Коя линия указва правилната траектория .....

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

1,2 или 3

1.червената
60
25%
2.синята
164
68%
3.и двете
16
7%

Общо гласове : 240
старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Re: Коя линия указва правилната траектория .....

Мнение от bum_bum » 07 Дек 2011, 19:12

ивчо написа:После като искаш да правиш десен завой, ама си в лявата лента, и има кола до теб, кой е с предимство !?

Къде е казуса тук? Единия влиза в лявата, а другия в дясната. Къде има нужда от предимство.
А такива кръстовища има единствено и само, където е забранено движението направо и наляво или съответно надясно.
Изображение

Аватар
Кара: Капак от Е32 на тавана на 34-ката
Мечтае да кара: ЗиЛ-157; АН-12
Детайли за колата: Бяла и стара

Мнение от kemakozeE36 » 07 Дек 2011, 19:59

Flash написа:Като карах курсовете, инструктора ме караше да влизам до средата на кръстовището и да карам по червената линия. :dunno:

ти за това сега нямаш книжка :mhihi:
Изображение
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Е46 330i

Мнение от Nasko_ » 07 Дек 2011, 20:16

По това, което съм учил аз като листовки, трябва да е червената. Независимо дали правиш ляв или десен завой, трябва да се включиш в дясната лента. :) Но сега може да е друго :)
Не спори с глупак, защото ще те принизи до нивото си и ще те победи с опит!

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 07 Дек 2011, 20:27

синята.
алекс
трабант 601с
разни други возила

старши ентусиаст
Аватар
Кара: M340i
Мечтае да кара: Калибра
Детайли за колата: Portimao Blue, Turbo бензин

Мнение от vicho » 07 Дек 2011, 20:55

зависи този отсреща дали като завие надясно ще се изнесе в лявата лента или ще завие в дясната...

:mhihi:

и двете :D
You said: "Time will change!" What if it changes you?

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E34 520i, E30 318

Мнение от ivan1590 » 07 Дек 2011, 20:55

В ЗДП не е описан такъв случай изрично, така че според мен са възможни и двете траектории, но ми се струва по логична червената, защото ако започнеш ускорение от лявата лента , тези които те застигат трябва да намалят и да те изчакат да подадеш сигнал и да се престроиш в дясно и чак тогава да те изпреварят.
Като цяло е проста маневра престрояването от лява лента в дясна , но си мисля, че на млад шофьор може да му отнеме време това допълнително престрояване и да не прецени правилно в ситуация , когато е застигнат от друг автомобил.
По просто и еднозначно като поведение ми се струва веднага да се заеме дясната лента .

Мародератор
Аватар
Кара: some d20s

Мнение от Mollov » 07 Дек 2011, 21:05

ms написа:на тоя дето прави десен завой по черната траектория ;) то и това е идеята с лявата лента- да могат две коли да се включат едновременно...

Ти познай кога ще тръгна да завивам едновременно с тия, дето правят десен завой отсреща... точно никога... ше ги чакам до дупка, ако ще незнам кво да стане... както спомена някой по-горе, те тия дето завиват в дясно не се знае накъде ще се изнесат, а и са с предимство (ние наляво, те надясно)... та в тоя ред на мисли - закона ин'ги е тъп...

А тая ситуация, дето ти я споменаваш - аз такава не мисля да съм срещал в София... поне.. просто не мога да се сетя за такова кръстовище, дето тия отсреща са на червен светофар за направо и зелен за надясно и "нас" да ни пускат наляво" (най-малкото).

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от kdl » 07 Дек 2011, 22:15

E, айде сега...
Примери много. Примерно на Черни връх като завиваш наляво за булеварда на София ленд, онези срещу теб също са на двулентов път.
Примерно никой не кара направо, а първите няколко коли са за надясно. Ти си влизаш в лявата лента, те си влизат в дясната лента на широкия булевард и готово. По кварталите е пълно с такива кръстовища като на картинката.

Мародератор
Аватар

Мнение от Mollov » 07 Дек 2011, 22:21

Ти не четеш какво пиша... тия по черни връх вървят както надясно, така и направо т.е. светофара пуска напред и надясно... аз не говорех за този вариант. Ти си измисляш единичен случай, докато аз говоря за правило.

такова кръстовище, дето тия отсреща са на червен светофар за направо и зелен за надясно и "нас" да ни пускат наляво" (най-малкото).

В твоя пример е ясно, че ще завиеш в лявата лента, че да не влезнеш при тия в дясната.. макар че и тук трябва да се внимава много, щото тия с десният завой си знаят, че са с предимство и си завиват както им дойде за добре.

Потребител
Аватар

Мнение от ChristianPetrow » 07 Дек 2011, 22:43

синята..
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Jaguar XK 4.2, G05 X5 30d

Мнение от acho.rs » 08 Дек 2011, 0:59

liloff написа:E, айде сега...
Примери много. Примерно на Черни връх като завиваш наляво за булеварда на София ленд, онези срещу теб също са на двулентов път.
Примерно никой не кара направо, а първите няколко коли са за надясно. Ти си влизаш в лявата лента, те си влизат в дясната лента на широкия булевард и готово. По кварталите е пълно с такива кръстовища като на картинката.

Вапцаров/Черни връх и на мен ми беше пъровото кръстовище дето се сетих за подобна ситуация ...
Но има и друг вариант на отговора - ако насреща завива наляво рейс хармоника , тогава и двете линии са грешни - спираш и чакаш :mhihi:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: бензинояд

Мнение от sapio » 08 Дек 2011, 12:36

На Вапцаров и Черни връх е обикновен светофар, пускащ насрещно движещите се. Има вариант за това действие, но не е конкретно регулиран. Да не говорим там какъв екшън става сутрин и вечер. Не само не е ясно кой в коя лента трябва да влезе, а не се знае кой откъде идва и накъде отива.

Много сте близо до такова кръстовище, съвсем умишлено регулирано по такъв начин - от Семинараията към Симеоновско шосе и Вапцаров. Тези, които идват от Семинарията и завиват към ТВ кула са със секция на светофара за ляв завой, а тези, които идват от Симеоновско и завиват на дясно към ТВ кулата са на секция за десен завой. Направено в така заради трамвая.

За това кръстовище сатава въпрос:

http://bgmaps.com/link/D09464FBE2140B5CDD3D4E687EF9978D
Последна промяна sapio на 08 Дек 2011, 12:44, променена общо 2 пъти
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от kdl » 08 Дек 2011, 12:38

Това е другото, за което мислих, но не го споменах, че пак ще ми докарах вода от 10 кладенеца как има и средна лента там и совалката Индевър ще може да маневрира ;)

Мародератор
Аватар

Мнение от Mollov » 08 Дек 2011, 13:56

sapio написа:
За това кръстовище сатава въпрос:

http://bgmaps.com/link/D09464FBE2140B5CDD3D4E687EF9978D

Да, това май е единственият пример в София, където има подобна регулация на движението. В този случай то е видно, че дяснозавиващите са за дясната лента, завиващите наляво са за лявата лента (най-малкото завиващите надясно са с предимство, така че ти за да заемеш най-дясна лента ще трябва да ги изчакаш всичките). Между другото това е приложимо и в случаите, когато се прави обратен завой - дясно завиващи и извършващи обратен завой - на бул България е налице на почти всеки светофар от околовръстното до бул. Несторов (включително, макар че там заради тролея идващ от Военна Болница има една малка разлика, която никой не й обръща внимание).

Старши ентусиаст
Аватар
Кара: F11 535d, E84 2.3d

Мнение от vld » 08 Дек 2011, 14:50

liloff написа:E, айде сега...

Там по принцип лентите са по една, и няма нищо общо с нормално такова кръстовище.
Пиша, го това, защото много хора си го приемат за даденост карането по трамвайните линии, а то е забранено.
Имал съм случаи там в които правя ляв завой от дясната лента и веднага се намира някой див селянин да ми свири, че съм завивал от дяснята лента, а то там лентата е една...
Изображение

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата