С какво се топлите?
Модератор: Общи модератори
Re: С какво се топлите?
Penchev написа:alx написа:Penchev написа: ...
Много се радвам за теб ,че имаш такива прекрасни алтернативи и условия![]()
Ние братче дали пак дали не сме в 6-ста глуха да го вземат дяволите - един дърва цепи и влачи в печки, друг седи и се свива и плаща някакви измислени пари на топлофикационните дружества ,трети като мен очаква някаква баснословна и напълно неоправдана сметка за отопление и топла вода за битови нужди от газова инсталация и на всичкото отгоре трябва да има някакъв МОЛ в сградата ,чието лкице да ноци отговорност за навременното плащане на дължимите сметки а комшиите каквото им скимне
Не знам аз лично до кога ще издържа ...
Георги Пенчев
Е това пък от друга страна е добре - като е неразвит пазара на геотермалните и фотоволтаични системи, се предоставя добра възможност за реализация и добри печалби в тази област

А иначе какво лошо има в дървата... можеш да си купиш нацепени, не е голям зор да метнеш по едно в камините... а и да не забравяме, че камината създава несравним уют.
enigma
የተጨቆኑትን ነጻ አውጡ
የተጨቆኑትን ነጻ አውጡ
- Penchev
- Сватбаря
-
- Кара: Opel Zafira А OPC
enigma , прав си до някъде само ,че не ми се занимава с дърва ,не искам да се връщам във времената на Даскал Ботьо и револиционерите
Иначе си имам и камина и някой път за пиниз да си я паля е супер но да влача дърва за огрев
А за пазара на тези решения най-общо вече има известно движение ,но разправиите с държавата и разни други хора са "мамма мия"
Георги Пенчев

А за пазара на тези решения най-общо вече има известно движение ,но разправиите с държавата и разни други хора са "мамма мия"

Георги Пенчев
- Transportera
- старши ентусиаст
-
- Кара: E30 Е38
- Детайли за колата: Не бие много на очи
Penchev написа:А за пазара на тези решения най-общо вече има известно движение ,но разправиите с държавата и разни други хора са "мамма мия"![]()
Ами за геотермалните решения не знам, но проекти за фотоволтаични централи се насърчават доста в момента, дори е сравнително лесно да се субсидират от ЕС.
А си мисля, че навсякъде някоя ценна технология докато пробие за пръв път има големи разправии, но все някога някой ще пробие

enigma
የተጨቆኑትን ነጻ አውጡ
የተጨቆኑትን ነጻ አውጡ
- Barovski
- кандидат ентусиаст
-
- Мечтае да кара: E30 biTurbo
Аз съм с 2 климатика,ама имам една акумолираща печка,че понякога единия климатик замръзва до такава степен,че неможе да се размрази.
- Lattri
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: 320i M Пакет, е39
- Мечтае да кара: е39 - сбъдната
С енерго спестяващи радиатори.
По какво се познава добрия шофьор? По броя мухи на страничните прозорци.
- Bavarcho
- Пантерчо
-
- Кара: WBS нов внос
- Мечтае да кара: Е30 от скъпите
enigma написа:А иначе какво лошо има в дървата... можеш да си купиш нацепени, не е голям зор да метнеш по едно в камините... а и да не забравяме, че камината създава несравним уют.
А знаеш ли колко върви кубика на цепени и резани. А колко кубика разлика има след като си ги наредиш ти, най-лесния начин е да те излъжат като са нацепени дървата.
Тя печката не ми е у хола, пък и дървата /20 кубика/ не си ги държа до нея. Пък и дървата трябва да се сухи, наще ги държим три години да съхнат...
Абе това парното е много хубаво нещо! Пък и колкото да ревът цената на дърва не е по-малка.
Същност има надежда. Те дървата ще свършат някога. Истината се казва палети.
“Чипс” и “Палети” се наричат остатъците от дървесината след нейната обработка - кората, стволовете и клоните. По този начин се цели пълната употреба на ценния материал при дървото при използването му като средство за отопление.
Методът е следният - всичката остатъчна дървесина от местните лесничейства се събира и се мели в специални за тази цел машини.
Преди няколко години /пет, шест/ когато купувахме котел за къщата ни обеждаваха да вземем котел на такива палети, но тогава в българия не бяха разпространени, почти изобщо. Купихме котел на дърва с всичките му електроники, дистанционно гласене на температурата /печката сама си гаси и разпалва дървата и ти пуска топло като поискаш/. Сега вече има три завода, доколкото знам. Цялата система е имаш котела, близо до него си правиш бункер, колкото може по-голям, бункера се пълни с палети, котела си има горелка, "прахосмукачка" сам си смуче палетите от бункера, единственото ти задължение е веднъж седмично да изхвърлиш пепелта която е много малко. Всичко си го контролираш с дистанционно докато си пиеш вискито четеики БМВ форума. Ние щяхме още тази година да минем на тези палети, само трябва малко преправяне на котела и направа на бункер, но понеже имаме дърва съхнали точно три години решихме да ги оползотворим и догодина сме на палети.

По принцип дървата се мерят на кубик като са на парчета по метър, чак след това ти ги цепят с машина... така няма как да те излъжат. Не всички търговци се мошеници.
За дългото съхнене не знам, аз лично нямам проблеми каквото и да сложа в камината дори да е леко влажно се изсушава бързо. С печка може да е по-различно...
А пък и топлофикациите доколкото знам също лъжат доста в сметките.
Дори и по 80 лева да го смятам кубика дърва, пак ми се струва по-евтино от парното (имам един познат с парно в София, който плаща по 300лв на месец за 100 кв.)
За дългото съхнене не знам, аз лично нямам проблеми каквото и да сложа в камината дори да е леко влажно се изсушава бързо. С печка може да е по-различно...
А пък и топлофикациите доколкото знам също лъжат доста в сметките.
Дори и по 80 лева да го смятам кубика дърва, пак ми се струва по-евтино от парното (имам един познат с парно в София, който плаща по 300лв на месец за 100 кв.)
enigma
የተጨቆኑትን ነጻ አውጡ
የተጨቆኑትን ነጻ አውጡ
- Nucl3arDru1D
- старши ентусиаст
-
- Кара: е30, е36, e39
- Мечтае да кара: ///M
- Детайли за колата: Nuclear Touring
- ITK
- младши ентусиаст
-
- Кара: да го карат
- Biogame
- старши ентусиаст
-
- Кара: E61 530d ; E46 330ci convertible
- Мечтае да кара: Всичко що е BMW
- Детайли за колата: E61 3.0d ++
E46 3.0i ++
Аз съм с 2 инверторни климатика.Единствения недостатък е че много изсушават въздуха,но пък си топличко навсякъде.

Втора година ще съм на газ обаче не съм доволен.Миналата година в студените месеци плащах по 900лв.Става дума за 200кв. при температура 23-24 градуса в стаята
- kalanak
- кандидат ентусиаст
-
И аз съм на климатици излиза най тънко
- Сондьора
- ентусиаст
-
- Кара: E36 M52b20 Touring
l-s написа:Втора година ще съм на газ обаче не съм доволен.Миналата година в студените месеци плащах по 900лв.Става дума за 200кв. при температура 23-24 градуса в стаята
Ти ме нокаултира, бахти гЪзефикацията

Аз съм за тока, макар, че от парното по убаво нема, още помня комунизма, като през най студеното време се спеше на открехнат джам на панелката, че много жега

А по въпроса за термо помпа, ако не ти изпадне от някъде без пари си е живо вкарване, пестиш ток или газ 15-20%, което ако нямаш хотел или заводец, няма изплащане.
Същото и за фотоволтаичните панели.