Ново! 100 лв глоба за минаване на червено..Променена!

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

младши ентусиаст
Аватар
Кара: е46
Детайли за колата: N42B20

Re: Приеха 200 лв глоба и 30 дни без книжка за минаване на ж

Мнение от pimpo » 02 Юли 2012, 13:42

Абе глоби има, ама никой не плаща. Като всичко от съвременния политически живот, и това е прах в очите. Смисъла на една глоба не е толкова в нейния размер, колкото в нейната неизбежност.
Кога се пише "И" и кога "Й"

1. В българския език няма дума, която в множествено число да завършва на "й"!!!
грешно --> правилно
- вибраций --> вибрациИ
- консултаций --> консултациИ

2. Думи в които може да има "и" или "й" според смисъла. Примери:
- моменТА в коЙто (ед.число)... / ...моментИТЕ в коИто... (мн. число)
- коЙ човек (ед. число) / коИ хора (мн. число)
- някоЙ човек (ед.число) / някоИ хора (мн.число)
- Моля не ме безпокоЙте! / Не, не ме безпокоИте
- един завоЙ (ед.ч.) / много завоИ (мн.ч.)

ентусиаст
Аватар
Кара: X3 28i / А4 3.0i quattro
Мечтае да кара: настрани

Мнение от maxpower » 02 Юли 2012, 20:25

exotique написа:Бе човек,който си чака на пешеходна пътека-не да е стъпил или да я излязъл на платното(щото това е малуомно)си е нормално да спреш и да го пуснеш да мине...

Я пак, спирам на едни такива герои дето си седяха на тротоара точно на пешеходната пътека в Слатина(имаше репортажи точно на тая пътека, че водачите не пускали хората да пресичат :bang: ). Спирам и почвам да чакам, минават 5сек, махам им пак нищо, през това време зад мен се трупат коли. Аз почвам вече да се изнервям, ония на тротоара ме гледат все едно съм им свил близалката, накрая ми кипна първа и цялата газ :banghead: .
Онази вечер наближавам пешеходната пътека на Софйиския, забележете в 24:00, пълно с народ от всякъде, аз си карам бавничко в лявата летна с 40 и съм вече на 3-4 метра от пътеката гледам две каки тръгват да пресичат, еми няма да скачам на спирачките, да свирят гуми да плаша хората само и само те да минат пред мен. Минах си без въобще да възпрепятствам преминаването им- но според закона съм нарушител, защото не съм хвърлил боб да знам, че ще пресечат.
steeN написа:не знам... според мен трябва да се спира винаги като има пешеходец на улицата, ако ще и на червено да пресича. от време на време да се глобяват профилактично на опасните места, но да се толерира на малки улици с две ленти и такива. така ще е по-приятно за всички.

Чакай малко от къде на къде пешеходеца ще пресича на червено и аз ще му давам предимство, даже ония ден в Младост на червен светофар ми пресякоха сигурно 20 човека на Мото Пфое. Разбирам да няма светофар, ама когато има такъв и оказва кой кога да минава, всеки трябва да си знае гьола, щото аз като съм на тротоара, се съобразявам с останалите участници в движението. Какво искаш да ми кажеш, че не са могли да изчакат още 1мин ли?Честно казано наистина когато един водач пресича е доста по наясно какво се случва и как пресече с най малка опастност за себе си и останалите.
zBoost написа:
Valio23 написа:Можете ли да ми разясните следното:
Аз като запаля опела и ми светват некви цигански "дневни" светлини, които няма как да изключа. На почти всички нови модели има такива на различни места по фаровете - гирлянди на ауди и т.н.

Та питането ми е това достатъчно ли е да свети или според закона си трябват къси?

И аз се чудя дали може на ангели да си карам или май още никой незнае? :roll:

В закона пише къси свелитни или ако има дневни такива. Никъде не пише дали трябва да са заводски монтирани или допълнително. Аз карам вече 2 години само на LED очички целогодишно, никой никога не ме е спирал да ми прави забележка ,че не съм пуснал късите.
A sleeper (car) - is a car that has high performance and an unassuming exterior.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 02 Юли 2012, 21:38

maxpower написа:Чакай малко от къде на къде пешеходеца ще пресича на червено и аз ще му давам предимство, даже ония ден в Младост на червен светофар ми пресякоха сигурно 20 човека на Мото Пфое. Разбирам да няма светофар, ама когато има такъв и оказва кой кога да минава, всеки трябва да си знае гьола, щото аз като съм на тротоара, се съобразявам с останалите участници в движението. Какво искаш да ми кажеш, че не са могли да изчакат още 1мин ли?Честно казано наистина когато един водач пресича е доста по наясно какво се случва и как пресече с най малка опастност за себе си и останалите.

само мога да кажа, че няма да стигнем далече с това мислене. надявам се да се промени с времето... не ми се навлиза в безсмислени реторики.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- “When the legend becomes fact, print the legend.”

старши ентусиаст
Аватар
Кара: BigBlockV8
Мечтае да кара: бангия с предно
Детайли за колата: Hemi 370 cu. in.

Мнение от Nickelback » 02 Юли 2012, 22:54

steeN написа:
maxpower написа:Чакай малко от къде на къде пешеходеца ще пресича на червено и аз ще му давам предимство, даже ония ден в Младост на червен светофар ми пресякоха сигурно 20 човека на Мото Пфое. Разбирам да няма светофар, ама когато има такъв и оказва кой кога да минава, всеки трябва да си знае гьола, щото аз като съм на тротоара, се съобразявам с останалите участници в движението. Какво искаш да ми кажеш, че не са могли да изчакат още 1мин ли?Честно казано наистина когато един водач пресича е доста по наясно какво се случва и как пресече с най малка опастност за себе си и останалите.

само мога да кажа, че няма да стигнем далече с това мислене. надявам се да се промени с времето... не ми се навлиза в безсмислени реторики.

По-кофти е (не)мисленето на пешеходците в случая, а не че колегата си е ползвал предимството! Отидете в Тайван, Индия да речем, и вижте какво значи предимство и как си го пазят съответните "участници" в движението! При нас пешеходците направо на червен килим минават, ако сравним...
Изображение Изображение

"За тЕя пари има Е-шеесе" - форумна пословица.
Лето две и седемнаесто.

Мародератор
Аватар
Кара: some d20s

Мнение от Mollov » 02 Юли 2012, 23:33

steeN написа:

Ако всички почнат винаги да спират на пешеходците да си пресичат както им е удобно, след 1-2 години ще съжаляват всички... пешеходците ще стават все по-нагли и ще си пресичат както искат, където искат... освен това, по твоята логика, не би следвало да има пешеходни пътеки... излишни са. Що изобщо са ги направили/създали??? И тия закони с уточнения кой къде може да минава или не... къде пешеходците могат да пресичат или не могат... напълно безсмислени, излишни...

Да не говорим, че по "европата" не съм виждал досега пешеходец да "отнеме предимство" на автомобил на място, което не е означено за пресичане. А не е като да не съм бил достатъчно по "западните пътища". За какво мислене ми говориш изобщо... ако имаш някаква смислена и обоснована логика - давай я... да не си говорим с недомлъвки.

P.S. Все още нямам познат, който от пешеходец е станал шофер и не е почнал да уважава автомобилите и тяхното предимство (освен на означените места) в пъти повече...

старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Мнение от Jordana » 02 Юли 2012, 23:57

Най често като говорим по тия теми за пътища автомобили и правила за движение възприемаме пешеходците като някакви онеправдани и с потъпкани права хора които са в постоянна война с автомобилите .Поне такова усещане имам за нагласата и мисленето на обществото.
Може и да има доза основание за това но нека не забравяме че пешеходеца е също участник в движението .Както и другата страна той също има задължения и трябва да спазва правилата и ограниченията.Докато няма адекватен контрол от страна на КАТ върху пешеходците тия промени няма да доведат до нещо полезно.
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от steeN » 03 Юли 2012, 0:09

айде сега... дори в италия и англия където карат като луди пак спират като стъпиш на улицата.
както казах, аз предпочитам да спра и да го изчакам да мине... от колкото да минавам на сантиментри от хората да се изнервям или не дай си боже да блъсна някой. не ми слагайте някви думи казах, че трябва пресичането на малки улици да се толерира. кво искаш да ми кажеш, че ако си ходя на улицата пред блока ти с колата с предимство ли, щото видиш ли си се качил в автомобил :) проблема никога не е в пешеходците. катастрофите ги правят точно тия с автомобилите. кво повече да обесня, човека винаги е с предимство пред колата. тва е. много просто е. щото белята която може да стане като ти блъснеш човек е много по-голяма... и какво губиш, ще спреш и ще ускориш пак. нещата са взаимни като всички почнат да пускат пешеходците и те ще пускат автомобилите. не да се играе някаква малоумна игра на прецакване както се получава.
Последна промяна steeN на 03 Юли 2012, 0:16, променена общо 1 път
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat

Мародератор
Аватар

Мнение от Mollov » 03 Юли 2012, 0:14

steeN написа:айде сега... дори в италия и англия където карат като луди пак спират като стъпиш на улицата.
както казах, аз предпочитам да спра и да го изчакам да мине... от колкото да минавам на сантиментри от хората да се изнервям или не дай си боже да блъсна някой. не ми слагайте някви думи казах, че трябва пресичането на малки улици да се толерира. кво искаш да ми кажеш, че ако си ходя на улицата пред блока ти с колата с предимство ли, щото видиш ли си се качил в автомобил :) проблема никога не е в пешеходците. катастрофите ги правят точно тия с автомобилите.

Аз не говорех за това... за ситуации, когато ти изкачат на платното или си в междублоковите пространства - ясно е, че се съобразяваш... само че и по-горе не ставаше дума за това... ами за пешеходци, които искат да пресичат както искат и където искат... и по-важното - когато искат.

А това, че катастрофите винаги са по вина на автомобилите и никога на пешеходците дори няма да го коментирам. А ти че си "селянин" (не говоря конкретно, ами според примера ти) и не ходиш по тротоара (където ти е мястото), си точно без никакво предимство, намирайки се на улицата. Ама докато ТОВА мислене не се промени... няма да се оправят нещата. Тука всеки си е "шеф у квартала, ма аз живея в ей ония блок бе, ше си ходя където искам...".

Jordana написа:Докато няма адекватен контрол от страна на КАТ върху пешеходците тия промени няма да доведат до нещо полезно.

Ето това е... толкова много се следи дали автомобилите пазят пешеходците и им спазват предимството където трябва, че никой не му дреме какво правят на свой ред пешеходците... а реално ситуацията е плачевна... имам чувството, че пешеходците тук са като кравите в Индия - свещенни животни - никой не може да ги пипа, да им пречи да си ходят където искат и да им прави каквато и да било забележка.

User
Аватар
Кара: 330XD
Детайли за колата: the silent power

Мнение от b00st » 03 Юли 2012, 0:15

Аз не толелирам такова пресичане и никога не спирам ако пешеходец пресича където не трябва освен ако вече не е твърде късно и е пред мене. Простата причина затова е, че по тоя начин го пращам автоматично с единия крак в гроба. И недай си боже да стане нещо някак не ми се иска вечер да си лягам с тая мисъл.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от steeN » 03 Юли 2012, 0:16

не спираш нали... директно минаваш отгоре му :kuku:
пешеходците в българия са толкова наплашени, че не смеят да стъпят на улицата. не виждам изобщо как си ходят където си искат :)
Последна промяна steeN на 03 Юли 2012, 0:22, променена общо 1 път

User
Аватар
Кара: 330XD
Детайли за колата: the silent power

Мнение от b00st » 03 Юли 2012, 0:22

Не приятел. Просто явно неможе да се досетиш, че като направиш така на 2 лентова улица или на празна такава човека къде си му дал път да пресече застане пред колата ти и в тоя момент ако зад тебе има друг къде си перка със 60 или повече просто тръгва да те заобиколя, щото ти си спрял на нищото без да вижда пешеходеца отпред и сам може се досетиш кво следва.
Тия правила не са измислени просто ей така ама то се иска малко здрав разум.
Последна промяна b00st на 03 Юли 2012, 0:25, променена общо 1 път

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от steeN » 03 Юли 2012, 0:25

щото това са малоумни навици изградени с времето... виж го този олигофрен ся що спира.
аз още се хващам, че реагирам така въпреки, че съзнателно се опитвам да го махна тва от доста време.

Мародератор
Аватар

Мнение от Mollov » 03 Юли 2012, 0:35

steeN написа:не спираш нали... директно минаваш отгоре му :kuku:
пешеходците в българия са толкова наплашени, че не смеят да стъпят на улицата. не виждам изобщо как си ходят където си искат :)

КОЕ? Наплашени? ХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХА Пешеходците в BG са толкова НАГЛИ, че даже не ми се говори... знаят, че са вездесъщи (никой няма да ги глоби, ако стане ПТП няма да са виновни те и т.н.) и са нагли до дъното на душата си... и айде, малките деца и по-младите все още имат някво мислене (до скоро са им обяснявали как и къде е правилно да се пресича, да се оглеждат в 360 посоки и т.н.), което им пречи да пресичат най-нагло където не е мястото за целта... докато възрастните си правят баш квото искат, щото едно "тоя няма да ме удари, да не е луд после да ме лежи като за цял човек", а от друга страна ти вадят дежурното "ма болят ме краката, че да ходя ЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЙ там до пешеходната пътека... на 20 метра...". Не си ли гледал разните "дежурни" годишни журналистически опити от тоя род - застават на бул. Левски в София и питат разни хора що пресичат неправилно... потърси в нета и виж "отговорите"... на твоите мили пешеходци.

Стига... ако имаш някви смислени доводи - дай ги... щото иначе няма сми. Това да си пешеходец и да не си с ясната мисъл, че пресичайки неправилно можеш да почерниш не само своя живот, но и на някой друг човек (дето ще го осъдят да те лежи)... трябва да си супер тъпо копеле. Жалкото е, че голям процент в BG са именно такива. Аз от както съм зад волана, когато съм пешеходец пресичам "неправилно" при супер съзнателно преценяване на ситуацията... и да, пада голяма хранилка за тия, дето ми отнемат предимство на пешеходна пътека, където по право имам предимство да преминавам.

В България май шоферите са по-наплашени да не удрят изненадващо някой неправилно пресичащ и после да им се създадат ебаси проблемите заради това. Кви са тия закони... не знам...

ентусиаст
Аватар
Кара: E36 M52b20 Touring

Мнение от Сондьора » 03 Юли 2012, 0:49

По кои тротоари да ходи ве Моллов, в каварталите, в кой квартал???
ТРяя да въведат и ония табели за жилищен квартал и да се перка с 20се..

Наплашени били шоферите, а тия олигофрени дето спират на пешеходна на булевард и от дясно/ляво некой просветен отнесе пешеходец...
Нещо взехте да се изкривявате....

старши ентусиаст
Аватар
Кара: мфили

Мнение от cod-cdbp » 03 Юли 2012, 1:35

Най тъжното е че колкото и да се храним тук - нищо няма да стигне до главите на тези, които трябва, че даже и да се замислят малко. :confused:
Горе-долу си представям около 80-90% от форума, че са що годе примерни пешеходци, защото са и от другата страна.
А за останалите люде какво правим? Освен всяка вечер емисиите новини да започват с лозунг - Пресичай правилно, спести нервите на много хора, както навремето имаше - "Пестете водата" и един чучур капеше.
Изображение

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата