Икономическа тема

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

младши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: 911

Re: Икономическата криза 2020-2023

Мнение от TNT » 17 Ное 2022, 16:25

https://offnews.bg/obshtestvo/86-95-vod ... 89710.html

Ето още малко инфлация. Като е малка печалбата - ядем вода :yes:
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 320i мнооо убаво )))
Мечтае да кара: Еххх...
Детайли за колата: e46, седан, M52,2000 cm3,150 Hp.

Мнение от Моджо » 17 Ное 2022, 16:26

Урду не беше ли някакъв език :mhihi: :mhihi: :mhihi:
Хм,хм...

старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Мнение от Jordana » 17 Ное 2022, 17:32

Gasum had said on Wednesday an arbitration tribunal had ruled it was not obligated to pay Russian gas supplier Gazprom in roubles.
не четем ли ?
Никой не плаща на газпром в рубли , не четеш ли цяла година се дъвче тая дъвка ?
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Мнение от bum_bum » 17 Ное 2022, 18:46

TNT написа:https://offnews.bg/obshtestvo/86-95-voda-v-produkt-narechen-svezho-sirene-sirene-sglobeno-789710.html

Днес бях до Метро, гледах разни колбаси, луканки и т.н. да взема нещо за на детето рожденния ден. Абе, кой го яде това? Няма един, повтарям един салам, колбас, луканка, който да става за ядене.

По бай тошово време магазините били празни.., а сега като са пълни, кво? Това не е храна и не е нещо, което някой, който би искал да има елементарно здраве може да го помирише, камо ли пък да го яде.

Тия дни имаше някакво тържество в градината. От 24 деца, 3 са с разтройство в развитието. Ми това са над 10%. И на никой явно не му прави впечатление, че това не е нормално.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: си Е65-цата.

Мнение от ///M Power » 17 Ное 2022, 19:04

bum_bum написа:
По бай тошово време магазините били празни.., а сега като са пълни, кво? Това не е храна и не е нещо, което някой, който би искал да има елементарно здраве може да го помирише, камо ли пък да го яде.

Дали и по Тошово време саламите не са били същите?
"If everything seems under control, you're just not going fast enough."
- Mario Andretti

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E36 328i

Мнение от TheDriver » 17 Ное 2022, 19:05

Аз по принцип купешки салами и луканки не ям, а си наблягам на домашните(чак са ми омръзнали вече :mhihi: ).
Но обичам да хапвам шунка/филе, а не умея да ги правя сам(честно казано почва да ми писва всичко да си правя сам :banghead: ) и нещата са трагични. Последно време дебна едни "детски" филета в ЛИДЛ, които са без химия и се развалят буквално за два дни(което е супер), а отскоро намирам по магазините и една шунка на някой от българските производители, която също е брандирана като "детска" и няма химия.
Мисля, че някъде в другите теми разказвах за Лесидрен - преди години пуснаха серия сухи мезета без консерванти и аз с възторг си взимах от тях. Уви изкараха няколко месеца и ги спряха. Оказа се, че аз съм един от малкото които ги купуват, а хората си искат шунка която е розова на цвят, солена е и издържа по две седмици. :banghead:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 328i

Мнение от Leon » 17 Ное 2022, 20:27

///M Power написа:
bum_bum написа:

Саламите винаги са били боклуци, но поне не влагаха тежка индустриална химия, суха кръв и желиращи водата агенти. Така погледнато - бяха боклуци от отпадни продукти и развалено месо, но поне от животни.
Never mistake motion for action...

младши ентусиаст
Аватар
Кара: G20
Мечтае да кара: RS Cosworth
Детайли за колата: B48B20А

Мнение от streetz » 17 Ное 2022, 20:33

TheDriver написа:Последно време дебна едни "детски" филета в ЛИДЛ, които са без химия и се развалят буквално за два дни(което е супер), а отскоро намирам по магазините и една шунка на някой от българските производители, която също е брандирана като "детска" и няма химия.

И аз го правя това с "детските" храни, малко по-добре са от масовите. Има една шунка на Тандем Via Natura - според етикета, и на вкус е добра, но трудно се намира. Дали произвеждат ограничени количества или се купува много и не се задържа по рафтовете ... не знам.
The free market is perfect. If anything unexpected happens, bananas are suddenly $47 and you have to sell your blood for firewood.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Мнение от bum_bum » 17 Ное 2022, 21:36

Leon написа:
///M Power написа:
bum_bum написа:

Саламите винаги са били боклуци, но поне не влагаха тежка индустриална химия, суха кръв и желиращи водата агенти. Така погледнато - бяха боклуци от отпадни продукти и развалено месо, но поне от животни.

Факт, че част от месото е било такова, което в натурален вид трудно се яде. Но пък точно то е богато на колаген и далеч по-полезно от пържолата. Имам познат, който ми е разправял как се е правел шпека. Ами било си е пълноценна храна.

От майка ми пък помня някъде в началото на 90-те, когато въпреки демокрацията се работеше все още по инерция по старите порядки как се молеше на наш близък да извади сирене от камерата за зреене, защото беше дефицит, а тя държеше едно ведомствено кафе. Човека каза, че е напълно невъзможно да изнесе неузряло сирене, независимо, че оставаха някакви броени дни. До финалния ден определен за зреене и Господ не може да го извади на пазара.

Как да е, кво било било, няма отношение по темата. Но аз понеже такива вайна никога не съм ял и не съм им гледал състава скоро съм ужасен как подобно нещо изобщо може да съществува. Как може някой изобщо да го купува и яде и накрая как може да струва 40-60лв/кг.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Lexus

Мнение от peshehodetz » 17 Ное 2022, 22:21

По бай тошово време имаше само два вида салами. Единия - хамбурски, викаха му през ония години "кучешка радост", струваше нещо от порядъка на 3.20 или 3.60лв за килограм, не помня точно, беше наблъскан със сланини, смляни хрущяли и лой, като въобще не ставаше за ядене в суров вид. Обаче като няма какво друго и човек го метне на скара или жарава да се запече леко така че да му се разтопят и изцедят мазнините и в комбинация с лютеничка и топъл хлебец и после една студена биричка можеше що годе да се наядеш. Другия салам - камчия струваше кръгли 4.00 лева за килограм, беше една идея по добър от хамбурския, нямаше по него сланини или поне бяха така обработени че не личаха и някак си можеше да се яде и неопечен при екстремни ситуации когато човек е в движение и бърза за някъде. Шпековите салами или поне тези които пускаха по магазините за обикновения човек бяха кофти но при липса на други се купуваха, когато ги е имало разбира се. Луканката от ония години обаче беше top of the top, за подковата става въпрос, поне за нея мога да твърдя, че беше в пъти по вкусна от сегашните. Проблема с нея беше, че почти липсваше и се намираше само и единствено с връзки, а и цената беше нещо от рода на 7.20 или 7.50 лв за килограм което си е цифра спрямо заплатите от онези години.
keep walking

Where debt is dumb, cash is king, and the paid-off home mortgage has taken the place of the BMW as the status symbol of choice.

ентусиаст
Аватар

Мнение от slatanic » 17 Ное 2022, 22:25

bum_bum написа:
TNT написа:https://offnews.bg/obshtestvo/86-95-voda-v-produkt-narechen-svezho-sirene-sirene-sglobeno-789710.html

Днес бях до Метро, гледах разни колбаси, луканки и т.н. да взема нещо за на детето рожденния ден. Абе, кой го яде това? Няма един, повтарям един салам, колбас, луканка, който да става за ядене.

Тия дни имаше някакво тържество в градината. От 24 деца, 3 са с разтройство в развитието. Ми това са над 10%. И на никой явно не му прави впечатление, че това не е нормално.

По тази тема нещата са в гигантски мащаби.
Жена ми се върна да работи лелка в детската градина в която работеше някога.
В момента има 18 деца със проблеми в развитието в градината.
Нещата са много сериозни,но нито държава нито родители искат да го признаят.
Ще берем след време това което сме пожънали и дано не съм сред тия дето ще ги ядат тези плодове. ;)

старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Мнение от Jordana » 17 Ное 2022, 23:03

Имаше поне 20 вида салами и луканки , почвате да си измисляте като стоите . Шпековете бяха няколко вида сервилат бургаски пирински македонска наденица , салам закуска , филе елена , шунка , луканки няколко вида смядовска беше топ , суджуци и прословутия камчия който му викаха кучешка радост . Всичките български колбаси в момента са разновидности на традиционни български колбаси от онова време . А кебапечто по кръчмите беше кебапче не като сега само мас и соя . Отивам в ресторанта до нас печаха ги на една голяма скара със комин отгоре , тройка кепабчета с едно хлебче балкантурист имаше едни такива продълговати още топло от фурната ...ммммм направо ми потичат лигите като се сетя колко социалистически кебапчета съм изял :mhihi: Ама нямаше банани цяла година... това е голям минус на соца че бананите бяха малко :(
Добрич тогава Толбухин имаше много голям месокомбинат , бяха отлично заредени магазините в Добрич с колбаси . Ходил съм 100 пъти там на пазар чантите със саламите ще ми скъсат ръцете от нямане . Пак да се повторя , аз през соца вчерашен хляб не съм ял - само топъл от магазина току що докаран . По селата хранеха прасетата с хляб от нямане .
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от vladobate » 18 Ное 2022, 0:39

salam.jpg
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.

големия брат на Монтоя
Аватар

Мнение от BMW_POWER » 18 Ное 2022, 0:57

Да ви питам нещо, живеещите в бг. Защо всички реклами на храни са тип "Като едно време" или "Като на баба"? Защо рекламират вкуса оттогава? Хем е нямало, хем е било по-вкусно. Нали в ония тъмни години е било глад и немотия :dunno:

Луканката беше 12 кинта киното. Имаше шега, че Георги Димитров е бил намръщен на десетолевката, понеже не му стигали два кинта, за да си купи луканка.

Имаше филм с Луи дю Финес. Там в едни машини от някаква течна смес на щампа правеха пилета и не помня още какво. Днес си е 1:1.

Бум бум, когато бюджета ти е ограничен, изборът се свежда до оцеляване.

Старши Алкохолик
Аватар
Кара: E60 LCI 535d
Мечтае да кара: E24 635CSi
Детайли за колата: Немска петица с многооо екстри. Ама не всичките, де! Такива има само нов внос от Италия :D

Мнение от zAcK » 18 Ное 2022, 1:02

Никакви шунки и т.н. не купуваме. Само неща като прошуто, дето е един бут, висял някъде без нищо друго :bchug:

Миналия ден жената ми звъни, купи подправки и изброява. Отивам да купувам, ама им гледам съдържанието, че вече нищо не купувам, без да го прочета.
Да ви кажа какво има в тях, че вероятно почти никой не предполага, че подправките и те не са подправки!
Освен всичките антислепващи агенти и т.н., в някои подправки има натриев глутамат :censored: :banghead: :kuku: :kuku: :kuku:
Как е? Ядеш и ревеш... От кеф... И мозъчето ти си мисли, много вкусно. Почвам да се чудя, защо направо не почнат да го слагат и във водата и да се приключва... :banghead:

BMW_POWER написа:Бум бум, когато бюджета ти е ограничен, изборът се свежда до оцеляване.

Туй сме го обсъждали вече. Нямал пари да си купува качествена храна, ама пуши и пие :kuku:
Нямал пари да се храни здравословно, купи си банички с айрян, и двете подобие на храна, щото няма нищо истинско в тях, цената им колкото на 2 кила ябълки... :censored:
Последна промяна zAcK на 18 Ное 2022, 1:03, променена общо 1 път
Хубави години бяха, 'га бяхме млади фенове с M20-ки с големи 'жанти! :mhihi: :mhihi: :mhihi:
Изображение
E34 520i / E39 520i / E39 540i / E60 535d - Love at First Sight is Real :mhihi:

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата