Средното образование в България
Модератор: Общи модератори
- Jordana
- старши ентусиаст
-
- Кара: през просото
- Мечтае да кара: леговището на смог
- Детайли за колата: баничарка
Re: Средното образование в България
Боримечката според мен има доста грешно възприятие за образованието . Лежи на някакво джентълменско ниво , над нещата или по точно изпfвядва либерализъм в най крайна форма спрямо отрока . Което е абсолютно грешно и непродуктивно .
Последна промяна Jordana на 12 Дек 2021, 10:36, променена общо 1 път
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
- Borymeckata
- ентусиаст
-
- Кара: Нафтова печка.
- Мечтае да кара: През просото...
- Детайли за колата: Х3 (Е83) 3.0d, 2004г.
M57TU-A5S390R-ATC400
Опитвам да му обясня, че неговото образование е в негова полза, че го прави за собтвеното си бъдеще и интерес. Искам да го мотивирам и заинтересувам да научи нещо ново. Да го принуждавам... нито искам, нито зная как...
Ето нещо интересно. От началото на тази учебна година учат ДВГ. Питам го да ми каже НЕЩО за двигателите, което е научил за 3 месеца. Нищо... Добре, кажи какви двигатели знаеш според горивото? Не знае. Според броя и разположението на цилиндрите? Нищо. Добрез според разположението в автомобила, мамка му?!? Пак нищо...
Реших да разбера какво все пак са "учили" три месеца и... няма да повярвате! Малоумните хлапета, дето едва четат, са учили... термодинамика! Учили са за ентропия и енталпия, за изотермични, изобарни и изохорни процеси, за вътрешна и свободна енергия, закон на Бойл, цикъл на Карно... Аз млъкнах и повече не съм питал нищо, тази образователна програма ме разби направо...

Ето нещо интересно. От началото на тази учебна година учат ДВГ. Питам го да ми каже НЕЩО за двигателите, което е научил за 3 месеца. Нищо... Добре, кажи какви двигатели знаеш според горивото? Не знае. Според броя и разположението на цилиндрите? Нищо. Добрез според разположението в автомобила, мамка му?!? Пак нищо...
Реших да разбера какво все пак са "учили" три месеца и... няма да повярвате! Малоумните хлапета, дето едва четат, са учили... термодинамика! Учили са за ентропия и енталпия, за изотермични, изобарни и изохорни процеси, за вътрешна и свободна енергия, закон на Бойл, цикъл на Карно... Аз млъкнах и повече не съм питал нищо, тази образователна програма ме разби направо...

Excellent! Steven is my name!
- K_Ilkov
- старши СПАМ ентусиаст
-
- Кара: е30 чат-пат
- Мечтае да кара: варел
- Детайли за колата: ...
е46 m52b20
е46 m54b30
е83 m54b30
e30 m20b25
е30 m10b18
е46 m54b25
e92 s65b40
Всъщност това е проблема.
Образованието се е отделило от реалността отдавна. Съмнявам се учебници и програми да се пишат с цел постигане на нещо, там просто е нахвърлян материал за зазубряне, често както и ти казваш твърде академичен за възраст и основните знания на учениците.
Лошото е че ефектите тепърва ще се усещат.
Тепърва както е модерно да се казва функционално неграмотни ще излизат от образователната ни система.
Образованието се е отделило от реалността отдавна. Съмнявам се учебници и програми да се пишат с цел постигане на нещо, там просто е нахвърлян материал за зазубряне, често както и ти казваш твърде академичен за възраст и основните знания на учениците.
Лошото е че ефектите тепърва ще се усещат.
Тепърва както е модерно да се казва функционално неграмотни ще излизат от образователната ни система.

Цените са такива, че ако имаш хубава не си струва да я продаваш, а ако търсиш хубава не си струва да я купуваш.
...
- Nickelback
- старши ентусиаст
-
- Кара: BigBlockV8
- Мечтае да кара: бангия с предно
- Детайли за колата: Hemi 370 cu. in.
Borymeckata написа:Реших да разбера какво все пак са "учили" три месеца и... няма да повярвате! Малоумните хлапета, дето едва четат, са учили... термодинамика! Учили са за ентропия и енталпия, за изотермични, изобарни и изохорни процеси, за вътрешна и свободна енергия, закон на Бойл, цикъл на Карно... Аз млъкнах и повече не съм питал нищо, тази образователна програма ме разби направо...![]()
Това е фундамент и винаги се е учело, а и трябва да се учи. Със сигурност на колкото по-ранен етап се засегне, и знаят тая теория, толкова по-добри специалисти ще станат в бъдеще. На по-късен етап, в университет например, може пак да се засегне същата теория, но разгледана през една по-друга призма. Тая на висшата математика, да речем.
Проблемът е, че сега ги "учат" тия неща колкото даскала да си изпее урока, без той и те да поемат ангажимент малко от малко нещо им влезе в главите на нехранимайковците. Баща ми навремето също ги е учил точно тия работи в техникума, само че той и до ден днешен помни голяма част от нещата (и най-вече ги разбира), дори няколко десетилетия да не се е занимавал професионално с това. Чел съм му учебниците от 60-70-те години, ей така от интерес, и знам какво пише в тия книги. На доста достъпен език всъщност. Но тънката разлика тогава е била, че учителят е правел връзката между сухата теория и реалното ѝ приложение, и практиката. Не на последно място - имало е пръчка (буквално)

Колкото по-рано на едно дето му "щриховаш" света (сложиш му точките на пъзела), толкова по-лесно то самО открива нови точки и слага чертичките между тях. Колкото повече точки си сложил ти, или самото то, и колкото по-отчетливи са те, толкова по-къси, недвусмислени и директни отсечки то ще сложи между точките на по-следващ етап. А точките и отсечки се рисуват цял живот

И тук идва момента, че за да има резултати, ученикът трябва сам да си поставя казуси и да намери приложението на тая суха теория, или с помощта на родителите си, или в краен случай с частни уроци/курсове. Аз като цяло съм бил самоук, доооста съм си блъскал главата над какво ли не, за да разбера как работи или как се прави еди какво си. Просто до средното, именно баща ми, е ангажирал интереса ми към какво ли не и заедно сме чертали "точки" и "отсечки". Чисто естествено се е случвало без да ме натиска, просто съм го гледал той какво прави и съм му подражавал. Сега подражават на бИш'ата с чашката и цигарата в уста

Родителят има огромна роля. И сам доста съм си блъскал главата. Няма да забравя как бях 5-6-ти клас и мнооого исках да разбера/сметна, ако имам един камък с маса 1кг, да речем, ако го метна от десетия етаж, то колко аджеба ще "тежи" той в момента на удара в земята?! Ами от стотния етаж на някой небостъргач?! Еееййй мира не ми даваше това, прерових всички учебници на баща ми, и никъде не "пишеше", нямаше формули за това, ужас

Последна промяна Nickelback на 12 Дек 2021, 11:10, променена общо 2 пъти
"За тЕя пари има Е-шеесе" - форумна пословица.
Лето две и седемнаесто.
- drago_pavlov
- младши ентусиаст
-
- Кара: както може
- Мечтае да кара: както не може...
- Детайли за колата: от миналия век
Боримечката със сигурност преувеличава
Учели термодинамика... Учат три прости принципа - запязваме обема, увеличаваме температурата -> увеличава се налягането и т.н.
Със сигурност не ги карат да решават диференциални уравнения и интеграли

Учели термодинамика... Учат три прости принципа - запязваме обема, увеличаваме температурата -> увеличава се налягането и т.н.
Със сигурност не ги карат да решават диференциални уравнения и интеграли

I kill a communist for fun, but for a green card... I'm gonna carve him up real nice.
- Jordana
- старши ентусиаст
-
.Но тънката разлика тогава е била, че учителят е правел връзката между сухата теория и реалното ѝ приложение, и практиката. Не на последно място - имало е пръчка (буквално)Сега изпяват урока (сухата теория) и кой откъде е
Така като се замисля учителите/преподавателите ми, които реално са се опитвали да обяснят нещата ръка за ръка с тяхното приложение, и от практическа гледна точка (и са имали особен хъс за това), май мога да ги изброя на пръстите на едната ми ръка
Изключииително рядко някой да е бил изключение от масовката
Още го помня един по физика с пръчката , една тънка летвичка не удря силно да не счупи обаче като удари остава синьо . Не си писал домашно , ела на дъската тъп спортист . Аз съм бил 7 и 8 клас спорта паралелка с боксьори борци водна топка и женките художествена гимнастика . Ако не знаеш и не си готов за урока по добре не влизай в час , по добре неизвинено отсъствие .
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
- ///M Power
- старши ентусиаст
-
- Кара: си Е65-цата.
Nickelback написа:Проблемът е, че сега ги "учат" тия неща колкото даскала да си изпее урока, без той и те да поемат ангажимент малко от малко нещо им влезе в главите на нехранимайковците. Баща ми навремето също ги е учил точно тия работи в техникума, само че той и до ден днешен помни голяма част от нещата (и най-вече ги разбира), дори няколко десетилетия да не се е занимавал професионално с това. Чел съм му учебниците от 60-70-те години, ей така от интерес, и знам какво пише в тия книги. На доста достъпен език всъщност. Но тънката разлика тогава е била, че учителят е правел връзката между сухата теория и реалното ѝ приложение, и практиката. Не на последно място - имало е пръчка (буквално)Сега изпяват урока (сухата теория) и кой откъде е
Така като се замисля учителите/преподавателите ми, които реално са се опитвали да обяснят нещата ръка за ръка с тяхното приложение, и от практическа гледна точка (и са имали особен хъс за това), май мога да ги изброя на пръстите на едната ми ръка
Изключииително рядко някой да е бил изключение от масовката.
В училище винаги е било много суха теория, малко практика /изключвам техникумите/. Пропускате че днес децата има много неща които ги разсейват, днешното дете знае много повече неща в ежедневието от колкото преди. Информацията от всякакъв тип ги залива навсякъде /най-лесна за запомняне разбира се са глупостите/.
"If everything seems under control, you're just not going fast enough."
- Mario Andretti
- Mario Andretti
- Borymeckata
- ентусиаст
-
M57TU-A5S390R-ATC400
drago_pavlov написа:Боримечката със сигурност преувеличава![]()
Учели термодинамика...
Де да беше така... Щракнах две странички от тетрадката му по ДВГ:
Ако някой се чуди: "Изоходен Пруес" = "Изохорен процес". На другата страница е "Адиабатен". Има също писано за Закон на Шарл, изобарен процес, кръгов процес, КПД и други премъдрости от термодинамиката...
Разбира се, нищо от това изобщо не достигнало до съзнанието на нашия тиквеник.
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
- Jordana
- старши ентусиаст
-
Само топката ще го оправи . 

- Borymeckata
- ентусиаст
-
M57TU-A5S390R-ATC400
Като чета за образованието винаги се сещам за една история когато си търсих апартамент преди над 10 год. На един оглед се срещнах направо със собственика на комплекса. Тоя пич въртеше милиони, а говореше като току що завършил 6ти клас. Очевидно беше полуграмотен, предполагам излязал от някое спортно. Но да ви кажа добре се справяше в живота. Като има кинта има хора за всичко.
- Borymeckata
- ентусиаст
-
M57TU-A5S390R-ATC400
ОК, приемам, че може да има неграмотни милионери. Също, че има клошари с висше образование. Изглежда, че от тези факти трябва да си някакъв успокояващ извод, обаче... не успявам.
За мен горните примери са изключения, а статистиката показва обратното - успешните личности (можем да спорим по дефиницията за "успех"...) са предимно интелигентни и образовани. А ровещите в контейнерите обикновено са неграмотни.
Явно с някои колеги имаме различни разбирания и критерии за "успех в живота". Разбира се, в това няма нищо лошо - плурализъм...
Лично за мен, ако неграмотен човек има много пари, той... си е просто неграмотник с пари. Някоя 20-година манекенка или чалгаджийка вероятно би се впечатлила от такъв "успех", но не и аз. Парите могат да ти дадат много неща, но общата култура, образованието и интелектът не са сред тях. Още Евклид преди повече от 2000 години е казал, че "царски път в науката няма" (сега проверих в Уикипедията, и аз не знаех чии думи са това...), в смисъл, че властта и парите не ти дават никакво предимство в образованието (аз поне така го разбирам).
Не разбирам "логиката": За какво да уча, като мога да печеля пари по друг начин? Аз не съм учил за пари... И не мога да приема да противопоставяме интелектуалното развитие (1) на материалното благополучие (2). Излиза, че ако имаш 2, не ти трябва 1. Съответно, ако нямаш 2, работиш за 1. А пък 1 ти е нужно, за да постигнеш 2... За мен не стоят така нещата...

За мен горните примери са изключения, а статистиката показва обратното - успешните личности (можем да спорим по дефиницията за "успех"...) са предимно интелигентни и образовани. А ровещите в контейнерите обикновено са неграмотни.
Явно с някои колеги имаме различни разбирания и критерии за "успех в живота". Разбира се, в това няма нищо лошо - плурализъм...
Лично за мен, ако неграмотен човек има много пари, той... си е просто неграмотник с пари. Някоя 20-година манекенка или чалгаджийка вероятно би се впечатлила от такъв "успех", но не и аз. Парите могат да ти дадат много неща, но общата култура, образованието и интелектът не са сред тях. Още Евклид преди повече от 2000 години е казал, че "царски път в науката няма" (сега проверих в Уикипедията, и аз не знаех чии думи са това...), в смисъл, че властта и парите не ти дават никакво предимство в образованието (аз поне така го разбирам).
Не разбирам "логиката": За какво да уча, като мога да печеля пари по друг начин? Аз не съм учил за пари... И не мога да приема да противопоставяме интелектуалното развитие (1) на материалното благополучие (2). Излиза, че ако имаш 2, не ти трябва 1. Съответно, ако нямаш 2, работиш за 1. А пък 1 ти е нужно, за да постигнеш 2... За мен не стоят така нещата...

- alekangg
- кандидат ентусиаст
-
bioz написа:Като чета за образованието винаги се сещам за една история когато си търсих апартамент преди над 10 год. На един оглед се срещнах направо със собственика на комплекса. Тоя пич въртеше милиони, а говореше като току що завършил 6ти клас. Очевидно беше полуграмотен, предполагам излязал от някое спортно. Но да ви кажа добре се справяше в живота. Като има кинта има хора за всичко.
Това е повече от достатъчно
Все пак 25 год ги виждаме всеки ден такива и такива ще бъдат.
- Jordana
- старши ентусиаст
-
Ще Ви гледат на дърти години , ако за това се кахърите и гледате да им дадете поне образование не се кахърете .. . 

Гадно е да си неук, но е по-гадно да си неук и беден, затова ако учението на младежа на му се отдава, поне пробвай да го стимулираш да бъде предприемчив и комбинативен човек, но най-вече добър и незлоблив. Щом досега не е проявил желание да учи нещата, с които го занимават в училище, влака е заминал според мен и трябва да се смени стратегията, за да води поне нормален живот. Дори на тази възраст мисля че не е късно да се променят нещата.