дома в големия град или извън него?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

младши ентусиаст
Аватар

Re: дома в големия град или извън него?

Мнение от pampo » 11 Яну 2012, 10:18

Аз съм голям фен на тоя селски лайфстайл щото и 2та ми комплекта баби и дядовци (да са живи и здрави) живеят в къщи. Но докато не стана на 50+ с деца, които са на 20+ няма как да се изнеса на 30-40 км от София. Това жената по цял ден да разхожда децата и да джитка с кола значи, че не работи нищо сериозно, но за сметка на това харчи доста сериозно (което не би било никакъв проблем стига заплатата ми да беше 10 бона, а не идеала на alx за "средна класа" в тема от преди това). Така че тоя лайфстайл си остава непостижим докато децата ти не станат самостоятелни, а на теб вече ти е писнало от социалния живот в града. Тогава се изнасям на мига. Така направиха бабите и дядовците ми, така ще направят и наще, така ще направя и аз : )))

Фен на тройките
Аватар
Кара: Колите да палят и работят!
Мечтае да кара: ;)
Детайли за колата: Лачени, в добро здраве и сериозен ремап ;)

Re: ВиК теч - откриване, локализация

Мнение от Dimitroff » 11 Яну 2012, 10:30

acer написа:
BadAngel написа:
от друга страна обаче, жена, която ти готви и чисти, не е със сигурност идеалната, така че трябва да внимаваш за замаскирани идеалки :ok:

да прави сандвичи и яйца ок, ама почне ли да прави мусака бягай надалече :mhihi: мен сега ме сваля една фризьорка, тя милата на 30, аз на 23, за кво говорим, няма образование, мързи я да гледа, качила се на 13см ток, гъза й се вижда, вика не мога да подстригвам така и се хили! който иска да й яде манджите, аз предпочитам пиле на грил и да стоя надалече от проблеми, утре такава жена ще ти иска и къща и мазарети, в което няма нищо лошо, но да се хабиш за жена, която нищо не може да направи със живота си трябва да си наивен.

Търси по-сериозно пич...направо смени средата ако трябва, щото ако една жена може да прави само яйца и сандвичи...пак не става!

Иначе си прав - трябва да е умна, мамка му !!!
Не просто трябва - задължително е!!!
За да е умна - трябва да е образована, да е видяла и 2 и 200 и да не се плаши нито от едното, нито от другото.

Просто щото живота обича да се обръща и да върти шамари...от онези силните, дето те събарят - е тогава разбираш дали жената до теб си струва или не - каже ли ти "колко още ще седиш долу" - прави си сметката, каже ли ти "спокойно - ние сме двама и в хубаво и в лошо" ...смятам ти е ясно :yes:

П.с. Без мусака ?!? .... е няма как просто 8)

alx ... още второто мнение отговори на въпроса ти - всички искат в къща, но не всички могат да си го позволят просто.
И не - не става дума само за първоначалната инвестиция с покупката.

На мен ми се струва, че доста време си прекарал извън България и не си в час с действителността тук...нищо, че се връщаш чат-пат и че се информираш до колкото можеш...просто вече не живееш тук, пич - няма лошо, но да казваш на всички живеещи тук - пичове, вие сте офце, бе...някак си не върви, не мислиш ли ?

Реалността в България - не бачка само мъжа !!
Бачка и жената !!
(95% от случайте).
Щом бачкат и двамата - ще кажеш - екстра - взема се детегледачка да гледа децата и къщата...не става пич...
Взема се шофьор да вози децата на градина/училище (щото нали къщата е извън града)...не става пич... (3та кола ? + гориво, поддръжка, заплата)...да, бе...
Просто не е толкова лесно както при теб :winky:

Колегата преди мен е изказал идеално моята гледна точка...след 20-тина години ... може... (не, че не искам още утре...просто...не може :mhihi: )

старши СПАМ ентусиаст
Аватар
Кара: е30 чат-пат
Мечтае да кара: варел
Детайли за колата: ...
е46 m52b20
е46 m54b30
е83 m54b30
e30 m20b25
е30 m10b18
е46 m54b25
e92 s65b40

Re: ВиК теч - откриване, локализация

Мнение от K_Ilkov » 11 Яну 2012, 11:01

Dimitroff написа:...

true, true

просто в БГ къщата изисква разходи различни дори от средната класа
да не говорим за риска ако приходите се прецакат - ако си в апартамент свиваш сърмите и тва е
в къщата кво правиш?

всеки иска, но в БГ или трябва да имаш бая пари или да направиш компромис с много неща

alx написа:ми да. жената за какво е? нали да разнася децата с колата всеки ден- а като пораснат- рейсовете и така.

за жената - ако можеш да си позволиш жена ти да не работи и ти спокойно да подържаж две коли и къща що не
ама трудничко става тука

а за децата говориш за автобус - къв автобус от околософийските села кви 5 лв
ще си пуснеш детето да пътува със всякаква сган щото си играч и живееш на село?

алх, ще се присъединя към мнението, че лекинко си изгубил усет за БГ реалността
Изображение

Цените са такива, че ако имаш хубава не си струва да я продаваш, а ако търсиш хубава не си струва да я купуваш.

...

Потребител
Аватар

Мнение от Petrolhead » 11 Яну 2012, 11:17

z
Последна промяна Petrolhead на 11 Юли 2022, 10:41, променена общо 1 път

Потребител
Аватар

Мнение от forski » 11 Яну 2012, 11:21

Здравейте колеги,преди четири години с жена ми си купихме къща на село,за протокола в момента съм на 31 а тя на 33 :)
И двамата работим в град Севлиево,преди това живеехме на квартита в град Габрово и пътувахме по 50км.на ден в двете посоки до работа и обратно!
Селото в което си купихме къща е на 6км.от град Севлиево и до града се стига за 5мин. ако бързаш и за по малко :mhihi: Къщата е едноетажна около 90 квадрата и дворно място от 1500 кв/м. с идеален изглед към билото на Стара Планина,това удоволствие ни струваше 30 хил.лева при покупката.Искам да отбележа че къщата беше в мн.бодро общо състояние и се нанесохме почти веднага.За четири години сме вложили още 30k в ремонти като парно,дограма,врати окачени тавани,екстри по-дворното място и т.н.
По-бъдещи проекти има да се влагат поне още 30k,значи за да живея в хубав и уреден имот на село в провинцията ми трябват минимум 100k.
Не знам колко струват 100кв/м.(един нормален минимум като площ за живот на тричленно семейство) в София или в друг от големите градове но за мен плюсовете от това че живея на село са повече от минусите.
Има си разбира се и минуси,трябва да се бачка,времето за почивка на село е зимата,от Март месец всичко се събужда и работата започва с пълни сили.
Не искам да убеждавам никого колко е хубаво тук или там,всеки си избира сам къде да живее,но за мен минусите са прежебрежимо малки в сравнение с плюсовете които ти дава един имот на село или имот извън цялата лудост на големия град.
THINK POSITIV

Потребител
Аватар
Кара: E46 330d Touring
Мечтае да кара: i8

Мнение от wishbone » 11 Яну 2012, 11:25

...просто в БГ къщата изисква разходи различни дори от средната класа
да не говорим за риска ако приходите се прецакат - ако си в апартамент свиваш сърмите и тва е
в къщата кво правиш?...

Колеги, само искам да оборя две градски легенди.
1. Къщата е скъп лукс - Ако приемем, че се закупи имот около 700кв.м на цена от около 50-60евро/кв.м от две приятелски семейства и се направи къща на два етажа от по 100-120кв.м със общ двор това излиза по-евтино от два апартамента със сходна квадратура. Тази застройка от 200-240 кв.м. може спокойно да бъде по-енергоефективна и евтина за отопление от въпросните апартаменти.
2. 100-120 кв.м. са малка площ за къща - с оглед на това, че вие ще получите планировка и разпределение НАЪЛНО съобразено със вашите нужди, мечти и даденостите на терена, тази квадратура е предостатъчна, при добро планиране. Ако не се случва, сменете архитекта.

За останалите плюсовете на къщата, няма смисъл от дискусии. Те са ясни.
Поздрави: :bchug:

Аватар
Кара: Кенеф от Инголщат

Мнение от ms » 11 Яну 2012, 11:39

дайте да пропуснем темата с жените- всеки да мисли каква ще вземе и какво очаква от тая жена ;)

По темата е ясно мнението ми- с всички крайници съм ЗА къща извън града в рамките на 20-30км.... от цялата тема едно е 110% вярно- да живееш извън града в къща е по-скъпо и сложно и това май е основната причина народа да се бута по апартаментите... Я да видим как е положението от моята камбанария с няколко уточнения- имам жилище в града, имам 2 къщи на 30-40км. от Варна, живял съм някоя и друга година в едната къща и съм работил в града...

В града си има предимства разбира се- имам всички магазини, заведения, училища, болници и каквото се сети човек, че би имал нужда... Разходите по поддръжка на имота се изразяват общо взето в няк'ви смешни суми от 10-20лв. на месец- да не се бъркат ремонтите в дома щото искам нов ламинат, теракот, душ кабина и подобни работи с поддръжката на сградата... бонус- лесно се отоплява/охлажда жилището с 2 климатика...
В града обаче има и един куп минуси- много народ (а аз мразя навалицата), мръсно, шумно и грозно като цяло, шанса всички съседи около теб да са свестни хора е минимален (винаги има някой олигофрен да те дразни, а обикновено не е 1), каквото и да правя трябва да се съобразявам с някой и още един куп минуси... Но до тук с + и - на живота в града- това го знаем всички...

В къщата (приемаме, че е с поне 6-800кв.м. двор, че то иначе не е къща за мен) също има доста минуси- тоя двор си иска поддръжка което отнема време, поддръжката на сграда е скъпа- може 10г. всичко да е наред и за 2 месеца да пръснеш бесни цифри за ремонт (а тоя момент винаги идва), отопление/охлаждане е по-сложно и скъпо, особено като става дума за къща на 2 етажа, нужен си е доста инвентар и оборудване- неща дето хич не са без пари... В бонус- въртиш поне 50км. повече на ден с колата, чудиш се как да отидат децата на училище, псуваш понякога щото без видима причина имаш проблеми с тока и водата, псуваш редовно зимата пътното за лошо почистени пътища, яд те е понякога, че нямаш под ръка магазин от сорта на Метро, Техно-магазините или друга голяма верига... Честно казано- доста минуси има да си в къща извън града, дори и близо до града...
Къщата обаче си има и предимства- по-спокойно място, собствения двор си е голям плюс (дали ще сложа басейн, дали барбекю, дали някоя работилница не е важно- по-важно е, че имам къде да ги сложа), в града е постижение ако имаш гараж и той общо взето ще е някоя клетка или място в подземен гараж- в двора мога лесно (и сравнително евтино) да вдигна 100кв.м гараж за 5 коли + сервизна част да си човъркам колите, нямам съсед от другата страна на стената с който да се съобразявам, не съм длъжен да срещам съседите- мога да се прибера без никой да разбере и к'во ли не още... В бонус- шанса къщата да е с подходящо разположение на помещенията е далеч по-голям отколкото в един апартамент... Аз реално се сещам само за няколко апартамента с добро разположение, а съм виждал много... А и в крайна сметка вместо да си купя къща мога да си построя каквато аз искам- апартамент не мога... Къщата утре мога да я разширя с 2 стаи щото съм решил да направя още 2 деца или пък съм решил, че имам нужда от помещения за фитнес и сауна...

Да, в къща е по-скъпо, по-сложно е, на моменти и по-трудно- спор няма по въпроса... Но пък е по-хубаво- има неща които в апартамент не мога да правя и получа... По-скоро в града не мога да правя, не е проблем вида жилище...

wishbone написа:...
1. Къщата е скъп лукс - Ако приемем, че се закупи имот около 700кв.м на цена от около 50-60евро/кв.м от две приятелски семейства и се направи къща на два етажа от по 100-120кв.м със общ двор това излиза по-евтино от два апартамента със сходна квадратура....

Е за кой чеп ми е двуфамилна къща :?: хем ще е къща, хем пак ще се съобразявам с комшиите отгоре/отдолу- е не, мерси... Може и да си прав за цифрите, че 200-250кв.м. къща е по-изгодно от 2 апартамента (но това е твърде относително), но за мен поне имота трябва да е самостоятелен... Като ще се съобразявам с някой, дори и приятели или роднини, се губят поне половината от ползите на къщата...
Изображение
Изображение

Потребител
Аватар

Мнение от wishbone » 11 Яну 2012, 11:53

ms написа:Е за кой чеп ми е двуфамилна къща :?: хем ще е къща, хем пак ще се съобразявам с комшиите отгоре/отдолу- е не, мерси... Може и да си прав за цифрите, че 200-250кв.м. къща е по-изгодно от 2 апартамента (но това е твърде относително), но за мен поне имота трябва да е самостоятелен... Като ще се съобразявам с някой, дори и приятели или роднини, се губят поне половината от ползите на къщата...

Може и еднофамилна върху по-малък имот. И въпреки по-скъпото строителство в този случай, пак може да са на еднаква цена с апартамента. Става въпрос като цяло, че това със скъпата себестойност на къщата е мит. Всичко е въпрос на оптимално планиране и ценово ефективно строителство.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Мнение от bum_bum » 11 Яну 2012, 11:58

Самото строителство като такова не е такъв проблем. Проблема са майсторите, но това всеки го знае. Цената на материалите в момента не е висока.

Голямата брада е борбата с институциите. За ЧЕЗ (преди "Електроразпределение") и Софийска вода мога да напиша книга в 3 тома с такива неща, че някой ако ми ги разправя ще му кажа, че или е луд или си измисля.

Купувал съм и съм градил стълбове за енергото, правил съм 400 метра водопровод и канал, чертал съм план за временна реорганизация на движението по улица, която фактически съществува единствено върху картата. Включително и в момента чакам ЧЕЗ вече трети месец след законно определения срок за включване за което съм си платил над 4000лв да благоволят да дойдат да пуснат ток. :kuku:
Изображение

старши СПАМ ентусиаст
Аватар
Кара: е30 чат-пат
Мечтае да кара: варел
Детайли за колата: ...
е46 m52b20
е46 m54b30
е83 m54b30
e30 m20b25
е30 m10b18
е46 m54b25
e92 s65b40

Мнение от K_Ilkov » 11 Яну 2012, 11:59

wishbone написа:
ms написа:Е за кой чеп ми е двуфамилна къща :?: хем ще е къща, хем пак ще се съобразявам с комшиите отгоре/отдолу- е не, мерси... Може и да си прав за цифрите, че 200-250кв.м. къща е по-изгодно от 2 апартамента (но това е твърде относително), но за мен поне имота трябва да е самостоятелен... Като ще се съобразявам с някой, дори и приятели или роднини, се губят поне половината от ползите на къщата...

Може и еднофамилна върху по-малък имот. И въпреки по-скъпото строителство в този случай, пак може да са на еднаква цена с апартамента. Става въпрос като цяло, че това със скъпата себестойност на къщата е мит. Всичко е въпрос на оптимално планиране и ценово ефективно строителство.

и накрая от много оптимизиране се получава, че живееш в къща с малък двор малка квадратура
компромиси в отопление и други важни неща, които носят след това проблеми
и пак остава въпроса с последващите много по-високи разходи по подръжката

иначе и аз искам къща :mhihi:
Изображение

Цените са такива, че ако имаш хубава не си струва да я продаваш, а ако търсиш хубава не си струва да я купуваш.

...

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Lexus GS;E30 325i
Мечтае да кара: Самолет

Мнение от Helix » 11 Яну 2012, 12:33

И аз много искам да живея в къща извън София, но това не е добър вариант за БГ, поне засега защото:
1.Канализация - почти никъде няма добре изградена система;То дори в някой квартали на София, като Симеоново нямат добра канализация.
2.Водоснабдяване - положението е като горното.Аз искам постоянно топла вода, без да ме страх че ще свърши!
3.Електроснабдяване - Ел системата на повечето села е под всякаква критика - само да гръмня два пъти светкавица и тока спира.
4.Децата - Аз не мога да си представя жена ми да шофира малките по цял ден и после да се занимава с домакинството.Отделно за да си позволя къща, жена ми също трябва да работи.Отделно децата няма с кого да си играя по селата- това не е като преди 1989- по селата да е пълно с хора и деца.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: F
Мечтае да кара: Самолет

Мнение от Е.Димитров » 11 Яну 2012, 12:59

Къща,те това ми е мечтата,на около 20 км от големият град,да има двор поне 500м2 и поне на 3 етажа,те това е най-хубавото нещо у тоя свят,а ако сам си я проектирам (имам проектче дето лично съм си го правил и дето е само разположение на стаи,форма на къщата и тн. без детайлите дето са от компетенцията на инженерите) ще е супер...За сега нещо тея от тотото ме бават със финансирането :banghead:

Потребител
Аватар

Мнение от forski » 11 Яну 2012, 13:10

Ми не навсякъде по-селата е такава трагедия каквато я описвате,там където живея аз имам и канализация и стабилно електричество и пътя се чисти зимата и т.н.
Селото е близо до града,оживено е по-голямата част от хората си подържат имотите,понеже е близо все повече хора купуват имоти и ги реновират.Малцинствата са малък процент и не създават проблеми,хората се познават и нещата си вървят гладко.
THINK POSITIV

Потребител
Аватар

Мнение от wishbone » 11 Яну 2012, 13:14

K_Ilkov написа:
wishbone написа:

и накрая от много оптимизиране се получава, че живееш в къща с малък двор малка квадратура
компромиси в отопление и други важни неща, които носят след това проблеми
и пак остава въпроса с последващите много по-високи разходи по подръжката

иначе и аз искам къща :mhihi:

Варианта, който съм описал има достатъчен размер двор за да си направиш барбекю и да има децата къде да играят и тичат. Ако искаш декари двор - бегай на село, там земята е евтина. За компромиси в отопление и енергоефективност никъде не съм говорил. Тази къща дето съм я описал, е със доста добри топлотехнически показатели.

The Ultimate Driver
The Ultimate Driver
Аватар
Кара: хората да се учат с ProDrive.bg
Мечтае да кара: BMW ///M, Ferrari, Porsche, Land Rover
Детайли за колата: 2003-2005 - '90 BMW E30 318is
2005-2006 - '97 Audi A4 2,6 Avant
2006-2008 - '90 BMW E30 325i Cabrio
2008-2009 - '98 BMW Z3 Roadster
2009-2009 - '96 BMW E34 525tds Touring
2009-2011 - '96 BMW M3 Evo Race Car
2009- - '92 BMW E36 320i
2011- - '98 BMW E36 323Ci

Мнение от DrivinGGoD » 11 Яну 2012, 13:18

Няма как да предпочета апартамента... никога повече... напълно се съгласявам с alx тук... двора, камината, кучето, природата, спокойствието и гледката са несравними...

Преди само в апартаменти съм живял... Живея в Бистрица от 3 години... Голяма къща, голям гараж... уви дворчето ни е малко, ама такава се намери, метнали сме око на двора на съседите :mhihi: ... 15км. са до центъра... има редовни автобуси и маршрутка до центъра и околоните квартали... дори сега зимата като нямам работа с колата през деня си ходя с транспорта до офиса и близки дестинации... 10-15лв. с такси ако ще се напивам някъде... или пък жената винаги може да ме прибере 8) иначе пътуването от и до вкъщи е приказка - планински път с чисто нов асфалт... гора, красота... разходките наоколо с кучето са приказни... събуждам се с гледка към черни връх... където и да отивам сутрин и колкото и да съм изморен вечер като се прибирам сякаш всичко остава в града... нищо, че сме сравнително в центъра на "селото" всичко е много различно от града... спокойствието, локацията, въздуха (все пак са над 900м. надморска височина)...

Един ден дори бих се отдалечил още от града... някъде натам по пътя в планината... както каза Алекс - с нищо наоколо, ако може на брега на езерце или рекичка, огромен двор, още по-голям гараж, още по-хубава къща... това като се увеличи семейството 8) да има къде да тичат децата... на училище с колата на жената... тя после на пазар и по нейни си работи... без да работи... така трябва да функционира едно семейство и към това се стремя :roll:

Бих си направил напълно независима къща - ако се наложи да имам собствени източници на ток, вода и отопление, ако ще и световен катаклизъм да стане да се оправя :mhihi: 8) :twisted: Сега ни липсва генератор и водоизточник и сме зависими :oops:

Никога повече апартамент, ако не се наложи естествено... Не виждам преимущества на апартамента, и то при положение, че цените са съизмерими...
Последна промяна DrivinGGoD на 11 Яну 2012, 13:26, променена общо 1 път
------------------------------------------------------
Are you ///M enough?... - DrivinGGoD's Blog
There's one thing you won't like about your BMW and that's that at some point you'll have to get out!
"Автомобилът ти е истински бърз едва тогава, когато сутрин застанеш пред него и се боиш да го отключиш."-Walter Röhrl
Happiness is not around the corner. Happiness is the corner.
Изображение

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата