Какво е това Kompressor на Мерцедес?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

ентусиаст
Аватар

Re: Какво е това Kompressor на Мерцедес?

Мнение от Postman » 29 Апр 2011, 1:02

alx написа:е да де... "руутс" не се ли превежда "винтов"? аз нямам база за сравнение в българския щото тия неща не съм ги учил на български...

иначе е ясно че не е "twin-screw"... което пак го превеждам "винтов"? :shock:

Roots type = "компресор на Рут"
straight rotor Roots type = "компресор на Рут"
bi-lobe straight rotor Roots type = "компресор на Рут" (най-първите образци от 20-те години на миналия век, Мерцедес)
tri-lobe straight rotor Roots type = "компресор на Рут"(някой стари образци)
twisted rotor Roots type = "компресор на Рут"
bi-lobe twisted rotor Roots type = "компресор на Рут" (такива не съм срещал и мисля, че никой не прави)
tri-lobe twisted rotor Roots type = "компресор на Рут" (Top fuel, NHRA компресорите)
tri-lobe hi-twisted rotor Roots type = "компресор на Рут" (новата TVS серия на Eaton)

screw type = винтов компресор
twin-screw type = винтов компресор

Разликата е принципна - в който и да е от изброените "компресор на Рут" въздухът не се сгъстява вътре между входа и изхода на компресора, докато във всеки винтов се сгъстява. Винтовите за двигатели работят с ниска степен на сгъстяване, а индустриалните винтови с висока. Примерно има индустриални винтови, които в една степен постигат стандартно налягане за въздушни инсталации (8 бара), но никой от автомобилните винтови (Lysholm) не може да го постигне, главно защото винтът е прекалено къс в аксиална посока спрямо избрания ъгъл на наклона на винтовите канали... и т.н. и т.н.
Ако вземеш чисто новата TVS серия на Eaton, те почти приличат на винтови с уникалния си twisted rotor, но са все същите "компресори на Рут", понеже винтът не е достатъчно дълъг, така че между входа и изхода въздуха да попадне в затворено междуканално пространство с прогресивно намаляващ обем (=вътрешно сгъстяване) преди то да бъде съединено с изхода. И нормално... ако направят ротора по-дълъг, така че да има вътрешно сгъстяване, моментално губят дебит спрямо еквивалентен по размери компресор без сгъстяване... ако пък увеличат наклона на винтовите канали в същия аксиален размер - отново губят дебит...
Това е в общи линии краткото обяснение защо едните компресори са едни, пък другите са други и защо едните не ги правят като другите... ако го напиша в съвсем опростен вариант, а именно Рут са за дебит, а винтовите за налягане, започва вече да прилича на грешна техническа интерпретация, но предполагам ме разбираш отлично :).

П.П. В общи линии еволюцията на Рут-а върви от посока прав 8-ротор (осморкообразен) към усукан трилъчев ротор. Трилъчевият ротор има много по-голяма здравина независимо от моментното ъглово положение на ротора и работи с по-малки деформации от газовите сили, действащи от страната с високото налягане. Усукването на роторите освен здравина (=ресурс), намалява и аеродинамичния шум от компресора (= повишено КПД), за съжаление преминаването от осморкообразен към трилъчев ротор води до намаляване на дебита при равни обороти, което налага трилъчевите ротори да работят при по-високи обороти, за да наваксат дебита.

Индустриалните винтови компресори пък са еталон за високоефективни машини, КПД-то им наближава това на най-съвършените обемни компресори - буталните, които обаче са доста големи и имат редица други недостатъци.
... отплеснах се.

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 29 Апр 2011, 17:01

отплесвай се повече и по-често...
алекс
трабант 601с
разни други возила

нафтения
Аватар
Кара: го на спомени
Мечтае да кара: E39 M5 или E46 M3

Мнение от Zagy » 29 Апр 2011, 17:03

Интересна тема :yes:

Има ли начин тази информация да се метне в "Полезна информация" в някоя вече съществуваща тема?
Последна промяна Zagy на 29 Апр 2011, 17:13, променена общо 1 път
Si non confectus, non reficiat.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Е63 650iLCI&E93 325i&Z3 1.9
Мечтае да кара: 612

Мнение от KoolyO » 29 Апр 2011, 17:09

alx написа:отплесвай се повече и по-често...

Да! Да! С 2 ръце гласувам и аз за това :yes:
Същото искам да кажа и за теб alx. Отдавна и ти не си се "отплесвал" :)
И според мен написаното от Postman трябва някак да влезе в "полезна информация"
А като видях темата в началото си помислих "вЕрно ли се задава такъв въпрос? :kuku: " и мислех, че почти веднага ще бъде заключена, а тя къде отиде. За което съм доволен! Прочетох още полезни неща. Поредното доказателство, че никога не знаеш "от кой заек ще изскочи храст" :mhihi:
Laugh...
And the world laughs with you.
Cry...
And the world laughs louder!!!

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Жи55АЕМЖИ
Мечтае да кара: 911 turbo
Детайли за колата: 630cc - injectors
HX52 Holset
MS 1 Extra - ECU
Inovate wide band

Мнение от ///peter » 29 Апр 2011, 19:08

Алх ти не правеше ли само бигачки по едно време? :shock:

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 29 Апр 2011, 23:29

///peter написа:

Алх ти не правеше ли само бигачки по едно време? :shock:

понятията ми на български ми се губят... та постмана-а ми ги намества :mhihi:

пък и на жената в едновремешната кола не съм се врял, та и това понятие постмана ми го оправи..
алекс
трабант 601с
разни други возила

Музикално деформиран
Аватар
Кара: 330ci

Мнение от Icco » 30 Апр 2011, 0:09

Темата приключи след първите няколко поста още!

Предишна

Назад към Извън Темата