Трудно се намира работа в днешно време
Модератор: Общи модератори
- seven-eight
- кандидат ентусиаст
-
Re: Трудно се намира работа в днешно време
Моя съвет е: който има образование, съберете пари за няколко месеца живот и се мяткайте в чужбината(сега много хора ще ми скочат, ама съм си прав...). То хубаво има хора, които обичат България(и аз я обичам), ама обичайте си я от страни и си живейте живота. Тук в Дания работа се намира доста лесно. В IT сектора, където следя нещата е пълно с обяви за работа. А в момента датчаните казват, че работа се намира трудно, значи представям си какво е било преди. Една нормална заплата стига спокойно да си живееш живота, да си купиш ново LED телевизорче и да заделиш малко за екскурзийка.
Просто неможе да се сравнява. Вие говорите за 7-800лв заплата - ами, то в страната е пълно с хора, които работят за половината от тези пари. Ами сметки ли да се плащат или да се купи храна. А какво става ако искаме да се поглезиме малко? Не е нормално това...
Просто неможе да се сравнява. Вие говорите за 7-800лв заплата - ами, то в страната е пълно с хора, които работят за половината от тези пари. Ами сметки ли да се плащат или да се купи храна. А какво става ако искаме да се поглезиме малко? Не е нормално това...
- bam-bam
- старши ентусиаст
-
- Кара: Е39
- Мечтае да кара: Е92
Не са много .. 1-2-ма са ... ей са, само да ти видат мнението
Хубаво е да споделиш мнение за нормалните работи там, а не за ИТ нещата ... не всеки е хакер

Хубаво е да споделиш мнение за нормалните работи там, а не за ИТ нещата ... не всеки е хакер

- seven-eight
- кандидат ентусиаст
-
bam-bam написа:Не са много .. 1-2-ма са ... ей са, само да ти видат мнението![]()
За другите сфери не съм много запознат, тъй като не съм се интересувал толкова, но знам някои неща. По принцип, ако става въпрос за неквалифициран персонал си трябва датски за да работиш на по-добро местенце(например в някой магазин и т.н.) . Иначе може и с английски, но ще работиш с пакистанци и други такива, на места като фабрики/складове за месо, дрехи и т.н. Всъщност това горното важи за цяла Скандинавия.
Но въпреки всичко, зависи си от човека. Парите, които се взимат са добри, но трябва да си ги изработиш. Казвам го, защото има хора, които очакват едва ли не да ги посрещнат с пари.
- bam-bam
- старши ентусиаст
-
- Кара: Е39
- Мечтае да кара: Е92
Въпроса ми беше по скоро информативен.
Съотношение ... нормален работник - разходи - условия на живот.
Българите (или тея дето познавам) навън бачкат здраво (нормално работно време) .. може би стимула се казва пари.
Но за всяка държава си е различно
Съотношение ... нормален работник - разходи - условия на живот.
Българите (или тея дето познавам) навън бачкат здраво (нормално работно време) .. може би стимула се казва пари.
Но за всяка държава си е различно

Това за Дания и ИТ сектора същото важи и за тук.
Със сигурност hour rate-a няма да е като в Дания, но ако си достатъчно способен би могъл да ти е и по-висок дори.
На няколко пъти ми се случва да ме спамят от разни HR агенции по линкедин и то по доста нахален начин, което ме навежда на мисълта че в момента има доста голямо търсене на кадри в този сектор. Доста и компании аутсорсват тук...
От друга страна в моя край, който официално е най-бедния в Европа вече, въпроса не е за колко време си намираш работа, а дали въобще намираш. Просто пълна трагедия.
Това за тези дето се мръщят на 700-800 лв. заплата, във Видин средната е около 350 лв.
Със сигурност hour rate-a няма да е като в Дания, но ако си достатъчно способен би могъл да ти е и по-висок дори.
На няколко пъти ми се случва да ме спамят от разни HR агенции по линкедин и то по доста нахален начин, което ме навежда на мисълта че в момента има доста голямо търсене на кадри в този сектор. Доста и компании аутсорсват тук...
От друга страна в моя край, който официално е най-бедния в Европа вече, въпроса не е за колко време си намираш работа, а дали въобще намираш. Просто пълна трагедия.
Това за тези дето се мръщят на 700-800 лв. заплата, във Видин средната е около 350 лв.
virtue and tranquillity
- SKISA
-
-
- Кара: комби...нация и Вайълет!
vladye написа:.....
не става въпрос за мръщене или надуване ,бе пич. всеки си има цена! както и за всяко място си има цена. първо ,в софия с 350лв си е направо умиране, второ - ако някой има уменията и знанията да работи за повече просто няма да почне за 350. няма да почне и за 800. всеки си решава сам. въпроса е ,че е уникално време и наистина е адски трудно да се намери ,независимо дали за общак в некой строеж или за мениджърска позиция. за първи път в живота ми ми се случва да не работя не по мое желание. преди съм си почивал по 1-2мес между две работи ,но щото не съм искал да почвам ,а не щото е нямало кво да почна.... просто си няма бизнес ,няма търсене и няма заплащане.тва е положението.преди време имаше подобна тема и тогава много казваха ,че трябвало късмет. не мисля ,че е късмет. трябва умения,знания,опит и познати...! късмета е малък процент от цялата схема.
520i написа:Да си разкажа и аз моята история. Завърших бакалавър и магистатура "финанси" в УНСС,после още една магистратура пак същото в Англия,един от престижните университети. Завършил съм и International Foundation Pre Master Degree в Оксфорд. Говоря спокойно английски,френски и малко испански. В Англия работих в HSBC Bank около година и половина,от които 6 месеца стаж. После си ме назначиха на постоянен договор.Да де,ама не издържах в тая Англия.Парите бяха повече от хубави,но хич не ми харесва тая Англия и си се прибрах преди около година. В България имам още около 4 години стаж като счетоводител,верно в на баща ми фирмата,но си е стаж,горе-долу и счетоводство поразбирам. От около 9 месеца си търся работа в БГ и нищо,абсолютно нищо.Даже и на интервю не съм ходил.Като не кандидатсвам за шеф.По всички банки в БГ съм пускал СВ-та,за касиерки,фрон офис и всякакви, за около 600-700лв на месец. Обаждат ми се от Англия,от един куп банки без да съм кандидатствал да ме искат,от Дубай,Сингапур и т.н. Просто в Оксфорд имаше някакъв алманах,който попълвахме и те после го предоставяха на работодатели от целия свят и без да кандидастваш,те сами ти се обаждат. Тук в БГ дори на интервю !!! не съм ходил,направо не мога да повярвам.Това са 9 месеца сигурно 100 СВ-та съм пуснал и нищо.
Или аз съм някакъв голям глупак и карък или найстина тук е ужасна шуробаджанащина.
Човек...работя в банка и направо не ми се вярва това което казваш! Не знам точно какво и къде пускаш, но смятай че с това образование и стажът ти до момента...има вероятност, ако кандидатстваш по обяви за касиер или фронт офис да не ти се обаждат и подари простата причина, че си преквалифициран за тези длъжности и парите които могат да ти предложат няма да те удовлетворят. Цели се по-високо! Вярвам, че на много места биха се радвали да привлекат служител като теб!
Поздрави!
^ Зависи от гледната точка това с късмета. Примерно за мен е късмет, че ти умееш някакви неща много добре и точно в тази сфера се оказва, че имаш познат, който лобира за теб и започваш добре платена работа там. Да, започваш защото ще им свършиш работата заради квалификацията си, но и защото са лобирали за теб точно там : )
Иначе за намирането на работа е факт. Преди почти 3 години завърших и за една година смених 3 работи докато си намеря сегашната. Ставаше супер лесно, почвам да работя, виждам, че шефа е гъз, пускам СиВита и до 1 месец съм си намерил по-добра оферта. Сега преди около полвин година почнаха да ни бавят заплатите дразнещо дълго, което е доста депресиращо и от ноември някъде търся работа не много активно (тоест само за позиции, които бих работил с желание, не където ме вземат). До сега съм ходил на едно интервю, където много ме харесаха, ама искаха да работя за по-малко пари от сега и освен тва имах познати, работили там и съвета им беше да бЕгам далеч. Аа и за още една ми се обадиха, същата като сегашната, ама в Бургас и пак за по-малко пари : ) Иначе си харесвам настоящата работа, ама забавените заплати са много неприятно нещо. Но квото-такова, ще дойде пак моето време : ))
Иначе за намирането на работа е факт. Преди почти 3 години завърших и за една година смених 3 работи докато си намеря сегашната. Ставаше супер лесно, почвам да работя, виждам, че шефа е гъз, пускам СиВита и до 1 месец съм си намерил по-добра оферта. Сега преди около полвин година почнаха да ни бавят заплатите дразнещо дълго, което е доста депресиращо и от ноември някъде търся работа не много активно (тоест само за позиции, които бих работил с желание, не където ме вземат). До сега съм ходил на едно интервю, където много ме харесаха, ама искаха да работя за по-малко пари от сега и освен тва имах познати, работили там и съвета им беше да бЕгам далеч. Аа и за още една ми се обадиха, същата като сегашната, ама в Бургас и пак за по-малко пари : ) Иначе си харесвам настоящата работа, ама забавените заплати са много неприятно нещо. Но квото-такова, ще дойде пак моето време : ))
Последна промяна pampo на 08 Апр 2011, 10:30, променена общо 1 път
Със 700-800 лв не знам как може дори да оцелее човек ако трябва да се издържа сам, да не говорим пък за по-малко. Ето една проста сметка:
Храна, минимум 20лв на ден
Сметки за ток, вода, телефон, интернет телевизия - 100лв в най-добрия случая
Гориво , с което само да ходиш и да се връщаш от работното си място - около 100лв
.......
Само до тука са 800
Ами дрехи ? А пари за някакво забавление все пак ? Почивка ? 800лв са си някакъв минимум, колкото да оцелееш.
Храна, минимум 20лв на ден
Сметки за ток, вода, телефон, интернет телевизия - 100лв в най-добрия случая
Гориво , с което само да ходиш и да се връщаш от работното си място - около 100лв
.......
Само до тука са 800

Не Мы такие, Жизнь такая
- DirtySouth
- старши ентусиаст
-
- Кара: E36 Coupe 328i , Е36 Sedan 316i
- Мечтае да кара: E36 M3 , E30 M3 , E31 850csi и все такива гадни стари кочини
SKISA написа:айде и аз да обобщя на едно място и моя опит...!
имам стаж 20г в една и съща област. логистика ,транспорт, спедиция и агентство. отделно не знам от още колко неща разбирам плюс ел.инжинерство,монтаж ,електричарство и още незнайно колко неща..! имам две висши-верно не навън, щото тогава не ни пускаха ,но в годините ,когато образованието беше образование. знам 3 езика.работил съм на високи мениджърски позиции в големи и малки фирми ,включително и за себе си в моя...! преди 3мес напуснах, щото са сдърпах с шефа ми и отделно не ни плащаха,а заплатата беше доста голяма. около 5 пъти по-голяма от нормална. и от тогава търся! автобиографията ми е четри страници. има 2/две/,/цвай/,/ту/,/дио/... интервюта. от 10 изпратени мейла с автобиография нямам нито една покана. двете интервюта бяха с приятели или бивши партньори. от 10 мейла на пощата ми върна за 6 ,че са изтрити без да са отваряни. не са отворили и да видят, че не им харесвам, а са изтрити без да са отворени!!!! в голяма компания с изисквания на които отговарям едно към едно се опитах да говоря с шефовете и не можах да се докопам. не опира до тва ,че примерно съм поискал много ,а изобщо не съм успял да говоря.
та тва е положението . за толкова време за първи път съм без работа не по мое желание. за първи път. за огромно мое облекчение съм направил някои добри инвестиции преди време и сега поради тая причина не съм умрял от глад и имам поне кво да ям....! свил съм си краката според чергата и се боря да оцелея и да продам труда си....! веселба е....
Всички знаем че си от така наречните "НИВО-Богаташи" което няма лошо , имал продал .... Защо с тоя опит не направиш нещо което ще изкарва пари и ще отвори работни места , ето даже в тоя форум съм сигурен че има доста кадърни момчета дето търсят работа ллл
I'm slowly drifting

- bum_bum
- старши ентусиаст
-
- Кара: турбо бмв
И мойта работа отива натам. Продадоха фирмата в която работя 13 години. С 2 магистратури от СУ и още 2 бакалавърски, език и т.н. Пуснах 5-6 CV-та, на едното като си написах желаната заплата и забравиха за мен
На другото ме поканиха за интервю за у-тел на кино Арена днес в 3, но като поразмислих и се отказах да ходя.

- vld
- Старши ентусиаст
-
- Кара: F11 535d, E84 2.3d
TPAKTOP написа:///ivanE30 написа:от какво разбираш с какво си се занимавал ? това че си учил нещо означава ли че разбираш от него ? положението е кофти в момента но идва летния сезон орентираи се за да изкараш някои лев....няма срамна работа
Евала колега това е адекватно мнение! Лятото работи за да спестиш някой лев че да можеш на есен да имаш финансовата възможност да си търсиш работа!
Аз като работодател макар да не съм в тази сфера ми е интересно какво мотив. писмо си написал?! Всичко има значение! Едва ли е чак толкова трудно ама не споря!
E тая глупост неземна много ме дразни

Защо някой който кандидатства за работа трябва да ти се обяснява и да ти се мазни че да го вземеш на работа?
Много е просто - търси си работа за да изкарва пари, за да живее нормално.
Какъв по-голям мотив от това да не седи гладен?

- bum_bum
- старши ентусиаст
-
- Кара: турбо бмв
В мотивационното писмо по-скоро би трябвало да се споменат някакви специфични постижения и опит придобити в предишна работа, които ще помогнат да се справиш със сегашната. Това, че си "високо мотивиран специалист и т.н." е само за цвят.
- N.Mihaylovski
- Е30 Fanatic
-
- Кара: Ford Ranger 2019
- Мечтае да кара: corvette c7 zr1
zxsport написа:N.Mihaylovski написа:SKISA написа:N.Mihaylovski написа:.....
Аз в кризата си намирам работа за 3 дни
аз и умрел мога да си намера работа за 3дни за 700-800лв! ....
за 700-800 не става и дума даже
Хубаво си ги пишете 3 дни и тия "ник'ви" 700-800 лв., ама да не останете неприятно изненадани и двамата? При офертите за 700-800 лв е същия 'уй - пускаш СВ и ако нямаш свой човек, познай дали ще те потърсят!? Ситуацията от година-две насам е доста свинска, загуби ли човек работата си ... се приземява много бързо и обикновено доста болезнено.
И ти си прав, то заради това се и мисли

Търсенето определя и заплатите, аз по горе написъх ако някои чатка от щирокоформатен печат ще му намера работа има глад на пазара за квалифициран персонал, истината е, че няма добри кадри, читавите избегаха да бачкат из Европата.
Пол Роше: „Мощността най-вероятно бе около 1400 к.с., но ние не знаехме точното число, защото динамометърът не можеше да измери повече от 1280 кс”. - BMW 87г. //М3
vld написа:TPAKTOP написа:///ivanE30 написа:от какво разбираш с какво си се занимавал ? това че си учил нещо означава ли че разбираш от него ? положението е кофти в момента но идва летния сезон орентираи се за да изкараш някои лев....няма срамна работа
Евала колега това е адекватно мнение! Лятото работи за да спестиш някой лев че да можеш на есен да имаш финансовата възможност да си търсиш работа!
Аз като работодател макар да не съм в тази сфера ми е интересно какво мотив. писмо си написал?! Всичко има значение! Едва ли е чак толкова трудно ама не споря!
E тая глупост неземна много ме дразни![]()
Защо някой който кандидатства за работа трябва да ти се обяснява и да ти се мазни че да го вземеш на работа?
Много е просто - търси си работа за да изкарва пари, за да живее нормално.
Какъв по-голям мотив от това да не седи гладен?
То е ясно, че всеки за пари работи!
Не мисля, че някой работодател четейки мот. писма си вика - айде сега да видя кой се мазни повече, че него да взема на работа! Просто от него получават допълнителна информация за теб. Но не се обяснявайте и прекалено много де - запалваш интереса към себе си и чакаш обаждане