България в ЕС

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

Потребител
Аватар

Мнение от vas2308 » 06 Фев 2006, 20:02

Diablo написа:
vas2308 написа:А замислял ли си се защо Германия отделя средства за да се разшири съюза-много ясно че и те имат полза.

Експерт? :D

Конкретно, защо не драсна два реда да обясниш каква е гениалната полза за Германия, дето е толкова голяма, че чак искат да отделят още от парите дет ги нямат?

Обяснено е в първите ми постове по темата- да си внимавал :mhihi:

ентусиаст
Аватар

Мнение от Tano » 06 Фев 2006, 20:04

vas2308 Бате, виж са, ние тука може и да се правим ба маймуни ама не сме и както Роската :bowdown: беше казал отдавна "Ние доматите може и да ги берем с колците ама черешите ги берем с хеликоптер" :mhihi: Та по темата, ясно, че ще влезем щем не щем. Сега обаче идва и неясното - хубаво да влезем ама защо трябва да става като сме си подали гъза и сме го намазали с вазелин :?: :!: Защо трябва да бързаме да влизаме, като ние не можем нашите убити закони да спазим, та камо ли техните, който са къде къде по строги, сещаш се нали :?: Я ми кажи как 1 Януари 2007 с подписването на нам си къв договор по приемането ни ще промени МИСЛЕНЕТО, МАНТАЛИТЕТА и НАВИЦИТЕ на, да кажем старши сержант Куро Путьов (уважавам полицайте, просто давам пример) да спре да взима рушвети и да си върши работата без значение кой и с каква кола е спрял или на 8-ми състав на 3-ти градски съд София, барабар с прокурор Путьо Куров, да осъдят както трябва Г.М.Д., изнасилил 4 годишно момиченце или на господата гейзери от Общинската Комисия по Благоустройство или там както се водеше, да не бутнат последната детска площадка за да построят блок :?: :?: :?: И още много други примери, най вече как ще промени навиците на депутатите, че да се оправим :?: :?: :?:
Ние трябва да осигурим едно по добро бъдеще за България и нашите Български деца и Национал-Социализма е пътя за това

Изображение

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 06 Фев 2006, 20:54

много се е изписало по въпроса ... но и аз ще напиша 2-3 случайни мисли...

проблема е много сложен, със страшно много параметри със неясно, неуточнено и направо казано грешно тегло във общата сметка "за и против влизането ни е ес"

отговора обаче зависи само от едно - как си представяме бг във бъдещето? ако някои успее да отговори качествено и нарисува реалистична картина- отговора на въпроса би бил много прост.

какво ще стане със родината? има два варянта така както го виждам аз:

1. останеме си със робския манталитет, гледаме само някои да ни подхвърли нещо и не виждаме по-далече от собствените си носове. възпрятието ни към околния свят си остава същото, управляващите поставят личните интереси през тези на родината и алеко е жив и потрива ръце. във "причина-следствие" формулата сме следствието.

... при това положение влизането ни в ес е по-доброто решение. ще си знаеме мястото в йерархията (най-долу), ще си водиме мизерното съществуване и нищо съществено няма да се промени- защото няма варянт по-силните членове на съюза да поставят нашите пред техните интереси. от там и развитието ни ще бъде диктувано не от това какво можеме, а как можеме на тях да сме им полезни. значи най-общо казано пианистите ще са миньори, а миньорите- пианисти. резултата ще е целеви, но тъжен. стандартизацията и реда които ще дойдат от европа ще бъдат побългарени, най-лошото използвано и развито за благото на малциноството, а хубавото- удобно заобиколено под претекст че не сме готови още. ще има гладни, но няма да има умиращи - европа ще се погрижи пианистите-миньори и миньорите-пианисти в галерата да не се бунтуват все пак- нали трябва да се гребе.

или...

2. ... сме причината .... да се даде трезва равносметка какво ни е различното от околните робски държави и ръководещите такива по на запад и да се развие наред със необходимата политическа инфраструктура. да се изгради агностично неполитизирано експертно правителство (в момента нито една политическа сила няма капацитета да води държавата) и да се идентифицират силните ни (и доходоносни) страни, да се развият индустриите без да бъдат товарени със бюрократщината (баси, това как се пише?) която неимоверно идва в комплект със едно планово стопанство каквото е ес (между другото плановото стопанство е враг #1 на свободния пазар, ама друга тема). нека европейския съюз да си предлага услугите, кашкавалите. млеката, чиповете и софтуера на европейската им цена, нека ние да правиме същото със много по-олекотена, ефикасна и незатормозена инфраструктура на една независима държава крепена от свободни закони (аз лично бих пренаписал 25% от бг закони и 75% от тези свързани със финансовото управление на държавата) и инвестиционен климат за които ес може само да си мечтае- тогава ще видиме накъде ще тръгне потока от пари и каква ще е заетоста и заплатите на населението ни...

... при такава визия влизането ни в ес би ни дръпнало само надолу.

значи най-общо пътищата са два :) или се взимаме в ръце, рискуваме и печелиме повече от колкото която и да е международна инстанция може да ни даде, или си свиваме знамената и продължаваме както си знаеме - докато ентическите везни се наклонят във нечия друга полза.

та така :)
Последна промяна alx на 06 Фев 2006, 22:27, променена общо 5 пъти
алекс
трабант 601с
разни други возила

ентусиаст
Аватар

Мнение от Tano » 06 Фев 2006, 21:15

Мдаааааа, много точно казано. Каквото си го направим, такова ще ни е. Затова и ни е рано, защото сега те ни го правят, с любезното ни съдействие за съжаление.
Ние трябва да осигурим едно по добро бъдеще за България и нашите Български деца и Национал-Социализма е пътя за това

Изображение

ентусиаст
Аватар

Мнение от Eva* » 06 Фев 2006, 22:39

vas2308 написа:а какво предлага Ева - какво е по доброто решение. .................. А и Ева не се е обосновала финансова защо е по -добре да не сме. Аз съм казал защо имаме изгода да сме в ЕС.

Естествено, че не мога да дам финансова обосновка по няколко причини.

Приватизация у нас... от 15 години насам гласи.... "аз на теб ще го дам, щото ти ще го опазиш, и понеже си мой човек ще го купиш с приватизационни бонове" - къде са парите? Няма ги... Защо ги няма? Защото приватизационните бонове не са баш пари.

През 90-та година имаше бум на изкупуване на безценица на държавно имущество. Всеки, който го е докоснала съдбата и е бил наблизо до "властта" или до "властимащите" взе... "приватизира" и кой с каквото можа - намаза... това е. Пари пак няма. Че от къде да дойдат?

Конкуренция на ЕС и респективно огромните концерни в Европа?

Много бих се радвала на конкретен отговор на един простичък въпрос?

Къде е написано черно на бяло какво е точно - Стандарт за българско кисело мляко и какъв е този стандарт според Европейския съюз?

Или казано простичко... Данон с влагането си на нишесте в киселото мляко го докарва до стандарта на Европейския съюз.... (Данон млякото ми стои 6 месеца в хладилника и нищо му няма), а българските производители, правейки истинското кисело мляко, НЕ СЕ доближават до този стандарт? и респективно не са конкурентно способни и не може да изнасят продукти извън България... тоест няма валута от други пазари. Щото... му липсва нишестето? А за саламуреното сирене? :) А бирата ни, която вече трае 8 месеца в касата на топло, без нищо да и има... дори утайка няма да получи... от спирт и .... на кой стандарт отговаря? Да не говорим, че Данон и прочие инвеститори у нас - не са български. Те са тук, заради евтино купените заводи, технологии и евтина работна ръка. Пазар и да няма навън - вътре у нас - има.

Сега да видим - Финансите... много добре знаем, колко пари наля в Гърция ЕС. Знаем, че Субсидия е вид помощ или ако се уповаваме на тълковния речник, това е парична или материална помощ давана на държавни институции, организации към държавата или други институции. Но и субсидията не се дава безвъзмездно. Срещу нея има условия, спазване на уговорки и прочие!

Да не говорим че у нас... веднъж крещяха да се затвори Белене... после изведнъж Белене се оказа спасителната сламка, нищо че е върху земетръсна зона. Са да затворим Козлодуй... и на практика - затваряме Козлодуй със субсидия, строим и отваряме Белене със субсидия... то помощ, помощ... ама тази помощ я плащаме... ние. Реално нещата стоят така... даваме субсидията, тея строят... те имат свои разходи, които се калкулират в продукта и от печалбата си връщат парите след изграждането и пускането в експлоатация и от там крайния продукт става по-скъп, отколкото ако бяхме запазили старото. Факт! Но... това налага Европейския съюз, това правим! Вазелин има достатъчно. Боли, не боли... а докато ни боли... ще внасяме ток от Франция... щото износа за Турция не е рентабилен не за България, а за ЕС... що па тия ще наливаме пари у тях, а те ще печелят без да си мръднат пръста? Та... хайде да не си кривим душата, че де що народ и нация влезна в Европейския съюз не е прокопсала. Дори и Германия. И Германците обедняха и не защото дават на такива като нас.

Общата валута и пазари не са в полза за никоя нация и народ. Дори Щатите са с различни закони и пазари, нищо че са обща държава. ЕС, за да ги пребори създаде тази излишна сбирщина от народи, с цел да окрупни пазара и да запази европейските пари. И какво запази? Инфлацията, безработицата... кое?

Дори, много просто би прозвучало ... "ела, аз ще ти дам колкото пари ти трябват... не се притеснявай, няма да ми ги връщаш, забрави че съм ги дал" - ти при тези думички би ли спал спокойно?

Ясно е, че работеща икономика няма и да имаме. Това, което работеше го продадох"ме" на голями европейски концерни. Онова, дето беше на някаква загуба го дадох"ме" на български предприемачи... Остана само туризма, който успяхме да съсипем и селско стопанство от дребни стопанства, недостатъчни да изхранват 6 милиона българи. Камо ли да си говорим за износ.

и в крайна сметка... наведохме се, да ни помагат...

Затова истината е една - хубава родина - отврат управници.
Да караш Peugeot е страст!

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от gyrate » 07 Фев 2006, 8:52

браво освен едно нещо.. не вини управниците а хората коити ги гласуват в сила и тези които предпочитат да си пият бирата в кафетата на изборния ден. тези са които наистина счупиха страната.

например да вземем народното блееене по мутрите. всички сме си винивни за това, кеф ни е че имаме преуспели мутри 'щото ако не бяха те, нямаше да видим БМW в 90-95. така че те са си от част народни любимци. храним ги, пазим ги, гледаме си ги... ммда вис или сиk. това ни беше родната тема като деца, коя е по по тузарската... че така, ораганизирана пресъпност ли? нема такова нещо, моето съседе там си направи замъка като продава газ момчето...

не е редно и е даже смешно да се винът политиците за това което народа като изцяла създава и подкрепя.

Потребител
Аватар

Мнение от vas2308 » 07 Фев 2006, 11:30

:bowdown: :D :D Най - после !!! Последните мнения (всички след моето последно ме радват) Все пак има и хора които мислят реални и мислят как ще е най-добре да се защитят БГ интересите. То е ясно че сме малка държава за да се опрем на НОВИТЕ ИКОНОМИЧЕСКИ РЕАЛНОСТИ - затова е неизбежно влизането в ЕС и по добре да мислим как да се възползваме по-добре и да защитим БГ интересито- отколкото да лаем само "ДОЛО: -това няма да помогне. Единственото правилно е да мислим как да си намерим място и ниша в тези икономически условия.
Да права е Ева че млякото на Данон не е нашето кисело мляко. Има БГ стандарт за кисело мляко (ама пък не можем да им забраним да си правят гадния Йогурт) клиента избира има и други производители. А относно стандарта за Българско Бяло Саламурено сирене- такъв има и е защитен и не е променен (отделен е въпроса че някои производители не му дават да узрее и се получават шупли като го разрежеш - по стандрта трябва да е почти без шупли) А истината за сухото мляко което се слага за да правят кисело е че в момента не произвеждаме достатъчно прясно мляко ( надявам се при субсидия 800 евро на крава всяка година да започнат да се гледат повече крави и така да има истинско кисело мляко).
Относно АЕЦ Козлодуй съм съгласен, че е абсолютна глупост затварянето на реактори- които в момента дават най-ниската себестойност на киловат/час енергия. За Белене е по-сложно и не мога да дам еднозначен отговор -"ЗА" или "Против" съм. Там вляние оказват както икономически така и политически фактори.(както навсякъде де).
Вярно е и това, че една дата не променя - робското мислене. това става с поколения.
Прави сте и за приватизацията. Ама не е виновен които яде баницата......демек ние сме ги избрали.
Но в едно съм сигурен - не можем да просъществуваме като самостоятелна икономика и да очакваме ръст. Просто реалностите го налагат. Важното е да защитаваме националните си интереси - според възможностите си-възможно най-добре.
А относне "Единната валута" тя е необходима - за да се противопостави на Долара като световна валута.- това мога да го обясня много добре - ама поста ще стане още 100думи.

Акулчо Костенурков Нинджов
Аватар

Мнение от ati » 07 Фев 2006, 12:07

Diablo написа:Германия след, няма нищо общо със Германия преди. ....

:yes:
И затова съм си тук, в България. Ако ми харесваше, щеше да съм там. А сега тя идва, за да ме направи тук, но да съм там.....
И аз съм против влизането ни в ЕС, но няма да се впускам в дълбокомислени постове - "защо?"
Ати
След каране не ти ли треперят краката, значи просто си се возил

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Diablo » 07 Фев 2006, 16:01

Чета точно в един немски форум, какви са заплатите в Германия. Ето линк от страницата:

http://www.rtl.de/news/rtl_aktuell_arti ... e=13&pos=2

а ето и няколко примера:

Продавач на коли - под 2000 евро.
Електричар - 2005 евро.
Секретарка - 2000 евро.
Месар - 1325 евро.
Фризьор - 1129 евро.
Автомеханик - 1700 евро.
Мед. сестра 2200 евро.
.. айде да не продължавам, сами може да го видите.

Предвид това, че става дума за бруто заплати ето какво остава от 2000 евро след данъците, т.е. нето - 1.243,20 EUR
Източник:
http://www.nuernberger.de/index.html?/i ... /Beispiel/

Това за заплатата. Миналата седмица платих за ремонт на колата, за който в БГ плащам 200 лева, 500 евро. Малката водка е 0,2cl и струва 2,2 евро, т.е. една голяма българска е около 10 евро - 100 лева да стане весело само? Домашната ракия ще стане нелегална още с влизането в ЕС, аванта нема:).

Е за 1.243 евро след 50 години работна заплата в БГ ли е цялата борба? Пиша 50 години, щото прогнозите са, че Гърция ще я стигнем след 30 години, след влизането ни в съюза.
Не знам що си мисля, че макар с дивия капитализъм и корупция БГ има шанс по рано да се оправи, да не говори, че и някой ден да мине така лелеяната Германия.

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 07 Фев 2006, 17:26

vas2308 написа:Но в едно съм сигурен - не можем да просъществуваме като самостоятелна икономика и да очакваме ръст. Просто реалностите го налагат. Важното е да защитаваме националните си интереси - според възможностите си-възможно най-добре.

.. кажи го това на ирландците... или на хон конг, тайван и другите държави дето няма нищо в тях, но има верен инвестиционен климат и хора дето мислят със главите си (горните) ;)

... това във което си сигурен, не бъди толкова сигурен. влизането в ес е по-лесното решение- да,-но не е оптималното.

иначе мисля че много от написаното тука е вярно, но прекалено се гледа във детайлите- а те се определят от по-големите неща.... това е и един от проблемите на българина- че мисли страшно тактически, но общата стратегия ни е слабото място... хм.. забелязали ли сте дори исторически погледнато последните 100 години колко битки сме спечелили и .. колко войни сме загубили? показателно е... :)
Последна промяна alx на 07 Фев 2006, 17:38, променена общо 2 пъти
алекс
трабант 601с
разни други возила

Любовника
Аватар
Кара: Е30 90' 320i convertible, E61 530d

Мнение от BMW lover » 07 Фев 2006, 17:36

Добре 2-3 хиляди евро, ама знаете ли колко струва една бира /примерно/ 8)
Бъди такъв какъвто си - купи си BMW !!! ;)
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от gyrate » 07 Фев 2006, 19:06

няма да пиете бира тогава..... хората си харчат парите за много неща освен пивоварни и наркотици (цигари) - освен в холандия но тва си е друг въпрос.

такива ниски заплати за долни админстративни и сервизни позиции са навсякъде по света но разликата е че повечето хора с образование правят 2-6 пъти това.

заплатите не може да се сравняват защото да речем че в софия една камериерка прави 200евро, някакъв работник в банка прави 800. тов е 4 пъти повече с една разлика, ни 200 ни 800 са истински пари, докато 2000 може да са малко, но 8000 са си много пари.

ентусиаст
Аватар

Мнение от Eva* » 07 Фев 2006, 23:50

alx написа:хм.. забелязали ли сте дори исторически погледнато последните 100 години колко битки сме спечелили и .. колко войни сме загубили? показателно е... :)

Да Алекс, и това идва от един мъничък, но съществен факт... турците казват нещата в прав текст "да им имам ума на българите, но да им идва навреме" :mhihi:

Защото, от коле държавата не сме ние, а шепа управници, които делят, разрушават, разделят, подписват и определят бъдещи граници и територии, както и влияние. Почувствах се у дома си в Охрид! Вярваш ли ми? :D Ово си е наше.... а аз съм по кръв - полу македонка... но... това са подробности. :lol:

Та... имаше СССР, имаше Югославия... сега има ЕС... и всичко е до време... :mhihi:
Последна промяна Eva* на 07 Фев 2006, 23:52, променена общо 1 път

ентусиаст
Аватар

Мнение от evans » 07 Фев 2006, 23:51

абе те на запад хората си работят,ние май неможем да се научим на работа.Преди време се бях хванал малко на държавна работа,общо взето всички служители май си ходиха просто ей така на работа.Работно време от 8.30 -17ч,сутрешно кафе половин час ,обедна почивка 1ч.Всички жени бяха мамата си трака,само гнетят и те занимават с домашни проблеми.Добре че се махнах иначе щях да се побъркам :roll: :roll: :roll:

ентусиаст
Аватар

Мнение от Eva* » 07 Фев 2006, 23:56

gyrate написа:заплатите не може да се сравняват защото да речем че в софия една камериерка прави 200евро, някакъв работник в банка прави 800. тов е 4 пъти повече с една разлика, ни 200 ни 800 са истински пари, докато 2000 може да са малко, но 8000 са си много пари.

Нещо се бъркаш... но както и да е. Сумите са доста по-малки. :) щото, "работника" в банка я взима 800 лева, я не. За камериерката, на половина в левова равностойност. Затова сме евтино платена работна ръка.

Абе кой казва в ЕС какви заплати се взимат тук? и защо са тези лъжи?

Средната в София е към 450 лева... дай да не се лъжем. Средната се определя от минималната и максималната....

А столицата е с най-висок стандарт, с най-високи наеми на жилица и с най-високи цени на всичко... услуги, транспорт и прочие... Тия достъп до НОЙ нямат ли?

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата