С какво се топлите?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

кандидат ентусиаст
Аватар

Re: С какво се топлите?

Мнение от enigma » 02 Ное 2009, 19:47

Penchev написа:
alx написа:
Penchev написа: ...

Много се радвам за теб ,че имаш такива прекрасни алтернативи и условия 8)

Ние братче дали пак дали не сме в 6-ста глуха да го вземат дяволите - един дърва цепи и влачи в печки :shock: , друг седи и се свива и плаща някакви измислени пари на топлофикационните дружества ,трети като мен очаква някаква баснословна и напълно неоправдана сметка за отопление и топла вода за битови нужди от газова инсталация и на всичкото отгоре трябва да има някакъв МОЛ в сградата ,чието лкице да ноци отговорност за навременното плащане на дължимите сметки а комшиите каквото им скимне :bang: Не знам аз лично до кога ще издържа ...

Георги Пенчев

Е това пък от друга страна е добре - като е неразвит пазара на геотермалните и фотоволтаични системи, се предоставя добра възможност за реализация и добри печалби в тази област :)

А иначе какво лошо има в дървата... можеш да си купиш нацепени, не е голям зор да метнеш по едно в камините... а и да не забравяме, че камината създава несравним уют.
enigma
የተጨቆኑትን ነጻ አውጡ

Сватбаря
Аватар
Кара: Opel Zafira А OPC

Мнение от Penchev » 02 Ное 2009, 20:01

enigma , прав си до някъде само ,че не ми се занимава с дърва ,не искам да се връщам във времената на Даскал Ботьо и револиционерите :confused: Иначе си имам и камина и някой път за пиниз да си я паля е супер но да влача дърва за огрев :no:

А за пазара на тези решения най-общо вече има известно движение ,но разправиите с държавата и разни други хора са "мамма мия" :bang:

Георги Пенчев
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E30 Е38
Детайли за колата: Не бие много на очи

Мнение от Transportera » 02 Ное 2009, 20:09

на твърдо гориво (ракия,водка..)
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от enigma » 02 Ное 2009, 20:22

Penchev написа:А за пазара на тези решения най-общо вече има известно движение ,но разправиите с държавата и разни други хора са "мамма мия" :bang:

Ами за геотермалните решения не знам, но проекти за фотоволтаични централи се насърчават доста в момента, дори е сравнително лесно да се субсидират от ЕС.
А си мисля, че навсякъде някоя ценна технология докато пробие за пръв път има големи разправии, но все някога някой ще пробие :)
enigma
የተጨቆኑትን ነጻ አውጡ

кандидат ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: E30 biTurbo

Мнение от Barovski » 02 Ное 2009, 20:33

Аз съм с 2 климатика,ама имам една акумолираща печка,че понякога единия климатик замръзва до такава степен,че неможе да се размрази.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 320i M Пакет, е39
Мечтае да кара: е39 - сбъдната

Мнение от Lattri » 02 Ное 2009, 20:37

С енерго спестяващи радиатори.
По какво се познава добрия шофьор? По броя мухи на страничните прозорци.

Пантерчо
Аватар
Кара: WBS нов внос
Мечтае да кара: Е30 от скъпите

Мнение от Bavarcho » 02 Ное 2009, 20:41

enigma написа:А иначе какво лошо има в дървата... можеш да си купиш нацепени, не е голям зор да метнеш по едно в камините... а и да не забравяме, че камината създава несравним уют.

А знаеш ли колко върви кубика на цепени и резани. А колко кубика разлика има след като си ги наредиш ти, най-лесния начин е да те излъжат като са нацепени дървата.
Тя печката не ми е у хола, пък и дървата /20 кубика/ не си ги държа до нея. Пък и дървата трябва да се сухи, наще ги държим три години да съхнат...
Абе това парното е много хубаво нещо! Пък и колкото да ревът цената на дърва не е по-малка.

Същност има надежда. Те дървата ще свършат някога. Истината се казва палети.

“Чипс” и “Палети” се наричат остатъците от дървесината след нейната обработка - кората, стволовете и клоните. По този начин се цели пълната употреба на ценния материал при дървото при използването му като средство за отопление.
Методът е следният - всичката остатъчна дървесина от местните лесничейства се събира и се мели в специални за тази цел машини.

Преди няколко години /пет, шест/ когато купувахме котел за къщата ни обеждаваха да вземем котел на такива палети, но тогава в българия не бяха разпространени, почти изобщо. Купихме котел на дърва с всичките му електроники, дистанционно гласене на температурата /печката сама си гаси и разпалва дървата и ти пуска топло като поискаш/. Сега вече има три завода, доколкото знам. Цялата система е имаш котела, близо до него си правиш бункер, колкото може по-голям, бункера се пълни с палети, котела си има горелка, "прахосмукачка" сам си смуче палетите от бункера, единственото ти задължение е веднъж седмично да изхвърлиш пепелта която е много малко. Всичко си го контролираш с дистанционно докато си пиеш вискито четеики БМВ форума. Ние щяхме още тази година да минем на тези палети, само трябва малко преправяне на котела и направа на бункер, но понеже имаме дърва съхнали точно три години решихме да ги оползотворим и догодина сме на палети.
Изображение

моторспорт
Аватар
Кара: 332

Мнение от KIM » 02 Ное 2009, 21:34

аз в ЦЛС-а се топля на 4зоновия :mhihi:
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от enigma » 02 Ное 2009, 22:24

По принцип дървата се мерят на кубик като са на парчета по метър, чак след това ти ги цепят с машина... така няма как да те излъжат. Не всички търговци се мошеници.
За дългото съхнене не знам, аз лично нямам проблеми каквото и да сложа в камината дори да е леко влажно се изсушава бързо. С печка може да е по-различно...
А пък и топлофикациите доколкото знам също лъжат доста в сметките.
Дори и по 80 лева да го смятам кубика дърва, пак ми се струва по-евтино от парното (имам един познат с парно в София, който плаща по 300лв на месец за 100 кв.)
enigma
የተጨቆኑትን ነጻ አውጡ

старши ентусиаст
Аватар
Кара: е30, е36, e39
Мечтае да кара: ///M
Детайли за колата: Nuclear Touring

Мнение от Nucl3arDru1D » 03 Ное 2009, 10:45

кюмюр 8)
Изображение
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: да го карат

Мнение от ITK » 03 Ное 2009, 11:00

(bubsa) написа:По добро и ефтино от парното няма :mhihi:

:yes:
F**k them all!

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E61 530d ; E46 330ci convertible
Мечтае да кара: Всичко що е BMW
Детайли за колата: E61 3.0d ++
E46 3.0i ++

Мнение от Biogame » 03 Ное 2009, 11:50

Аз съм с 2 инверторни климатика.Единствения недостатък е че много изсушават въздуха,но пък си топличко навсякъде.
:driving: :dunno: :driving:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 530 Д

Мнение от l-s » 03 Ное 2009, 14:37

Втора година ще съм на газ обаче не съм доволен.Миналата година в студените месеци плащах по 900лв.Става дума за 200кв. при температура 23-24 градуса в стаята
СИНИ ШАМПИОНИ!!!!!Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от kalanak » 03 Ное 2009, 14:44

И аз съм на климатици излиза най тънко

ентусиаст
Аватар
Кара: E36 M52b20 Touring

Мнение от Сондьора » 03 Ное 2009, 14:56

l-s написа:Втора година ще съм на газ обаче не съм доволен.Миналата година в студените месеци плащах по 900лв.Става дума за 200кв. при температура 23-24 градуса в стаята

Ти ме нокаултира, бахти гЪзефикацията :shock:

Аз съм за тока, макар, че от парното по убаво нема, още помня комунизма, като през най студеното време се спеше на открехнат джам на панелката, че много жега :mhihi:.

А по въпроса за термо помпа, ако не ти изпадне от някъде без пари си е живо вкарване, пестиш ток или газ 15-20%, което ако нямаш хотел или заводец, няма изплащане.
Същото и за фотоволтаичните панели.

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата