Следобедна задачка-закачка от Правилника за Движение
Модератор: Общи модератори
- Mollov
- Мародератор
-
- Кара: some d20s
Re: Следобедна задачка-закачка от Правилника за Движение
bum_bum написа:
Факт, че 99% от кръговите са регулирани, но това не е извинение за да не знаем как да постъпим попадайки на единия процент нерегулирани. Или си шофер или си льольоЕдиния кара добре навсякъде, щото не е спал на курсовете, другия кара добре там, където обикновено си кара и като иде на ново място гледа като насран.
Също голям факт е, че нерегулирано кръгово е тотална недомислица и нещо, което по белите държави не съществува...
ако не видя знак естествено, че ще пропусна червения, защото ще предположа, че не съм видял знака
трябва да съм минавал, да съм 100% сигурен че няма знаци, че да вляза нахално пред червения
иначе такива обърнати кръгови, в които този който влиза е с предимство въобще не трябва да съществуват
трябва да съм минавал, да съм 100% сигурен че няма знаци, че да вляза нахално пред червения
иначе такива обърнати кръгови, в които този който влиза е с предимство въобще не трябва да съществуват
- Urt
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: го из просото!
- Детайли за колата: E46 330d
В листовката се набляга на факта, че кръговото движение е вид кръстовище и важат правилата за навлизане в кръстовище. Това, че почти няма нерегулирани кръгови движения(аз дори не се сещам за такова) не променя факта, че ако се появи такова половината няма да знаят какво да правят. Правилото на дясно стоящия наистина има и недостатък най-вече в това, че ако наближат от четирите страни X-образно нерегулирано кръстовище едновременно 4 автомобила начина по който ще се изнесат от кръстовището ще стане чрез жестове през прозореца понеже на всеки един от тези автомобили ще има по един дясно стоящ.
Иначе по темата верния отговор е жълтия и това го отбелязах преди да разровя в гугъла за ЗДвП като едно от нещата които намерих се намираше в Уйкипедия и там пишеше тия щуротии, че тоя който е вътре е с предимство.
Иначе по темата верния отговор е жълтия и това го отбелязах преди да разровя в гугъла за ЗДвП като едно от нещата които намерих се намираше в Уйкипедия и там пишеше тия щуротии, че тоя който е вътре е с предимство.
- stocky
- ентусиаст
-
- Кара: BMW E82, E83, E92, F02
- Мечтае да кара: Saab Viggen 2.3T
- Детайли за колата: BMW X3 E83 LCI MY'08; 2.0d 177bhp, steptronic.
BMW 120d E82 MY'08; 2.0d 220bhp, steptronic.
BMW 320d E92 LCI MY'12; 2.0d 184bhp, steptronic.
BMW 320i E90 MY'05; 2.0i 150bhp.
BMW 750Ld F02 LCI MY'13; 3.0d 386bhp, steptronic.
BMW 320i E36 MY'96; 2.0i 150bhp.
BMW 118d F21 MY'13; 2.0d 143bhp.
В Пловдив, колелото на В. Априлов е регулирано, но така, че пътуващите по В. Априлов да са винаги с предимство, до скоро така бяха и всички колела в Ж.К. Тракия, така че не е 100% сигурно, че който влезе е с предимство, дори да е регулирано кръстовището 

- Mollov
- Мародератор
-
Urt написа:В листовката се набляга на факта, че кръговото движение е вид кръстовище и важат правилата за навлизане в кръстовище. Това, че почти няма нерегулирани кръгови движения(аз дори не се сещам за такова) не променя факта, че ако се появи такова половината няма да знаят какво да правят.
Става дума за това, че ПОНЕ половината от грешно отговорилите ЗНАЯТ правилото за дясностоящия, но не интерпретират нерегулираното кръгово като "обикновено кръстовище", защото може и да не са виждали такова и по инерция да си смятат правилата на регулирано (т.е. има знаци, които указват какво се случва) кръгово движение... толкова ли не го схванахте това...

- u`F`o
- ентусиаст
-
- Кара: внимателно
- Мечтае да кара: самолет
kokala написа:Абе просто е, като те видят да си с вратите в кръговото знаци не се гледат, винаги ще те пускат
Именно

- u`F`o
- ентусиаст
-
Mollov написа:Urt написа:В листовката се набляга на факта, че кръговото движение е вид кръстовище и важат правилата за навлизане в кръстовище. Това, че почти няма нерегулирани кръгови движения(аз дори не се сещам за такова) не променя факта, че ако се появи такова половината няма да знаят какво да правят.
Става дума за това, че ПОНЕ половината от грешно отговорилите ЗНАЯТ правилото за дясностоящия, но не интерпретират нерегулираното кръгово като "обикновено кръстовище", защото може и да не са виждали такова и по инерция да си смятат правилата на регулирано (т.е. има знаци, които указват какво се случва) кръгово движение... толкова ли не го схванахте това...
Toчно така!
И при положение, че липсват десетки знаци по пътищата, аз не бих разчитал на това, че ако съм жълатата кола случайно съм пропуснал знак Б3 (че се намирам на път с предимство), защото ако направим ПТП и знака се окаже, че просто "липсва" на всички е ясно какво ще се случи после.
- Mollov
- Мародератор
-
Ако случайно...нали... сега да не питам за примери с регулирани кръгови с липсващи знаци, че май пак няма да има резултати... стига сте залагали на тая случайност... да, факт е, че човек може да удари "късмета" и да му се случи такава ситуация и да стане беля (ако приемем, че не отчете факта, че е нерегулирано кръгово/кръстовище и забрави да приложи правилото за дясностоящия), ама... какъв реално е варианта... да не говорим, че дори в наш'та "регулирана" държава май няма дори едно регулирано кръгово, на което да липсват знаците...
Шансът за ПТП е много по-голям в безброй други ситуации, в които трябва да знаеш много по-добре закона и правилата за движение, вие за някакво крайно изключение и уникална случайност се хванахте и изкарахте половината форум некадърници и "неможели"... както вече казах - дайте да си говорим за реални неща...
P.S. Ако дори за момент приемем, че някой "неможещ" се падне в такова кръгово и е колата навлизаща, той ще даде предимство на тоя в кръговото т.е. няма ПТП, дори и тоя в кръговото И той да не знае, че е нерегулирано т.е. е без предимство... а ако тоя в кръговото знае за какво иде реч, той ще даде предимство на навлизащия в кръговото т.е. няма ПТП... и пак - дори и навлизащия в кръговото да знае, че е с предимство и е толкова напред с матряла от това си знание, той със сигурност би се съобразил виждайки, че в кръговото има "неможещ" движещ се без да знае, че е без предимство... т.е. И тук шанса за ПТП е малък...
Шансът за ПТП е много по-голям в безброй други ситуации, в които трябва да знаеш много по-добре закона и правилата за движение, вие за някакво крайно изключение и уникална случайност се хванахте и изкарахте половината форум некадърници и "неможели"... както вече казах - дайте да си говорим за реални неща...
P.S. Ако дори за момент приемем, че някой "неможещ" се падне в такова кръгово и е колата навлизаща, той ще даде предимство на тоя в кръговото т.е. няма ПТП, дори и тоя в кръговото И той да не знае, че е нерегулирано т.е. е без предимство... а ако тоя в кръговото знае за какво иде реч, той ще даде предимство на навлизащия в кръговото т.е. няма ПТП... и пак - дори и навлизащия в кръговото да знае, че е с предимство и е толкова напред с матряла от това си знание, той със сигурност би се съобразил виждайки, че в кръговото има "неможещ" движещ се без да знае, че е без предимство... т.е. И тук шанса за ПТП е малък...
- Benedetto
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: E36 compact
alx написа:аз гласувах за червената кола и бях искрено изненадан че не съм прав
.
Аз също.
И не мога да разбера, ако жълтата кола е с предимство - какъв е смисъла от това кръгово?

Закона верно е яко недомислен

Последна промяна Benedetto на 03 Авг 2012, 10:39, променена общо 1 път
- Mollov
- Мародератор
-
Закона не е недомислен... закона си е ОК, но проблема е в това, че регламентира възможността за наличието на нерегулирани кръгови движения (може би за да оправдае автоматично една евентуална липса на знаци в определен момент... по обясними причини)... което е тотален абсурд, защото идеята за кръговото движение е именно за по-ефективно движение на автомобилите в това "кръстовище", а не за създаване на предпоставка за допълнително задръстване в самото кръгово... точно поради тази причина по белия свят няма нерегулирани кръгови движения (там хората си знаят принципа за движение в кръгово и по знаците се ориентират за изключенията)... освен може би в някви малки населени места, където няма да е от особено значение поради много ограничения трафик.
P.S. Самата идея за нерегулирано кръгово движение сама по себе си е в парадокс с идеята за кръговото движение като цяло.
P.S. Самата идея за нерегулирано кръгово движение сама по себе си е в парадокс с идеята за кръговото движение като цяло.
- u`F`o
- ентусиаст
-
Benedetto написа:alx написа:аз гласувах за червената кола и бях искрено изненадан че не съм прав
.
Аз също.
И не мога да разбера, ако жълтата кола е с предимство - какъв е смисъла от това кръгово?Че то има кръгови с 5- изхода - аз (след като съм навлязъл в кръговото) трябва да спирам на всеки "дясностоящ" ще стане мазало
![]()
![]()
Закона верно е яко недомислен
Хайде сега си го представи това на 4ти километър в София

"...Конфликтните точки се делят на три вида – пресичане, вливане и отливане (вж. фиг. 16). Нека да сравним едно обикновено четириклонно кръстовище, регулирано с пътни знаци, и едно четириклонно кръгово кръстовище с една лента за движение в кръга. В първото кръстовище броят на конфликтните точки е 32 бр. – 16 пресичания, 8 вливания и 8 отливания, докато при кръговото броят на конфликтните точки е само 8 бр. – 4 вливания и 4 отливания, т.е. възможните места за съприкосновение се намаляват с цели 75% и в същото време напълно се елиминират конфликтните точки тип пресичане, които са установени да бъдат най-опасни и с най-тежки последствия при възникване на ПТП.
Постигането на ниска скорост на движение в подходите и в кръга е другия ключов фактор за безопасността. При приближаване към кръгово кръстовище, регулирано с предимство за „левия”, водачите са длъжни да намалят скоростта си или дори да спрат. Относителната разлика в скоростите между входящи и циркулиращи превозни средства намалява, а това води до ограничаване сериозността на инцидентите. От друга страна се опростяват действията на водача от второстепенното направление (входа). Той трябва да действа така, както когато се намира на обикновено Т-кръстовище с еднопосочно главно направление (платното за кръгово движение) и му е разрешено единствено дясното завиване (вж. фиг. 17 и фиг. 18)...."
Източник
T.e. съществуването на кръстовище тип "кръгово движение", което НЕ Е регулирано е пълна простотия и ще доведе до тежки ПТП-та.
- bum_bum
- старши ентусиаст
-
- Кара: турбо бмв
u`F`o написа:
T.e. съществуването на кръстовище тип "кръгово движение", което НЕ Е регулирано е пълна простотия и ще доведе до тежки ПТП-та.
Факт! Съвсем очеваден от резултатите от анкетата

- Mollov
- Мародератор
-
bum_bum написа: Регулирано или не правилата са за да се научат и знаят.
Така е, прав си... за пореден път трябва да учим, знаем и да се съобразяваме с поредната недомислица в българското законодателство...
- bum_bum
- старши ентусиаст
-
- Кара: турбо бмв
Има и къде по-големи
Пък и както вече е новото ми твърдо верую правителствата ни създават дребни злободневни проблеми като проблеми с трафика, институциите, законите и т.н. за да ангажираме вниманието си върху тях, докато те пълнят джобчетата тихомълком.

Пък и както вече е новото ми твърдо верую правителствата ни създават дребни злободневни проблеми като проблеми с трафика, институциите, законите и т.н. за да ангажираме вниманието си върху тях, докато те пълнят джобчетата тихомълком.

- nCuXoHeBpo3eH
- Потребител
-
- Кара: CBR 900RR
Мисля, че това е един от въпросите, заради които имаме право на грешки