Каква да е минималната възраст за издаване на книжка (СУМПС)

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

Каква да е минималната възраст?

14
3
2%
15
2
1%
16
25
14%
17
7
4%
18
93
52%
19
3
2%
20
8
4%
21
26
15%
22
1
1%
23
1
1%
24
1
1%
25
1
1%
25+
7
4%

Общо гласове : 178
младши ентусиаст
Аватар
Кара: рожден ден
Мечтае да кара: Apassionata
Детайли за колата: ̿̿ ̿̿ ̿̿ ̿'̿'\̵͇̿̿\з= ( ▀ ͜͞ʖ▀) =ε/̵͇̿̿/’̿’̿ ̿ ̿̿ ̿̿ ̿̿

Re: Каква да е минималната възраст за издаване на книжка (СУМПС)

Мнение от EBEEMVACIA » 20 Яну 2010, 7:20

Spit-Fire написа:Да кажем, че аз съм средностатистически тийн на 21 години. Туко що съм взел книжка и трябва да карам с опитно лице - например баща ми.
Но примерно аз съм средностатистически тийн, дето нито няма капка мозък, ама и не прелива от него - демек карам си, да се придвижа някъде и свиквам с колата.
Пък нека баща ми да го вземем набор 65-68, див ама див селянин, който като кара е по-спокоен от като се вози. И сега на мен ми трябва опитно лице, което да ми помага, а той на крастовище отваря прозорец и крещи на оня отпред примерно - "Беееееееееееей, твойта вериц..." бе нали, нещо такова. И аз какъв опит аджеба ще взема от тоя човек? Или ще стана на 23 опитен водач, дето излиза през прозореца да псува при всяка възможност, па може и с винкела, а като видя пътна маркировка - "Ко'й туй нещу?".
Да кажа лично за мен, преди да почна курсове съм карал чат пат кола нелегално, с чичо ми. Е, щех да утрепя някой ако той ми беше акъла в тея 2 пробни години! Той си кара хубаво, ама да караш не е като да даваш акъл...!
Инструктора ми беше адски готин човек със съвети винаги на място, и въобще за тези часове които искарах при него аз се научих да спазвам правилника, да следя за всичко на пътното платно и да се оправям в най-различни ситуации. С две думи - тоя човек ме накара да МИСЛЯ! То не става само да въртиш геврека.
Не трябва да се променят годините, трябва да е по-строг контрола по време на курсовете и на изпитите.
Пък ако баща ти е зелка, майка ти е зелка и приятелите ти са зелки, ти ще си зелка на 16, на 18, на 21, че даже и на 80 години.

фейл :mrgreen:
̿̿ ̿̿ ̿̿ ̿'̿'\̵͇̿̿\з= ( ▀ ͜͞ʖ▀) =ε/̵͇̿̿/’̿’̿ ̿ ̿̿ ̿̿ ̿̿BMW Flugelrad II V-2

нафтения
Аватар
Кара: го на спомени
Мечтае да кара: E39 M5 или E46 M3

Мнение от Zagy » 20 Яну 2010, 10:51

Zubcho написа:Моят глас е 21. Тогава ти е дошъл поне малко акъла у чутурата.

Ако имаш тенденции за развиването на акъл, то той ще си е наличен и на 18... възрастта е лош критерий, но засега по-добър не е измислен.
Si non confectus, non reficiat.

Старши скрапер
Аватар
Кара: ше е21/316, сега 318ci и е93/335dct
Мечтае да кара: е21 без ръжди със S54
Детайли за колата: Powered by M43b19

Мнение от Lenco » 20 Яну 2010, 11:50

На 21 изпит, 5 години с Лада ОКА
http://phzphz.snimka.bg/automobiles/lad ... 9146.0.big
от тях първите 3 с придружител.
п.п. Окичката естествено сток :mhihi:
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: F
Мечтае да кара: Самолет

Мнение от Е.Димитров » 20 Яну 2010, 11:59

Е ся на един приятел сина му на 18 години и взе книжка,приятелчето ми му вика да не се юрка много ,пък сина му вика "много съм добър на NFS" и взима автомобила (голфче 3),на следващия ден се занити в светофара до орландовци,баща му го пита "що удари колата бре" пък сина му го обвини него че му звъннал по телефона докато карал :dummy:
Ся голфчето не се кара докато синето не събере сам пари за ремонта и за застраховка

ентусиаст
Аватар
Кара: 98 325 tds M пакет touring
Мечтае да кара: M6
Детайли за колата: Фабричен М пакет, индивидуал,телефон и много други екстри...

Мнение от vanci88 » 20 Яну 2010, 22:18

Аз съм твърдо за 21 години! Освен всички други минуси представяте ли си и 16 годишните да пътуват сутрин в час пика за училище? Най-малкото още повече задръствания!
36436
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: квоту има
Мечтае да кара: По пътища и с евтина нафта

Мнение от c7aH4eB » 27 Яну 2010, 15:09

nakoone написа:
steeN написа:18 е добре.
американците не ги взимайте за пример... там колата е необходимост на повечето места. виждали ли сте как се кара в тези държави където е 16... и какви са разстоянията в тези където е 14.5, липса на градски транспорт и т.н? колата в българия опеделено не е необходимост докато си ученик... има всякакви алтернативни варианти на придвижване, пък и имаме 4-5 града, в които не може да стигнеш от край до край за половин час пеш.............................

+1. :yes:

18 си е добре да, но небих отказал и на 16, 17 години да може. То важи ли още да се почва книжката от 17 и 9 месеца? :)
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: кракомобил
Детайли за колата: [url]http://flickcabin.com/public/view/full/84667[url/]

Мнение от georgymk » 27 Яну 2010, 15:21

c7aH4eB написа:
nakoone написа:
steeN написа:18 е добре.
американците не ги взимайте за пример... там колата е необходимост на повечето места. виждали ли сте как се кара в тези държави където е 16... и какви са разстоянията в тези където е 14.5, липса на градски транспорт и т.н? колата в българия опеделено не е необходимост докато си ученик... има всякакви алтернативни варианти на придвижване, пък и имаме 4-5 града, в които не може да стигнеш от край до край за половин час пеш.............................

+1. :yes:

18 си е добре да, но небих отказал и на 16, 17 години да може. То важи ли още да се почва книжката от 17 и 9 месеца? :)

Да... :winky: :winky:
1) За намиране на жена са нужни пари и време =>
=> Жена = пари*време
2) "Времето е пари" =>
=> време = пари
3) Следователно от 1 и 2 - Жена = пари*пари
4) Парите са корен на всички проблеми =>
=> пари = √проблеми
Следователно от 1,2,3,4 :
---------------------------- 2
Жена = (√проблеми)
Съкращаваме корена в скобите и степента и получаваме:
Жена = проблеми.

Олдскул фен
Аватар
Кара: Строявайки пешеходците по тротоарит
Мечтае да кара: E34 + s62 ]:)

Мнение от justboy » 27 Яну 2010, 16:15

Съдейки по собствения си опит (2 годишен :D:D и 50-60к км )
Възрастта според на 19 е добре, що годе (лумпени не е като да няма, но за мен 16 години е някакъв абсурд)
Само че курсовете трябва да са много по-различни. Аз например карах 24 часа (карах 20 часа, другите ми ги подписаха ей така...) Според мен часовете трябва да са поне 48 (примерно) курса да трае не по-малко от 3 месеца, да включва успоредно паркиране, потегляне от наклон, нощно шофиране и е хубаво да караш няколко часа с инструктор в зимни условия. След това практическия изпит да включва успоредното паркиране, потеглянето от наклон и т.н. И след взимане на изпита 6 месеца с придружител, само че и това е много относително.

Моят инструктор ме научи стриктно да следя знаците, да давам мигач за всяка маневра, предварително, дори за смяна на платната, без да има други коли. Та сега давам мигач навсякъде и съм спокоен, нищо, че някои го възприемат това за смешно.
Ама не бях карал вечер, не бях карал в мъгла, не бях карал в сняг, не ме научи да паркирам успоредно, не ме научи както трябва да потеглям от наклон и т.н. Това са неща, които научих с карането и които ми предстои да усъвършенствам пак с каране. Като взех книжка отначало, карах с баща(професионален шофьор от 20+ години) ми първият месец, но той е много сприхав и ми вика за всичко, аз пък не е като дане приличам на него и аз си му викам, но въпреки това ми е дал някои добри навици при шофирането.
И съм затова курсове се започват на 19, курса да е поне 3 месеца, поне 6 месеца с придружител, пак е по-добре от съвсем сам, колкото и да е зле, ще те научи на нещо полезно. Общо взето да караш самостоятелно на поне 20 години.
Че като знам първите месеци, като имах книжка, как съм карал, направо е някакъв страшен късмет, че не ми се е случило нищо. Случиха се някои неща обаче, много лоши неща на мои роднини и приятели(бог да прости някои от тях), което ме накара да си взема поука. И смея да кажа, че съм примерен шофьор, в града с 50-60, извънграда около 100-110, магистрала максимум 130.
Е, пързулкам някой завойче и т.н. ама само вечер да няма никои :) и по възможност на някое кръгово извънграда :)

На 16години книжка по смъртно - не може да има читави момчета, да не се засегнат, но поне 90% от тях не стават.
Изображение
E34, E38

с две лица
Аватар
Кара: на задно предаване

Мнение от Vlados » 27 Яну 2010, 21:41

Честно казано, като гледам какви форумни комплексарски нинджи има и ако наистина тези хора ги оставят да се качат на кола, по-добре ще е минималната възраст да е поне 25 г.
Друг е въпроса, че има и свестни момчета сред мамините синчета, които не заслужават поставянето им под общ знаменател с тях. За това, може би ще е най-добре да се направи някакъв тест, за да се отсее плявата... Тогава пък мама и тате ще му купят заедно с колата и книжката и един тест... направо не знам, не мисля, че може да се даде конкретен отговор, който да е справедлив.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Жи55АЕМЖИ
Мечтае да кара: 911 turbo
Детайли за колата: 630cc - injectors
HX52 Holset
MS 1 Extra - ECU
Inovate wide band

Мнение от ///peter » 27 Яну 2010, 21:52

Да се съглася за едно нещо с теб - теста. А по мой скромни наблюдения комплексираните са чичковците към 40-50, особено тея качили се на нещо по-високо ;)

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Bmw x5 4.4
Мечтае да кара: Муха

Мнение от ditko1 » 27 Яну 2010, 22:22

Във Америка на колко се даваше.
Изображение

с две лица
Аватар
Кара: на задно предаване

Мнение от Vlados » 27 Яну 2010, 22:28

ditko1 написа:Във Америка на колко се даваше.

В Америка на 16 дават, ама рацерите, дето не спират, направо ги застрелват преди да са станали опасни за околните... и така става...
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: passat b5
Мечтае да кара: без да зарежда и да ремонтира

Мнение от lowshow » 27 Яну 2010, 22:30

на 16 години се дава в Америка :winky: ама Америка няма нищо общо с България :)

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Bmw x5 4.4
Мечтае да кара: Муха

Мнение от ditko1 » 27 Яну 2010, 22:33

Vlados написа:
ditko1 написа:Във Америка на колко се даваше.

В Америка на 16 дават, ама рацерите, дето не спират, направо ги застрелват преди да са станали опасни за околните... и така става...

На тях ако им беше проблема рацерите, щяха да си променят закона. Явно там са хора.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Jaguar XK 4.2, G05 X5 30d

Мнение от acho.rs » 27 Яну 2010, 22:34

възрастта е лош критерий, но засега по-добър не е измислен

много точно казано :yes:

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата