България на първо място по смъртност на пътя - причини?
Модератор: Общи модератори
- TNT
- младши ентусиаст
-
- Мечтае да кара: 911
Re: България на първо място по смъртност на пътя - причини?
Така е. Затова като гледам как върви строежа там, още 10 години ще е така. Но факт, вече доста по-спокойно се кара там - никой не се пъне. В часовете със спокоен трафик леко и спокойно с 60-70 се минава цялото дефиле.

Там с магистралата е драма, защото мястото е в Натура и не може да се прекара лесно трасето. Тунелите ще са свръх скъпи и няма кой да ги направи и така става омагьосан кръг... Аз не виждам какъв е проблема да си кара нормално човек там с 40-50, всеки път го минавам без да направя и едно изпреварване и не съм загубил нищо. Вярно, не е всеки ден, но това са рисковете на професията "шофьор на бус/баничарка)
- Top Gun Maverick
- Старши спамър
-
- Кара: Кон
- Мечтае да кара: Сърф
- Детайли за колата: Немски кон
В момента в който хората осъзнаят, че трябва да планират, няма да има драми и колчетата няма да пречат почти на никой.
Това тръгва и от осъзнаването, че реално откъм време чак толкова за никъде не бързаш.
Но засега искаме прекалено много от редовия шофьор. Те някои все още не могат да планират зимата, че идва...няма да забравя един чичко дядка на Петрохан ли беше края на октомври паднал сняг и го дават по тв с летните гуми закъсал и те го питат защо не е със зимни и той, ама вече им се кара с думите "какви зимни гуми, нали е октомври месец".
Та до това води преценката. Затова го направиха, който иска да кара с летни гуми зимата(заради регионите и възможността да прецениш)но ако вали сняг и те спрат полицаите без зимни гуми те обуват. Но както казах, прекалено много искаме в преценката на някой. Лошото е, че който трябва да преценя и това е свързано с някакъв компромис от негова страна било то за време или пари, винаги смята, че е по-добре да прецени в негова "полза" и никога да не му се наруши нищо. Така са свикнали хората, едни и същи ги виждам да се оплакват, че нямало полиция по пътя, после същите тези се оплакват като видят патрулка, че пак дебнели и т.н.
Такива хора мрънкат и за времето когато е горещо и когато почне да вали като преди това са питали как не е заваляло вече. Всеки си мисли, че всичко му е длъжно на тоя свят, дори природата му е длъжна. 
Това тръгва и от осъзнаването, че реално откъм време чак толкова за никъде не бързаш.
Но засега искаме прекалено много от редовия шофьор. Те някои все още не могат да планират зимата, че идва...няма да забравя един чичко дядка на Петрохан ли беше края на октомври паднал сняг и го дават по тв с летните гуми закъсал и те го питат защо не е със зимни и той, ама вече им се кара с думите "какви зимни гуми, нали е октомври месец".

In God we trust, all others we track.
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач.
I feel the need, the need for speed.
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач.

- Kroki
- Дон Кроки
-
- Кара: и се усмихва :)
- Мечтае да кара: със сина ми :)
- Детайли за колата: С всички възможни екстри.
Начи вместо да се самосезираме и да има хубав и готов път и т.н., решението е колчета. 

You're safer in the race car than you are in cars going to and from the track. - Mario Andretti
`91 E30 318i `93 Е36 325td `06 E46 320d `12 F800ST `07 E61 LCI 525d
`91 E30 318i `93 Е36 325td `06 E46 320d `12 F800ST `07 E61 LCI 525d
drago_pavlov написа:Аз светкам само ако има някаква опасност. За патруки неКакто аз си плащам актовете, така ще си ги плащат и другите
- TNT
- младши ентусиаст
-
С това планиране като се почне... все едно по тея магистрали хората отиват само на море и са в отпуска. Като свършваш работа в 17:30ч в Благоевград, а живееш в Сандански или Петрич, как го планираш ? Разходка до 19ч, после кръчмичка и към 21ч палиш колата да се прибираш ? Сменяш местожителството, търсиш по-близка работа (дето я няма) ? Това са градове, които са били по 50к, сега нямат и 30к. Прибиращите се за празници и уикенди са на 200-250км от там. От София в натоварени дни става над 3 часа, от Пловдив над 4 часа. Тези за морето могат да си планират да пътуват в друг ден - целия останал трафик няма много опции за планиране.

- bum_bum
- старши ентусиаст
-
- Кара: турбо бмв
Да не забравяме, че тук става въпрос за транспортен коридор, а не просто за шосе до гръцкото море.
Ако беше нормален път досега да са го направили. Ще откраднат половината пари и като резултат пътя ще се огъне като стар хой още преди официалното рязане на лентата. Но народа ще бъде щастлив, защото е "по-добре от нищо".
Обаче понеже става въпрос за тунел, вероятно там не може да се краде така смело. Ако срутим планината ще се прочуем и има вероятност европейските институции да започнат да питат за какво сме похарчили парите им.
Ако беше нормален път досега да са го направили. Ще откраднат половината пари и като резултат пътя ще се огъне като стар хой още преди официалното рязане на лентата. Но народа ще бъде щастлив, защото е "по-добре от нищо".
Обаче понеже става въпрос за тунел, вероятно там не може да се краде така смело. Ако срутим планината ще се прочуем и има вероятност европейските институции да започнат да питат за какво сме похарчили парите им.
- steeN
- старши ентусиаст
-
- Кара: конете да бягат
- Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...
Планирането e, че като знаеш, че пътуваш в задръстване да си предвидиш необходимото време. Не да "бързаш" щото имаш "работа". Всички имаме. Много добре си го каза Маверика. То и друг път е писано по тази тема - "your lack of preparation does not constitute an emergency for me".
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- The only easy day was yesterday.
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- The only easy day was yesterday.
- Top Gun Maverick
- Старши спамър
-
Тъй де. А Кроки, то е ясно, че е най-добре път, но не само там, аз си чакам тунела под Шипка примерно, вие като искате и ви е толкова важно се самосезирайте, блокирайте пътя, изкормете колчетата нощем, каквото решите. Аз си чакам моят тунел под Шипка като през това време си минавам с кеф стария път и грам не се напрягам когато уцеля някой много бавен пред мен. Или поне се опитвам.
Ама докато "няма път" през това дефиле какво предлагаш?

Ама докато "няма път" през това дефиле какво предлагаш?

- TNT
- младши ентусиаст
-
А затваряне на пътя поради срутване или катастрофа ? Което става почти всеки месец. Плюс 2 часа през Гоце Делчев. Значи 80-90км път го планираш 5 часа и всичко е наред. И не питаш що 20 години не може да се направи магистрала.
Там ще трябват бая тунелчета, мостчета и виадукти. Бая пари ще се краднат при всички случаи. Според мен цялата схема е, че не могат да вземат толкова пари, колкото са свикнали да си крадат. Не знам и какъв фактор е кадърността на нашите фирми, понеже този път няма да строят през полето.
bum_bum написа: Ако срутим планината ще се прочуем и има вероятност европейските институции да започнат да питат за какво сме похарчили парите им.
Там ще трябват бая тунелчета, мостчета и виадукти. Бая пари ще се краднат при всички случаи. Според мен цялата схема е, че не могат да вземат толкова пари, колкото са свикнали да си крадат. Не знам и какъв фактор е кадърността на нашите фирми, понеже този път няма да строят през полето.

^ Огромен фактор е при тунелите. Нямаме почти никакви традиции там. Тунелите на Витиня са супер зле направени и са във вечен ремонт. Затова и не го правят по този начин. Все някога ще стане, но дотогава, каквото бог дал 
Все едно да се ядосваме, че няма летящи коли и сме принудени да сме в трафик. Всеки знае, че е трафик, няма да дойдат китайците да му направят магистрала за 1 месец, защото много му е неудобно да кара 3 часа по празници. Като не му изнася, сменя работа, сменя местожителство и тн. Ма само мрънкане колко било зле ще промени точно едно нищо...

Все едно да се ядосваме, че няма летящи коли и сме принудени да сме в трафик. Всеки знае, че е трафик, няма да дойдат китайците да му направят магистрала за 1 месец, защото много му е неудобно да кара 3 часа по празници. Като не му изнася, сменя работа, сменя местожителство и тн. Ма само мрънкане колко било зле ще промени точно едно нищо...
- TNT
- младши ентусиаст
-
За най-сигурно другия месец си избираме пак Бойко 

- Top Gun Maverick
- Старши спамър
-
Ти се смееш, ама поне тоя път може и да направи като измисли как да открадне половината пари.
Или като му кажат как, понеже съм силно притеснен, че трудно би го измислил сам. Като един истински нарцис обаче си мисля, че ще иска да направи тунела под Шипка най-накрая и да бъде запомнен и с това, даже паметник може сам да си вдигне приживе там.
П.п: Той направи един малък тунел там на новия участък за Габрово, който участък ми харесва как стана, а самия тунел си е като европейските, без да осмивам никой. С вентилациите(работещи)с осветлението, а и засега не тече.

П.п: Той направи един малък тунел там на новия участък за Габрово, който участък ми харесва как стана, а самия тунел си е като европейските, без да осмивам никой. С вентилациите(работещи)с осветлението, а и засега не тече.

- vixx
- кандидат ентусиаст
-
- Детайли за колата: 320d
Съжалявам, че малко отклонявам темата, ама waze ми дава 1ч45м до Кулата от София. Ходилите скоро натам какво бихте ми препоръчали като време за тръгване утре сутрин, че ако може да избегна най-голямото мазало?
- Моджо
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: 320i мнооо убаво )))
- Мечтае да кара: Еххх...
- Детайли за колата: e46, седан, M52,2000 cm3,150 Hp.
Няма никакво мазало. Тръгни си сутрин когато си искаш. 1.45 часа не е. Малко над 2 часа излиза ако няма ситуация.
Поради наближаващ почивен ден се очаква трафика да е обед/следобед. Сутринта не ми се вярва. Ма ако искаш тръгни към 6.
Поради наближаващ почивен ден се очаква трафика да е обед/следобед. Сутринта не ми се вярва. Ма ако искаш тръгни към 6.
Хм,хм...
Впрочем дефилето, откакто са го преградили на осовата линия е много приятно за каране. 60-70 на автопилот и без напрежение