпата направо.....
Освен това чаках програмата за подпомагане на солари по плана за възстановяване, но ми се изчака чакането и вече съм поръчал някакви компоненти от китайците.

младши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: 911

Мнение от TNT » 19 Окт 2022, 13:07

DigitalExile написа:Аз и да искам да съм на друго освен на ток не мога, в моя квартал няма ни парно, ни топла вода, ни газ. За Редута става въпрос, нито пък мога да си сложа фотоволтаици на покрива или солар за вода щото съм на среден етаж, така че явно ще си плащам на скъпото.
Аз мисля, че това е масовката. Но изглежда от правителството четат форума на милионерите и си правят сметка :ok:
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Моджо » 19 Окт 2022, 13:08

1 мгват струва на пазара 260 лв да речем. Или 26 стинки на киловат. Защо и как няма значение - толкова му е цената.
Битовия го плаща на 14 стинки. Има разлика , нали :))
Зимата е ясно че ще се плаща повече, то така си е било винаги. На мен и на Слатана да не ни е много кеф да плащаме по 1000 лв на месец примерно да се греем. Сравнено с 200-та лв за ток как е ? Ма ние сме баровци, все пак сме у форумо на милионерите :))
Тия дето не са баровци да му мислят :))
Хм,хм...

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Моджо » 19 Окт 2022, 13:14

TheDriver написа:
Моджо написа:Дривер, откак съм сложил солар за топла вода и съм минал на пелети бойлер не съм пускал.
Солара го имам от 10-на години вече, хем е никакъв, само от него спестения ток за топла вода съм го "избил" тройно сигурно вече. Поддръжка - НУЛА, даже не го мия.
Теб какво те спира да си сложиш солар и то хубав, не кат моя :)

Време най-вече...
С две малки деца, които не ходят на градина и няма баби и дядовци при нас, времето за "проекти" е силно ограничено. А ти знаеш как е - разправията за един два солара за топла вода, кажи речи на 30% се припокрива с работата за още няколко солара за ток, което пък се припокрива с обновяване на покрива след като си раздигнал.......а къщата като е строителна площадка, защо да не копаем и за термопомпата направо.....
Освен това чаках програмата за подпомагане на солари по плана за възстановяване, но ми се изчака чакането и вече съм поръчал някакви компоненти от китайците.

Солара за вода с бойлера не е особено сложно да се сложи. Моя е на гаража. Сложиха всичко за половин ден, аз не съм си мръднал пръста.
Иначе ако има помощи за солари за ток - ще участвам. Като идеята ми е 3-5 киловата с никаква или малка батерия. А може и с голяма батерия ако са добри помощите.
Хм,хм...

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Моджо » 19 Окт 2022, 13:24

Ако приемем че в по-големите градове живеят към 3 милиона / и не всички са в блокове/..останалите три милиона кви са ? Масовка, масовка...ма в София само.
Хм,хм...

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 19 Окт 2022, 13:46

Jordana написа:Справедливия начин е всички до 250квт да плащат по една тарифа , след надвишаване да се плаща по скъпата тарифа .

Точно това ще стане ако се реализира промяната.

Sent from my iPhone using Tapatalk Pro
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- The only easy day was yesterday.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: F
Мечтае да кара: Самолет

Мнение от Е.Димитров » 19 Окт 2022, 13:48

Как пък не разбрахте, че някой неща са част от социума, социален пакет, минимална нормална среда за живеене.
Тока е част от тези неща.
Говоря за битовият ток. Това е нещото, което ни дели от първобитният човек.
Водата и тя е там!
Това са приоритетите на една държава, да осигури тези ресурси на възможно най-достъпните цени, един вид за бита трябва да е на най-ниска цена!
Точка по въпроса.
Кой колко и как щял да го събори нещо си е толкова глупава риторика, че дори нямам представа как се формира подобна глупава мисъл в нечия глава!?
Че тока със 100% нямало да събори, че водата със 200% нямало да събори, че горивата с 30-40% нямало...че газа с 600-700% няма...Че храните...стоките...инфлацията няма да...
Не може да отглеждаш поколение в условия на скъпи енергийни ресурси и то без да има причина за това, освен елементарната-"пазарна икономика".
Ми тогава всичко да стане на тази основа, минаването по улицата да става с такса , без значение пеша ли си или с каквото и да е било.
Слагат кпп та на всички улици в града и по-натоварените, както в събота и неделя с по-висока такса.
Парковете и градинките и там такси, какво ми се сматколят някакви майки с колички. Като нямат пари, у панела да се гледа детето, на балкона!
В крайна сметка искаш излизай на вън, кат нямаш пара къде си тръгнал?
Въобще, средностатистическият човек трябва да си плаща данъка и всички такси, държавата само прибира и ще прави чудесни платени улици, по които след като си платиш, може да ходиш.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 19 Окт 2022, 13:51

"Държавата е тази фикция, чрез която всеки иска да живее за сметка на всички останали"

Всеки иска да му дават, всеки е много притеснен за "бедните" и като опре до него рев до небето :lol: Показателно.

Sent from my iPhone using Tapatalk Pro
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- The only easy day was yesterday.

младши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: 911

Мнение от TNT » 19 Окт 2022, 13:54

Моджо написа:Ако приемем че в по-големите градове живеят към 3 милиона / и не всички са в блокове/..останалите три милиона кви са ? Масовка, масовка...ма в София само.

По малките градове няма блокове ли ? :dunno: По спомен всеки 4-ти живееше в панелка, после добавяме останалите в не-панелка :bchug:

Но все пак форума на милионерите. Тук никой няма в апартамент, къща на 2 етажа с 5 паркоместа си е минимум :smoke:
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E39 528i, Е39 520i Touring
Мечтае да кара: Е39 М5
Детайли за колата: Powered by шпер

Мнение от drifty » 19 Окт 2022, 13:56

Два етажа са само за прислугата :D
Изображение

ПредишнаСледваща