DSLR, фотография и други
Модератор: Общи модератори
- sandini
- младши ентусиаст
-
- Кара: 2004 530i, 6MT
- Мечтае да кара: all M cars
Re: DSLR, фотография и други
Според мен няма никакъв спор, че Д5100 (като по-съвременен апарат) ще прави по-доброкачествени снимки. Но с Д90 реалния процес по правенето на снимките е по-приятен и по-поучителен (според мен). То си зависи и от целите на снимащия де...
Относно обективите... Имам ги и 18-105 и 35 1,8. Твърдия обектив е едно бижу за парите които струва. Според мен е задължителен за ползване. 18-105 е добър за цената си и за който и да е от двата апарата ще върши достойна работа. А и не е вярно, според мен, че не можеш да се научиш да снимаш с него. Има много да се научи за връзката на фокусното разстояние на обектива и зависимостите между обекти в близък и далечен план, компресиране на чувството за дълбочина на сцената, гледна точка и т.н. Освен това по всяко време можеш да си наложиш да го ползваш като твърд обектив. Просто ще си остане тъмен, ама за толкова пари - толкова светлина
Относно обективите... Имам ги и 18-105 и 35 1,8. Твърдия обектив е едно бижу за парите които струва. Според мен е задължителен за ползване. 18-105 е добър за цената си и за който и да е от двата апарата ще върши достойна работа. А и не е вярно, според мен, че не можеш да се научиш да снимаш с него. Има много да се научи за връзката на фокусното разстояние на обектива и зависимостите между обекти в близък и далечен план, компресиране на чувството за дълбочина на сцената, гледна точка и т.н. Освен това по всяко време можеш да си наложиш да го ползваш като твърд обектив. Просто ще си остане тъмен, ама за толкова пари - толкова светлина

Продавам:
18" Джанти за Е46 и Е85 - viewtopic.php?f=132&t=293507
- ръб
- младши ентусиаст
-
- Кара: E63 650i
sandini написа:Според мен няма никакъв спор, че Д5100 (като по-съвременен апарат) ще прави по-доброкачествени снимки. Но с Д90 реалния процес по правенето на снимките е по-приятен и по-поучителен (според мен). То си зависи и от целите на снимащия де...
като цяло аз съм виждал прекрасни кадри и с по-стара техника. До колкото съм чул/чел, от по-голямо значение са обективите и човека зад апарата. Аз искам да се науча да снимам изцяло с manual настройки, искам да науча всеки термин какво значи и да свикна като изляза на определена светлина през деня сам да си глася ISO, апертура, скорост на затвора и т.н. според сцената.. схващате идеята ми, нали ?
- sandini
- младши ентусиаст
-
като изляза на определена светлина през деня сам да си глася ISO, апертура, скорост на затвора и т.н. според сцената..
Започни от "Sunny 16 rule"...
Продавам:
- ръб
- младши ентусиаст
-
Една снимка от днес, снимана със Sony Xperia S. Това е на сестра ми колата, и по ирония на съдбата и телефона е нейн
за пробата как снима. Минала е през Adobe Lightroom за да притъмня фона.
Колкото до Sunny 16 rule, заемам се

Колкото до Sunny 16 rule, заемам се

Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
ръб написа:искам да науча всеки термин какво значи и да свикна като изляза на определена светлина през деня сам да си глася ISO, апертура, скорост на затвора и т.н. според сцената.. схващате идеята ми, нали ?
тея неща се научават сравнително бързо - 5-10 дена и си схванал основните идеи
после идва момента като дадеш в Lightroom full zoom и като видиш артефактите и ще ти се иска да си си купил апарат с по-добра матрица и процесор. Защото матрицата и процесора правят реалната работа на апарата. Настройките са твоя работа. Да не говорим, че всички настройки - ISO, shutter speed, aperture са видими във визьора при снимане и отделния дисплей за настройките ти идва излишен според мен. Дисплея учи на една вредна привичка - да преглеждаш всяка снимка как се е получила и какви са ти настройките - защото времето прекарано в гледане на дисплея е време, в което ти не снимаш. А както знаем, най-добрите снимки се получават или рано сутрин или привечер по залез, време, което е доста ограничено.
А за теглото - тази събота качвах Вихрен, повярвай ми, теглото на апарата и обектива след 2-3 часа изкачване започва да се усеща.
АДМИНИТЕ ДА МЕ БАННАТ ПЕРМАНЕНТНО!!!
- xela
- младши ентусиаст
-
- Кара: ше: E39 -540 iA, E34 - 525 TDS
- Мечтае да кара: E30 - M3
Владо написа:xela написа:Относно Д5100 vs, Д90:
...
Относно мотора в тялото, не съм сигурен че ти трябва. Всички нови обективи са с мотор. А всички нови обективи са по-добри от старите такива.
...
----
Това е така, и няма две мнения! Само че тук говорим, за човек който не може да снима с DSLR, човек който има бюджет за тяло от 1000 лева. От опит знам, че няма да даде два пъти повече за един обектив

Този Д90, беше наистина много бюджетен фотоапарат, но е морално остарял. Да си вземем Д7000, ако му трябва LSD дисплея(има и мотор), а едва ли ще го ползва. Това че някой държи тяло с два екрана и бързи копчелаци, не го прави фотограф в очите на околните!
Как ще се научи що е то бленда, като при подходящите за целта мм (с 18-105) тя ще е мин. 5? Кога ще научи за DOF? Гледам че иска Art да прави...
- ръб
- младши ентусиаст
-
В крайна сметка реших, че мога да се напъна за D7000 + 18-55mm но имат много проблеми с автофокуса и това ме възспира :/
- xela
- младши ентусиаст
-
ръб написа:В крайна сметка реших, че мога да се напъна за D7000 + 18-55mm но имат много проблеми с автофокуса и това ме възспира :/
Не се лъжи да взимаш този комплект!!!
Не е на никаква далавера:
http://photo-forum.net/index.php?APP_ACTION=BAZAR&request=view&id=19263 - 18-55мм за 130 лева. Видях, че и за 120 има..
Вземи си това тяло, но ако искаш варио поне 18-105мм. Това 18-55мм ще ти омръзне толкова бързо, че не е истина...
- ръб
- младши ентусиаст
-
Повече ме притесняват проблемите с автофокуса...
- randity
- Photographer
-
- Кара: му се нещо старо
Лично наблюдение, че Никон правят по-жълтеникави снимки от Канон.
.. и отново се замислих „Божее, какви автомобили са правени през миналия век. Сега всичко е пластмаса n-то качество."..

Точно на цветопредаване Никон са по-добри.
В dpreview има сравнение на raw формати на до 4 апарата паралелно, можете да проверите висок клас апарат как цветопредава и с какви артефакти е спрямо по-нисък клас и така да си изберете матрица...
В dpreview има сравнение на raw формати на до 4 апарата паралелно, можете да проверите висок клас апарат как цветопредава и с какви артефакти е спрямо по-нисък клас и така да си изберете матрица...
АДМИНИТЕ ДА МЕ БАННАТ ПЕРМАНЕНТНО!!!
- sandini
- младши ентусиаст
-
randity написа:Лично наблюдение, че Никон правят по-жълтеникави снимки от Канон.
А пък Канон правят много наситено червено и понякога синьо. Снимките на Канон изглеждат доста синтетични още преди обработка. Пак лично наблюдение

Продавам:
- randity
- Photographer
-
- Кара: му се нещо старо
Да и с Канон-а е нужна съвсем малка обработка, за да достигна желания ефект. Докато при Никон, цялата снимка е жълта, което за мен лично е отвратително.
.. и отново се замислих „Божее, какви автомобили са правени през миналия век. Сега всичко е пластмаса n-то качество."..

- xela
- младши ентусиаст
-
Говорите за един елементарен баланс на бялото. Когото седи на Auto, понякога апарата бърка. Ако знаеш за какво служи и как да го променяш в зависимост от светлината няма да жълтее или бенбенее.
Аз за това винаги снимам в RAW и JPG, не винаги обработвам RAW файловете, а само когато JPG файла не ми харесва.
Аз за това винаги снимам в RAW и JPG, не винаги обработвам RAW файловете, а само когато JPG файла не ми харесва.
- sandini
- младши ентусиаст
-
Не всички снимки са жълти. А жълтото също така лесно се оправя.
Продавам: