Средното образование в България
Модератор: Общи модератори
Re: Средното образование в България
Borymeckata написа:... "Не съм учил, щото имахме мач" - това не искам да чувам. Казвате - реализация с футбола. ОК, ако стане така. Ами ако не стане? Тогава - какво? Нали трябва да има резервни варианти?
Обърни го обратно и ще разбереш защо има опасност на не стане във футбола. Ако не стане, има все още безброй професии, където без сериозна подготовка може да преживява. Само ще ти кажа, че ВСИЧКИ футболисти, които гледаш по телевизията са играли футбол от сутрин до вечер цяло живот. Все пак щом самият треньор не ви съветва да го правите, опитвай да го подтикваш за учене, но от това, което чувам, едва ли ще има голяма теоретична подготовка след завършване. Което не е никаква драма. Аз по-скоро бих го поощрявал постоянно във футбола, бих ходил да го гледам на мачове, да го надъхвам, да му казвам, че ще се радвам да играе в голям отбор и тн и тн. Другото колкото и да го насилваш, трудно ще стане работата, да не кажа, че няма да стане.
- b_u_b_o
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: e90 330xd, gsxr 600 k8
Знаете ли защо има толкова много нереализирани ритнитопковци...защото и за тая работа трябва акъл не става само с търчане. Колко такива познавам които си мислеха, че с 3 тренировки и един мач седмично ще станат Роналдо...ама не стана и сега са продавачи я на телевизори, я на телефони. За да успееш в спорта освен да си скъсаш гъза от тренировки трябва и много сериозна теоритична да го наречем подготовка. Трябва да гледаш много мачове, ама не да чоплиш семки и да пиеш бира, ами да анализираш ситуациите, да си водиш записки, да спираш, да връщаш, да гледаш как се движат футболистите без топка и на отбора владеещ топката и на този в отбрана. После да прекарваш часове с топка в краката за да направиш отиграванията машинални без да трябва да ги мислиш, за да може на терена да мислиш в перспектива. Тогава вече шанса да изпъкнеш и да отидеш там където ще те донаучат и доразвият е голям.
Иначе така както го описвате онлайн обучението не ми се вижда много по различно от преди двайсетина години като аз бях на годините на хлапето на Боримечката. Образователната система си е пълна скръб от тогава. Само че, тогава една част от родителите бяха подготвили адекватни деца които успяваха да се впишат в тая система, сега...почти всички семейства са абдикирали от възпитанието на децата си. Щото е по-лесно да му връщиш телефона/таблета и дистанционното от телевизора, пред това да му четеш вечер 1-2 часа, да седнете да си играете някоя игра която му развива мисленето или да се разхождате в природата и да му разказваш как работи света. Само че, за тая работа трябва и ти да обичаш да четеш, да имаш някаква бегла представа как работи света и тн. Общо взето моето виждане е, че е най-важното когато направиш поколение е да създадеш правилните и максимално много синапси в мозъка му, а не да му купиш маркови маратонки и каквото и да било друго. А това е процес който започва почти от ден 0 на живота му и продължава поне до 10-15 годишна връзка когато ако си се справил достатъчно добре детето малко по малко ще започне само да се грижи за развитието си. Проблема на Боримечката е, че е изпуснал правилните години(не по своя вина знам) и сега вече става все по-трудно да се накара мозъка му да функционира пълноценно. Добрата новина за малкия е, че няма да е никак сам в съдбата на мисловно затруднен и света няма избор освен да им намери някакво занимание. Да му мислят ония които ще имат нещо в главата...тяхната съдба винаги е по-трудна
Иначе така както го описвате онлайн обучението не ми се вижда много по различно от преди двайсетина години като аз бях на годините на хлапето на Боримечката. Образователната система си е пълна скръб от тогава. Само че, тогава една част от родителите бяха подготвили адекватни деца които успяваха да се впишат в тая система, сега...почти всички семейства са абдикирали от възпитанието на децата си. Щото е по-лесно да му връщиш телефона/таблета и дистанционното от телевизора, пред това да му четеш вечер 1-2 часа, да седнете да си играете някоя игра която му развива мисленето или да се разхождате в природата и да му разказваш как работи света. Само че, за тая работа трябва и ти да обичаш да четеш, да имаш някаква бегла представа как работи света и тн. Общо взето моето виждане е, че е най-важното когато направиш поколение е да създадеш правилните и максимално много синапси в мозъка му, а не да му купиш маркови маратонки и каквото и да било друго. А това е процес който започва почти от ден 0 на живота му и продължава поне до 10-15 годишна връзка когато ако си се справил достатъчно добре детето малко по малко ще започне само да се грижи за развитието си. Проблема на Боримечката е, че е изпуснал правилните години(не по своя вина знам) и сега вече става все по-трудно да се накара мозъка му да функционира пълноценно. Добрата новина за малкия е, че няма да е никак сам в съдбата на мисловно затруднен и света няма избор освен да им намери някакво занимание. Да му мислят ония които ще имат нещо в главата...тяхната съдба винаги е по-трудна

- kiko
- старши ентусиаст
-
- Кара: сребърна звезда
- Мечтае да кара: RAUH
Дъщеря ми е 6ти клас.По география учителя им поставя задача да намерят,да купят и да опитат петмез.Детето е обиколило 3 магазина който са близо до нас(големи не квартални) и не е намерила.Сега има забележка по география-без подготовка
Не знам в каква връзка им е дал тоя петмез ама утре ако учат за Африка очаквам да почне да търси и щраусово яйце.Да е няква изчаткала даскалица преди пенсиониране ок ама тоя е някъв млад пич надъхан такъв с който и миналата година имахме някви ядове и като разбра кои са децата на родителите които бяха разговаряли с директорката(не знам как) ги нарочи веднага.

- empar
- младши ентусиаст
-
- Кара: 2018 G30 540ix
kiko написа:Дъщеря ми е 6ти клас.По география учителя им поставя задача да намерят,да купят и да опитат петмез.Детето е обиколило 3 магазина който са близо до нас(големи не квартални) и не е намерила.Сега има забележка по география-без подготовкаНе знам в каква връзка им е дал тоя петмез ама утре ако учат за Африка очаквам да почне да търси и щраусово яйце.Да е няква изчаткала даскалица преди пенсиониране ок ама тоя е някъв млад пич надъхан такъв с който и миналата година имахме някви ядове и като разбра кои са децата на родителите които бяха разговаряли с директорката(не знам как) ги нарочи веднага.
Здрав, прав мъж, "млад пич", както го описваш, който седи за 1200лв заплата даскал по география? Учудва ли те, че си го изкарва на децата, защото мен никак даже?
Директорката веднага му е снесла кой и от какво се е оплакал точно. В училищните колективи конфиденциалността се свежда до това кой кога ходи по нужда, но не винаги!

- ID A
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: E83 M57T2
- Мечтае да кара: фърчило
kiko написа:Дъщеря ми е 6ти клас.По география учителя им поставя задача да намерят,да купят и да опитат петмез.Детето е обиколило 3 магазина който са близо до нас(големи не квартални) и не е намерила.Сега има забележка по география-без подготовкаНе знам в каква връзка им е дал тоя петмез ама утре ако учат за Африка очаквам да почне да търси и щраусово яйце.Да е няква изчаткала даскалица преди пенсиониране ок ама тоя е някъв млад пич надъхан такъв с който и миналата година имахме някви ядове и като разбра кои са децата на родителите които бяха разговаряли с директорката(не знам как) ги нарочи веднага.
Мисля, че не си прав. Едва ли има повече от 2 учебни часа география на седмица, а това означава ден, два, три между тях. Защо не я научиш на по-разчупено мислене? Тя трябва да е на 12-13 години. До старото "в нас" в рамките на 200 м са Кауфланд, Лидл и Фантастико. Биллата е малко по-далече. Признавам си и аз не бях сигурен какво е петмез. Веднага гуглнах, какво е, как се приготвя и мисля, че имам доста добра представа евентуално къде и да го търся. Като последните ми варианти са "жокер обади са на приятел в Родопите и чакай колет утре". Насърчи я да мисли, да не се страхува да ви поиска помощ, когато се изправя пред препятствия. Дори само по начина по който се приготвя, може да предложи какво е на вкус. Да каже едно не намерих, нямам възможност да го приготвя, но се прави така и така.... Със сигурност има и клипове в ютюб. Едва ли тогава ще и пише "без подготовка". Винаги са ме е дразнило това механично назубряне и после рецитиране, без въобще да се разбира за какво става въпрос. Образованието много би спечелило, ако децата ги карат да разбират и да са по-активни в намирането на знания, отколкото да им издекламира един урок и после да иска и те да го издекламират.
- ///M Power
- старши ентусиаст
-
- Кара: си Е65-цата.
empar написа:kiko написа:Дъщеря ми е 6ти клас.По география учителя им поставя задача да намерят,да купят и да опитат петмез.Детето е обиколило 3 магазина който са близо до нас(големи не квартални) и не е намерила.Сега има забележка по география-без подготовкаНе знам в каква връзка им е дал тоя петмез ама утре ако учат за Африка очаквам да почне да търси и щраусово яйце.Да е няква изчаткала даскалица преди пенсиониране ок ама тоя е някъв млад пич надъхан такъв с който и миналата година имахме някви ядове и като разбра кои са децата на родителите които бяха разговаряли с директорката(не знам как) ги нарочи веднага.
Здрав, прав мъж, "млад пич", както го описваш, който седи за 1200лв заплата даскал по география? Учудва ли те, че си го изкарва на децата, защото мен никак даже?
Директорката веднага му е снесла кой и от какво се е оплакал точно. В училищните колективи конфиденциалността се свежда до това кой кога ходи по нужда, но не винаги!
Не защитавам конкретния учител, защото не го познавам, но нали все някой трябва да преподава на децата. Какво значение дали "млад пич".
"If everything seems under control, you're just not going fast enough."
- Mario Andretti
- Mario Andretti
- Borymeckata
- ентусиаст
-
- Кара: Нафтова печка.
- Мечтае да кара: През просото...
- Детайли за колата: Х3 (Е83) 3.0d, 2004г.
M57TU-A5S390R-ATC400
Чакайте, че и аз бях съвсем сигурен, че знам за петмеза, обаче се усетих, че май го бъркам с пестила. Ял съм рачел (май и това беше нещо подобно... ) от тиква и беше готин.
Не знам дали и къде се продава това, но задачата е интересна. Може би даскалът е искал малко да се раздеижат децата, че от това онлайн обучение ще психясат цял ден у дома...

Не знам дали и къде се продава това, но задачата е интересна. Може би даскалът е искал малко да се раздеижат децата, че от това онлайн обучение ще психясат цял ден у дома...

Excellent! Steven is my name!
- kiko
- старши ентусиаст
-
- Кара: сребърна звезда
- Мечтае да кара: RAUH
Borymeckata написа:Чакайте, че и аз бях съвсем сигурен, че знам за петмеза, обаче се усетих, че май го бъркам с пестила. Ял съм рачел (май и това беше нещо подобно... ) от тиква и беше готин.
Не знам дали и къде се продава това, но задачата е интересна. Може би даскалът е искал малко да се раздеижат децата, че от това онлайн обучение ще психясат цял ден у дома...![]()
Да и аз предполагам,че е изкал да ги изкара от вкъщи но не е това начина.В била продавачката като я попитала дали имат петмез,получила отговор

ID A написа:....
Съгласен съм че децата не трябва да бъдат като ботове,ама с такива абсурдни и непосилни задачи ефекта може да точно обратен.вместо да ти е интересно и да очакваш някаква похвала накрая,ти да се сдухваш като знаеш че нищо не зависи от теб и си обречен на провал.Изгледахме клипове,снимки и тн. на детето му стана ясно как се приготвя и тн. но даскала иска снимка на петмез(не от нета а твоя) и да обясниш какво е на вкус.Това е задачата!
Я го засрещнете с една задължителна подготовка на тема какъв в вкуса на пушената сланина на Боримечката?!
Ако не знае го подгответе за среща с тия дето я употребяват!
Комплекси не бива да се избиват върху децата.
Ако си ги имат да си ги мислят къде да ги оправят.
Нямам против да се се разбутват празните им главици от всякаквата помия която ги залива от нета и другите медии,но както е споменато за мен не е това начина.
Ако не знае го подгответе за среща с тия дето я употребяват!
Комплекси не бива да се избиват върху децата.
Ако си ги имат да си ги мислят къде да ги оправят.
Нямам против да се се разбутват празните им главици от всякаквата помия която ги залива от нета и другите медии,но както е споменато за мен не е това начина.
- Jordana
- старши ентусиаст
-
- Кара: през просото
- Мечтае да кара: леговището на смог
- Детайли за колата: баничарка
Таралежите се раждат без бодли ...не , не става въпрос за филма таралежите се раждат без бодли а за това че таралежите се раждат без бодли 

Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...
- streetz
- младши ентусиаст
-
- Кара: E46, G20
- Мечтае да кара: RS Cosworth
- Детайли за колата: M54B22
B48B20
Едно мнение ми попадна на скоро и се сетих за тази тема, направо си е за нея даже :
Последните 2 години родителите най-сетне видяха, че децата им не учат. Те си мислеха, че понеже излизат от вкъщи, отиват на училище, седят в часовете, те учат. Ми ... не.
И като видяха тази неприятна истина, започнаха когнитивните изкривявания - те не искат да учат заради онлайн обучението.
Концепцията на родителите, че децата им не искат да учат заради формата на обучение е абсурдна. Децата им имат спад в мотивацията, по няколко групи причини, онлайн обучението не е една от тях.
1. Защото могат и да не учат и никой няма да разбере - няма го външншя физически контрол. Всички знаем, че присъствието в час по физика не гарантира учене по физика, но лесно се самозаблуждаваме, че с външния контрол прилагаме и вътрешен. Илюзии.
2. Защото вкъщи има други изкушения, много по-приятни - игри, филми, нищоправене, ядене.
3. Защото зрелостта, кариерното развитие и животът на възрастен не са привлекателни за децата ни. Имам чувството, че поколението, което обичаше и се гордееше с живота си на възрастен и с работата си, си отиде отдавна. От 30 години няма такова поколение. Когато не се гордееш с труда си, а само скимтиш и се оплакваш пред децата си колко е трудно, кофти, неприятно, тежко да се ходи на работа, защо очакваш децата ти да пожелаят да станат като теб - хора, които се трудят. Няма да стане. Ти си антирекламно лице на порастването и труда. То е гадно и ти им го демонстрираш ежедневно. Те ти вярват. Напълно.
Децата у нас масово са отглеждани така, че всяко неприятно усилие ги отблъсква. Животът на възрастен ги отблъсква. И ученето е първата жертва на това възпитание. (Ще) има и други. Сега ще Ви кажа защо и как.
Образованието в 1965-та година не е било по-интересно или приятно, но децата са били възпитавани в труд и ангажираност. Училището не може да преодолее дефицитите на възпитанието по отношение на волята.
Да направиш училището "интересно" е формулировка, зад която много често се крие желанието на родителите - на децата да не им се налага да прилагат воля, а да искат да учат.... Няма такова общо образование. Такова е само ученето по дисциплини, в които имаш дарба. За децата, които нямат дарования в конкретна дисциплина, ученето по нея ще е свързано с воля и преодоляване на неприятни усещания. Дори часовете по рисуване в 1-4 клас, може да са ти мъка, ако не обичаш рисуването. Може да не Ви се вярва, но говоря за нещо, което съм виждала : Моето дете е готово да смени часовете по рисуване с часове по всяко друго нещо. Той НАИСТИНА мрази рисуването. Дайте му математика, химия...всякакви други аналитични дисциплини. История също....но това рисуването "трябва да го забранят в Министерството" - край на цитата. Тона си го представете сами.
Тази образователна мъка трябва да можеш да я надмогваш с воля. Не с интерес. Където има интерес, там няма чиста воля. Там Сизиф не търкаля камъка.
И точно това скучно и тъпо, "никому ненужно образование", всъшност е най-добрата подготовка за истинския живот. Животът в офиса или на строежа, в автобуса на градския транспорт, в крана на поредния строеж, след приключване на училище рядко е интересен. Ти там работиш - нищо интересно няма. И трябва да можеш да си вършиш неинтересната работа съвестно и качествено. Винаги има елемент на скука във всяка професия, във всеки занаят. С годините все по-голям. Предизвикателствата намаляват, рутината се увеличава. Малко са професиите, като моята, в която можеш да сменяш полето с лекота, за да ти е интересно. Но и там има ограничения. Повечето постигат рутина за 10-15 години. От психологична гл.т. рутината и скуката са сходни емоционални преживявания.
Заради това съм против да правим образованието интересно. Защото после в офисите няма да има кой да работи, всички ще си тръгват, защото не им е интересно да правят всеки месец счетоводни отчети, да стоят на касите в магазините или да шият ципове цял ден. Скучно е. Всеки ден едно и също по 100 пъти. Представяте ли си лекар, който Ви казва, ми не ми е интересно да Ви лекувам язвата. Вече 1000 язви съм излекувал, скучно ми е от тия язви. Искам някоя нова болест да лекувам, нещо по-така.... намерете някой млад колега, дето язви още не е лекувал и ще му е интересно.
Не искам интересно образование, което поизвежда възрастни без никаква воля да работят усърдно, качествено и съвестно, когато не им е интересно. Защото имам банални кариеси, които искам банално и скучно да бъдат пломбирани със старание и отговорно отношение. Не искам да стигам до интересни от професионална гл.т. пулпити и гангрени, за да може на някой много отегчен от скучни кариеси зъболекар, най-сетне да му стане интересно и най-сетне да си свърши работата с желание и висок професионализъм.
А Вие как си вършите скучната рутинна работа и научихте ли децата си на това умение - Воля му викат?
The free market is perfect. If anything unexpected happens, bananas are suddenly $47 and you have to sell your blood for firewood.
- Borymeckata
- ентусиаст
-
M57TU-A5S390R-ATC400
И аз смятам (без да съм педагог), че има много истина в написаното по-горе. За съжаление, авторката идентифицира проблема, но не дава решение. Неприятните работи се преодоляват с воля и усилие. Такива неща в живота има(ше) много - скучното училище, гадната казарма, досадната работа... Но как да накараш малкия тиквеник да положи усилие и с воля да преодолее нещо неприятно, щом може просто да избяга от него и да се скатае? От казармата не можеше да избягаш, но и тя не беше "ковачница на воля" - и там имаше лекенца да хленчат и да се оплакват от всичко.
Все пак бих казал, че в написното долавям известна доза нихилизъм. Да, работата по принцип е досадна и уморителна, но не мога да приема това като аксиома. Защо винаги и навсякъде трябва да е така? Може пък някой да е доволен от работата си... Лично аз си харесвам работата на строежа. И никога не съм се оплаквал от нея, поне не и в семейството. Така че ако нашият тиквеник е чул отнякъде колко е гадно да бачкаш - не е било от мен.
Нито мога, нито искам да му направя образованието приятно и привлекателно. Като не иска да учи сега - ще бачка гадна и ниско платена работа или ще учи на дърти години (ще бачка гадна работа и ще учи едновременно). Както се казва: Можеш насила да закараш коня до реката, но не можеш да го накараш да пие... Пращам нашия тиквеник на училище, но не мога да го накарам да учи, като не иска. Говорили сме с него по тези въпроси. Казвал съм му, че нито на мен, нито на майка му, нито на учителите, на никого другиго не му трябва неговото образование, освен на самия него. Той има интерес да се образова, никой друг. Казвал съм му, че именно необразованите и глупави хора се управляват, лъжат и манипулират лесно, че не трябва да бъде един от стадото, че трябва да има собствено мнение по важните въпроси в живота, а това (собственото мнение) не може да стане без да има нужните знания и информация. Казвал съм му каквото мисля за правилно, натам... той си решава дали да ме послуша или да върви по различен път. Макар че това, да си останеш тъпанар, не бих го нарекъл "път в живота", нито "информирано решение"... За мен това е просто мързел, който ще се плаща с кръв, пот и сълзи в бъдеще, и то - в близко бъдеще. И това съм му казвал.
Все пак бих казал, че в написното долавям известна доза нихилизъм. Да, работата по принцип е досадна и уморителна, но не мога да приема това като аксиома. Защо винаги и навсякъде трябва да е така? Може пък някой да е доволен от работата си... Лично аз си харесвам работата на строежа. И никога не съм се оплаквал от нея, поне не и в семейството. Така че ако нашият тиквеник е чул отнякъде колко е гадно да бачкаш - не е било от мен.

Нито мога, нито искам да му направя образованието приятно и привлекателно. Като не иска да учи сега - ще бачка гадна и ниско платена работа или ще учи на дърти години (ще бачка гадна работа и ще учи едновременно). Както се казва: Можеш насила да закараш коня до реката, но не можеш да го накараш да пие... Пращам нашия тиквеник на училище, но не мога да го накарам да учи, като не иска. Говорили сме с него по тези въпроси. Казвал съм му, че нито на мен, нито на майка му, нито на учителите, на никого другиго не му трябва неговото образование, освен на самия него. Той има интерес да се образова, никой друг. Казвал съм му, че именно необразованите и глупави хора се управляват, лъжат и манипулират лесно, че не трябва да бъде един от стадото, че трябва да има собствено мнение по важните въпроси в живота, а това (собственото мнение) не може да стане без да има нужните знания и информация. Казвал съм му каквото мисля за правилно, натам... той си решава дали да ме послуша или да върви по различен път. Макар че това, да си останеш тъпанар, не бих го нарекъл "път в живота", нито "информирано решение"... За мен това е просто мързел, който ще се плаща с кръв, пот и сълзи в бъдеще, и то - в близко бъдеще. И това съм му казвал.
- TNT
- младши ентусиаст
-
- Мечтае да кара: 911
Да няма някой покрай него да му обяснява как ще става "каквото му е писано"
И ако му е писано да е куриер, няма да стане адвокат 

- Borymeckata
- ентусиаст
-
M57TU-A5S390R-ATC400
В нашето семейство няма. Пак казвам, не смятам, че нашият е взел или взима някакво съзнателно решение. Просто за момента се движи по линията на минималниото съпротивление. Която според мен, ще го отведе точно при максималното съпротивление, само след няколко години.
- drago_pavlov
- младши ентусиаст
-
- Кара: както може
- Мечтае да кара: както не може...
- Детайли за колата: от миналия век
TNT написа:Да няма някой покрай него да му обяснява как ще става "каквото му е писано"И ако му е писано да е куриер, няма да стане адвокат
Не каквото му е писано, а каквото му е дадено.
Някой по-нагоре обяснява как се ставало футболист с гледане и анализиране

Няма такъв филм! Ако не ти е заложено генетично и цял живот да гледаш и анализирш пак ще си останеш куц кон.
Обратното обаче не е задължително... Каквито и заложби да имаш ако не бачкаш здраво за постигането на някаква цел нещата няма да се случат от само себе си.
Та и с ученето така. На някои хора им идва отвътре и учат с лекота. Други са си тъпи парчета и колкото и да четат нищо не им влиза в главата...
I kill a communist for fun, but for a green card... I'm gonna carve him up real nice.