Икономическа тема

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E90 LCI 320D xDrive
Детайли за колата: N47/184 Hp

Re: Икономическата криза 2020-2023

Мнение от nikola59 » 03 Яну 2023, 19:46

Jordana написа:Тая новина само Стин може да я асимилира като троен шлем . При положение че турски поток , демек трАба минава през България и можем да получаваме газ по тази трАба от турската газопреносна система ....ние ходим да резервираме терминали в Турция за втечнен газ :kuku:

:mhihi: Забрави и да спомене, че отиваме там дето сме били половин век. Аз днес по мазните телевизори толкова мазни щастливи турски усмивки отдавна не бях виждал :mhihi: Днеска гАза утре тоКа. Плана се изпълнява ударно.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от alekangg » 03 Яну 2023, 19:53

alx написа:
BMW_POWER написа:
alx написа:колега- драмата с газта приключи. путин обяви новите тенденции за модния сезон 22-23-та, света се преоблече за повечко пари щото квото е модно е скъпо, но никой които преди нямаше да умре не умря и няма да умре от студ и... кервана, кучетата... ти знаеш как е.

аз дори започвам да мисля, че няма да има рецесия а по-скоро някакво мочурливо и затъващо ще е за няколко години ама големи сътресения освен ако не се случи нещо много лошо (естествен или неестествен катаклизъм примерно) - няма да има.

кой знае де...

мои си умозрения...

Драмата приключи. Това добре. Ама как приключи? Храните поскъпнаха в пъти, транспорта поскъпна в пъти ( преди ковида един контейнер от Китай до тук беше 3 до 5К в $$$, ще те оставя да провериш колко е днес). Цената на жилищата пробиха не тавани, ами дори напуснаха Слънчевата система. Лихвите се умножиха по 3 и обещават още вдигне в края на месеца. За нова кола чакаш до 3 години. Тия на втора употреба станаха по-скъпи от новите. Цената на почивката дори не ми се говори. Тъпата Доминикана за един и същи хотел по едно и също време е 30% нагоре само за 12 месеца. Самолетните билети са горе +2 пъти....

Но газът не е поскъпнал и драма с него няма....

Горните цифри са към момента. От зимата са минали само десет дни ...

факт. ама катаклизъма къде е? ще се посвиеме малко, ще попсуваме и продължаваме. ако се замислиш исторически сме си все така- всичко поскъпва ама ние все свързваме двата края- и не е до народопсихология да ти кажа- българина е здраво животно и дори да го оставиш без пари заведенията пак ще са пълни и билети за всичко ще са х2 ако ги намериш изобщо щото са разпродадени. навсякъде в цивилизования свят е същата раота. пример- ходих преди коледа на ски а след коледа до юнивърсъл парк-а в орландо. знаеш ли, че беше _пълно_ и на двете места? игла да хвърлиш щеше да падне върху някого. знаеш ли колко беше дневния пас за ски лифта? $280.... знаеш ли колко билета за юнивърсъл ? почти $600- щото нормалния е $150 ама опашките за всяка атракция са по 120+ минути.. и ако не си вземеш ескпрес пас няма да се качиш на нищо реално.. а експрес пас-а е $420... и вътре една кола е $7.5 и едно кенче американска пикня е $14.... и при тия цени парка беше разпродаден за седмици напред... ще ходя на карибите пролетта- 4 месеца напред гледам да резервирам- всичко разпродадено... това нямане ли е? бах това нямане...

та мисълта ми е че, мизерията на хартия е голяма ама реално като се огледаш- някак си не си личи. та.. омръзна ми да чакам рецесията. като дойде- ще я мисля.

Просто 1/3 стават все по-богати, 1/3 по-бедни и 1/3 поддържат нивото.
2+2 деца 3к на ден билети, топ работа е. За седмица вероятно се минава 5 цифрената сума за скромна почивка.
Цените на всичко при теб отдаван минаха всякакви психологически бариери, само в 2-3 страни в света има подобна церемония в момента.

Специално за канадеца, дето са му вдигнали х2 самолетите, всяка седмица ме заливат с оферти за по 250-350евро ретърн от Европа до УСА-то или обратно.
Даже днес удариха дъното с 140евро което се среща 1 път годишно. Толкова ще е и от Бостън до летището и обратно с такси вероятно..

https://www.skyscanner.pt/transport/fli ... os%20Lodziński%20Seremak%20S.K.A.

изображение_2023-01-03_185619541.png
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.

големия брат на Монтоя
Аватар

Мнение от BMW_POWER » 03 Яну 2023, 20:23

Барселона - Бостън изобщо не ми е показател за нищо. Лятото на 2021 Торонто - Варна беше около $700. Това с турците през Истанбул. Българите масово ги ползваха. Същият полет с оферта в момента.

20230103_122015.jpg

Като платиш паркинг на колата и цената идва 10К за четиричленно семейство. Ще ти кажа, че 98% от канадците нямат толкова пари в сметката си. Като семейство, не на човек.

alx, Юнивърсал се посещава от американците по веднъж в живота. Там е винаги фраш. Отделно, че билетите се купуват месеци по-рано. През седмицата пък е по-леко.....

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от carmanf1 » 03 Яну 2023, 20:38

Jordana написа:Цените на стоките никога няма да се върнат на тези нива от пред кризата ако ще без пари да го раздават газа . Капитализма не работи така :nono:

Прав си донякъде и съм съгласен с теб, но ще дам един пример, в който съм прав, поне се надявам :ok:

В цялата работа, хубавото е че доходите ще се вдигнат заради инфлационните индексатори - по един или друг начин.
Доколко ще компенсират инфлацията, това е друг въпрос.

От другата страна обаче, примера е следния: цените на стъклото - бутилки, бурканчета и др. , скочиха зверски, щото ~60 - 70% от цената е енергия - газ и електричество.

Подобно е и със стоманата ... ужас е. Предимно газ и електричество.

Знам им ценообразуващите формули - част от договорите ми са.

Производствен капацитет - няма. И за стъкло, и за стомана. Няма. Всичко е фул макс и за това извиват ръце.

Не говоря само за БГ, цяла Европа и целия близък изток е така. В Америка и Канада е същото (говоря си с колегите)

Само че, цените на енергията паднаха до предвоенни нива и нещата стават различни.
Да, има известен лаг, но той ще си дойде след 3-6 месеца.

Сега ми разправят, били хеджирани - газ и електричество хеджирали през Юли-Август 2022. :ok:

Доообре, и сега им изпращам финансов одит от 3rd party - PwC или KPMG и да видим колко, как и на какви цени са хеджирани :mrgreen: Мисля ще плащат яко reconciliations :lol:

От друга страна, всички производители на стъкло и стомана вече инвестират 100-тици милиони в нови производствени мощности, защото не могат да продават, колкото пазара иска. А и защото в момента спекулират с цените, печелят зверската и пара за инвестиции бол :smoke:

Само че, след 1-2 години, когато тези мощности заработят на пазара в Европа, тогава става buyer's market 8)
(цените на енергията и те ще помогнат, щото няма да имат нищо общо с таз годишните, това вече се видя)

Ще си подбиват цените зверската, за да не си спират огромните нови пещи, а ние големите клиенти, като Кока Кола, Хайнекен, Молсън, Асахи, Карлсберг и др., ще им скършим ръчичките за цени.

После, тези по ниски цени на опаковките, ще се отразят при крайния потребител, защото ние всички, с по-горните, се конкурираме при крайния потребител яко през промоции, без значение в Кауфланд или Лидъл или в кварталната кръчма

Мисля, че крайния потребител ще спечели от всичко това :smoke:
Последна промяна carmanf1 на 03 Яну 2023, 21:18, променена общо 1 път

младши ентусиаст
Аватар
Кара: както може
Мечтае да кара: както не може...
Детайли за колата: от миналия век

Мнение от drago_pavlov » 03 Яну 2023, 21:12

carmanf1 написа:Производствен капацитет - няма. И за стъкло, и за стомана. Няма. Всичко е фул макс и за това извиват ръце.
...
От друга страна, всички производители на стъкло и стомана вече инвестират 100-тици милиони в нови производствени мощности, защото не могат да продават, колкото пазара иска.

За стоманата си в грешка...
Половината заводи в Европа спряха по 1-2 пещи поради липса на търсене...
I kill a communist for fun, but for a green card... I'm gonna carve him up real nice.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от carmanf1 » 03 Яну 2023, 21:35

drago_pavlov написа:
carmanf1 написа:Производствен капацитет - няма. И за стъкло, и за стомана. Няма. Всичко е фул макс и за това извиват ръце.
...
От друга страна, всички производители на стъкло и стомана вече инвестират 100-тици милиони в нови производствени мощности, защото не могат да продават, колкото пазара иска.

Не е точно така.

ArcelorMittal затвориха няколко пещи из Европа - прав си наистина.

Което даде много сила на ThyssenKrupp и Rasselstein да извиват ръце за цена и да готвят много нови големи инвестиции, просто защото останаха основен играч и извиват ръце и правят адските печалби сега в Европа.

Особено след като Европа наложи анти-дъмпинг мита за внос на TFS стомана от Китай и Южна Америка.

Само че ArcellorMittal действат in the background. Изчакват и не са се отказали от Европейския пазар.

Турците също действат яко защото виждат много пазар в Европа.
Последна промяна carmanf1 на 03 Яну 2023, 21:50, променена общо 1 път

Старши спамър
Аватар
Кара: Кон
Мечтае да кара: Сърф
Детайли за колата: Немски кон

Мнение от Top Gun Maverick » 03 Яну 2023, 21:39

Никаква криза не ни лови нас в Булгаристан. Няма места в хотелите за ученическата междусрочна ваканция 1-5 февруари. Дори само за уикенда няма, а е един месец след големите празници в които всички уж се ушушквали и едва ли не си давали последните пари да се чувства ок според форумните мнения.
In God we trust, all others we track.
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач. :mhihi:
I feel the need, the need for speed.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от drago_pavlov » 03 Яну 2023, 22:08

carmanf1 написа:
drago_pavlov написа:
...

Не е точно така.

ArcelorMittal затвориха няколко пещи из Европа - прав си наистина.

Което даде много сила на ThyssenKrupp и Rasselstein да извиват ръце за цена и да готвят много нови големи инвестиции, просто защото останаха основен играч и извиват ръце и правят адските печалби сега в Европа.

Особено след като Европа наложи анти-дъмпинг мита за внос на TFS стомана от Китай и Южна Америка.

Само че ArcellorMittal действат in the background. Изчакват и не са се отказали от Европейския пазар.

Не са само Арселор:
img_1_1672772350260~2.jpg

В момета и Либърти в Румъния са спрели, и Стомана, и още няколко...

А Тисен са друга бира... Цяла Германия е зад тях... Колко пъти ги спасяват вече... Но и те ще глътнат вода рано или късно...
I kill a communist for fun, but for a green card... I'm gonna carve him up real nice.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от carmanf1 » 03 Яну 2023, 22:32

Така е, прав си.

Проблема е, че повечето от тези в картинката бяха сравнително малки играчи (да не кажа много малки и незначителни) със “съмнително” качество. Които нямаха много дума в цените из Европа.
Особено, когато става въпрос за ХВП.

Обърни внимание на долното, (и съвсем добронамерено и колегиално, сигурен съм че можем да обменим ценен опит и с удоволствие ще споделя моя опит на лични, да не товарим колегите) :D

carmanf1 написа:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E60 530dA & VW Golf Mk6
Мечтае да кара: F82 ///M4

Мнение от Exclusive89 » 03 Яну 2023, 23:41

Top Gun Maverick написа:Никаква криза не ни лови нас в Булгаристан..

Така е, прав си :)
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от STEVAL » 03 Яну 2023, 23:46

Exclusive89 написа:
Top Gun Maverick написа:Никаква криза не ни лови нас в Булгаристан..

Така е, прав си :)

Това, освен нивото на инфлацията, какво друго показва. Пенсионерите си изтеглили пенсиите да дадат на внучетата.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от alekangg » 04 Яну 2023, 7:28

BMW_POWER написа:Барселона - Бостън изобщо не ми е показател за нищо. Лятото на 2021 Торонто - Варна беше около $700. Това с турците през Истанбул. Българите масово ги ползваха. Същият полет с оферта в момента.

20230103_122015.jpg

Като платиш паркинг на колата и цената идва 10К за четиричленно семейство. Ще ти кажа, че 98% от канадците нямат толкова пари в сметката си. Като семейство, не на човек.

alx, Юнивърсал се посещава от американците по веднъж в живота. Там е винаги фраш. Отделно, че билетите се купуват месеци по-рано. През седмицата пък е по-леко.....
И на мен не ми е показател твоята картинка за нищо.
Същите полети със сигурност в даден момент няма да са на тези пари.

Аз повече от 450-500€ не съм давал никога за където и да е било-визирам междуконтинентални полети над 10 часа.

В даден момент същите билети са били по 3-4к евро на човек и някой ако ги купува точно в този момент ще ми се вземе акъла.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от drago_pavlov » 04 Яну 2023, 8:27

carmanf1 написа:Така е, прав си.

Проблема е, че повечето от тези в картинката бяха сравнително малки играчи (да не кажа много малки и незначителни) със “съмнително” качество. Които нямаха много дума в цените из Европа.
Особено, когато става въпрос за ХВП.

Обърни внимание на долното, (и съвсем добронамерено и колегиално, сигурен съм че можем да обменим ценен опит и с удоволствие ще споделя моя опит на лични, да не товарим колегите) :D

Малко сме в различни сфери, затова ни се разминават мненията :lol:
Аз се занимавам основно с въглеродни стомани, а ти със скъпото :lol:
При въглеродните цените са много по-ниски и транспортните разходи са с по-голям относителен дял в крайната цена, затова се пазаруват предимно на регионален принцип.

А за цените си прав - Арселор вдигат, всички вдигат; Арселор свалят, всички свалят :lol:

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от vladobate » 04 Яну 2023, 13:03

alekangg написа:
BMW_POWER написа:Барселона - Бостън изобщо не ми е показател за нищо. Лятото на 2021 Торонто - Варна беше около $700. Това с турците през Истанбул. Българите масово ги ползваха. Същият полет с оферта в момента.

20230103_122015.jpg

Аз повече от 450-500€ не съм давал никога за където и да е било-визирам междуконтинентални полети над 10 часа.

В даден момент същите билети са били по 3-4к евро на човек и някой ако ги купува точно в този момент ще ми се вземе акъла.

Наивно ли смяташ, че 2022година си единствен на планетата и никой не е плащал цени от по 700-1200$ за миналите 15-на години ? Че то половината бг са в Северна Америка ( преувеличено , но разбираш за какво говоря). Конкретно за израза "никога"го пиша. Мои близки за 500евра не са достигали нивгаш у нас. По темата никой не умря от студ и цените на газ маз бензин и ток са "не могат даже ни почесат'...това ли ви е разбирането за силно понижен стандарт и преминаване границата на оцеляването, ако не са банките да се цапотят с мастило . Никой не ходи в магазина, не върти бизнес с търговски и т.н. партньори с листче графики. Чичко паричко все още ходи напъчен пред всеки от нас, тъй че не омешвайте теоретични определения и фактическа действителност. А как се вдигат доходи с антиинфлационни практики ( или там както се наричат) дайте конкретни работещи и използвани масово примери, че лично съм заинтересован. Не теория и графики, стъпка по стъпка изпробвана доказана система, ама масова не един завод или предприятийце с парички под масата за дотации, европрограми и други подобни официализирани перачници.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 328i

Мнение от Leon » 04 Яну 2023, 13:50

alekangg написа:

20230103_122015.jpg

От година и нещо такива цени не съм виждал. От Испания ако ги купуваш - може, но от Българи полети до Щатите дето бяха $700-800 сега за х2.

Иначе и моите наблюдения са, че в България криза няма. Има милион бедни, предимно по малки градове и села, всички останали само реват докато харчат 2 бона за уикенд в скромен хотел във Велинград с менте храна и алкохол. Всички хотели с нощуска по 300-400 лв. са разпродадени 2 седмици напред по всяко врее на годината, лятото и повече, ако имат хубави басейни. Търговците на дрехи и луксозни стоки бележат рекорд след рекорд и това са само официалните данни. Мога да дам примери с почти всяка сфера на живота, та за криза не искам да слушам. Инфлацията ми изяде 30% от доходите за няколко месеца и орязах кръчмите, но то и без това не мога да си намеря място, ако не звънна 2 дни по-рано :mhihi:
Never mistake motion for action...

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата