С какво се отоплявате зимата?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

С какво се отоплявате зимата?

Централно парно
70
19%
Газ
36
10%
Дърва
68
18%
Въглища
21
6%
Ток
183
48%

Общо гласове : 378
кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: e90 330xd, gsxr 600 k8

Re: С какво се отоплявате зимата?

Мнение от b_u_b_o » 23 Авг 2022, 14:22

Когато става въпрос за къща, според мен, първата мисъл трябва да е термопомпа вода-вода. Само ако си на място дето подземните води са кът, тогава вече компромисен вариант въздух-вода. Или такова с топли зими де, ако темепратури под 0 са рядкост тогава въздух-вода си е добър вариант.

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 23 Авг 2022, 15:38

Както написаха- външното тяло на термопомпа вътре е абсурд- не можеш го захрани с топъл въздух посмъртно. Да не говориме, че ще направи хладилник вътре за часове. Аз преди няколко месеца си сложих бойлер с термопомпа за топлата вода и той за часове правеше мазето 15тина градуса -хем е грубо половин тон капацитет. Та затова му сложих едни тръби за сега да смуче отвън и духа студеното в дъкт-овете на климатика… ама зимата ще то мисля- най - вероятно ще смуче отвътре и пак ще духа в дъктовете и ще трябва отоплението да се пребори с тоя хладен въздух. Мислех да го пусна да духа навънка, но прочетох един научен труд (подкрепен с експерименти) които ме разубеди. Оказа се, че е по- добре да духаш вътре в къщата въздух с темп 10–15 градуса от колкото дс духаш вънка и термопомпата да засмуква на практика доста по- студен въздух от вънка през зимата (щото ксто смуче от къщата се създава вакум вътре и студения външен въздух влиза откъдето може). И така- няма безплатен обяд. Но поне топлата ми вода сега е 150 киловата на месец а не 50 галона нафта….
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
алекс
трабант 601с
разни други возила

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от carmanf1 » 23 Авг 2022, 16:33

Колеги, кажете Акацията добре ли е да се ползва за камина?

Камината я ползвам само за кеф, петък вечер, събота, неделя и по празници. И грам не разбирам от дърва.

Досега съм горял дъб и бук, но сега ми предлагат акация и ми обясняват,
че било като дъба, ама знам ли дали не ме пускат по пързалката и да ми запуши комина например или пък да не гори тая акация :dunno:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E36 328i

Мнение от TheDriver » 23 Авг 2022, 16:55

Благодаря за отговорите!

Предполагам разположение на агрегата на 20м от къщата също няма да е ОК без значение как са изолирани тръбите и дали вървят под земята?

старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Мнение от Jordana » 23 Авг 2022, 17:29

По принцип не е добре 20 метра за медните тръби , ще ти оскъпи излишно и товари машината ако става въпрос за тях. За такава обикновена машина до десетина метра е в границите на допустимото , гледа се денивелация и метраж . Ако е някаква спец машина може да стигне и до 80-100 метра трасето но това е съвсем друга цена спрямо стандартните . Зависи какво е изпълнението , има някои са със хидромодула в една кутия с климатика и до него отиват само тръбите за водата . Ако са изолирани както трябва не виждам проблем да са на 20 метра . Други са с отделен хидробокс със бойлер който е вътре в къщата . Има различни изпълнения според нуждите . Тука на един голям обект са само водни щрангове до всяка точка и вътре има отделни чилъри вода въздух за скрит таване монтаж с дъктове . Горе е с оросителна кула на покрива за лятото .
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

ентусиаст
Аватар

Мнение от slatanic » 23 Авг 2022, 17:34

alx написа:Както написаха- външното тяло на термопомпа вътре е абсурд- не можеш го захрани с топъл въздух посмъртно. Да не говориме, че ще направи хладилник вътре за часове. Аз преди няколко месеца си сложих бойлер с термопомпа за топлата вода и той за часове правеше мазето 15тина градуса -хем е грубо половин тон капацитет. Та затова му сложих едни тръби за сега да смуче отвън и духа студеното в дъкт-овете на климатика… ама зимата ще то мисля- най - вероятно ще смуче отвътре и пак ще духа в дъктовете и ще трябва отоплението да се пребори с тоя хладен въздух. Мислех да го пусна да духа навънка, но прочетох един научен труд (подкрепен с експерименти) които ме разубеди. Оказа се, че е по- добре да духаш вътре в къщата въздух с темп 10–15 градуса от колкото дс духаш вънка и термопомпата да засмуква на практика доста по- студен въздух от вънка през зимата (щото ксто смуче от къщата се създава вакум вътре и студения външен въздух влиза откъдето може). И така- няма безплатен обяд. Но поне топлата ми вода сега е 150 киловата на месец а не 50 галона нафта….

Махни тия флексибли и сложи поне пвц тръба.
Много ебават вентилаторите, че имат голямо съпротивление.
От там машината трудно вентилира/охлажда.
Пък шъ почерпиш за акъла някога. :ok:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Мнение от Jordana » 23 Авг 2022, 17:40

Има твърда гофра от неръждавей или дори най обикновено спиро да сложи пак става .
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

младши ентусиаст
Аватар
Кара: както може
Мечтае да кара: както не може...
Детайли за колата: от миналия век

Мнение от drago_pavlov » 23 Авг 2022, 17:48

carmanf1 написа:Колеги, кажете Акацията добре ли е да се ползва за камина?

Камината я ползвам само за кеф, петък вечер, събота, неделя и по празници. И грам не разбирам от дърва.

Досега съм горял дъб и бук, но сега ми предлагат акация и ми обясняват,
че било като дъба, ама знам ли дали не ме пускат по пързалката и да ми запуши комина например или пък да не гори тая акация :dunno:

Гледам другите спецове не ти обръщат внимание, та да отговоря аз.
Акацията е супер за отопление. Калоричността и е като на дъб/бук, но гори малко по-бързо. За камина, която се ползва за кеф, е по-добре по-бавно горене, но няма да сбъркаш и с акацията.
I kill a communist for fun, but for a green card... I'm gonna carve him up real nice.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от turieca » 23 Авг 2022, 18:16

Преди беше и значително по- евтина акацията. Не държи жар, но гори дори и не добре изсъхнала.

Sent from my iPhone using Tapatalk Pro

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от carmanf1 » 23 Авг 2022, 18:30

Мерси много на Драго Павлов и на Туриеца :bchug:

Значи утре поръчвам да дойдат в събота.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: СамУет

Мнение от Пинтев » 23 Авг 2022, 19:02

Малко подвеждате колегата.Акацията или т.н салкъм..е много хубав за разпалка...гори много...но няма база за сравнение с бук,дъб и останалите.
В полето(дунавската равнина) масово се отопляват със салкъм....но в балкана където съм аз...само бук,габъра е най-,доброто за отопление и дъб за през нощта,за да има жар сутринно време като стана.
Пак казвам габъра е най-доброто дърво за отопление,но и цепенето е най-трудно,а ако е изсъхнало...може да счупиш манарата (брадвата)
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от carmanf1 » 23 Авг 2022, 20:16

Мерси много и на теб колега :bchug:

Значи ще поръчам утре 7 кубика акация (които ще ми стигнат за 3 зими сигурно :lol: )
И след седмица- две ще поръчам и 1-2 кубика дъб за през нощта.

До сега така правех - Паля да гори и топли с бук и после, като си лягам слагах големи цепеници дъб да държат през нощта. Опита ме научи така.

С въздуховоди е камината към спалните и коридора.
И топлината е съвсем различна от тая на климатика и конвекторите в спалните

Ама пуста хамалогия с тая камина :D

Стана ми горе-долу ясно благодарение и на тримата по-горе.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: овца във вълча кожа...

Мнение от hell's angel » 23 Авг 2022, 20:54

Пинтев е прав, но най-добрите за отопление дърва са тези, който се взимат за най-малко пари :mhihi: :mrgreen: :ok:
За камината е хубаво, пушека от дървата да мирише добре и да не оставят много катран. Ако нямаш стари, купувай рано напролет, за да ги гориш сухи.
Ubi dubium, ibi libertas

младши ентусиаст
Аватар
Кара: както може
Мечтае да кара: както не може...
Детайли за колата: от миналия век

Мнение от drago_pavlov » 23 Авг 2022, 21:07

Пинтев написа:Малко подвеждате колегата.

С кое точно го подвеждам? Че акацията е равна по калоричност на дъб/бук? Писах и че гори по-бързо, няма да държи огън 2 часа като дъбовия пън, но няма и да изгори за 15 мин. като топола...

hell's angel написа:Пинтев е прав, но най-добрите за отопление дърва са тези, който се взимат за най-малко пари :mhihi: :mrgreen: :ok:

Колкото и малко да са парите би ли взел топола за отопление :lol: И да клечиш пред печката през 15 минути :lol:
I kill a communist for fun, but for a green card... I'm gonna carve him up real nice.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: овца във вълча кожа...

Мнение от hell's angel » 23 Авг 2022, 22:26

С'ааа....а, бе, бих - тя печката е голяма, няма да е кой знае какъв проблем :ok: За преходните периоди е бомба, а и почти няма пепеляк. Само е малко кофти е за резачките, като върбата :mhihi:
Ubi dubium, ibi libertas

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата