Последно около затъмнените прозорци
Модератор: Общи модератори
- doncheff
- младши ентусиаст
-
- Кара: 2008 X5 30d
- Мечтае да кара: M-power
Re: Последно около затъмнените прозорци
Имаш право на затъмнение до 35% на предните странични стъкла. Оригинално тонираните стъкла са в рамките (ония леко зеленикавите). Всичко друго е над. Мен като ме спряха от движение, въпреки че си мислех, че се вижда всичко и нощем и денем, се оказа че съм с 65% затъмнение отпред и 91% отзад. Тоест се пропуска само 35% светлина отпред и 9% отзад.
- Projektzwo
-
-
- Кара: 200CE
doncheff написа:Имаш право на затъмнение до 35% на предните странични стъкла. Оригинално тонираните стъкла са в рамките (ония леко зеленикавите). Всичко друго е над. Мен като ме спряха от движение, въпреки че си мислех, че се вижда всичко и нощем и денем, се оказа че съм с 65% затъмнение отпред и 91% отзад. Тоест се пропуска само 35% светлина отпред и 9% отзад.
Има ли го това някъде черно на бяло написано или някой униформен професор ти го е споделил...
- In_Memoriam
- ентусиаст
-
- Детайли за колата: - F10 535i LCI RWD daily
- V8 project... loading
doncheff написа:Имаш право на затъмнение до 35% на предните странични стъкла. Оригинално тонираните стъкла са в рамките (ония леко зеленикавите). Всичко друго е над. Мен като ме спряха от движение, въпреки че си мислех, че се вижда всичко и нощем и денем, се оказа че съм с 65% затъмнение отпред и 91% отзад. Тоест се пропуска само 35% светлина отпред и 9% отзад.
Откога имаме толкова оборудвана полиция, че носят и уреди за измерване на пропускливостта ?

- bum_bum
- старши ентусиаст
-
- Кара: турбо бмв
doncheff написа:Имаш право на затъмнение до 35% на предните странични стъкла. .
Нямаш такова право.
Projektzwo написа:Има ли го това някъде черно на бяло написано или някой униформен професор ти го е споделил...
На предната страница бях дал линк към "Правило № 43 на ИКЕ-ООН - Единни условия относно одобряване на безопасни стъкла и материали от стъкло", но не работи. Там си пише допустими проценти.
- AngelG
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: W221 S550 AMG / CLA 220d / X5 3.0d
Аре стига си говорил глупости ... Има 50 теми за стъклата и закона е цитиран поне 100 пъти от различни хора ... нямаш право на нито 1% затъмнение на предните странични и челното ...
- In_Memoriam
- ентусиаст
-
- Детайли за колата: - F10 535i LCI RWD daily
- V8 project... loading
Разбира се, че в закона щом няма посочени никакви проценти е забранено дори най-лекото затъмняване.
Последна промяна In_Memoriam на 29 Апр 2015, 15:08, променена общо 1 път

- bum_bum
- старши ентусиаст
-
Club BMW написа:Projektzwo написа:Има ли го това някъде черно на бяло написано или някой униформен професор ти го е споделил...
На предната страница бях дал линк към "Правило № 43 на ИКЕ-ООН - Единни условия относно одобряване на безопасни стъкла и материали от стъкло", но не работи. Там си пише допустими проценти.
Колега, бъркаш понятията. чл.105, ал.1 от ЗДвП ти забранява да затъмняваш стъклата на автомобила си извън хипотезата на фабрично затъмнени стъкла. А цитираното от теб правило № 43 на ИКЕ-ООН касае въведените единни условия относно одобряване на безопасни стъкла и материали от стъкло. И пак не си много прав. Процентите там са 75% на предно и задно стъкло и 70% на странични стъкла. Навсякъде по света се измерва ПРОПУСКЛИВОСТ. А тук винаги се говори за затъмнение. Как да е, ако го обърнем на затъмнение имаме до 25% на предното и задно стъкло и до 30% на страничните. НО това важи само за производителите. Ти НЯМАШ право да си ги затъмняваш самоволно.
Не оспорвам логиката ти.
Това са правила, с които се съобразяват производителите на коли и трябва да са в тези норми. Въпроса е, че процентите не са 99, а варират в граници, които си написал сам. Ако сложиш фолио, с което си в тези граници, нямат основание за санкция. Друг е въпроса дали има такова фолио, с което да се затъмни стъклото, но да си в рамките, които спазва производителя за светлопропускливост.
Това са правила, с които се съобразяват производителите на коли и трябва да са в тези норми. Въпроса е, че процентите не са 99, а варират в граници, които си написал сам. Ако сложиш фолио, с което си в тези граници, нямат основание за санкция. Друг е въпроса дали има такова фолио, с което да се затъмни стъклото, но да си в рамките, които спазва производителя за светлопропускливост.
- bum_bum
- старши ентусиаст
-
Няма логика тук, това е закон. Нямаш право да затъмняваш предните стъкла. На задните странично и задното централно ако щеш си завари и ламарина. Предните странични и панорамното нямаш право да ги докосваш с фолио. Няма проценти, няма правила и т.н. Забранено е!
Всичко се върти около светлопропускливостта на стъклата на автомобила, а не на цвета на стъклото. Ако приемем, че стъклото е тъмно и не се вижда от вънка на вътре и се измери светлопропускливостта и е в нормите определени в "Правило № 43 на ИКЕ-ООН" Не могат да ми кажат нищо. Защото само в България се установяват подобни нарушения на око или с нокът, с който се заиграват по разни дупки от тялото си. Тук 99% не са виждали уреда за мерене на светлопропускливост. Тя е определяща!
В нета нали имаше едно клипче как на един му мерят светлопропускливостта на стъклата и показваше 99%, а ясно се виждаше, че е затъмнил стъклата с фолио. Дали уреда им беше повреден или те не знаеха да замерят... В този случай не могат да кажат нищо и затова го пуснаха!
Затова и дадох пример ако има такова фолио.
Този правилник го цитирах, защото за технически неизправно МПС имат право да спрат автомобила от движение. В случая ако стъклата не отговарят на "Правило № 43 на ИКЕ-ООН".
В нета нали имаше едно клипче как на един му мерят светлопропускливостта на стъклата и показваше 99%, а ясно се виждаше, че е затъмнил стъклата с фолио. Дали уреда им беше повреден или те не знаеха да замерят... В този случай не могат да кажат нищо и затова го пуснаха!
Затова и дадох пример ако има такова фолио.
Този правилник го цитирах, защото за технически неизправно МПС имат право да спрат автомобила от движение. В случая ако стъклата не отговарят на "Правило № 43 на ИКЕ-ООН".
Последна промяна Club BMW на 25 Юли 2013, 19:00, променена общо 1 път
- doncheff
- младши ентусиаст
-
- Кара: 2008 X5 30d
- Мечтае да кара: M-power
Projektzwo написа:doncheff написа:Имаш право на затъмнение до 35% на предните странични стъкла. Оригинално тонираните стъкла са в рамките (ония леко зеленикавите). Всичко друго е над. Мен като ме спряха от движение, въпреки че си мислех, че се вижда всичко и нощем и денем, се оказа че съм с 65% затъмнение отпред и 91% отзад. Тоест се пропуска само 35% светлина отпред и 9% отзад.
Има ли го това някъде черно на бяло написано или някой униформен професор ти го е споделил...
Сподели ми го шефа на каналите в КАТ Бургас. Като точните му думи бяха, че трябва да имаш минимум 65% пропускливост на предните, а не че имаш или нямаш право да затъмняваш. И това са думите на офицер в КАТ, не на някакъв си патрулкаджия.
In_Memoriam написа:Откога имаме толкова оборудвана полиция, че носят и уреди за измерване на пропускливостта ?
Имат само в централата на КАТ в Бургас, обикновените патрулкаджии нямат нищо. Първо спират от движение, а после ако си в нормите си те пускат...
- b00st
- User
-
- Кара: 330XD
- Детайли за колата: the silent power
Шефа на каналите да не те пусне по пързалката само 
Важното е закона кво казва. Мене полицаи са ми казвали много работи ама няма ли го в ДВ не рискувам.

Важното е закона кво казва. Мене полицаи са ми казвали много работи ама няма ли го в ДВ не рискувам.
Аман от глупости- четете закона преди да се излагате като кифладжии. И то по тема обсъждана многократно. И винаги с един резултат.
Нали знаеш какво можеш да правиш с него- ако не знаеш ще ти разясня при поискване...
В тая държава (и всяка друга) има едни неща като закони- четеш и спазваш ЗАКОНА, разните правила на някакви умници от ООН не те вълнуват. Толкова. Точка. Край. Финито.
В нашият ЗАКОН пише нещо много просто:
1: На задното стъкло и стъклата на задните врати ако щеш и ламарина да сложим МОЖЕШ да караш при ЕДНО условие- да имаш странични огледала които да ти осигурят видимост назад.
2: НЕ МОЖЕШ ПО НИКАКЪВ НАЧИН да слагаш фолио на предните стъкла. НЯМА глупости като пропускливост/затъмнение и т.н. простотии дето си ги изсмуквате от пръстите- ЗАБРАНЕНО Е. Трябва да си идиот за да не го схванеш- толкова е просто...
Club BMW написа:.... "Правило № 43 на ИКЕ-ООН".
Нали знаеш какво можеш да правиш с него- ако не знаеш ще ти разясня при поискване...
В тая държава (и всяка друга) има едни неща като закони- четеш и спазваш ЗАКОНА, разните правила на някакви умници от ООН не те вълнуват. Толкова. Точка. Край. Финито.
В нашият ЗАКОН пише нещо много просто:
1: На задното стъкло и стъклата на задните врати ако щеш и ламарина да сложим МОЖЕШ да караш при ЕДНО условие- да имаш странични огледала които да ти осигурят видимост назад.
2: НЕ МОЖЕШ ПО НИКАКЪВ НАЧИН да слагаш фолио на предните стъкла. НЯМА глупости като пропускливост/затъмнение и т.н. простотии дето си ги изсмуквате от пръстите- ЗАБРАНЕНО Е. Трябва да си идиот за да не го схванеш- толкова е просто...
Малко е нагло да ми даваш съвет за нещо което не си спазил сам
Специално за стъклата санкционират по чл. 105 и спиране от движение по чл. 171 ал. 2 от ЗДвП.
Понеже явно ги "разбираш" нещата ти препоръчвам да прочетеш, кога едно техническо средство е неизправно и когато установиш, че по закон стъклата трябва да отговарят на "Правило № 43 на ИКЕ-ООН - Единни условия относно одобряване на безопасни стъкла и материали от стъкло", и тогава се върни да ми пишеш глупостите си!
Явно ти си се припознал в човека с нокътя, който си бърка по дупките и не познава закона, още по малко да го тълкува

Специално за стъклата санкционират по чл. 105 и спиране от движение по чл. 171 ал. 2 от ЗДвП.
Понеже явно ги "разбираш" нещата ти препоръчвам да прочетеш, кога едно техническо средство е неизправно и когато установиш, че по закон стъклата трябва да отговарят на "Правило № 43 на ИКЕ-ООН - Единни условия относно одобряване на безопасни стъкла и материали от стъкло", и тогава се върни да ми пишеш глупостите си!
Явно ти си се припознал в човека с нокътя, който си бърка по дупките и не познава закона, още по малко да го тълкува