По-добре ли бяхме през соца?
Модератор: Общи модератори
- bum_bum
- старши ентусиаст
-
- Кара: турбо бмв
Re: По-добре ли бяхме през соца?
Какво ми е на интерпретациите и разсъжденията?
В настоящия момент в който го пишем това в космоса има всичко на всичко трима човека. Ние сме на трето място в производството на храната им. Ето само факти, без разсъждения и без интерпретации
Ето и друг факт без да интерпретирам и разсъждавам. В България се намира най-стария открит солник в света. Отивам в магазина за сол и има три вида- от Пакистан, Италия и Китай.

В настоящия момент в който го пишем това в космоса има всичко на всичко трима човека. Ние сме на трето място в производството на храната им. Ето само факти, без разсъждения и без интерпретации

Ето и друг факт без да интерпретирам и разсъждавам. В България се намира най-стария открит солник в света. Отивам в магазина за сол и има три вида- от Пакистан, Италия и Китай.
- Е.Димитров
- старши ентусиаст
-
- Кара: F
- Мечтае да кара: Самолет
Абе има и нещо, което хич никой не отбелязва , къде от незнание, къде от удобство, ама...
Колко от така наречените капиталистически държави бяха добре и защо.
Да почнем от съседите ни, например Гърция
Тея са били толкова зле и то до около 70 те години, че направо са нямали какво да ядат, добре че е била "студената" война и са били комшии с някаква соц/комунистическа държава, че там да акостира 6 ти американски флот и всяка година да им изсипват по няколко милиарда $.
В Турция по същият начин са се наливали милиарди $, в западна Германия също.
В Норвегия, преди да открият че имат в изобилие от нефт, са били толкова зле, че са били на ръба.
Но да махнем Европа, я да видим как е в Мексико, там комунисти не си спомням да е имало, чист капитализъм и гледам че пак са си зле.
Бразилия, Перу и целият американски континент въобще не са били цвете за мирисане.
Просто е било същото, както Русия е дотирала всякакви производства, така и от татък са се наливали доста пара за противопоставяне на другият блок.
Всъщност, в крайна сметка някой си мислят, че едва ли не, ако не са били руснаците, щели сме да сме в космоса, толкова сме на пред.
Ми не е бЪш така, защото по времето на да го наречем "подема" на България, до 1944 година, всъщност 90% от населението е било бедно, сега четем само романтичната версия на едно време колко велика е била България, но всъщност сме мрели като мухи, висока смъртност, болести и всякакви други.
Не казвам че сме били супер по време на соца, казвам че не сме били толкова добре преди и след соца.
Колко от така наречените капиталистически държави бяха добре и защо.
Да почнем от съседите ни, например Гърция
Тея са били толкова зле и то до около 70 те години, че направо са нямали какво да ядат, добре че е била "студената" война и са били комшии с някаква соц/комунистическа държава, че там да акостира 6 ти американски флот и всяка година да им изсипват по няколко милиарда $.
В Турция по същият начин са се наливали милиарди $, в западна Германия също.
В Норвегия, преди да открият че имат в изобилие от нефт, са били толкова зле, че са били на ръба.
Но да махнем Европа, я да видим как е в Мексико, там комунисти не си спомням да е имало, чист капитализъм и гледам че пак са си зле.
Бразилия, Перу и целият американски континент въобще не са били цвете за мирисане.
Просто е било същото, както Русия е дотирала всякакви производства, така и от татък са се наливали доста пара за противопоставяне на другият блок.
Всъщност, в крайна сметка някой си мислят, че едва ли не, ако не са били руснаците, щели сме да сме в космоса, толкова сме на пред.
Ми не е бЪш така, защото по времето на да го наречем "подема" на България, до 1944 година, всъщност 90% от населението е било бедно, сега четем само романтичната версия на едно време колко велика е била България, но всъщност сме мрели като мухи, висока смъртност, болести и всякакви други.
Не казвам че сме били супер по време на соца, казвам че не сме били толкова добре преди и след соца.
drago_pavlov написа:Какво да ми обясниш? Че си кух като гъдулка и правиш малоумни умозаключения?
Липсата на доводи води до личностни нападки.
Колега, прочети още веднъж заглавието на темата. Ето го специално за теб и феновете на Куба, Сев. Корея и т.н.
По-добре ли бяхме през соца?
Моля, не пишете за САЩ, Германия или където и да е. Пишете за хората вътре в страната. И в САЩ, и в Германия, и на много други места сега е пак по-добре.
Колко завода за преработка на розово масло има сега в бг? Колко такива произвеждат космически храни? Колко десетки хиляди хора се хранят благодарение на тях? Колоко се плаща на берачите на розов цвят? Скоро ги даваха по телевизията - пенсионери, дето им дават стотинки за набран килограм розов цвят. Ти Колега, рози брал ли си? Аз ДА. Имаш ли идея как се събира един килограм розов звят? Вземи една роза и я премери. После давай примери от сорта.
Кремиковци губел и т.н. как аджаба личният ми приятел Вальо Захариев го купи за 1$ и го продаде за милиони? Мистър 10% и пр. ликвидатори. Иди в Перник и виж колко завода се сринаха с чукове, за да се извади желязото ...
- drago_pavlov
- младши ентусиаст
-
- Кара: както може
- Мечтае да кара: както не може...
- Детайли за колата: от миналия век
BMW_POWER написа:drago_pavlov написа:Какво да ми обясниш? Че си кух като гъдулка и правиш малоумни умозаключения?
Два пъти ти обясних, че няма база за сравнение между техника произведена с 30-40 години разлика във времето, ти си знаеш твоята - ама 20 годишния мотокар...
Какво очакваш? Да ти обясня за 3-ти път? Естествено, че ще обърна другата страница.
BMW_POWER написа:Моля, не пишете за САЩ, Германия или където и да е. Пишете за хората вътре в страната.
Еми ок, дай да попишем за хората в Ловеч, Белене, Скравена. Или за тях да не пишем, че не е политически коректно.
Само за трактористи и овчари ще пишем, че те са били образец...
I kill a communist for fun, but for a green card... I'm gonna carve him up real nice.
- K_Ilkov
- старши СПАМ ентусиаст
-
- Кара: е30 чат-пат
- Мечтае да кара: варел
- Детайли за колата: ...
е46 m52b20
е46 m54b30
е83 m54b30
e30 m20b25
е30 m10b18
е46 m54b25
e92 s65b40
BMW_POWER написа:Кремиковци губел и т.н. как аджаба личният ми приятел Вальо Захариев го купи за 1$ и го продаде за милиони? Мистър 10% и пр. ликвидатори. Иди в Перник и виж колко завода се сринаха с чукове, за да се извади желязото ...
Чакай сега.
Едното изключва ли другото?
Това, че са губещи не променя факта, че са продадени на наши хора без пари и са направили милиони ...

Или аз бъркам?
Просто вместо да бъдат поправени грешните неща в оня строй всичко беше окрадено след 90-та ...
И кво ...
Това, че сега е зле не значи, че автоматично тогава е по-добре.
Аз лично смятам, че корените на сегашното зле са именно в соца или поне И в него ...
Имало това онова, да имало е ама неефективно и нереално доста често
просто защото е правено за да се направи и отчете и често без да се гони икономически смисъл ...
Забравих ... анатема на икономиката, венсеремус инжинери

Цените са такива, че ако имаш хубава не си струва да я продаваш, а ако търсиш хубава не си струва да я купуваш.
...
- bum_bum
- старши ентусиаст
-
- Кара: турбо бмв
Ако пишем за лагерите ще трябва да пишем и за негрите по същото време в САЩ.
- drago_pavlov
- младши ентусиаст
-
bum_bum написа:Ако пишем за лагерите ще трябва да пишем и за негрите по същото време в САЩ.
BMW_POWER написа:Моля, не пишете за САЩ, Германия или където и да е. Пишете за хората вътре в страната.
И ти ли почна: "А вие що биете негрите?"
I kill a communist for fun, but for a green card... I'm gonna carve him up real nice.
Аз пък бих казал така:
Най-лошото на социализЪма е това което идва след него ...
Най-лошото на социализЪма е това което идва след него ...
drago_pavlov написа:BMW_POWER написа:drago_pavlov написа:Какво да ми обясниш? Че си кух като гъдулка и правиш малоумни умозаключения?
Два пъти ти обясних, че няма база за сравнение между техника произведена с 30-40 години разлика във времето, ти си знаеш твоята - ама 20 годишния мотокар...
Какво очакваш? Да ти обясня за 3-ти път? Естествено, че ще обърна другата страница.BMW_POWER написа:Моля, не пишете за САЩ, Германия или където и да е. Пишете за хората вътре в страната.
Еми ок, дай да попишем за хората в Ловеч, Белене, Скравена. Или за тях да не пишем, че не е политически коректно.
Само за трактористи и овчари ще пишем, че те са били образец...
Колега, прочети заглавието на темата оооооооооооооще веднъж.
Да, хората по времето на соца бяха много по-добре. Покажете ми едно място сега, където си хранят животните с хляб. Покажете ми къде има безплатни здравеопазване и обучение. Изобщо не говоря за нивото на последното. Не говоря и за това, че сега за едно момиче е срамно да е девствено на 14 и за мъжките родители е гордост, когато синчетата се прибират само пияни. Пенсиониране жените на 55, мъжете на 60. Моята баба (Бог да я прости) плащаше 6 (ШЕСТ)лева наем на общинско жилище. Не е била АБПФК и не е била партиен член. Семействата на "ония горе" си живееха много добре. УБО се грижеше за всичко. Имаше КОРЕКОМ и хората бачкаха в Либия, за да си купят кола без ред. Бачкаха в КОМИ и режеха дърва в тайгата. Но за 4-6 години много от тях изкарваха за жилище и кола.
РАБОТА И ХЛЯБ ИМАШЕ ЗА ВСИЧКИ!
Сега има банани по цяла година и по повече от три чифта дънки. Е, можеш да носиш фанелки с каквито си искаш надписи. Масата от хората живеят ден за ден и не могат да си позволят елементарни неща. Сега няма КОРЕКОМ. Сега всеки един магазин е КОРЕКОМ. Гледаш, ама не можеш да си го позволиш. Няма да забравя един Тетевенски дерибей, който се хвалеше как щедро плащал "Пет лева на ден и обяд". Ако искаш!? Когато си вътре в страната не се вижда. Влизайки отвъм забелязваш сивите сгради, намръщените физономии, сърдитите хора, агресията навсякъде и във всичко. Ако не си платиш, дори няма и да те забележат. Баси, доктор от Пирогов ми иска пари за да си свърши работата и най-нагло ми иска и 10лв за таксито, защото иначе щял да закъснее за работа. И това е за дете на 2 1/2 години. За жас това е добре и нормално? При соца тоя щеше да чука камъни докато е жив. Аки ония по общини, КАТ и т.н. държавна администрация? Кой от вас не си е плащал за абсолютно безплатна услуга?
Днес (ако се вярва на информацията) емигрантите вкарват 5 милиона евро всеки Божи ден в страната. И това са пари, които отиват основно за храна. Това са пари, които влизат чрез банкови преводи. Колко се вкарват кеш, никой не знае. Спре ли този поток, бг ще загине за по-малко от три месеца.
СоциализЪма остави наследство на 9млн 10 милиарда $ заеми. В момента на 7 млн (основно пенсионери и цигани) висят 40 милиарда евро. Колко е вътрешният дълг и колко е междуфирмената задлъжнялост, никой не знае. Спират детските, спират майчинството, орязват социални придобивки и вие сте "по-добре"???
Бих задал въпроса: Кои "ВИЕ"? А и колко сте? И сами ли си направихте парите или тате е бил на длъжност към БКП и после се е събудил честен предприемач? Преди месец ФБ ми наби в очите 24 годишен мениджър към голяма западна фирма. Девет годишен стаж по морето като барман и "завъшил" вишУ. Доказал се в професията и назначен. Айде стига бе! Тоя филм съм го гледАл.
бг се управлява от завършили Магнаурската школа и дефакто нищо не се е променило. Има много нещо, което само се е унищожило.
Дали социализма е бил демократичен, икономически ефективен и т.н., това е друга тема. Обикновените хора живееха много по-добре и по-спокойно.
Айде стига, че изписах мастилото.
- K_Ilkov
- старши СПАМ ентусиаст
-
е46 m52b20
е46 m54b30
е83 m54b30
e30 m20b25
е30 m10b18
е46 m54b25
e92 s65b40
BMW_POWER написа:Покажете ми едно място сега, където си хранят животните с хляб.
....
Дали социализма е бил демократичен, икономически ефективен и т.н., това е друга тема. Обикновените хора живееха много по-добре и по-спокойно.
Направо съм потресен

Тва е най-хубавото нещо да си храниш животните с хляб

Съгласих се

Нас ни интересува дали е готина утопията докато тече

Цените са такива, че ако имаш хубава не си струва да я продаваш, а ако търсиш хубава не си струва да я купуваш.
...
- alekangg
- кандидат ентусиаст
-
K_Ilkov написа:BMW_POWER написа:Покажете ми едно място сега, където си хранят животните с хляб.
....
Направо съм потресен![]()
Тва е най-хубавото нещо да си храниш животните с хляб![]()
Съгласих сеМного е хубаво да се живее в приказка, но тя свършва ... ама тва е друга тема ...
Нас ни интересува дали е готина утопията докато тече![]()
Това е все едно да се питат хората, беше ли ви добре като деца?
Повечето са били добре, играли са по цяло лято, не са мислили за пари, ток, ядене и пр, с две думи да има как, цял живот да е така. Така е било и по времето на соца за някои другари тук.
Общо взето беше така. Трябва да бачкаш, да слушкаш и да не говориш лоши приказки. Пупата е пълна и у вас е винаги топло и светло. Сега може И да бачкаш, може И да не слушкаш, може да говориш лоши приказки (на които не винаги обръщат внимание) и у вас НЕ винаги е топло и светло. Обикновенно е и полугладно.
Майната им на технологийте тогава и сега. Просто нямаше стрес. Не мога да го обясня на младите, защото те няма да разберат. Не е и "жалба за младост". Моята тогавашна не я заменям за i-младостта сега. Пак го казвам, нямаше стрес.
Майната им на технологийте тогава и сега. Просто нямаше стрес. Не мога да го обясня на младите, защото те няма да разберат. Не е и "жалба за младост". Моята тогавашна не я заменям за i-младостта сега. Пак го казвам, нямаше стрес.
- K_Ilkov
- старши СПАМ ентусиаст
-
е46 m52b20
е46 m54b30
е83 m54b30
e30 m20b25
е30 m10b18
е46 m54b25
e92 s65b40
Не е имало щото държавата се е грижела за всичко ...
Как ... не е важно разбрахме
Последствията също.
Как ... не е важно разбрахме
Последствията също.

...
- alekangg
- кандидат ентусиаст
-
Ако ще говорим за стрес, така си е. И сега може да се огледаме и да видим, кои нямат стрес.
Жокер, цигани и разни на нулата, за тях всичко е песен.
В Куба също нямат стрес, дай им песни и танци, то като няма за какво да мислят, лесна работа. Та и ние сме били така преди години
Жокер, цигани и разни на нулата, за тях всичко е песен.
В Куба също нямат стрес, дай им песни и танци, то като няма за какво да мислят, лесна работа. Та и ние сме били така преди години
- drago_pavlov
- младши ентусиаст
-
BMW_POWER написа:...
Докато такива като теб дишат няма да се оправим... Жалко, но си е самата истина...