Икономическа тема
Модератор: Общи модератори
- TNT
- младши ентусиаст
-
- Мечтае да кара: 911
Re: Икономическата криза 2020-2023
BMW_POWER написа:TNT-то пише, че трябвало да минат 2-3 поколения, за да се оправят нещата. Ми то едно мина. Тия с купените дипломи ръководят. След тях идат другите с онлайн обучението....
...
Щом и в БМВ форума постоянно се обяснява колко е велик соца, кое поколение е минало - не знам
В момента да кажем всички над 40 години имат спомени от бай Тошо
Това си е половината работоспособно население. И ако изключим ИТ сектора - всичките тези са и на ръководни позиции, поради възрастта и опита си
Точно тези са с мислене ТКЗС - "мен фирма, от която няма кво да си открадна, не ми трябва" - b_u_b_o
- кандидат ентусиаст

-
- Кара: Tesla M3LR, e90 330xd, gsxr 600 k8
Гледам в ковид темата се мъдрила инфлацията и забелязвам, че и там цари всеобщото объркване. Инфлация всъщност не е покачването на цените на яйцата, това е следствие от нея. Инфлация означава покачването на парите в обръщение. Което е много интересен феномен на фиатната парична система. Приели сме мантрата, че инфлацията е добро за икономиката ако била около 2%. Аз не съм съгласен, защото дори и да се държи в тези граници(което е практически невъзможно както виждаме) в рамките на следващите 10 години, ще съм загубил 20% от спестеното днес ако го държа в левчета/евро/долари. А реално за последните 60 години средната инфлация в САЩ, където успяват да я държат относително стабилна и по-ниска от останалия свят, е била 3,8%. Тоест най-вероятно за 10 години ще си загубим близо 40% от спестеното. И точно защото повечето хора виждат подсъзнателно колко са счупени парите, се надуват балони. Защото хората търсят как да си спасят спестяванията от този гнусен "данък" който наричаме инфлация. Жалкото е, че много малко осъзнават проблема в това и как всички страдаме в крайна сметка. Да вземем за пример имотите които в България са най-масовото спасение от инфлацията. Това първо надува цените на жилищата до абсурдни цени и води до там, не всеки да може да си позволи жилище, което за мен е абсурдно. Жилището е необходимост, а не лукс и цените му трябва да се определят от търсенето на жилища за живеене, а не за "инвестиране". Второ, този балон води до влошаване на градската среда поради презастрояването. 30% от апартаментите в София са празни, представете си сега града с 30% по-малко застрояване. Ще има място за по-добра инфраструктура, за паркинги, за градинки и зелени площи. Освен това, инфлационните пари стимулират консуматорството което засягаме в темата за вещите. Системата те стимулира да харчиш, а не да спестяваш. Което според мен също е счупено от всякъде, къде отиде delayed gratification в съвременния човек? Би трябвало умението да пестиш и да се лишиш от нещо днес, да ти донесе нещо повече утре. Да ама се получава точно обратното.
- Top Gun Maverick
- Старши спамър
-
- Кара: Кон
- Мечтае да кара: Волга
- Детайли за колата: Лада 2105
Мда, изтегли кредит днес защото ще го похарчиш днес, а ще го върнеш след Х години когато и флацията ще победи лихвата ти по него.
Това е, та кой викаше че няма да печатат ония?
Сега утре ще ги видим какво ще кажат. Никога няма да забравя думите им миналата година, че не са знаели как инфлацията ще стане толкова голяма, а същевременно печатаха ли, печатаха, но...не да знаели.
И сега ми пробутват глупости, че вдигат лихвите за да охладят инфлацията и хората даже им вярват.
Ама на тях НЕ ИМ ПУКА за инфлацията, те я създават, съвсееееем целенасочено. Тоест им пука, ама да я има. Толкова. С нея държат много по-лесно нас хората под контрол за да сме заети и да не може да излезем от матрицата. Но неееее, това било конспирация, просто случайно се случват всички неща.
В САЩ няма умни хора, които не са знаели, че със създаването на много пари ще стане така или никой в правителството не е можел да им плати да работят за държавата. 
Това е, та кой викаше че няма да печатат ония?
Сега утре ще ги видим какво ще кажат. Никога няма да забравя думите им миналата година, че не са знаели как инфлацията ще стане толкова голяма, а същевременно печатаха ли, печатаха, но...не да знаели.
И сега ми пробутват глупости, че вдигат лихвите за да охладят инфлацията и хората даже им вярват.
Ама на тях НЕ ИМ ПУКА за инфлацията, те я създават, съвсееееем целенасочено. Тоест им пука, ама да я има. Толкова. С нея държат много по-лесно нас хората под контрол за да сме заети и да не може да излезем от матрицата. Но неееее, това било конспирация, просто случайно се случват всички неща. In God we trust, all others we track.
Само ПАТРИАРХ Кирил може да ме съди!
I feel the need, the need for speed.
- TNT
- младши ентусиаст
-
b_u_b_o написа: 30% от апартаментите в София са празни, представете си сега града с 30% по-малко застрояване. Ще има място за по-добра инфраструктура, за паркинги, за градинки и зелени площи.
Много хора не го осъзнават това и какво би било, ако се бутне всяка 3-та сграда
- Top Gun Maverick
- Старши спамър
-
Тука много хубаво го описваш, ама няма как да стане. Гъпканицата щеше да е същата, просто София щеше да се разширява по-бавно. Те няма да бутнат всяка трета сграда сграда от типа "дайте да бутнем по Х сгради от всеки квартал за да има зелени площи", ами просто нямаше да се разширява София към разни съмнителни райони. Пак щяха да си строят по същия тъпанарско начин защото общината това разрешава и това е по-печалбарския начин за тях. Това за което вие говорите е ако общината не позволи на главния архитект да им разреши еди къде си да има сграда защото иска примерно по-малко сгради на Х квадратни километра. Това го има по някои бели страни или квартали. София отдавна в изгубена кауза в това отношение и няма как да се върне назад. След 100 години като почнат да се рушат сегашните невероятни бетонни трансформатори тип ново строителство в които живеят хора, тогава може просто да ги събарят защото няма да има кой да ги купува или да инвестира в тях заради намаляващия брой население.
In God we trust, all others we track.
- TNT
- младши ентусиаст
-
Естествено, че няма да се бутат сгради
Общината защо разрешава ? Просто корупция, корупция и още корупция. Ако не се печатаха така пари, хората нямаше да ги набиват в празни жилища
Нещата са навързани. Естествено, че пак щеше да има процент на празни жилища, но щеше да е 2-3-5%. Дори да не бяха по-малък на брой сградите, етажите щяха да са доста по-малко и по-слънчево 
Общината защо разрешава ? Просто корупция, корупция и още корупция. Ако не се печатаха така пари, хората нямаше да ги набиват в празни жилища
Нещата са навързани. Естествено, че пак щеше да има процент на празни жилища, но щеше да е 2-3-5%. Дори да не бяха по-малък на брой сградите, етажите щяха да са доста по-малко и по-слънчево - Top Gun Maverick
- Старши спамър
-
Тоест си на думите ми, че козите отдавна са изтървани и това няма как да се върне назад в обозримо бъдеще. То не само, че няма, ами няма и да спре скоро. Докато не намерят хората в какво да си държат парите, всеки ще си казва, че купува нещо такова защото след време ще струва повече. Скоро споря с едни казвайки им, че земята е много по-добре дългосрочно ако става дума за запазване на стойност, но не, ти видял ли си последните 20 години какво ставало с апартаментите.
Е хубаво де, значи все ще расте, какво да споря с хората. Викам ама поддръжка няма ли тоя апартамент, понеже парче земя(голо)няма, ако има ограда може и да има, но минимална. Почва се, да ама ще го дадеш под наем. Е, сякаш тука няма шанс да уцелиш идиоти и да го опропастят, а дори да съвестни пак има амортизация. Абе не бе, апартамента си е апартамент. Ок, какво да спорим след като 50 години това е набивано в главата. Сега е Х заплати и могат да си го позволят малко хора с работа, значи след време по тяхната логика ще могат много повече хора да си го позволят защото то ще расте много, ама хората ще вземат пък много, много отгоре, населението ни ще расте и така. 
За търговска площ под наем съм съгласен ако е на хубаво място, ама апартамент, който не е купен от някой на зор за пари...
За търговска площ под наем съм съгласен ако е на хубаво място, ама апартамент, който не е купен от някой на зор за пари...
drago_pavlov написа:BMW_POWER написа:Колко процента от Световния БВП са ЕС + Г7 + Япония + Южна Корея + Австралия? Но "производствения БВП", не "статистическия". Имат ли 20%?
![]()
![]()
![]()
Колко разбираш от икономика? Но истинска икономика, не фолклор от седянката пред блока
Предполагам имаш цифри, с които да ме обориш
TNT написа:BMW_POWER написа:TNT-то пише, че трябвало да минат 2-3 поколения, за да се оправят нещата. Ми то едно мина. Тия с купените дипломи ръководят. След тях идат другите с онлайн обучението....
...
Щом и в БМВ форума постоянно се обяснява колко е велик соца, кое поколение е минало - не знамВ момента да кажем всички над 40 години имат спомени от бай Тошо
Това си е половината работоспособно население. И ако изключим ИТ сектора - всичките тези са и на ръководни позиции, поради възрастта и опита си
Точно тези са с мислене ТКЗС - "мен фирма, от която няма кво да си открадна, не ми трябва"
![]()
![]()
В БМВ форума има няколко теоретици, които нямайки какво да кажат и започват със "соца това... соца онова". Реално погледнато, всички след 71-72-ри набор нямат какво да кажат по темата. Били са прекалено малки. Нямам идея, какъв процент от мениджърите в момента са на +50 години в страната. Собствениците на фирми са отделно. Говоря за ниво мениджъри.
Понеже в демокрасито не се краде, ще ти дам пример от моята фирма. В Монреал супервайзър (2010г). Заплата $15/час. Жена му никога не е работила. Купи къща, купи една, после втора нова кола. Той играеше с неговия мениджър. Мениджърът му пък си купи нова 3-ка. Уволниха ги. Супервайзърът си купи камион с ремърке и стана тираджия. Ще те оставя да провериш, колко струват само те.
Това са неща, станали пред очите ми. Не говорим за бакшиш, изкаран по някакъв начин, а за неотчетени продажби и прибрани директно в джоба пари. И такива примери бол...
Аз съм на възраст, в която да съм "Добър в леглото" означава, че не хъркам, не пърдя и не дърпам одеалото към себе си.
- Top Gun Maverick
- Старши спамър
-
Само да вметна, че в най-западната част между купи и купи на изплащане не се прави особена разлика когато се говори. Та в кеш ли ги купи тия три къщи камиона също в кеш ли е взет, че масово специално камионите ги вземат на лизинг?
Сега слушам за централните банки, купували злато с рекордни темпове, което се знаеше отдавна, но което е интересно покрай всичките цифри, които споменаха относно златото и как се опитвали да се предпазят от инфлацията, толкова голямо изкупуване на злато нямало от 2011-та. Което не навежда на мисълта, че съвсем скоро всичко трябва да тръгва нагоре.
2008-ма кризата, всички се оревават живи, идва края на света и т.н. купуват всичко като луди, което ще им е нужно да минат през тая криза и тя...свършила изведнъж докато още купуват.
Да не говорим, че сега кризата далеч не се оказва толкова голяма, ама и сега почнаха да се спукват бая негативни очаквания за сметка на многото балони, които всички чакат да се пукат. Пример...газта. Олеле, майко. 
Но иначе тука се предлагаше темата да се прекръства на вечната криза или перманентната криза...
както казах тия дни, нас в БГ така или иначе не ни засегна много. 
Сега като се замисля, в някои отношения много ми прилича на ковида тая криза като апокалиптични очаквания според настроенията в целия свят. И пак накрая излиза не съвсем според очакванията.
Сега слушам за централните банки, купували злато с рекордни темпове, което се знаеше отдавна, но което е интересно покрай всичките цифри, които споменаха относно златото и как се опитвали да се предпазят от инфлацията, толкова голямо изкупуване на злато нямало от 2011-та. Което не навежда на мисълта, че съвсем скоро всичко трябва да тръгва нагоре.

Но иначе тука се предлагаше темата да се прекръства на вечната криза или перманентната криза...
Сега като се замисля, в някои отношения много ми прилича на ковида тая криза като апокалиптични очаквания според настроенията в целия свят. И пак накрая излиза не съвсем според очакванията.
- Моджо
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: 320i мнооо убаво )))
- Мечтае да кара: Еххх...
- Детайли за колата: e46, седан, M52,2000 cm3,150 Hp.
Всички мениджъри вкупом се събраха да преeвават общака. Че си е спал с тях и знае кой колко ,какви пари и откъде има и как си купува разни неща.
Извадих елката набързо. Сащ, ЕС, УК и Япония събраха половината от БВП на света и спрех да сметам повече.
Извадих елката набързо. Сащ, ЕС, УК и Япония събраха половината от БВП на света и спрех да сметам повече.
Хм,хм...
- Ивайло Димов
-
-
- Кара: Сеат Толедо 1.8 20V AGN
- Мечтае да кара: Елинор :)
Сегашната ситуация е заради два фактора Ковид -19 и войната в Украйна ,не може за 2 години да затвориш почти всичко в световен мащаб и след това да няма рецесия ,висока инфлация и покачване на цените заради увеличено търсене .Не може две от най-големите износителки на зърно да се трепят и да не окаже влияние на всичко по света ,а едната страна е и световен лидер в износа на суров нефт ,газ ,руда ,другата на готова продукция от желязо и стомана.
Сорт Урал и 10 долара да падне цените на бензиностанцията нема мръднат много ,в момента дизела е много търсено гориво ,а има и недостиг .Пазара определя цената ,по време на пандемията търсенето беше спаднало до рекордни цени и литър бензин май беше паднал до 1.70 доколкото помня при сходна цена на барел сорт Урал .
Сорт Урал и 10 долара да падне цените на бензиностанцията нема мръднат много ,в момента дизела е много търсено гориво ,а има и недостиг .Пазара определя цената ,по време на пандемията търсенето беше спаднало до рекордни цени и литър бензин май беше паднал до 1.70 доколкото помня при сходна цена на барел сорт Урал .
- TNT
- младши ентусиаст
-
Дам, аз март месец 2020-та даже на 1,49лв заредих на InsaOil в Пловдив 

- Ивайло Димов
-
-
- Кара: Сеат Толедо 1.8 20V AGN
- Мечтае да кара: Елинор :)
Да не говорим ,че под диктата на Путин страните от ОПЕК намалиха доста дневния си добив .Даже Джо Банана им се обиди и разсърди ,че щели да си платят
щото краварската икономика беше клекнала доста по време на пандемията и сега тази война хептен ги напъна .Рижавия павиан ги беше позакрепил малко но не играеше по свирката на определени кръгове ,догодина може и да спечели изборите .
Маверика, една къща на изплащане (300К) са едни $1500 на месец. Вътре слагам и годишните такси. Две коли със застраховките са още пет стотака на изплащане. По тогавашни цени. Как го виждаш, при малко над $30К годишен доход?
Ти си още снощен
Едно IT прави повече от баба на село. Но ако тя не му продаде месо или зеленчуци, той твоя калкулатор ли ще папка???
Моджо написа:Всички мениджъри вкупом се събраха да преeвават общака. Че си е спал с тях и знае кой колко ,какви пари и откъде има и как си купува разни неща.
Ти си още снощен
Аз съм на възраст, в която да съм "Добър в леглото" означава, че не хъркам, не пърдя и не дърпам одеалото към себе си.
- Моджо
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: 320i мнооо убаво )))
- Мечтае да кара: Еххх...
- Детайли за колата: e46, седан, M52,2000 cm3,150 Hp.
Не, ще му ловиш ракуни.
Или е некакво сирене., или некаква баба ..бе изобщо...
Или е некакво сирене., или некаква баба ..бе изобщо...
Последна промяна Моджо на 31 Яну 2023, 17:36, променена общо 1 път
Хм,хм...