Съвет за летни гуми

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Е63 650iLCI&E93 325i&Z3 1.9
Мечтае да кара: 612

Re: Съвет за летни гуми

Мнение от KoolyO » 16 Май 2025, 8:44

empar написа:Добре де, това с различните гуми не е ли леко опасно?
Колкото и да са висок клас, все пак работят по различен начин.
Още преди много години, като абсолютен келеш, даже и кола нямах май, на някакво събитие Ники Златков(с бързото аЛди) ми го наби това в главата и не съм си и помислял да миксирам гуми. Вярно, че в контекста на състезателно управление го казваше, но все пак... :driving:

Основната опасност идва при мокро/студено/хлъзгаво. Тогава могат да се държат доста различно и непредвидимо. Но пак трябва да караш доста спортно, като се има предвид, че да - за висок клас гуми говорим. Не да сложиш Мишелин отпред и Линг-Лонг отзад, "че да върти дупето" :mhihi: Това си е наистина опасно при такава разлика в сцепленията.
На сухо и слънчево, като си знаеш лимитите и не прекаляваш е превъзходно. :yes:
Laugh...
And the world laughs with you.
Cry...
And the world laughs louder!!!

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E39 528i, Е39 520i Touring
Мечтае да кара: Е39 М5
Детайли за колата: Powered by шпер

Мнение от drifty » 16 Май 2025, 8:53

Аз също слагам различни гуми отпред и отзад на спорт пакета, при мен е от гледна точка на бюджет де, че отпред гледам да е висок клас а отзад в моя куц размер нещата стават много скъпи за нещо по-добро. Та отзад съм винаги на среден клас и не съм забелязал проблеми.

Иначе и според мен като покараш малко ще видиш промяне в поведението на гумите и вероятно има мегдан за тоя сезон съвсем спокойно. На мен също ми е се е случвало да се пързалям като шейна като сложа летните гуми и затова известно време карам с 1 наум след всяка смяна на гуми.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: M340i
Мечтае да кара: Калибра
Детайли за колата: Portimao Blue, Turbo бензин

Мнение от vicho » 16 Май 2025, 10:00

сутринта беше 8 градуса и се зачудих дали да слагам PS4S-те, ама викам айде

то аз толкова и карам, де :mrgreen:
You said: "Time will change!" What if it changes you?

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 328i

Мнение от Leon » 16 Май 2025, 11:56

Don_Diego написа:Впечатления за Michelin Pilot Sport 5 и Continental SportContact 7 :?:

Изкарах кабриото и забелязвам, че много въртя гуми…ама буквално всяко по-рязко подаване на газ и таблото става дискотека :lol: . До 70-80км/ч си върти гуми стабилно :driving:
Сега съм с Bridgestone Potenza Sport - като поведение съм супер доволен, обаче явно приключват след 3 сезона. За 17к км не са се изтъркали прекомерно, но явно не държат вече. Ще ги видя в жегите как са, но по-скоро мисля да ги сменям, че ме чака голямо пътуване през Доломитите, та сега гледам горните марки и модели. Ценово са няма и 200лв по-скъпи от Bridgestone-a.
Goodyear не намирам налични спорт пакет от F1 Asymetric 6 иначе и тях бих включил в избора.

Michelin не съм карал на лична кола и като цяло не съм им фен, че са доста меки и лесно падат жертва на дупки.
Continental SportContact съм купувал последно 6та серия, свършиха за норматив на 8цата. За 10к км бяха почти на конци…дали и 7 е така? :dunno:

Карал съм на една и съща кола (Е90 328 на задно) CSC5 и PS4 и за мен мишлена е много по-добрата гума и като спиране, и като поведение, и като здравина. Това, разбира се важи за тези модели и специфичните условия, в които аз съм ги ползвал. Тъй като я карах много време (9 години), смених доста варианти на гуми и сетъпи, с отделен комплект зимни/летни, та имах възможност доста сравнения да направя. Последните 3 години ги изкарах с 2 модела дънлоп спорт макс рт/рт2 и бих казал, че те са на нивото на конти като представяне, но возеха по-комфортно. Има голямо значение и скоростния индекс на гумите - с Y в града докато загреят съм стигнал и през повечето време по завоите поднасяше много лесно дори без да се старая. Задните накладки ги сменях като маслото в общи линии :mhihi: Колата на жена ми е с 19'' F1 Asymetric RFT, които сложиж след пирелита, с които дойде, но нямам база за сравнение с други модели на същата кола. Засега съм много доволен от поведението и спирането (на Петрохан се тестват чудесно и двете), държат се добре в много вода, не са шумни, но толкова мога да преценя, предвид, че и колата не предполага кой знае какви възможности за тестове на гуми :D
Never mistake motion for action...

ентусиаст
Аватар
Кара: E39, D3 W12, E89, U11, G09, G70

Мнение от Don_Diego » 16 Май 2025, 12:19

empar написа:
Don_Diego написа:225/40/18 отпред и 255/35/18 отзад, търся задължително 4 еднакви

Първата опция ми се вижда точно каквото ти трябва.

dhtj написа:Често ми се случва, гуми некарани цяла година после първите стотина километра да са адска пързалка с тях. И с колата и с мотора. Обяснявам си го че повърхностния слой оксидира примерно при стоенето, после го изтъркваш и всичко е наред.

Сходни наблюдения имам и аз. Мазето ми е страшна влага и прахоляк и гумите винаги ги вадя полепнали с една неземна гняс, която ѝ трябват поне 10км да падне, после още 100 да слезе точно тоя "мъртъв" слой и после се оправяха. На един ханкук дори по цвета си личеше, от където всъщност направих паралела с мъртвия слой на човешка кожа. :mhihi:
След 1-2 такива случки купих едни калъфи, които успяваха поне прашната гадост да спрат до някъде. :dunno:

Медина-мед съвсем забравих, че съществуват на пазара :lol: . Също мисля, че това е моята гума. На 8цата съм с такива - без грешка са! Комфортни, сигурни във всякакви условия, държат и на малко по-спортно каране от време на време какъвто е случая и при кабриото.

Относно пързалянето - ще ги видя дали ще се подобрят след малко километри. Сега освен, че задните много въртят усетих, че и предните изтърват като я поднеса някъде и оттам си правя извод, че може би са приключили. Предните сезони не съм забелязъл предните да изтърват, задните все си въртяха при сритване
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Е63 650iLCI&E93 325i&Z3 1.9
Мечтае да кара: 612

Мнение от KoolyO » 16 Май 2025, 12:31

:bowdown:
Най-точният избор и според мен!
Laugh...
And the world laughs with you.
Cry...
And the world laughs louder!!!

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E39 528i, Е39 520i Touring
Мечтае да кара: Е39 М5
Детайли за колата: Powered by шпер

Мнение от drifty » 16 Май 2025, 13:20

Предните години сякаш беше и доста по-топло по това време на годината.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: 911

Мнение от TNT » 16 Май 2025, 13:35

Чак пък доста. Около 20-24 се върти напоследък, нормални температури за май.
Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: Е46 touring

Мнение от ka4i » 17 Май 2025, 9:40

Don_Diego написа:Впечатления за Michelin Pilot Sport 5 и Continental SportContact 7 :?:

Изкарах кабриото и забелязвам, че много въртя гуми…ама буквално всяко по-рязко подаване на газ и таблото става дискотека :lol: . До 70-80км/ч си върти гуми стабилно :driving:
Сега съм с Bridgestone Potenza Sport - като поведение съм супер доволен, обаче явно приключват след 3 сезона. За 17к км не са се изтъркали прекомерно, но явно не държат вече. Ще ги видя в жегите как са, но по-скоро мисля да ги сменям, че ме чака голямо пътуване през Доломитите, та сега гледам горните марки и модели. Ценово са няма и 200лв по-скъпи от Bridgestone-a.
Goodyear не намирам налични спорт пакет от F1 Asymetric 6 иначе и тях бих включил в избора.

Michelin не съм карал на лична кола и като цяло не съм им фен, че са доста меки и лесно падат жертва на дупки.
Continental SportContact съм купувал последно 6та серия, свършиха за норматив на 8цата. За 10к км бяха почти на конци…дали и 7 е така? :dunno:

В Диана-та ми излиза, че имат спорт пакет с твойте размери за GOODYEAR EAGLE F1 ASYMM 6
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: т му се стари БМВ-та
Мечтае да кара: R6 turbo на задно и ръчни скорости
Детайли за колата: отново с чарджър

Мнение от barty » 17 Май 2025, 11:25

При гуми спортни модели не трябва ли да загреят първо? Някъде из форума някой го беше описал като нормално поведение на тези спортни гуми.
Не са подходящи за градско каране поради тази причина.
:yes:

ентусиаст
Аватар

Мнение от Don_Diego » 17 Май 2025, 11:30

@ka4i - преди няколко дни като проверявах нямаше гуми на задния размер. Явно е имало доставка :bchug:

@barty - конкретно Potenza Sport не са чак толкова спортни и нямат толкова нужда от загряване за да държат.
Но и да имат загряват доста бързо, а също толкова бързо и прегряват :lol:
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: G05 LCI xDrive40i

Мнение от damian2112 » 17 Май 2025, 11:35

Аз мога да дам отзив за PS5 - на 5-цата в размер 245/40/19 бяха доста приятни за touring гуми... много сцепление, особено като загреят, същевременно ориентирани повече към комфорт. Вероятно не са най-спортните като усещане, но пък и аз си представям, че Z4-ката бих я карал повече като GT, отколкото като спортна кола, та според мен биха били подходящи. В тоя ред на мисли до сега не бях карал Pirelli, но тия дето са на X5-цата (P-Zero) имат доста спортно усещане, хем са джипов размер и runflat, ако това се търси, вероятно може да погледнеш и тях, ако има в твоя размер.

Потребител
Аватар

Мнение от Ghostdriver » 18 Май 2025, 10:42

Някой с впечатления от Goodyear F1 asymmetric 5?

ентусиаст
Аватар

Мнение от Don_Diego » 18 Май 2025, 20:24

За какъв размер говорим? При положение, че има вече 6 защо ти е 5? :dunno:

Преди да сложа 6 на w12ката бях с Асиметрик 5 - 0 забележки! Перфектни във всякакви условия, комфортни и сигурни. 6 ги усещам една идея по-добри при агресивно шофиране, прегряват по-бавно на този шлеп и се търкат по-бавно.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E60 530dA & VW Golf Mk6
Мечтае да кара: F82 ///M4

Мнение от Exclusive89 » 19 Май 2025, 6:18

При мен 6 доста бързо се изтъркаха, и то при нормално каране. Те и без това фабрично са с по-малко дълбочина на грайфера. Иначе, да бяха перфектни, PS 5 също е много добра гума, но по незнайни причини PS 4s повече ме кефят :D
Изображение

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата