"Войната на пътищата"- мит или реалност ?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

Аватар
Кара: Кенеф от Инголщат

Re: "Войната на пътищата"- мит или реалност ?

Мнение от ms » 17 Сеп 2011, 11:29

acho.rs написа:...

я си изпий кафето и се събуди...
пътната мрежа била виновна- може би за 10% от катастрофите, не повече... добри или лоши пътищата са такива каквито са- не можем да ги променим от днес за утре, може би след 50г. ще са както трябва... от мен и от теб зависи да караме със скорост съобразена с условията- колкото и да е изтъркано си е вярно... не става просто да виждаш извън града на непознат път преди завой знак 40 и ти спокойно да влизаш в завоя с 90- щом е там знака сигурно има причина и не е сложно да свалиш до 60... Не казвам да се спазват на 100% знаците, че има много идиотски разположени, но трябва да се има поне едно наум като видим ограничение...

пътната мрежа ли ти е виновна зимата като караш с гумите за мъгла щото е по-забавно- едва ли... или пак пътната мрежа ти е виновна като изпреварваш в завой без видимост- надали... пътната мрежа сигурно е виновна и за катастрофите на тея с купените книжки дето не могат да преценят ситуацията... Пътищата (това че са тесни, гадни и с много дупки) са ни най-малкият проблем- проблемът е в шофьорите... и в катаджиите дето взимат подкупи, и в шоф. курсове, и в липсата на контрол при прегледите, и в почистващите фирми дето не чистят добре през зимата, и в още много неща- тоест хората са виновни. пътищата като такива обаче са последни в списъка...
Изображение
Изображение

ентусиаст
Аватар

Мнение от flame » 17 Сеп 2011, 11:39

ms написа:пътната мрежа била виновна- може би за 10% от катастрофите, не повече...

И вярно, и невярно.

Принципно си прав, че като е лош пътя и скоростта следва да е ниска и тогава няма да има ПТП-та. В тоя ред на мисли всеки път се дивя на разни селтаци, които ме изпреварват с 90 докато аз пъпля с 30 през някой "лунен пейзаж" и после реват, че държавата им била виновна, че влезли в дупка и изкривили джанта :kuku:

От друга страна обаче има неща, които не зависят от шофьора. Напр. дупка на магистралата, което е напълно непредвидимо и шофьора не би бил виновен. Или пък заледен участък от магистралата да речем, където се кара бързо. ;)

И все пак от моите впечатления първата причина за ПТП-та е основна. Щото едно просто говедо и на немска магистрала да го пуснеш - пак ще направи ПТП :mhihi:

Аватар
Кара: Кенеф от Инголщат

Мнение от ms » 17 Сеп 2011, 11:44

flame написа:...
От друга страна обаче има неща, които не зависят от шофьора. Напр. дупка на магистралата, което е напълно непредвидимо и шофьора не би бил виновен. Или пък заледен участък от магистралата да речем, където се кара бързо. ;) ...

прав си разбира се- има катастрофи заради пътя... но за мен поне главната причина за катастрофите си остава ЗКУ-то...
Изображение
Изображение

ентусиаст
Аватар

Мнение от flame » 17 Сеп 2011, 11:45

ms написа:
flame написа:...
От друга страна обаче има неща, които не зависят от шофьора. Напр. дупка на магистралата, което е напълно непредвидимо и шофьора не би бил виновен. Или пък заледен участък от магистралата да речем, където се кара бързо. ;) ...

прав си разбира се- има катастрофи заради пътя... но за мен поне главната причина за катастрофите си остава ЗКУ-то...

:yes:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Jaguar XK 4.2, G05 X5 30d

Мнение от acho.rs » 17 Сеп 2011, 12:14

Миленеее , аз кафе не пия ама ти вземи та чети малко из темата кво сме писали , преди да се изтапаниш :
Манталитета е главен винавник - да . Но когато караш 90% от времето по - тесни 2 лентови пътища , осеяни с огромни кратери , липса на маркировка , идиотски ограничения от 60 км/ч по целия път ... самия този път минава през центъра на всяко едно възможно село (Кнежа-София 140км , от които 72 магистрала и пак минаваш през 8 населени места :banghead: ) ... ами тези условия са такъв катализатор на агресивно шофиране , че не е истина . . . Аз лично се опитвам да се абстрахирам , но е трудно ... и доста хора не го правят .

:idea:

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от zazomazo » 17 Сеп 2011, 15:01

ineedmoney написа:
zazomazo написа:смяташ, че цялата пътна мрежа трябва да е от магистрали?

я погледни пътната карта на Германия, Белгия, Холандия, Франция, Северна Италия, Словения, Австрия, Унгария
сега погледни Литва, Латвия, Полша, Словакия, Чехия, Румъния, Сърбия и България
открий 10-те разлики :winky:

я погледни икономическата "карта" на двете групи държави, открий поне 100-те разлики и ще ти се изясни за магистралите :winky:
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Кенеф за великани
Мечтае да кара: Alpina B10 biturbo

Мнение от Zubcho » 17 Сеп 2011, 15:14

Отново спор за глупости. :mhihi: И все със същите лица в него. Колег,и пътищата наистина са ни най-малкия проблем. Просто едни 30% карат както дойде, без да се съобразяват с нищо. Въпрос е на самодисциплина да спазваш някакви си там ограничения за да стигнеш жив и здрав за където си стигнал, а голяма работа, че е станало с 10-20мин по късно. От там на татък като не спазваш ограниченията и другите знаци и маркировки рано или късно ще те щракнат с мобилните камери и ще го хапнеш. Ако си баровец и не те притесняват глобите от 100лв нагоре ще си караш до следващото тежко ПТП, което ще предизвикаш рано или късно. Най-лошото, е че дори и да оцелееш и да се разминеш с леки наранявания в отсрещната кола може да умрат хора. За жалост в Б-я се шири корупция и до сега мисля, че нямаше нито 1 осъден да лежи с ефективна присъда за убийство при ПТП. То не бяха влизания в спирки на градския транспорт, то не бяха челни удари. Най-лошото, е че така излиза, че караш пил, убиваш хора и накрая 2-3г. условно с пробация, а хората които си затрил с немърливоста си, са под земята и техните роднини са потърпевши и страдат. Аз пък не знам как може да ти е спокойна съвестта след като си прегазил човек или след като си блъснал др. кола.

Поздрави и вижте подписа ми :D
Пийте си редовно хапчетата от сушени жаби и карайте внимателно по острите завои, че да не ви се подострят колите.

Аз карам според ЗЗдП, и спазвам ограничението на скоростта, а ти?

големия брат на Монтоя
Аватар

Мнение от BMW_POWER » 17 Сеп 2011, 15:23

alx написа:мисля, че грешиш със цел самоизвинение. няма лошо- така са си полирали мисленето болшинството от българските шофьори- някой друг им е виновен. .. но аз поне знам, че това мислене е опасно и несъзидателно.

"оправете ни пътищата и всичко ще се оправи"- глупости. на кривата ракета и космоса и пречи...

проблема по българските пътища е социален/ манталитетен. инфраструктурата е без значение когато опре до спазване на законите. 99.999% от всички сакатлъци по пътя стават защото е нарушен здпп... та... ако се спазва закона, ще има много по-малко трупове. много е просто всъщност.

Какво очаквш от човек, за когото най-доброто средство да се спрат катастрофите по пътищата е, да се одрежат дърветата покрай тях :kuku: Проблемът не е в пътищата, трафика и т.н., проблемът е в главите на задкормилните устройства от всякакъв вид.

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 17 Сеп 2011, 17:11

Хех... На обратно ги виждаш нещата... оправянето на инфраструктурата е последно, защото е изключително скъпо и времеемко. Започва се с по- лесните неща (вика му се "плодовете по ниските клони")- прави се малка оперативна група от подставени лица която се сменя често и ходи да си прави годишни прегледи и просто си кара колите по държавната пътна мрежа. И един такъв като го спреш или дойде да си мине колата на преглед при тебе и като ти предложи " да почерпи" и ти приемеш - изгаряш. Това ще оправи нещата много бързо защото както казах основната причина е манталитетна (безнаказаност) и до някъде техническа (на преглед е минал кашон дето не е трябвало). Като намалеят след това с 90% труповете ще имаш очи да кажеш на еу-то "дайте пари да оправиме пътищата- законите ни се спазват, колите ни са в добро техническо състояние, останалите проблеми са определено от инфраструктурата".

Така се правят тези неща. Простичко, евтино е ефективно. А не популистки юруш на маслините...

И още нещо- лошите условия за каквото и да е било не са извинения за прекрачване на закона. Защото ако правиш такива компромиси е много трудно да теглиш чертата до къде е извинено и след това е престъпление. Затова закона е закон.
алекс
трабант 601с
разни други возила

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 17 Сеп 2011, 18:49

Всъщност изобщо не е времеемко защото както казах тумора е манталитета а той (специално при българина) може толкова бързо да се промени със финансовата сопа и простички механизми за спазване на закона, че...

Едно нещо което не разбирам е липсата на воля да се вземат ефективни, прости и евтини решения а вместо това да се поставят комично невъзможни цели, да се тръби навсякъде за тях и после епично да пропадат...

... всъщност разбирам... Ма друга тема.
алекс
трабант 601с
разни други возила

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Тъпата кака да маа с черпака
Мечтае да кара: Кадилакът на Долън
Детайли за колата: да има джам таван, кожни седалки, музика сватба, 320спринцофка, барнеш копче джам пада....

Мнение от saleen » 17 Сеп 2011, 18:59

Няма държава...това е. Решава се нещо, вземат се някакви мерки, почват всички да хленчат и мрънкат, че им се нарушават правата и се отменя. И така докато не стане поредната катастрофа и после всичко започва отначало.
Никой не мое ма връне на селу!

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Jaguar XK 4.2, G05 X5 30d

Мнение от acho.rs » 17 Сеп 2011, 19:00

Темата ми се изроди в един друг спор .
Аз пак да попитам - след като броя на пострадалите и жертвите е еднакъв с този преди 50 години при 50 пъти по-малък трафик , и всички сте съгласни че сега има ВОЙНА НА ПЪТЯ , тогава какво е било - холокоста на пътищата :kuku:
Някой ако иска да пусне тема - причини за ПТП , но аз от моите "бегли" наблюдения върху автомобилите в БГ си мисля техническата изправност е последната причина за катастрофи ... ПТП си стават с напълно изправни коли .

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 525dA '09
Мечтае да кара: ново БМВ

Мнение от batvlady79 » 17 Сеп 2011, 19:04

Трябва хората да имат страх от наказанието и глобата, докато това не се оправи и на огледални пътища ще стават простотии. Всичко опира до мозъка.
Когато прочетох за вредата от алкохола, се отказах от четенето..

Аватар

Мнение от Хаос » 17 Сеп 2011, 19:25

batvlady79 написа:Трябва хората да имат страх от наказанието и глобата, докато това не се оправи и на огледални пътища ще стават простотии. Всичко опира до мозъка.

по-голям страх от следното видео едва ли може да съществува

ВНИМАНИЕ, СЛЕДВАЩОТО ВИДЕО Е НЕРЕДАКТИРАНО И СЪДЪРЖА МНОЖЕСТВО ХОРА С УЖАСНИ ТРАВМИ И НИЩО В НЕГО НЕ Е СПЕСТЕНО, ДОРИ И РАЗПИЛЕНИ ПО АСФАЛТА ЧЕРВА, ГЛЕДАНЕТО Е НА СОБСТВЕНА ОТГОВОРНОСТ

18+

просто хората винаги си мислят, че на тях няма да се случи по една или друга причина, ама като се случи...
АДМИНИТЕ ДА МЕ БАННАТ ПЕРМАНЕНТНО!!!

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Тъпата кака да маа с черпака
Мечтае да кара: Кадилакът на Долън
Детайли за колата: да има джам таван, кожни седалки, музика сватба, 320спринцофка, барнеш копче джам пада....

Мнение от saleen » 17 Сеп 2011, 19:31

Българина от такива неща не се стряска, даже го стимулират да настъпи още газта.
Никой не мое ма връне на селу!

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата