"Не убива скоростта а злоупотребата с нея"
Модератор: Общи модератори
Re: "Не убива скоростта а злоупотребата с нея"
това са общите числа за годината. силно подозирам (както написах по-горе), че ако погледнеш катастрофи/жертви на магистралата ще видиш че немците са по-зле от нас...
а като я даваш тази статия за 240те автомобила във верижната катастрофа прочете ли причината?
"Според тях причина за случилото се е била несъобразената с поройния дъжд висока скорост на почти всички автомобили, които са се движили и на много близка дистанция в непрекъснатата колона."
въпроса които трябва да зададеш е не ако се беше случило в бг колко жертви щеше да има а "ако бяха карали немците по-бавно - дали изобщо щеше да се стигне до това?"
и друго- аз лично предпочитам да се претърколя с голф 3ка (с еърбег от първо поколение) със 120км/ч от колкото със цл65 амг със 180км/ч... заявявам го съвсем отговорно като човек .. търкалял се точно с тези возила с точно такава скорост...
а като я даваш тази статия за 240те автомобила във верижната катастрофа прочете ли причината?
"Според тях причина за случилото се е била несъобразената с поройния дъжд висока скорост на почти всички автомобили, които са се движили и на много близка дистанция в непрекъснатата колона."
въпроса които трябва да зададеш е не ако се беше случило в бг колко жертви щеше да има а "ако бяха карали немците по-бавно - дали изобщо щеше да се стигне до това?"
и друго- аз лично предпочитам да се претърколя с голф 3ка (с еърбег от първо поколение) със 120км/ч от колкото със цл65 амг със 180км/ч... заявявам го съвсем отговорно като човек .. търкалял се точно с тези возила с точно такава скорост...

алекс
трабант 601с
разни други возила
трабант 601с
разни други возила
- jordanov
- кандидат ентусиаст
-
Четох темата до сравненията за дачия и бмв
ама ...
Проблема е несъобразена скорост с пътната обстановка. За каква пътна обстановка говорим..., та дори на магистрала "Хемус" има места на които трябва да се намали скоростта от 130 на 90 примерно заради неравност или завой ... и за каква пътна обстановка говорим в Германия ... разлика от небето до земята. А вие искате с 200 да перкате ... ми перкайте, на места пътя позволява ама от къде да знаеш, че няма да се е оформила някоя дупчица оня ден примерно.

Проблема е несъобразена скорост с пътната обстановка. За каква пътна обстановка говорим..., та дори на магистрала "Хемус" има места на които трябва да се намали скоростта от 130 на 90 примерно заради неравност или завой ... и за каква пътна обстановка говорим в Германия ... разлика от небето до земята. А вие искате с 200 да перкате ... ми перкайте, на места пътя позволява ама от къде да знаеш, че няма да се е оформила някоя дупчица оня ден примерно.
- acho.rs
- старши ентусиаст
-
- Кара: Jaguar XK 4.2, G05 X5 30d
sexpodmosta написа:В цялото уравнение се губи цифрата на това колко % от хората карат със 170-180+. Имам предвид, че дори без ограничение, повечето хора карат със скорост сходна на 130-140.acho.rs написа: ти занеш ли колко е 141 км/ч средна скорост !!!
141 км/ч средна скорост на магистралата и само там е автопилот залепен на 141 км/чНикой не смята извънградски пътища и тем подобни, които свалят драстично средната скорост, просто защото те не са част от калкулацията. Т.е. точно това, което казах по-горе
Средна скорост от 141 км/ч означава , че прекалено често караш със 180-200 . Шиж колко е средната скорост в ДТМ,Ф1 или рали шампионата и ще се сетиш за какво ти говоря.
Германия е световен пример , как може да караш с адски висока скорост и въпреки това да си един вид , част от най-безопасния път в света .
За България знаем - на магистралата - знак за неравности , макар да е незаконно да им неравности над 2 см (някъде са поне по 10 см см)

flame написа:И все пак колегата е прав - нова кола, движеща се със 180 е по-безопасна от стар таралясник, движещ се според ограничението със 130
Да, ама не.
Постановка:
Lada 1300S се движи със 130км/ч., имаме и BMW 740i, движещо се със 180км/ч.
Въпроси:
1. Кое ще спре за по-кратко разстояние?
2. При поява на неочаквано препятствие на 50м., шофьорът на кой автомобил ще има повече време за реакция?
Две от доста повечето "дребни" подробности, които феновете на бързото каране тактично пропускат.

Eто малко статистика
Силата на удара в неподвижно препятствие е равнозначна на удар в земята при свободно падане от височина:
10 метра - при скорост от 50 км/ч
22 метра - при скорост от 75 км/ч
40 метра - при скорост от 100 км/ч
Когато автомобил удари пешеходец, вероятността от смъртоносен изход, в зависимост от скоростта, е:
при 30 км/ч - опасността от смъртоносно нараняване е нищожна
при 50 км/ч - загиват 50% от блъснатите пешеходци
при 70 км/ч - загиват 100% от блъснатите пешеходци
Демек, ако некой си мисли, че може да оцелее при челен сблъсъск със 100км/ч, първо да се качи на некой 15 етажен блок и да се метне отгоре . Вероятността за оцеляване е същата
Силата на удара в неподвижно препятствие е равнозначна на удар в земята при свободно падане от височина:
Когато автомобил удари пешеходец, вероятността от смъртоносен изход, в зависимост от скоростта, е:
Демек, ако некой си мисли, че може да оцелее при челен сблъсъск със 100км/ч, първо да се качи на некой 15 етажен блок и да се метне отгоре . Вероятността за оцеляване е същата

- Bogat-Beden
-
-
- Кара: много бавно бенве
- Мечтае да кара: Порше
- Детайли за колата: топ, топ, топ! unikat full!
Какво повече искат да им се напише и обясни на колегите...не знам...alx написа:това са общите числа за годината. силно подозирам (както написах по-горе), че ако погледнеш катастрофи/жертви на магистралата ще видиш че немците са по-зле от нас...

"Може да решава тоя, който има e60 бе! Щом немаш e60, какво ще решиш ти бе? Ти немаш право да решаваш!"
alx написа:това са общите числа за годината.....
Не бе колега, аз съм на твоето мнение..

Аз също не мога да проумея, как ако всички караме по-бързо на магистралата ще се намалят жертвите, но честно казано предпочитам да се претърколя с мл65 с 120 км/х

п.с. Даже сега се сетих за една статия "катастрофите намаляват, но загиналите се увеличават"

- ///peter
- старши ентусиаст
-
- Кара: Жи55АЕМЖИ
- Мечтае да кара: 911 turbo
- Детайли за колата: 630cc - injectors
HX52 Holset
MS 1 Extra - ECU
Inovate wide band
kiro_320 написа:alx написа:това са общите числа за годината.....
Не бе колега, аз съм на твоето мнение..Мисълта ми беше че в Германия стават МНОГО катастрофи, ама наистина много... просто жертвите са по-малко. Някой хора се изказват малко странно и другите остават с впечатление, че видиш ли в Германия да се блъсне кола е невиждано.
Аз също не мога да проумея, как ако всички караме по-бързо на магистралата ще се намалят жертвите, но честно казано предпочитам да се претърколя с мл65 с 120 км/х... проблема е че ние такива коли/джипове не може да караме със 120
Ачо не се е изразил правилно според мен...
Въпроса не е да караме бързо, а въпроса е че са поставени ограничения - безумни ограничения.
Като цяло цялата схема е тотално объркана, бориш катастрофи с ограничения, а в същото време нови пътища се разбиват за има няма 2-3 месеца, строят се не като от цигани, а като от не знам какво, вероятно аборигени. Разделителни мантинели в БГ е мътно като понятие, за това лющи 2 ленти за национален път и толко.... е не става така
Бориш градски нарушения с камери и катаджии, а в същото време няма кой да си помръдне задника да оправи светофарите... Колко от вас са виждали супер тъпи и безумни сигнални уредби? Аз лично много... Нормално е след като си прекосил 3 км за 30минути, на следващия светофар да искаш да минеш на червено. Именно и на това разчитат от КАТ...
Това искаше да каже според мен Ачката...
Факт, е че с идеална инфраструктура жертвите ще са много по-малко, но защо да не скъсим широчината на магистралата и забравим мантинелите на по-големите пътища като тва са ни 200-300 хиляди в джебчето...
А относно темата на алх дето искал да се върти с голф със 120 вместо с сл65 с 180, просто нямам думи. Този човек сигурно и със летяща чиния в гуум лейк се е въртял

- acho.rs
- старши ентусиаст
-
dimithur написа:Eто малко статистика
Доста необективен пост - и при 70км/ч може да оживее човек - зависи какво го блъска , какъв е човека и още дузина фактори . Нали заради това наложиха колите да са с плоски муцуни и пластмасови брони ...
За падане от 9786тия етаж - също глупаво . В колата си защитен - предницата поема част от удара (деформационна част , при някой коли има и напречна релса зад радиоаторната решетка) , след това колана те предпазва и евентуално въздушната възглавница . Мисля , че критерии за безопасност е при 60 км/ч да оживееш . Ясно е че челните удари са най-опасни и смъртоносни , но все пак шанса да оцелееш е малко по-висок , отколкото го описваш

- acho.rs
- старши ентусиаст
-
///peter написа:kiro_320 написа:alx написа:това са общите числа за годината.....
Не бе колега, аз съм на твоето мнение..Мисълта ми беше че в Германия стават МНОГО катастрофи, ама наистина много... просто жертвите са по-малко. Някой хора се изказват малко странно и другите остават с впечатление, че видиш ли в Германия да се блъсне кола е невиждано.
Аз също не мога да проумея, как ако всички караме по-бързо на магистралата ще се намалят жертвите, но честно казано предпочитам да се претърколя с мл65 с 120 км/х... проблема е че ние такива коли/джипове не може да караме със 120
Ачо не се е изразил правилно според мен...
Въпроса не е да караме бързо, а въпроса е че са поставени ограничения - безумни ограничения.
Като цяло цялата схема е тотално объркана, бориш катастрофи с ограничения, а в същото време нови пътища се разбиват за има няма 2-3 месеца, строят се не като от цигани, а като от не знам какво, вероятно аборигени. Разделителни мантинели в БГ е мътно като понятие, за това лющи 2 ленти за национален път и толко.... е не става така
Бориш градски нарушения с камери и катаджии, а в същото време няма кой да си помръдне задника да оправи светофарите... Колко от вас са виждали супер тъпи и безумни сигнални уредби? Аз лично много... Нормално е след като си прекосил 3 км за 30минути, на следващия светофар да искаш да минеш на червено. Именно и на това разчитат от КАТ...
Това искаше да каже според мен Ачката...
Факт, е че с идеална инфраструктура жертвите ще са много по-малко, но защо да не скъсим широчината на магистралата и забравим мантинелите на по-големите пътища като тва са ни 200-300 хиляди в джебчето...
А относно темата на алх дето искал да се върти с голф със 120 вместо с сл65 с 180, просто нямам думи. Този човек сигурно и със летяща чиния в гуум лейк се е въртял

Нормално е да предприемаш рискови изпреварваня , след като си на 2 лентов път , който свързва Плевен с Русе , например и се води за първокласен

- (bubsa)
- старши ентусиаст
-
- Кара: F10
Какво те дразни толкова не мога да разбера,то е ясно-несъобразена с ПЪТНАТА обстановка скорост!!!Като си толко нервен и неможеш да караш с 60 по-добре не карай!Аз не казвам че съм най-примерния шофьор,но 90% от случайте се съобразявам точно с пътната обстановка.Какво като стигнеш 15-20 минути по-късно.
Ето затова за категориите освен Б има психо

- acho.rs
- старши ентусиаст
-
(bubsa) написа:Какво те дразни толкова не мога да разбера,то е ясно-несъобразена с ПЪТНАТА обстановка скорост!!!Като си толко нервен и неможеш да караш с 60 по-добре не карай!Аз не казвам че съм най-примерния шофьор,но 90% от случайте се съобразявам точно с пътната обстановка.Какво като стигнеш 15-20 минути по-късно.
Колега не знам дали гледаш къде има ограничения 60 , явно си ги подминаваш като 100% от каращите , но са ги наслагали на такива места , че и със биволски нерви да си , пак няма да караш със 60 км/ч . А за мен , не ми казвай да не карам , защото за една година , нямам нито едно нарушение (констатирано) , няма една отнета точка , написан акт или фиш ... един единствен път са ме хванали с превишена скорост и ... "ми влязоха в положение" така да се каже

- (bubsa)
- старши ентусиаст
-
- Кара: F10
acho.rs написа:(bubsa) написа:Какво те дразни толкова не мога да разбера,то е ясно-несъобразена с ПЪТНАТА обстановка скорост!!!Като си толко нервен и неможеш да караш с 60 по-добре не карай!Аз не казвам че съм най-примерния шофьор,но 90% от случайте се съобразявам точно с пътната обстановка.Какво като стигнеш 15-20 минути по-късно.
Колега не знам дали гледаш къде има ограничения 60 , явно си ги подминаваш като 100% от каращите , но са ги наслагали на такива места , че и със биволски нерви да си , пак няма да караш със 60 км/ч . А за мен , не ми казвай да не карам , защото за една година , нямам нито едно нарушение (констатирано) , няма една отнета точка , написан акт или фиш ... един единствен път са ме хванали с превишена скорост и ... "ми влязоха в положение" така да се каже
Гарантирам ти че забелязвам 99% от знаците.Просто повечето има защо да са там и ти го знаеш много добре.Вярно е че има и много които не са си на мястото,но това е положението.Няма какво да направи човек освен да ги наруши и след това да си носи последствията,ако те са само само акт е добре.
- saleen
- старши ентусиаст
-
- Кара: Тъпата кака да маа с черпака
- Мечтае да кара: Кадилакът на Долън
- Детайли за колата: да има джам таван, кожни седалки, музика сватба, 320спринцофка, барнеш копче джам пада....
2009 година на пътя са умрели около 900 души. Колко от тях смятате, че не са подценили ситуацията и скоростта ? Отговорът за мен е -НИКОЛКО. Ама всеки се пише философ и разбирач и затова стават белите-щото докато разбереш, че ограничението е сложено с цел да те предпази, вече е късно.
Никой не мое ма връне на селу!
Fear написа:flame написа:И все пак колегата е прав - нова кола, движеща се със 180 е по-безопасна от стар таралясник, движещ се според ограничението със 130
Да, ама не.
Постановка:
Lada 1300S се движи със 130км/ч., имаме и BMW 740i, движещо се със 180км/ч.
Въпроси:
1. Кое ще спре за по-кратко разстояние?
2. При поява на неочаквано препятствие на 50м., шофьорът на кой автомобил ще има повече време за реакция?
Две от доста повечето "дребни" подробности, които феновете на бързото каране тактично пропускат.
Пфффффф - колега, ти бъзикаш ли се?!!!

В Ауто Билд имаше тест на НОВАТА Лада - спирачният път беше нещо уникално и заключението на редакторите беше - "Тази кола трябва да бъде забранено да се движи в Германия!". Прави си сметка колко ще е спирачният път на 30-годишна баракуда с 2 дискови спирачки (от които 1-та не работи, а другата е 2-ра ръка от моргата), без спирачни асистенти, гуми Видаспорт модел 1986г. и багажникът пълен с бидони кисело зеле от село

По втория въпрос - ако шофьорът е един и същ, препятствието на пътя ще бъде възприето по едно и също време и спирачките ще бъдат НАТИСНАТИ по едно и също време - друг е въпросът колко време ще мине между натискането и ЗАДЕЙСТВАНЕТО на спирачния механизъм и колко по-ефективен ще бъде единия в сравнение с другия. Ми - реторичен въпрос бих казал

Еееее, ама добре се посмях де...