Коя линия указва правилната траектория .....
Модератор: Общи модератори
- bum_bum
- старши ентусиаст
-
- Кара: турбо бмв
Re: Коя линия указва правилната траектория .....
ивчо написа:После като искаш да правиш десен завой, ама си в лявата лента, и има кола до теб, кой е с предимство !?
Къде е казуса тук? Единия влиза в лявата, а другия в дясната. Къде има нужда от предимство.
А такива кръстовища има единствено и само, където е забранено движението направо и наляво или съответно надясно.
- kemakozeE36
-
-
- Кара: Капак от Е32 на тавана на 34-ката
- Мечтае да кара: ЗиЛ-157; АН-12
- Детайли за колата: Бяла и стара
Flash написа:Като карах курсовете, инструктора ме караше да влизам до средата на кръстовището и да карам по червената линия.
ти за това сега нямаш книжка

- Nasko_
- младши ентусиаст
-
- Кара: Е46 330i
По това, което съм учил аз като листовки, трябва да е червената. Независимо дали правиш ляв или десен завой, трябва да се включиш в дясната лента.
Но сега може да е друго 

Не спори с глупак, защото ще те принизи до нивото си и ще те победи с опит!
- vicho
- старши ентусиаст
-
- Кара: M340i
- Мечтае да кара: Калибра
- Детайли за колата: Portimao Blue, Turbo бензин
зависи този отсреща дали като завие надясно ще се изнесе в лявата лента или ще завие в дясната...
и двете

и двете

You said: "Time will change!" What if it changes you?
- ivan1590
- младши ентусиаст
-
- Кара: E34 520i, E30 318
В ЗДП не е описан такъв случай изрично, така че според мен са възможни и двете траектории, но ми се струва по логична червената, защото ако започнеш ускорение от лявата лента , тези които те застигат трябва да намалят и да те изчакат да подадеш сигнал и да се престроиш в дясно и чак тогава да те изпреварят.
Като цяло е проста маневра престрояването от лява лента в дясна , но си мисля, че на млад шофьор може да му отнеме време това допълнително престрояване и да не прецени правилно в ситуация , когато е застигнат от друг автомобил.
По просто и еднозначно като поведение ми се струва веднага да се заеме дясната лента .
Като цяло е проста маневра престрояването от лява лента в дясна , но си мисля, че на млад шофьор може да му отнеме време това допълнително престрояване и да не прецени правилно в ситуация , когато е застигнат от друг автомобил.
По просто и еднозначно като поведение ми се струва веднага да се заеме дясната лента .
- Mollov
- Мародератор
-
- Кара: some d20s
ms написа:на тоя дето прави десен завой по черната траекториято и това е идеята с лявата лента- да могат две коли да се включат едновременно...
Ти познай кога ще тръгна да завивам едновременно с тия, дето правят десен завой отсреща... точно никога... ше ги чакам до дупка, ако ще незнам кво да стане... както спомена някой по-горе, те тия дето завиват в дясно не се знае накъде ще се изнесат, а и са с предимство (ние наляво, те надясно)... та в тоя ред на мисли - закона ин'ги е тъп...
А тая ситуация, дето ти я споменаваш - аз такава не мисля да съм срещал в София... поне.. просто не мога да се сетя за такова кръстовище, дето тия отсреща са на червен светофар за направо и зелен за надясно и "нас" да ни пускат наляво" (най-малкото).
E, айде сега...
Примери много. Примерно на Черни връх като завиваш наляво за булеварда на София ленд, онези срещу теб също са на двулентов път.
Примерно никой не кара направо, а първите няколко коли са за надясно. Ти си влизаш в лявата лента, те си влизат в дясната лента на широкия булевард и готово. По кварталите е пълно с такива кръстовища като на картинката.
Примери много. Примерно на Черни връх като завиваш наляво за булеварда на София ленд, онези срещу теб също са на двулентов път.
Примерно никой не кара направо, а първите няколко коли са за надясно. Ти си влизаш в лявата лента, те си влизат в дясната лента на широкия булевард и готово. По кварталите е пълно с такива кръстовища като на картинката.
- Mollov
- Мародератор
-
Ти не четеш какво пиша... тия по черни връх вървят както надясно, така и направо т.е. светофара пуска напред и надясно... аз не говорех за този вариант. Ти си измисляш единичен случай, докато аз говоря за правило.
В твоя пример е ясно, че ще завиеш в лявата лента, че да не влезнеш при тия в дясната.. макар че и тук трябва да се внимава много, щото тия с десният завой си знаят, че са с предимство и си завиват както им дойде за добре.
такова кръстовище, дето тия отсреща са на червен светофар за направо и зелен за надясно и "нас" да ни пускат наляво" (най-малкото).
В твоя пример е ясно, че ще завиеш в лявата лента, че да не влезнеш при тия в дясната.. макар че и тук трябва да се внимава много, щото тия с десният завой си знаят, че са с предимство и си завиват както им дойде за добре.
- acho.rs
- старши ентусиаст
-
- Кара: Jaguar XK 4.2, G05 X5 30d
liloff написа:E, айде сега...
Вапцаров/Черни връх и на мен ми беше пъровото кръстовище дето се сетих за подобна ситуация ...
Но има и друг вариант на отговора - ако насреща завива наляво рейс хармоника , тогава и двете линии са грешни - спираш и чакаш

- sapio
- младши ентусиаст
-
- Кара: бензинояд
На Вапцаров и Черни връх е обикновен светофар, пускащ насрещно движещите се. Има вариант за това действие, но не е конкретно регулиран. Да не говорим там какъв екшън става сутрин и вечер. Не само не е ясно кой в коя лента трябва да влезе, а не се знае кой откъде идва и накъде отива.
Много сте близо до такова кръстовище, съвсем умишлено регулирано по такъв начин - от Семинараията към Симеоновско шосе и Вапцаров. Тези, които идват от Семинарията и завиват към ТВ кула са със секция на светофара за ляв завой, а тези, които идват от Симеоновско и завиват на дясно към ТВ кулата са на секция за десен завой. Направено в така заради трамвая.
За това кръстовище сатава въпрос:
http://bgmaps.com/link/D09464FBE2140B5CDD3D4E687EF9978D
Много сте близо до такова кръстовище, съвсем умишлено регулирано по такъв начин - от Семинараията към Симеоновско шосе и Вапцаров. Тези, които идват от Семинарията и завиват към ТВ кула са със секция на светофара за ляв завой, а тези, които идват от Симеоновско и завиват на дясно към ТВ кулата са на секция за десен завой. Направено в така заради трамвая.
Последна промяна sapio на 08 Дек 2011, 12:44, променена общо 2 пъти
Това е другото, за което мислих, но не го споменах, че пак ще ми докарах вода от 10 кладенеца как има и средна лента там и совалката Индевър ще може да маневрира 

- Mollov
- Мародератор
-
sapio написа:
Да, това май е единственият пример в София, където има подобна регулация на движението. В този случай то е видно, че дяснозавиващите са за дясната лента, завиващите наляво са за лявата лента (най-малкото завиващите надясно са с предимство, така че ти за да заемеш най-дясна лента ще трябва да ги изчакаш всичките). Между другото това е приложимо и в случаите, когато се прави обратен завой - дясно завиващи и извършващи обратен завой - на бул България е налице на почти всеки светофар от околовръстното до бул. Несторов (включително, макар че там заради тролея идващ от Военна Болница има една малка разлика, която никой не й обръща внимание).
- vld
- Старши ентусиаст
-
- Кара: F11 535d, E84 2.3d
liloff написа:E, айде сега...
Там по принцип лентите са по една, и няма нищо общо с нормално такова кръстовище.
Пиша, го това, защото много хора си го приемат за даденост карането по трамвайните линии, а то е забранено.
Имал съм случаи там в които правя ляв завой от дясната лента и веднага се намира някой див селянин да ми свири, че съм завивал от дяснята лента, а то там лентата е една...