ЗА или ПРОТИВ АЕЦ "Белене"
Модератор: Общи модератори
- vld
- Старши ентусиаст
-
- Кара: F11 535d, E84 2.3d
Re: ЗА или ПРОТИВ АЕЦ "Белене"
Бубу, Колкото повече се задържат герберите на власт толкова по голямо число се спряга за довършване на централата....
И повярвай ми добре съм запознат, знам какво има там и какво още тябва да се направи, нещата са прости, въпрос на политическа воля и правилно изиграване на картите е всичко в тази област
Лошото е, че в този сектор големите проекти никога не са зависели само от нашите политици, това за да стане трябва да се разреши от запада, а те нямат интерес, затова стана скъпо и неизгодно и прочие глупости.
Колкото повече ни стягат примката около врата ( да станем само и единствено консуматорско общество) толкова повече хората които хал хабер си нямат се радват и си мислят, че това е правилния път
Ми не не е.
Ако искаме да имаме силна икономика трябва да имаме производство и износ, но не само ниско платени ишлемета, за тия неща е нужна енергия, фото волтаиците няма да свършат работа, нито пък е нужно да се душиме с тецове и да пълним гушите на мириканците защото от тяхните тецове излизат розички
Някои хора имат сериозен принос нещата в родната енергетика да се скапват умишлено
И повярвай ми добре съм запознат, знам какво има там и какво още тябва да се направи, нещата са прости, въпрос на политическа воля и правилно изиграване на картите е всичко в тази област

Лошото е, че в този сектор големите проекти никога не са зависели само от нашите политици, това за да стане трябва да се разреши от запада, а те нямат интерес, затова стана скъпо и неизгодно и прочие глупости.
Колкото повече ни стягат примката около врата ( да станем само и единствено консуматорско общество) толкова повече хората които хал хабер си нямат се радват и си мислят, че това е правилния път

Ми не не е.
Ако искаме да имаме силна икономика трябва да имаме производство и износ, но не само ниско платени ишлемета, за тия неща е нужна енергия, фото волтаиците няма да свършат работа, нито пък е нужно да се душиме с тецове и да пълним гушите на мириканците защото от тяхните тецове излизат розички

Някои хора имат сериозен принос нещата в родната енергетика да се скапват умишлено

- Elesar74
- старши ентусиаст
-
- Кара: Долното
- Детайли за колата: Toyota Yaris D4D 2015.
Май и в тази тема се въздиша за социализЪма.
Човек си личи какъв е, не по това колко от високо гледа, а по това колко ниско може да се наведе.
- K_Ilkov
- старши СПАМ ентусиаст
-
- Кара: е30 чат-пат
- Мечтае да кара: варел
- Детайли за колата: ...
е46 m52b20
е46 m54b30
е83 m54b30
e30 m20b25
е30 m10b18
е46 m54b25
e92 s65b40
Лошото е, че всичко е схема за гепене ...
Аз съм ЗА да имаме повече ток, ресурси, да създаваме стойност за в бъдеще.
Обаче познавам човек, който беше много богат докат се строеше Белене,
а после изведнъж стана не толкова богат когато го замразиха ...
Аз съм ЗА да имаме повече ток, ресурси, да създаваме стойност за в бъдеще.
Обаче познавам човек, който беше много богат докат се строеше Белене,
а после изведнъж стана не толкова богат когато го замразиха ...

Цените са такива, че ако имаш хубава не си струва да я продаваш, а ако търсиш хубава не си струва да я купуваш.
...
- Leon
- старши ентусиаст
-
- Кара: 328i
Е, това е част от играта - винаги някой ще има изгода, друг не. Въпросът е как изглежда голямата картинка. Както започнахме да си внасяме доматите, така ще започнем да внасяме и ток. 90% от износът ни са суровини и някакви заготовки или ишлемета. Реекспортът също влиза в износа и сме голям износител на автомобили, ако не знаете
Продуктите с голяма добавена стойност са пренебрежими. Електричеството е нещо, което не можеш да не консумираш като домакинство или бизнес, от него не можеш да се откажеш. Ако има изобилие от евтино електричество - ОК. Такава беше ситуацията за съседните ни страни като имахме много излишни мощности и продавахме по 7 (по спомени) цента квтч. Но следващите десетилетия не се очертават такива за нас, че да изхвърляме с лека ръка почти платени мощности. И друго ми е интересно - как за 10-на години прогнозната стойност се увеличи 5-6-7 пъти? На какво основание? Терен и реактор има отдавна? Съпътстващото оборудване ли поскъпна 5 пъти или заплатите на строителите и инженерите? Аз този въпрос не съм чул да го задават по телевизията досега. Май по-скоро някой печели от висящото положение повече и затова не се прави нищо. И като добавим политическия натиск от вън, тоя проект е обречен.

Never mistake motion for action...
- Elesar74
- старши ентусиаст
-
Поскъпват лихвите по заемите. Нали не си представяш, че такова строителство се прави с налични средства? Друго искам да кажа аз. Че ако утре направят цената на АЕЦ Козлодуй пазарна, тогава ще стане въстание сигурно. А искат да ни убедят, че АЕЦ Белене ще е на печалба и ще произвежда евтин ток. Това няма как да се случи при такъв обем на разходите.
Човек си личи какъв е, не по това колко от високо гледа, а по това колко ниско може да се наведе.
- K_Ilkov
- старши СПАМ ентусиаст
-
- Кара: е30 чат-пат
- Мечтае да кара: варел
- Детайли за колата: ...
е46 m52b20
е46 m54b30
е83 m54b30
e30 m20b25
е30 m10b18
е46 m54b25
e92 s65b40
Elesar74 написа:Поскъпват лихвите по заемите.
Лихвите не могат да поскъпват, а да се увеличават или намаляват също както цена може да е висока или ниска, а не евтина или скъпа.
Сетих се просто щото обяснявах на сина ми оня ден ...
Leon написа:Е, това е част от играта
То това е цялата игра мен ако ме питаш

Кой ще се нареди на опашката с канчето ... Нашите или вашите партийни касички, а както винаги залога е бъдещето на страната

Цените са такива, че ако имаш хубава не си струва да я продаваш, а ако търсиш хубава не си струва да я купуваш.
...
- Leon
- старши ентусиаст
-
- Кара: 328i
Е, как поскъпват? От 2009г. само падат. И има адски много свободни пари в България и навън. Всеки дълг, емитиран от държавата се изкупува за няколко часа. Финансиране на АЕЦ с държавна гаранция ще е доста търсена инвестиция и може да се поевтини значително спрямо средните пазарни нива. Дали трябва да се прави с държавна гаранция е тема на отделна дискусия.
Never mistake motion for action...
- Bogat-Beden
-
-
- Кара: много бавно бенве
- Мечтае да кара: Порше
- Детайли за колата: топ, топ, топ! unikat full!
В тази тема освен Леон и Илков, всеки друг се изказва според политическите си пристрастия.
Тоест се вълнуват кой точно ще ни краде, този стокхолмски синдром не мога да го разбера..
Тоест се вълнуват кой точно ще ни краде, този стокхолмски синдром не мога да го разбера..

"Може да решава тоя, който има e60 бе! Щом немаш e60, какво ще решиш ти бе? Ти немаш право да решаваш!"
- vld
- Старши ентусиаст
-
Интересна логика
Как ли е възможно това, човек просто да знае някои неща и да може да направи преценка правилно
Сравнениеето е малко глупаво, но централата и зарязването и може да се сравни със следния пример:
Представи си че е построен един квартал колкото дружба, с цялата инфраструктура, блокове, магазини, бензиностанции,банки, болници, улици, направена е канализация, купил си вътрешното обзавеждане за всички обекти.
Останало е да направиш електрическата инсталация, да сложиш вратите да боядисаш стените с латекс да монтираш дограма и да пуснеш комплекса в действие.
Е това е положението, просто не е изгодно да го довършиш, пали му клечката и това е.....
А не е изгодно щото в съседство някой друг е построил вече преди теб и е по изгодно той да отдава под наем или продва
Съжалявам но моята математика друго показва.
За съжаление не зависи от нас. Незнам защо си мислите, че ако не го бяха наредили от вън, ЕУ и УСА, нашите управляващи щяха да се откажат от АЕЦ-а или пък от южен поток?
Интересно е как ще се развият нещата с хъба, там има реален шанс нещата да се случат, не за друго ами защото е необходим на меркел и европа като цяло.
През него ще си прекарат газ и от русия и от близкия изток, та дет се вика интереса клати феса

Как ли е възможно това, човек просто да знае някои неща и да може да направи преценка правилно

Сравнениеето е малко глупаво, но централата и зарязването и може да се сравни със следния пример:
Представи си че е построен един квартал колкото дружба, с цялата инфраструктура, блокове, магазини, бензиностанции,банки, болници, улици, направена е канализация, купил си вътрешното обзавеждане за всички обекти.
Останало е да направиш електрическата инсталация, да сложиш вратите да боядисаш стените с латекс да монтираш дограма и да пуснеш комплекса в действие.
Е това е положението, просто не е изгодно да го довършиш, пали му клечката и това е.....
А не е изгодно щото в съседство някой друг е построил вече преди теб и е по изгодно той да отдава под наем или продва

Съжалявам но моята математика друго показва.
За съжаление не зависи от нас. Незнам защо си мислите, че ако не го бяха наредили от вън, ЕУ и УСА, нашите управляващи щяха да се откажат от АЕЦ-а или пък от южен поток?
Интересно е как ще се развият нещата с хъба, там има реален шанс нещата да се случат, не за друго ами защото е необходим на меркел и европа като цяло.
През него ще си прекарат газ и от русия и от близкия изток, та дет се вика интереса клати феса

- Elesar74
- старши ентусиаст
-
АЕЦ Белене излиза, че е политически, а не икономически проект. Още по-лошо тогава. Тогава цената на тока няма значение, което гледам, никой не коментира. Българите ще плащат, вкл. вие и аз, за да можем чужд инвеститор да прибира печалбата. Супер. Да строим, защото сме направили вече някакви разходи. Все едно слушам онази министърка. Сравнението с наличното оборудване, не е коректно, не са на такъв етап нещата. И още нещо. Ти би ли построил нещо, което ще е на загуба, само защото вече си направил някакви разходи? Ние атомна централа ли ще строим, от която ще очакваме икономическа изгода,(печалба) или жилищен комплекс, в който ще живеят хора? Ако информацията, с която разполагаш, е като сравнението, което правиш, по-добре си я запази за себе си.
- vld
- Старши ентусиаст
-
Elesar74 написа:АЕЦ Белене излиза, че е политически, а не икономически проект. Още по-лошо тогава. Тогава цената на тока няма значение, което гледам, никой не коментира. Българите ще плащат, вкл. вие и аз, за да можем чужд инвеститор да прибира печалбата. Супер. Да строим, защото сме направили вече някакви разходи. Все едно слушам онази министърка. Сравнението с наличното оборудване, не е коректно, не са на такъв етап нещата. И още нещо. Ти би ли построил нещо, което ще е на загуба, само защото вече си направил някакви разходи?
Няма как да е на загуба, това не е нещо което да няма пазар за него.
Ще е на печалба дори и да се краде.
Дори да се направи с частен инвеститор който да притежава 49% от централата пак ще е на печалба и ще внася пари в бюджета.
Защо мислиш че ще е на загуба при положение че цената на енергията от него ще е на една трета от цената на енергията която се произвежда от ТЕЦ?
И около 20 пъти по ника от цената на тока от ВЕИ ?
Аз смятам, че при строг контрол ако не се допуска крадене може да се довърши с държавни пари.
Та ние изтеглихме 16 милярда и за какво? За някоя друга магистралка? Нищо смислено от което да се печелят пари, сори ама от пътища ако не си някаква основна пътна артерия на която да има мега голям трафик и да взимаш тол такси няма как да печелиш. Да не говорим, че при едно качествено строителство и поддръжка нищо от тия тол такси няма да влезе в бюджета.
А южния поток например само от транзитни такси щеше да прави доста кинти, което си е чиста печалба след периода на изплащане на инвестицията.
Факта, че целия регион ще се облагороди къде го оставяме?
Това са 2000-3000 човека персонал с доста прилични заплати които харчат в града, населението там и в околните села почва да харчи повече, местния бизнес почва да работи по добре.
Такива ми ти работи, а не от цялата страна всичко да се изсипе в един град и да се търси само на хляба мекото....

- drago_pavlov
- младши ентусиаст
-
- Кара: както може
- Мечтае да кара: както не може...
- Детайли за колата: от миналия век
vld написа:Няма как да е на загуба, това не е нещо което да няма пазар за него.
Ще е на печалба дори и да се краде.
Дори да се направи с частен инвеститор който да притежава 49% от централата пак ще е на печалба и ще внася пари в бюджета.
Защо мислиш че ще е на загуба при положение че цената на енергията от него ще е на една трета от цената на енергията която се произвежда от ТЕЦ?
И около 20 пъти по ника от цената на тока от ВЕИ ?
Аз смятам, че при строг контрол ако не се допуска крадене може да се довърши с държавни пари.
Та ние изтеглихме 16 милярда и за какво? За някоя друга магистралка? Нищо смислено от което да се печелят пари, сори ама от пътища ако не си някаква основна пътна артерия на която да има мега голям трафик и да взимаш тол такси няма как да печелиш. Да не говорим, че при едно качествено строителство и поддръжка нищо от тия тол такси няма да влезе в бюджета.
А южния поток например само от транзитни такси щеше да прави доста кинти, което си е чиста печалба след периода на изплащане на инвестицията.
Факта, че целия регион ще се облагороди къде го оставяме?
Това са 2000-3000 човека персонал с доста прилични заплати които харчат в града, населението там и в околните села почва да харчи повече, местния бизнес почва да работи по добре.
Такива ми ти работи, а не от цялата страна всичко да се изсипе в един град и да се търси само на хляба мекото....
Много си далече от истината...
Има как да е на загуба и то по много начини...
В случая уравнението е с повече от едно неизвестно и няма как да се намери отговора...
Едните ще приберат пари от това да не се строи, а другите ще ги приберат от строежа... И всеки вади от 9 кладенеца вода да се изкара прав...
I kill a communist for fun, but for a green card... I'm gonna carve him up real nice.
- vld
- Старши ентусиаст
-
И кое е по добрия вариант за икономиката ни в дългосрочен план?
Дай малко разяснения щом си наясно с нещата

- Elesar74
- старши ентусиаст
-
Ами хайде вече коментирай цената на тока от тази централа и същевременно да е на печалба. Моля.
- drago_pavlov
- младши ентусиаст
-
- Кара: както може
- Мечтае да кара: както не може...
- Детайли за колата: от миналия век
vld написа:И кое е по добрия вариант за икономиката ни в дългосрочен план?
Не съм наясно, затова и не коментирам категорично - ще е на загуба или ще е на печалба.
Просто няма кой да каже колко ще струва тая централа. Поне не и на простолюдието. Сигурно някой по високите етажи знае колко ще струва, но ние едва ли ще разберем...
Та без да знаем релно цената на централата няма как да правим изводи дали ще печеливша или губеща.
А да е губеща има много варианти - да няма индустрия, която да го потребява тока; да има по-евтин ток от съседите и т.н. Все фактори, които не зависят от България като цяло...
I kill a communist for fun, but for a green card... I'm gonna carve him up real nice.