България на първо място по смъртност на пътя - причини?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

Коя е главната причина?

Манталитетът на хората
147
47%
Лошите пътища
19
6%
Контролът на пътя и налагането(плюс събирането)на глобите
22
7%
Старите автомобили и лошите технически прегледи
1
0%
Липсата на ефективни присъди за пияните и убийците на пътя
12
4%
Всички тези неща
115
36%

Общо гласове : 316
младши ентусиаст
Аватар
Кара: E39 528i, Е39 520i Touring
Мечтае да кара: Е39 М5
Детайли за колата: Powered by шпер

Re: България на първо място по смъртност на пътя - причини?

Мнение от drifty » 15 Окт 2022, 8:51

На Бум Бум трябва да му се повери министерството на транспорта, а не на сбирщината малоумнци, които от край време са там (независимо какви идват и си отиват).

На мен откровено ми писна единственото нещо, за което да се говори и тук, и в медии и навсякъде е, скорост, скорост, скорост. Проблемът не е в наличните ограничения, а в неразумното им неспазване и липсата на контрол за това. Проблем е, че масово хората не осъзнават каква е отговорността да си шофьор и всъщност не само, въобще да си участник в движението, било то като шофьор, пешеходец, колоездач и т.н. Ето вчера се разхождах, голям камион спира на пешеходна пътека на едно младо момче, в другата лента явно колата нямаше намерение да спира, въпреки липсата на видимост - ми не е щото кара бързо, а щото не мисли. Момчето и то явно беше завеяно и не се оглежда, та тираджията наду за момент клаксон и може би спаси положението.

Разни патици се гримират докато шофират, уанаби бизнесмени говорят нон стоп по телефона и не гледат пътя, все по-често виждам преминаващи на червено, щото явно не им е на нивото да чакат на празно кръстовище. Преди седмица надвечер пред мен се наредиха на кръстовище и в двете ленти хора без никакви задни светлини, до колкото видях и предни. Спира се масово пред пешеходни пътеки, което ограничава видимостта, минава се през легнали полицаи все едно ги няма и т.н и т.н.

Преди няколко дни из селото карам в насрещната лента поради голям трап през целия път, който е по-поносим ако си в насрещното, карам на полусъединител, буквално са 10тина метра. След 60-80 метра има втори трап, но само в едната лента и отново ми се явява в насрещното да премина по асфалт. Точно преди него виждам е60, което също се движи с ниска скорост и в тоя момент зад него изкочи някаква въшка, мина през трапа в процес на изпреварване, въпреки, че аз съм насреща в непосредствена близост, вече почти прибрал се след трапа, който "прескачах". Почти спрях за да мине тоя бай Уй и с колегата от 60ката се спогледахме в недоумение, вече почти на разминаване. Ей такива нетърпеливи правят поразии масово. И тук, в отговор на Дон Диего, без да се заяждам, но софиянци като дойдат в Търново и само се бутат между лентите и карат като изтървани и създават същите предпоставки за инциденти, като гореописаната случка.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 15 Окт 2022, 8:57

Скоростта е фактор но. 1. затова и се повтаря толкова. Няма причина да караш с повече от въпросното ограничение от 30 на пешеходна пътека. Пешеходеца не е необходимо да го е страх да стъпи на улицата и/или да се чуди ще спрат ли колите, няма ли, виждат ли го и т.н.

Sent from my iPhone using Tapatalk Pro
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- The only easy day was yesterday.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Ееее шейсе
Мечтае да кара: кънки

Мнение от E34 » 15 Окт 2022, 9:03

Много се извинявам за това, което ще напиша, но ОГРОМНА вина за случващото се с пешеходците е по вина на самите пешеходци! Това е самата истина и се чудя защо никой не казва, че царят е гол! Да, има много олигофрени шофьори, които карат с петстин по булевардите, но мамка му и прасе как може да не видиш КАМИОН?! Крайно време е да има едно набиване в тиквите на всички, че както шофьора има задължения така и пешеходеца има задължение да се оглежда и преценява, а не да скача на пешеходната и да се опитва да променя законите на физиката.
" Акулата е най-добрия учител по плуване " - Тихоокеанска мъдрост

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от steeN » 15 Окт 2022, 9:09

Напротив, ще се набива в главите на шофьорите, че не са най-важните на пътя и ще се набива все повече административно, финансово и по всякакви други начини.

- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от drifty » 15 Окт 2022, 9:24

Докато поддържате такава мантра, все повече пешеходци ще се чувстват безнаказани и ще пресичат където и както им падне, барабар с колоездачите и тротинеткаджиите, последните също неспазващи абсолютно никакви правила.

Нали излезе статистика, че скоростта вече не е но. 1 причина. Дори тук някой беше я пуснал. И ще пада все по надолу, тъй като по другите причини не се взимат никакви мерки, щото някои хора са късогледи и не виждат цялата картинка.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от steeN » 15 Окт 2022, 9:30

Някой е извадил статистика, с която отменя законите на физиката :) ? Надявам се поне докторска степен да е взел за този труд.

п.с. Предлагам да засилим камион с 70 км/ч към някой от докторантите тука и после с 30 км/ч и да пробваме кой е по-лесно да се избегне докато си седиш на спирката... ама викам да пробваме с 30 първо, че иначе няма да има втори опит. Нали това трябва да е част от уменията на пешеходеца :mhihi:

Старши Алкохолик
Аватар
Кара: E60 LCI 535d
Мечтае да кара: E24 635CSi
Детайли за колата: Немска петица с многооо екстри. Ама не всичките, де! Такива има само нов внос от Италия :D

Мнение от zAcK » 15 Окт 2022, 10:03

В цял свят се мисли първо за пешеходния трафик и т.н., дори се затварят цели градове за движение на автомобили,
тук пак сме по-тарикати и дори трябвало да можем да караме по-бързо дори в централните части :mhihi: :mhihi: :mhihi:

Миналия ден един такъв рейсър слиза от околовръстното на България с лепелнки Килъри.бг на някакъв нов Пасат май беше.
Вероятно собственик, или нещо такова. Шибна се в най-лявата, щото нали е голям тарикат. Вози момиченце малко в столче отзад.
От най-лява естествено през задръстването се наби най в дясно и яко бързаше, да не изтърве вероятно бизнес за милиони.
От там на Гоце Делчев пак в най-лявата, дето е бус лентата и пак се бута пред другите и накрая на Милиениума, дето се качваш на Витоша бях пред него,
щото се шибна на светофара зад един, дето забрави да тръгне. А не съм нарушавал никъде правилника и не съм бързал :ok:

Ама всички вие, дето ви е бавно, вероятно не изтървате бизнес за милиони, а за милиарди, та няма проблеми :mhihi: :mhihi: :mhihi: :mhihi:
Хубави години бяха, 'га бяхме млади фенове с M20-ки с големи 'жанти! :mhihi: :mhihi: :mhihi:
Изображение
E34 520i / E39 520i / E39 540i / E60 535d - Love at First Sight is Real :mhihi:

Scrapyard user
Аватар
Кара: Peugeot 3008 + Yamaha Tracer 9GT

Мнение от Spit-Fire » 15 Окт 2022, 10:25

Аз да попитам, имаме ли в БГ камери, дето ловят по тъмно време? Щото ми писна на кура след залез слънце целия град да става писта от формула едно. Като се абстрахираме от факта, че аз съм единствения човек, каращ с 50 и под 50 (хем виждам по-зле като се стъмни, хем не бързам за никъде щото гледам да тръгвам по-рано), вчера особено много псувах един шибан малоумник, типичния профил на нервен татко от средната класа с пасат комби (или друга кола за около 15-20к комби) дето е някъв си мендижър някъде и е голяма работа. Псувах го щото возеше 1 или 2 деца в столче отзад (не видях) и на светофарите раздаваше максимално газ до към 70-80 км/ч в града. Ми да ти ева майката малоумна, хем в града караш, хем децата си возиш.
Едно време преди да взема джипката (която класифицирам като голяма по размери спрямо другите среден размер градски джипове) много си мечтаех, да не ме засичат и да не ми правят сечено щото съм с голяма кола. Няма братче, айде в началото беше добре ама в последните месеци не се трае направо. Почнах дори да ходя пеша на работа (6 км в посока) само и само за да не карам. Освен, че никой не те е*ава за нищо вече, дори и с камион да си, някак си повечето хора са станали хипер злобни и всеки нарочно те засича докато те гледа в очите и те псува. Аз не съм като Зак да ми е виновна държавата, ма не мога да отрека, че тука наистина сме станали може би най-големите и отвратителни утрепки в целия свят. Дори и шибаните индийчета и други нации, където грам не ценят живота, са по-културни и т.н. от нас. Наистина не мога да си обясня какво и защо предизвика такава коренна промяна в народа в последните месеци.
The person who risks nothing, does nothing, has nothing, is nothing, and becomes nothing. He may avoid suffering and sorrow, but he simply cannot learn, feel, change, grow or love. Chained by his certitude, he is a slave; he has forfeited his freedom. Only the person who risks is truly free.

ентусиаст
Аватар
Кара: E39, D3 W12, E89, U11, G09, G70

Мнение от Don_Diego » 15 Окт 2022, 10:31

Всеки говори за това прословуто ограничение от 30км/ч и никой не казва района, за който важи и че булевардите са изключени от ограничението...пак не гледаме по-далеч от носа си :banghead:
За неразбралите - 30км/ч важи за малките улици между съответните булеварди :idea: И понеже офиса ми е на такава улица на пъпа на София - и без него трафика е постоянно "спънат", та повече от 40км/ч са мираж

Проблема е, че масово на места с 50 се кара с 80 в града щото така си е преценил пилота и се кара сякаш пътя е негов и другите трябва да се съобразяват само с него.

Казаното от Е34 за пешеходците е също много вярно - масово са неадекватни: пресичат не където трябва, на червен светофар, изскачат между паркирали коли или в последния момент стъпват на пешеходната и шофьора да се оправя :ranting: . Любимото ми е като са забили butt plugs в ушите и нямат представа какво се случва около тях :ranting:
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от drifty » 15 Окт 2022, 11:31

Е, при вас може и да е за малките улички, което е окей, при нас са включени и булеварди в плана. 3-4 лентови междуквартални улици, пътен възел дето кажи речи си е извън града и т.н. почти целия град с изключение на 1 единствена улица.

Едно е да караш в центъра с пешеходни пътеки през 50 метра, туристи, напаркирали коли, легнали полицаи и куп кръстовища, друго е да караш по 2 километров път с три ленти, без кръстовища, хора, защото за тях има пешеходна пътека много далеч от въпросния път, буквално е път през гората към по-отдалечен квартал.

Докторантите по ограниченията сигурно могат да обяснят смисъла ограничението да е едно и също.
Изображение

Старши спамър
Аватар
Кара: Кон
Мечтае да кара: Сърф
Детайли за колата: Немски кон

Мнение от Top Gun Maverick » 15 Окт 2022, 13:17

Don_Diego написа:Въпреки, че вече всячески избягвам шофирането в града в работни дни, през деня….все някога се налага да го правя….
Положението е страшно!!! Правилник няма или поне е само за балъците, всеки кара където както свари, нон стоп тетрис и местене из лентите, засичамия, отнемания на предимство, Стоп и червен светофар са пожелателни…а хората от провинцията (да ме извиняват тук присъстващите) са като изтървани :driving: :ranting: :banghead: :censored:
Даже са малко жертвите в града при тия обстоятелства :banghead:

Ще ме извиняваш ти, ама това не е вярно. Първо няма как да знаеш по регистрацията колата дали действително е от провинцията или някой шоп си я е купил и не е сменил номерата, понеже вече масово така правят хората. Второ, не знам какво виждаш, но според мен хората от провинцията карат по-внимателно в София понеже често не знаят къде точно отиват, не знаят като вас къде стоят обикновено камерите и общо взето не знаят къде се намират, но не и да летят като случаите ви при тежки ПТП-та. Не помня кога е имало тежко ПТП в София и човека да не е от там някъде. Ти да помниш?
In God we trust, all others we track.
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач. :mhihi:
I feel the need, the need for speed.

ентусиаст
Аватар

Мнение от slatanic » 15 Окт 2022, 13:22

Те всички са от тука докато не дойдат празниците и после почне да се кара спокойно. :mhihi:

ентусиаст
Аватар
Кара: E39, D3 W12, E89, U11, G09, G70

Мнение от Don_Diego » 15 Окт 2022, 13:52

Top Gun Maverick написа:
Don_Diego написа:Въпреки, че вече всячески избягвам шофирането в града в работни дни, през деня….все някога се налага да го правя….
Положението е страшно!!! Правилник няма или поне е само за балъците, всеки кара където както свари, нон стоп тетрис и местене из лентите, засичамия, отнемания на предимство, Стоп и червен светофар са пожелателни…а хората от провинцията (да ме извиняват тук присъстващите) са като изтървани :driving: :ranting: :banghead: :censored:
Даже са малко жертвите в града при тия обстоятелства :banghead:

Ще ме извиняваш ти, ама това не е вярно. Първо няма как да знаеш по регистрацията колата дали действително е от провинцията или някой шоп си я е купил и не е сменил номерата, понеже вече масово така правят хората. Второ, не знам какво виждаш, но според мен хората от провинцията карат по-внимателно в София понеже често не знаят къде точно отиват, не знаят като вас къде стоят обикновено камерите и общо взето не знаят къде се намират, но не и да летят като случаите ви при тежки ПТП-та. Не помня кога е имало тежко ПТП в София и човека да не е от там някъде. Ти да помниш?

Както казах - не искам да обиждам или обвинявам никого, просто казвам какво видях вчеда за 35-40км градско каране извън час-пик :yes:
Жалко, че нямам регистратор да видиш какви ситуации правят повечето такива тук. А това, че няма тежко птп с кола от провинцията не означава, че карат ок :nono:
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от steeN » 15 Окт 2022, 21:37

https://www.dnes.bg/index/2022/10/14/19 ... eka.547069

19-годишната Виктория, която загина по-рано днес в столицата, е била блъсната на пешеходна пътека. Това заяви на брифинг заместник-градският прокурор на София Иво Илиев.

Няма видими следи от спирачен път. Назначени са експертизи, ще бъдат разпитвани и свидетелите.

На ганьопитека, 30 преди пешеходна му било бавно, очевидно.

Старши Алкохолик
Аватар
Кара: E60 LCI 535d
Мечтае да кара: E24 635CSi
Детайли за колата: Немска петица с многооо екстри. Ама не всичките, де! Такива има само нов внос от Италия :D

Мнение от zAcK » 15 Окт 2022, 23:12

steeN написа:https://www.dnes.bg/index/2022/10/14/19-godishnata-viktoriia-bila-blysnata-ot-kamiona-na-peshehodna-pyteka.547069
19-годишната Виктория, която загина по-рано днес в столицата, е била блъсната на пешеходна пътека. Това заяви на брифинг заместник-градският прокурор на София Иво Илиев.
Няма видими следи от спирачен път. Назначени са експертизи, ще бъдат разпитвани и свидетелите.

На ганьопитека, 30 преди пешеходна му било бавно, очевидно.

Нищо не разбираш :idea: Рейсърите тука ти казаха, че бизнесът им за милиони не търпи закъснения от 2-3 секунди.
Освен това тоя най-разбиращия от всичко ти каза, че момичето е виновно, че е пресичало на пешеходната, а не убиецът каращ с 40 км/ч над ограничението :idea:
Хубави години бяха, 'га бяхме млади фенове с M20-ки с големи 'жанти! :mhihi: :mhihi: :mhihi:
Изображение
E34 520i / E39 520i / E39 540i / E60 535d - Love at First Sight is Real :mhihi:

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата